Actueel(archief) - Dinsdag 29 Juni 2004
Archief
Winstverdriedubbelaar werd een strop
Hoe kun je de waarde van uw spaargeld verdriedubbelen? Met een product dat “winstverdriedubbelaar” heette gingen duizenden beleggers in zee. Om uiteindelijk te verzuipen.
Zowat 500 beleggers die zich bij de neus genomen voelen door Spaar Select hebben klacht neergelegd bij het gerecht. Slechts 500 in België? Er zijn nog enkele duizenden die wel klagen maar nog geen juridische stappen hebben ondernomen. In Nederland zijn er tienduizenden die in de problemen kwamen door hun spaarcenten te investeren in “effectenleaseproducten”. Wat was er aan de hand?
SLAPEND RIJK
Toen eind van de vorige eeuw de aandelenbeurzen explodeerden werden spaarders voorgehouden dat ze geld konden lenen n met dat geld aandelen konden kopen. Zolang de rente die moet betaald worden op zo’n lening lager was dan de winsten die gemaakt werden op de beurs was het voor iedereen feest. Je kon dus rijk worden door geld te lenen, aandelen te kopen en verder rustig af te wachten. Liefst onder wuivende palmbomen want het motto luidde: “je moet niet werken voor geld, je moet geld voor u laten werken”.
Maar aangezien bomen nooit tot in de hemel groeien en aandelenbeurzen regelmatig klappen krijgen en crashes beleven, kwam er een einde aan de droombeleggingen. De aandelen daalden in waarde, de leningen moesten worden terugbetaald.
NIET KOPEN, WEL HUREN
Ook dat zou geen probleem mogen geweest zijn zolang de verkoop van de aandelen nog meer had opgebracht dan het terug te betalen krediet. Maar die problemen en de daaruit voortvloeiende sociale rampen, waren toen, in de glorietijd van de aandelenleaseproducten nog niet aan de orde.
De naam van het product zegt het een beetje: beleggers kopen aandelen op afbetaling, op krediet, ze leasen ze om een moderne uitdrukking te gebruiken.
De gekochte aandelen zijn eigenlijk nooit eigendom van de beleggers tot de aangegane lening is afbetaald. Na de forse beursdalingen ontwaakten duizenden beleggers uit de droom. Ze waren plotseling niet meer rijk, velen zelfs straatarm.
WANBETALERS
Het product werd letterlijk “uitgevonden” in Nederland door een kleinere bank die later werd overgenomen door Dexia, de Frans-Belgische bankgroep die een gat in de markt had gevonden: uitbreiden naar Nederland en gelijktijdig de toverformule van het aandelenleasen naar België en Frankrijk te brengen. Iedereen moest toch rijk kunnen worden!
Tienduizenden gedupeerden in Nederland liggen aan maanden in de clinch met Dexia. Sommigen eisen een schadevergoeding van de bank wegens onzorgvuldigheid bij het verstrekken van informaties over de risico’s bij dergelijke producten. Anderen weigeren de lening af te betalen. Bemiddelingspogingen mislukten tot hiertoe. De bank is verstrikt geraakt in een web van juridische procedures.
Dexia sleept duizenden 'wanbetalers' voor de rechter. En tienduizenden beleggers dagen Dexia omdat ze zich misleidt voelen.
Dexia heeft zo’n 3 miljard euro te goed van Nederlandse particulieren maar bezit nog steeds niet teruggegeven waarborgen voor zowat 2 miljard euro. Blijft toch nog een krater van 1 miljard euro. Twee belangrijke vonnissen worden komende weken verwacht.
MOOIE NAMEN
De mislukte beleggingen werden door handige verkopers aan de man gebracht onder klinkende en bloemrijke namen als Feestplan, Cash Clicken, Happy Geldmandje en (lees goed) Winstverdriedubbelaar. Het uit Nederland naar België overgewaaide Spaar Select had dan een iets minder prozaïsche naam. En maakte, in verhouding, hier minder slachtoffers.
Het leaseproduct dat door Spaar Selecht eerst onwettig in België werd aangeboden wordt niet meer verkocht. Er kunnen geen nieuwe slachtoffers bijkomen. Een schorsing door de toezichthouder op spaar- en bankproducten CBFA is inmiddels opgeheven.
Inmiddels werd het gerecht overrompeld door zo’n 500 gedupeerden die klacht indienden. Zij worden nu verzocht zich eventueel burgerlijke partij te stellen. Later dit jaar moet de raadkamer van Antwerpen beslissen of de zaak naar de strafrechter zal worden doorverwezen.
Jan L. Bauwens
bron:
http://www.seniorennet.be/Pages/Nieuws/ ... =2&ID=2079
er zijn ook leuke forums en site in belgie over dexia en alles waar dexia in vinger in heeft . zoek onder google maar naar "dexia forum belgie" dan vind je alles waar dexia bij betrokken is.
dexia heeft ook een groot belang in een aantal merken en producten zoals max havelaar en zit ook in de clusterbom industie.
waar valt dexia niet allemaal mee zwart te maken.