Pagina 1 van 1
Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 16:22
door Radar
Meneer Boon uit Katwijk voelt zich misleid nadat hij op de ingrediëntenlijst keek van zijn, in de supermarkt, gekochte kalfsleverworst van Maasland. Er zit helemaal geen kalfslever in de worst. Terwijl op het etiket duidelijk staat: Kalfs-leverworst. Hij vindt dit heel vreemd en vraagt onze hulp. Mag dit zomaar? Verslaggever Fons Hendriks zoekt het uit.
Radar gemist? Kijk de aflevering over kalfsleverworst terug
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 19:51
door Costnix
Het is varkensleverworst 38%
Wettelijke omschrijving
Kalfs-leverworst met varkenslever BLk1ster
Ingrediënten
ingrediënten :38% varkenslever¹, water, 12% kalfsvlees¹, varkensspek blk 1 ster, varkensvlees¹, varkenscollageen¹, zout, voedingszuur: e326/e262, ui, specerijen, specerijextract, dextrose, vanillesuiker, antioxidant: e301, varkenshemoglobinepoeder, kleurstof: paprikaextract, conserveermiddel: e250.
1 = 1 ster beter leven
Er zit kalfslever in. Er wordt voor maar 88 procent gelogen.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 20:17
door angel1978
Kalfsvlees is niet per definitie kalfslever.. kan dus ook 100% gelogen zijn.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 22:47
door Costnix
@angel1978
Kalfsvlees is niet per definitie kalfslever.. kan dus ook 100% gelogen zijn.
[/quote]
Daar heb je gelijk in. Ik had “minstens” moeten toevoegen.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 23:24
door Erthanax
De slager in het item was niet helemaal duidelijk, maar ook zijn kalfsleverworst bestaat dus voor de helft uit varkensvlees en spek (anders krijg je geen lekkere worst). Die andere helft is kalfsvlees en kalfslever.
Van varkensvlees en varkenslever kan een goede slager voortreffelijke worst maken, daar is geen kalf, rund of paard voor nodig.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 23:27
door Lady1234
“Van varkensvlees en varkenslever kan een goede slager voortreffelijke worst maken, daar is geen kalf, rund of paard voor nodig”.
Maar hij mag dat dan geen kalfsleverworst noemen.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 23:33
door Costnix
De slager zei ook, dat je van 100% kalfslever geen lekkere leverworst kan maken.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 23:35
door Lady1234
En varkenswangen schijnen zeer smaakvol te zijn.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 21 jan 2019 23:48
door Erthanax
In Frankrijk is voor worst de aanduiding "pur porc" een aanbeveling.
Overigens vond ik de uitleg van de fabrikant wel plausibel; het streepje viel me direct op, nog voor het ter sprake kwam. Alleen (b)lijkt de VWA er anders over te denken. Het zou mij niet verbazen als de VWA van mening is veranderd, of dat niet iedereen daar hetzelfde antwoord geeft.
Hoe dan ook, kalfs-leverworst of kalfsleverworst, daar hoort toch kalfslever in, zou men denken.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 08:05
door 16again
Costnix schreef: ↑21 jan 2019 23:33
De slager zei ook, dat je van 100% kalfslever geen lekkere leverworst kan maken.
Maar het behoort wel een ingredient te zijn om die naam te mogen hebben.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 08:29
door sjohie
Lady1234 schreef: ↑21 jan 2019 23:35
En varkenswangen schijnen zeer smaakvol te zijn.
4 uur in de slowcooker met wortel en ui, een bouquet garni en een halve fles rode wijn, en je weet echt niet wat je eet, zo mals.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 08:35
door sjohie
Het is wat suggestief, of ten minste voor meerdere uitleg vatbaar, en zolang de meest mensen het lezen als kalfsleverworst zal de fabrikant het prima vinden. Verder is het óók juist wat die slager zegt, van alleen maar kalfslevers kan je geen goede worst maken. Weer typisch radar, even lekker met gestrekt been op een fabrikant af gaan, en echte experts in een minuutje of wat laten proberen uit te leggen aan de kijkende leken, wat zij zelf in een jarenlange opleiding hebben geleerd.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 08:59
door 16again
sjohie schreef: ↑22 jan 2019 08:35
Het is wat suggestief, of ten minste voor meerdere uitleg vatbaar, en zolang de meest mensen het lezen als kalfsleverworst zal de fabrikant het prima vinden. Verder is het óók juist wat die slager zegt, van alleen maar kalfslevers kan je geen goede worst maken. Weer typisch radar, even lekker met gestrekt been op een fabrikant af gaan, en echte experts in een minuutje of wat laten proberen uit te leggen aan de kijkende leken, wat zij zelf in een jarenlange opleiding hebben geleerd.
Ook typisch zeker dat de NVWA hier verder naar gaat kijken?
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 11:33
door Erthanax
Ja. De VWA komt doorgaans inderdaad pas in actie als er geklaagd wordt.
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 11:42
door ManchesterU15
Gaat het er hier niet op wat de juiste schrijfswijze is?
Op etiket staat volgens Radar: Kalfs-leverworst (wat volgens mij inhoudt dat het leverworst is met kalf.)
Dit houdt niet in dat het Kalfslever-worst is. (Worst van kalfslever)
Op het oog misleidend, wellicht door een juist gebruik van de Nederlandse taal toch niet?
Re: Radar checkt: Zit er kalfslever in kalfsleverworst?
Geplaatst: 22 jan 2019 12:13
door Erthanax
Ja, dat streepje is volgens de fabrikant essentieel en taalkundig proef ik het verschil tussen kalfs-leverworst en kalfsleverworst. Volgens de fabrikant mocht/moest het zo van de VWA, maar toen Radar het vroeg wisten ze van niets.
Het zou mij niet verbazen als er binnen de VWA ook geen 100% duidelijkheid is. De fabrikant klonk mij niet onoprecht in de oren en kon verwachten dat Radar de VWA zou bellen.
Vergeet niet dat er 18% kalfsvlees in de worst zit. In veel producten met een ingrediënt in de naam (vanille, truffel, bosbes, noem maar op) is dat ingredient nauwelijks of helemaal niet te vinden.
Om nog meer te zeuren: Met smaak je boterhammetje met leverworst oppeuzelen, maar dat ineens niet meer lusten als je leest dat er geen kalfslever in zit. Vreemd.
Tot slot viel het me op dat de topklasse echte kalfsleverworstenmaker heel vaag bleef over hoeveel kalfslever hij nu in zijn worst stopt.
Hier laat ik het even bij; veel te veel aandacht voor een non-probleem.