Pagina 2 van 3

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 18:41
door Erthanax
Glucose en fructose zijn net zulke echte suikers als sacharose/sucrose.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 22:21
door Bob Schurkjens
Maar ze zijn van invloed op de kwaliteit van de jam. Consistentie is anders. Wellicht ook de structuur en smeerbaarheid. Bij goedkope jam krijg je na een tijd altijd een plasje vocht dat op de jam blijft staan in een aangebroken pot. Dat heb je volgens mij niet bij kristalsuiker/rietsuiker-jam.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 22:31
door witte angora
Maar dat levert zoveel afval op...

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 22:42
door moederslink
En soms lastig te openen en er zit zo weinig in :(
En ook verhoudingsgewijs te duur natuurlijk.
Wel hygiënisch i.p.v dat gegraai in potten met soms afgelikte messen :oops:

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 22:43
door Revoked
Bob Schurkjens schreef: . Dat heb je volgens mij niet bij kristalsuiker/rietsuiker-jam.
Gewoon blijven denken, maar het is quatsch. Pectine-gehalte.
"Dure" jam komt als eerste uit de batch, "goedkope" jam komt als laatste uit diezelfde batch. Vruchtenstukjes blijven namelijk bovenin hangen.
Da's inderdaad het enige verschil.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 22:45
door moederslink
Smeerbaar beleg kan van alles zijn natuurlijk,
van chocopasta tot smeerkaas, selleriesalade, eiersalade, jam, leverpastei, filet Americain , pindakaas etc ...
Grappig dat er onderzoek wordt gedaan naar innovatieve smeersels met of zonder stukjes :?:

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 23:27
door Erthanax
Eigengemaakte jam is vooral echt heel lekker.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 23:36
door Bob Schurkjens
Geleisuiker is kristalsuiker met pectine. Inderdaad is zelfgemaakte jam de top. Ik kan me de bergvlierbessenjam nog herinneren van decennia terug. Heel bijzonder en niet te koop.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 07 jun 2019 23:57
door Erthanax
Aardbeien, kersen, abrikozen, jamjam. En vooral kwetsen; jammer dat daar vrijwel niet meer aan te komen is.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 01:56
door Revoked
Erthanax schreef:
07 jun 2019 23:57
Aardbeien, kersen, abrikozen, jamjam. En vooral kwetsen; jammer dat daar vrijwel niet meer aan te komen is.
Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Afbeelding

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 10:30
door kweenie
grun schreef:
07 jun 2019 10:21
Jam zit vrijwel altijd in glazen potjes en ik hou meestal kleverig bestek over aan pogingen het onderste uit de verpakking te schrapen. Daarom heb ik liever afsluitbare ondiepe kuipjes.
Dat zal zijn vanwege de natuurlijke processen, zoals vergisting, in de jam en met het simpele feit dat jam nogal heet is bij het verpakken. Daarom zullen ze voor jam in de regel stevige (en warmtebestendige) verpakkingen met draaidop willen gebruiken.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 10:44
door BL2
Altijd grappig te ontdekken dat je zo'n enquête zo vaak als je wilt kan invullen. Kan je mooi je verschillende interpretaties toepassen.
Ga er eens uitgebreid voor zitten, is toch geen strandweer.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 11:14
door Erthanax
Revoked schreef:
08 jun 2019 01:56
Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Dank voor de tip! Een volgende keer ook maar even naar de supermarkt.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 12:29
door Lady1234
breien schreef:
08 jun 2019 12:21
Revoked schreef:
08 jun 2019 01:56

Gewoon te koop in die Heimat. Wellicht dat je daar weleens komt?
Afbeelding
Dit staat niet in de schijf van vijf. Het bevat 59 gram suiker per 100 gram jam. 100 gram jam bevat 241 kCal.
Ja, en? Daarom mag het ook jam heten. En wie smeert er 100 gram jam op zijn boterham?

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 12:32
door witte angora
Mijn moeder beklaagde zich er nogal eens over dat ik van mijn boterham een 'taartje' maakte. Niet dat het er zo dik op lag, het was meer om 'mee te kunnen doen' met anderen.

Maar kennelijk waren er in die tijd mensen die de bammetjes zeer dik besmeerden. Bij een 'taartje' denk ik inderdaad al gauw aan een kwart jampot.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 20:36
door Revoked
100 gram jam op de bam is zelfs mij teveel. Echter, 100 gram Nutella....of gewoon uit de pot: zoooooo lekker!

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 08 jun 2019 20:57
door witte angora
Net even gekeken naar de ingrediëntenlijst van mijn potje '4 Rode vruchten' extra jam van '1 de Beste'. Daar zit dus in: suiker en glucose-fructosestroop. In deze link wat informatie over wat het is en het al dan niet schadelijk zijn daarvan: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leve ... /item69229

Conclusie: er zullen ongetwijfeld betere jams zijn dan die van '1 de Beste'.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 09 jun 2019 01:05
door Bob Schurkjens
Dat is die goedkope huismerkjam waar ik het over had. Glucose fructosestroop is goedkoper dan suiker. Verontrustend verhaal WA over dit ingrediënt.

In Bonne Maman zit dus wel alleen suiker alleen is die jam weer te duur.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 09 jun 2019 09:56
door Erthanax
Mij lijkt het vooral ongefundeerde bangmakerij. Alle suikers worden in het lichaam op dezelfde manier afgebroken. Is sacharose (kristalsuiker) dan niet slecht voor de lever? Dat wordt in het lichaam immers eerst gesplitst in fuctose en glucose.

Re: Korte vragenlijst: smeerbaar broodbeleg

Geplaatst: 11 jun 2019 20:11
door witte angora
Bob Schurkjens schreef:
09 jun 2019 01:05
Dat is die goedkope huismerkjam waar ik het over had. Glucose fructosestroop is goedkoper dan suiker. Verontrustend verhaal WA over dit ingrediënt.

In Bonne Maman zit dus wel alleen suiker alleen is die jam weer te duur.
Vanmiddag een potje 'biologische frambozenconfituur extra' bij de Lidl gehaald. Kostte 1,29 (of zoiets) voor 260 gram. Inderdaad, ruim 2 x zo duur als dat goedkope spul van '1 de Beste'. Maar lekker.... Je proeft echt wel een verschil. Ook een heel andere textuur zeg maar.

Zit er nu over te denken het restant van dat goedkope spul weg te gooien.