Een sprookje?! Nee hoor, het is mezelf overkomen. En ik ben de enige niet.
Dat je met regulier werk wel goed zit en met MLM niet is echter wel een sprookje. Uit het dagblad 'De Limburger' van vandaag:
En daarmee sluit ik mijn deelname aan dit forum af.Alle reden tot zorg over pensioenen
Sittard
Door hans Sonders - Veel Nederlanders hebben goede reden zich zorgen te maken over hun pensioen. Ernstige zorgen zelfs. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat pensioen vaak niet in orde.
Zeventig procent van het laatst verdiende salaris? Vergeet het maar! Die luxe is er slechts voor een enkeling. Pensioenbreuken door de overstap naar een andere werkgever of perioden zonder werk, kunnen de pensioenopbouw flink hebben aangetast.
Maar zeker nu vrijwel algemeen naar een systeem van middelloon is overgestapt, is zeventig procent voor verreweg de meesten een illusie. Door die maatregel is de hoogte van het pensioen niet meer gekoppeld aan het laatst verdiende salaris. Het loon dat 'gemiddeld' over het arbeidzame leven is verdiend, is nu uitgangspunt. Dat gemiddelde is meestal (veel) lager dan het laatst verdiende inkomen.
Maar er is meer dat het uiteindelijke pensioen onder druk zet. Zo wordt er in veel regelingen bij de opbouw van het pensioen vanuit gegaan dat later AOW voor twee personen wordt ontvangen. Vooral tweeverdieners zijn hiervan de dupe. Omdat de AOW is geïndividualiseerd, ontvangen zij ieder 7.956 euro per jaar. Dat is samen dus 15.912 euro. Maar bij de opbouw van ieders bedrijfspensioen wordt wel rekening gehouden met een zogeheten franchise - het bedrag waarover geen pensioen wordt opgebouwd omdat dit later door AOW wordt gedekt - vaak afgeleid van dat laatste bedrag. Maar ze ontvangen ieder maar de helft hiervan... de genoemde 7.956 euro.
Het bovenstaande 'opgeteld en afgetrokken' betekent een forse aderlating. Er is eindloon dat middelloon wordt en een franchise die slechts voor pakweg de helft wordt afgedekt. Dat betekent dat het gezinsinkomen na pensionering wel kan halveren.
En er is nog meer. Vanaf 2015 vervalt de huidige toeslag voor de partner jonger dan 65. Dit betekent dat de 65-jarige - zolang diens partner die leeftijd nog niet heeft bereikt - slechts de individuele AOW ontvangt, zijnde 7.956 euro. Dat is 7.956 euro minder per jaar dan als ze beiden 65 zouden zijn. Dit kan enkele of meer jaren voortduren. Een leeftijdsverschil van verschillende jaren tussen partners komt vaak voor. Voor wie na 1 januari 2015 65 jaar wordt, is dat een onaangename verrassing.
Vooral het gebrek aan voorlichting hierover vindt de Leidse pensioendeskundige mr. Henriëtte de Lange - woordvoerder van de Pensioenkijer.nl - een slechte zaak. Weliswaar heeft 'Postbus 51' informatiemateriaal beschikbaar, is de maatregel al in 1995 getroffen en gaat ze pas in 2015 in, maar toch. ,,Want als je van niets weet, vraag je er ook geen informatie over. Terwijl de bedoeling juist was dat mensen in die twintig jaar zelf voor aanvulling kunnen zorgen. De overheid zou dit actiever bekend moeten maken, zodat de burger weet wat hem of haar te wachten staat.''
Daarbij blijft het niet. Mensen die pas later naar Nederland zijn gekomen, zijn helemaal de klos. Zij bouwen niet voldoende AOW-pensioen op. Voor elk jaar tussen vijftien en 65 dat men niet in Nederland woont, wordt later twee procent gekort op de uitkering.
dinsdag 17 augustus 2004
Ik hoop dat jullie allemaal de kracht vinden om eerlijk tegenover jezelf te zijn, dan komt de eerlijkheid tegenover een ander vanzelf.