Pagina 1 van 1

hoeveel bewijzen moeten er nog komen?

Geplaatst: 12 aug 2004 12:38
door johan 1
Dexia-top negeerde advies om leaserisico af te dekken


De voormalige top van Dexia Bank Nederland heeft kort na de dramatisch uitgepakte overname van Aegons ’leasefabriek’ Labouchere een dringend intern advies genegeerd om het kredietrisico op de aandelenleaseportefeuille af te dekken. Dit meldt een voormalig bestuurslid van de bank. De risicomanager van Dexia had berekend dat het risico voor € 60 miljoen kon worden dichtgetimmerd. Dat is een schijntje vergeleken met de miljoenenschade die het bedrijf sindsdien heeft opgelopen en de miljardenclaim die het nog boven het hoofd hangt.
Volgens een ex-bestuurder van Labouchere, dat na de verkoop door Aegon in 2001 samen met zakenbank Kempen & Co fuseerde tot Dexia Bank Nederland, hebben bestuurders van de bank consequent adviezen om de financiële risico’s in te perken naast zich neergelegd. Inmiddels heeft het concern € 500 miljoen uitgetrokken voor financieel zwakkere klanten die hun schulden niet kunnen afbetalen. Daarnaast zijn er tienduizenden klanten die hun schuldpositie aanvechten.
De ex-bestuurder, die niet met zijn naam in de krant wil, stelt dat de top van Dexia Bank Nederland een cruciale inschattingsfout heeft gemaakt. „Het bestuur wilde kort na de overname uitsluitend met succesverhalen aankomen bij het moederbedrijf in Brussel. Daar paste een extra kostenpost van zestig miljoen niet in. Bovendien hadden de voormalige bestuurders van Kempen & Co die het voor het zeggen kregen bij Dexia (waaronder bestuursvoorzitter Joop Krant, red.), geen enkel vertrouwen in de organisatie van Labouchere. Alle adviezen die uit dat bedrijfsonderdeel werden aangedragen, verdwenen ongezien in de prullenbak”, zegt hij.
Dat het advies werd genegeerd, wordt erkend door één van de betrokken ex-topmannen van Dexia, die echter eveneens uitsluitend anoniem wil reageren. Hij laat weten dat hij pas in de zomer van 2002 het advies kreeg om het kredietrisico af te dekken en niet – zoals de andere oud-bestuurder beweert – kort na de overname in 2001, toen de aandelenkoersen nog relatief hoog stonden. „Ten tijde van het advies was het grootste leed al geleden. Je kunt het vergelijken met op dit moment je voor een enorme premie verzekeren tegen het wegzakken van de AEX naar 250 punten. Wie doet dat nou? Achteraf kun je zeggen dat het tóch de moeite had geloond, maar ja, dat is de koe in haar kont kijken. Wij vonden zestig miljoen een heleboel geld.”
Het bewuste advies werd volgens bronnen uitgebracht door Jan Walter, destijds risicomanager bij Dexia. Walter, inmiddels actief in een soortgelijke functie bij internetbroker en Rabo-dochter Alex, wordt door zijn huidige werkgever afgeschermd en wil geen toelichting geven op zijn toenmalige advies.
Een andere voormalige topmanager uit de Labouchereorganisatie is ervan overtuigd dat als Dexia wél had besloten tot een goede afdekking van het risico, het huidige rampenscenario voor de bank zich niet had afgespeeld. „Dan waren zij niet gedwongen zich zo hard op te stellen naar de klanten, omdat de verzekering hen de financiële ruimte had geboden voor een flexibelere houding. Aan andere leaseaanbieders in de markt kun je zien dat zoiets een heleboel onrust en slechte publiciteit scheelt.”
Ook Piet Bloemink, die met de oprichting van Legio Lease aan de wieg stond van het beleggen met geleend geld, zegt de top van Dexia regelmatig te hebben geadviseerd om de penibele situatie van de bank en haar klanten te verbeteren. „Ik heb diverse malen schriftelijk en hard gewaarschuwd voor de risico’s. Zonder resultaat weliswaar, maar ik heb het tenminste geprobeerd”, aldus Bloemink vanuit Spanje.
Dexia wil niet antwoorden op de vraag of er daadwerkelijk cruciale adviezen in de wind zijn geslagen. Ook voormalig Dexia-topman Joop Krant geeft officieel geen commentaar.

Ben ik nou gek of is hier dus echt spraken van ondeskundig handelen van een bank of zijn ze echt te stom om in deze brache te werken.
Dexia heeft zich niet goed voorbreid op de aankoop van Labouchere en is als DESKUNDIGE partij in deze zaak gestapt en voeld zich misleid door AEGON.
Wij als ondeskundige klant die géén kennis hadden van beleggen moesten alles maar begrijpen en hadden de risico's maar moeten zien.
Dexia moet maar boeten voor haar grootmoed en de pijn leiden die ze zelf hebben aangekocht met al hun "deskundigheid".
Wij als ondeskundige klanten (géén beleggers) hadden op hun kennis van de markt moeten kunnen vertrouwen en worden nu als de boosdoeners in een hoek gedreven, dat mag niet en dat kan niet.
STOP MET BETALEN EN RAADPLEEG EEN ADVOKAAT ALVORENS JE WAT GAAT DOEN!!
Vecht door en vorm één front tegen onze schuldeiser, we moeten dit winnen want ook banken hebben zich een regels en wetten te houden.
SAMEN STERK EN SAMEN GAAN WE WINNEN!!

Re: hoeveel bewijzen moeten er nog komen?

Geplaatst: 12 aug 2004 12:46
door Truus2004
STOP MET BETALEN EN RAADPLEEG EEN ADVOKAAT ALVORENS JE WAT GAAT DOEN!!
Volgorde m.i. omdraaien:
eerst advocaat raadplegen, dan - in overleg - stoppen met betalen!