LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Radar
Site Admin
Berichten: 5524
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door Radar »

Je wilt psychische hulp en gaat naar de huisarts. Die verwijst je door naar een ggz-instelling, omdat je daar de hulp kan krijgen die je nodig hebt. Een jaar later sta je nog steeds op de wachtlijst en ben je de wanhoop nabij. En dit geval staat niet op zichzelf.

Tal van mensen staan op een wachtlijst in afwachting van broodnodige psychische hulp. De brancheorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg maakten in juni 2017 samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport landelijke afspraken om de wachttijden aan te pakken. Vóór 1 juli 2018 zouden de wachttijden binnen de afgesproken norm vallen, maar niks blijkt minder waar.

Wat moet er toch gebeuren om de wachttijden korter te krijgen? Radar benadert alle betrokken partijen. Wie heeft het antwoord?

Maandag 22 oktober 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

criticus2
Berichten: 1129
Lid geworden op: 06 sep 2018 12:38

Re: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door criticus2 »

dan moet je eerst weten waardoor die wachtlijst er is...
is dat überhaupt duidelijk? is de oorzaak financieel vanuit de verzekeraars (wurgcontracten ed), is de oorzaak gelegen in te weinig capaciteit (of een groter dan verwachte vraag)? sommige zaken kunnen de brancheorganisaties niet oplossen, ik neem aan dat ze een voorbehoud hebben gemaakt mbt zaken waar zij geen invloed op hebben of die zij aangekaart hebben maar buiten hun macht ligt om aan te pakken.

Tukjes
Berichten: 36
Lid geworden op: 22 apr 2018 23:07

Re: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door Tukjes »

Als eerste de vraag waar zijn de wachtlijsten? Zijn er wachtlijsten voor zowel generalistische basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ of bij een van beiden?

Onderzoeken wat oorzaken van hoge instroom zijn en maatregelen nemen om Instroom te verlagen. Denk hierbij aan:
-1- rapport armoede en sociale uitsluiting
Mensen met een laag inkomen en een langdurig laag inkomen maken vaker gebruik van de GGZ dan mensen boven het lage inkomen. Er is niet onderzocht of de psychische problemen de oorzaak of het gevolg zijn van het hebben van een laag inkomen. Lijkt mij een goed iets om te onderzoeken. Of wellicht geeft het vergelijken van eerdere jaren van de rapporten armoede en sociale uitsluiting al voldoende inzicht.

-2- rapport armoede en sociale uitsluiting
Hierin wordt ook duidelijk dat de groep arbeidsongeschikten een hoog gebruik hebben. Onderzoeksvragen, is het GGZ gebruik onder arbeidsongeschikten sinds de WIA toegenomen? Is het gebruik van de GGZ bij iedere verslechtering van regelgeving toegenomen? Is het gebruik van de GGZ toegenomen sinds de bedrijfsarts niet langer onafhankelijk is? Het werkgever betaalt de bedrijfsarts verhaal.

-3- WHO en omgevingslawaai in 2018
Omgevingslawaai heeft effect op de gezondheid onder andere de mentale. WHO wil lagere normen dan hiervoor. Toch maar niet allemaal een warmtepomp buiten plaatsen? Toch maar minder feesten en partijen (festivals etc) altijd op dezelfde plaatsen in de binnensteden? Toch maar lagere geluidsniveaus bij al die feesten en partijen of nog beter eens zonder muziek?

-4- Hoeveelheid prikkels onderzoeken die een mens per dag te verwerken krijgt
Mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen u daar een en ander over vertellen. Zelf hiermee rekening houden kan ook, prachtig alle digitale mogelijkheden maar schermen geven veel prikkels. Het continue switchen van aandacht bv mobiel vergt meer van een mens.

Kortom er zijn factoren die van grotere invloed zijn op ons gestel dan ooit is gedacht en alle regels houden hier geen rekening mee en wij mensen zelf mogelijk ook niet.

Hoe is GGZ georganiseerd?
Ooit in een grijs verleden waren het de psychiaters die diagnoses stelden en vanuit de diagnose een behandeling aangaven. De een had praktische ondersteuning nodig vanuit een psychiatrisch verpleegkundige, de ander naar de psycholoog en weer een ander naar de psychiater. Goed opgeleid en deskundig? Waar ligt dat tegenwoordig, bij de psychologen die vervolgens de psychiater een samenvatting geven? Wat voor effect heeft het tekort aan psychiaters op de diagnose stelling en de wijze van behandelen? In welke mate zijn psychiaters nog betrokken bij de behandeling? Alleen nog medicatie voorschrijven omdat de psycholoog dat niet mag? Hiermee is de behandelwijze gewijzigd aangezien psychiaters en psychologen een andere werkwijze

Wie weet, ik heb het niet onderzocht, ligt de oorzaak van de wachtlijsten voor een groot deel bij de regering.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door bprosman »

Wie weet, ik heb het niet onderzocht, ligt de oorzaak van de wachtlijsten voor een groot deel bij de regering.
Of aan de regio ? Familielid van me vorige maand binnen 3 weken geholpen.

witte angora
Berichten: 32418
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door witte angora »

bprosman schreef:
18 okt 2018 21:53
Wie weet, ik heb het niet onderzocht, ligt de oorzaak van de wachtlijsten voor een groot deel bij de regering.
Of aan de regio ? Familielid van me vorige maand binnen 3 weken geholpen.
Misschien dat het in sommige regio's 'mode' lijkt te zijn om een etiketje op je kind te kunnen plakken? Dat geeft behoorlijk wat druk op de GGZ ja.

chrisd1
Berichten: 2053
Lid geworden op: 24 mar 2009 07:12

Re: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?

Ongelezen bericht door chrisd1 »

Tukjes schreef:
18 okt 2018 18:08
Wie weet, ik heb het niet onderzocht, ligt de oorzaak van de wachtlijsten voor een groot deel bij de regering.
Maar niet alleen; wat te vinden van b.v. (vergeet niet de toelichtingen te lezen):
https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgv ... a4f16788eb , https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgv ... 9be15511be , https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgv ... 9be15511be .
betreffende een z.g. zorgverlener, waar ook een familielid mee te maken kreeg, die vergelijkbare ervaringen had?

Gesloten