Pagina 1 van 1
Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 22 apr 2020 11:12
door JosGraaf
Goedemorgen,
Al sinds 2001 wonen wij in een sociale huurwoning. De laatste aantal jaren krijgen wij een extra verhoging van de huur omdat wij als tweeverdieners boven de salarisgrens komen. Het huis staat nog steeds aangemerkt als sociale huurwoning. Bij de laatste verhoging komt de huur ruim boven de maximale huurgrens van € 737,14. Volgens de verhuurder is dit toegestaan ondanks dat de woning een sociale huurwoning is. Wij hebben om uitleg gevraagd, maar men slaagt er niet in om het ons goed uit te leggen hoe dit nu zit.
Heeft iemand enig idee?
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 22 apr 2020 16:28
door berndv
JosGraaf schreef: ↑22 apr 2020 11:12
Wij hebben om uitleg gevraagd, maar men slaagt er niet in om het ons goed uit te leggen hoe dit nu zit.
raar, ik kan op internet namelijk zelfs al veel uitleg vinden, vreemd dat een wbv dat niet uit kan leggen.
https://www.woonbond.nl/vraagbaak/mijn- ... tor-beland
U schrijft dat uw huur hoger is geworden dan de 'wettelijke sociale huurprijs'. Over de maximumprijs voor sociale huur bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken dat sociale woningen van zittende huurders nooit duurder kunnen worden dan de liberalisatiegrens van (in 2018) € 710,68. Dat klopt niet. De liberalisatiegrens van 2018 geldt voor huurcontracten die in 2018 worden afgesloten. Vroeger was de liberalisatiegrens lager, en nog vroeger -voor 1986- bestond er zelfs helemaal geen liberalisatiegrens. Toen u in uw huidige woning kwam wonen was uw huurprijs lager dan de liberalisatiegrens van dat moment. Daarom huurt u niet-geliberaliseerd. Dat blijft zo, zolang u niet verhuist. Lopende huurcontracten kunnen niet geliberaliseerd worden.
Oftewel, als u de woning huurt als sociale huurwoning, zal het nooit een vrije sector woning worden voor u, uw contract is en blijft een contract voor een sociale huurwoning. De hoogte van de huur kan echter wel stijgen, maar dan wel conform de regels voor een sociale huurwoning.
Of uw huur toegestaan is, is afhankelijk van het puntenstelsel. In hetzelfde artikel:
Puntenstelsel bepaalt bovengrens huur
Omdat uw contract niet-geliberaliseerd is bepaalt het puntenstelsel de bovengrens van uw huurprijs. Wettelijk is bepaald dat uw huurprijs nooit hoger mag worden dan de maximale huurprijs die bij het aantal waarderingspunten voor uw woning hoort. Zorgt een huurverhoging ervoor dat uw huurprijs toch hoger wordt? Dan kunt u met succes bezwaar maken tegen die huurverhoging. Is uw huur op dit moment al hoger? Dan kunt u de huurprijs laten verlagen door de Huurcommissie in te schakelen. We raden u aan om na te gaan hoeveel punten uw woning heeft en wat de maximale huurprijs is die daarbij hoort. Dat kunt u doen met de huurprijscheck(externe link) van de Huurcommissie.
https://www.huurcommissie.nl/onderwerpe ... entelling/
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 22 apr 2020 16:31
door Lady1234
De huur van een sociale huurwoning kan wel degelijk stijgen boven de grens.
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 22 apr 2020 17:40
door peter17111962
Ieder jaar in Mei ontvang ik ook een brief van mijn verhuurder met daarop de bedragen van mijn sociale huurwoning.
Op de achterzijde staat bij mij een extra uitleg. Daar moet ook opstaan hoeveel de maximaal toegestane huur is van
de huurwoning volgens het punten systeem. Verder moet daar ook opstaan tot hoeveel procent van dat bedrag de
huur verhoogd gaat worden. Anders staat deze info op de website van uw verhuurder. Mogelijk is er een verband
met de hoogte van uw jaar inkomen en bent U een scheefwoner.
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 22 apr 2020 17:42
door Bob Schurkjens
Dit is toch sinds jaar en dag hetzelfde? De verhuurder vraagt elk jaar bij de belastingdienst op of uw inkomen boven of onder het bepaalde norminkomen ligt. Aan de hand daarvan wordt het percentage huurverhoging bepaald door uw verhuurder. Dat de huur daarmee boven een x bedrag komt, doet er niet toe.
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 23 apr 2020 10:22
door Mark1992
Voorheen kon je als huurder van een sociale woning niet over de maximale grens. Dit is echter gewijzigd door de overheid onder de noemer ''scheefwonen''. Doordat er veel mensen (tweeverdieners) een lage huur betalen maar veel meer verdienen, bleven ze zitten. Met name door de woningtekorten voor mensen die zelf niet voldoende verdienen voor particuliere huur, heeft de overheid besloten dat woningbouwverenigingen op basis van de inkomsten van de huurders de huur mogen verhogen. Dit is bedoeld om de huurders te laten doorstromen naar bijvoorbeeld een koopwoning, zodat de sociale huurwoning weer toekomt aan de mensen die het nodig hebben.
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 23 apr 2020 10:36
door Lady1234
Maar dat geldt alleen voor de zittende huurder. Als die vertrekt en de woning wordt voor die hoge huur aan een ander verhuurd, komt hij niet in aanmerking voor huurtoeslag. Ook al zou zijn inkomen dalen onder een bepaalde grens.
Re: Verhoging huur boven de maximale huurgrens
Geplaatst: 23 apr 2020 11:07
door peter17111962
Als een of allebei part time gaan werken zodat U vanaf volgend jaar onder deze grens gaat verdienen is dit probleem opgelost.
Een beetje rekenwerk en zodanig uren inleveren dat U weer onder deze grens zit, kan U vaak heel veel voordeel opleveren.
In sommige gevallen kan part time werken zelf meer voordeel opleveren dan wat U achteruit gaat in salaris.