Pagina 1 van 2

Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 09:55
door witte angora
Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.

Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.

Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 10:08
door BL2
AH pindakaas is gewoon een budget soort Pindakaas. Relatief goedkoper dan het echte A-merk.
Verder wisselt de samenstelling van de AH pindakaas sterk, ene keer niet uit de pot te krijgen zo stevig, andere keer zo dun als wat.
Ben je niet blij met de beperkte kwaliteiten van het AH product, probeer eens het bekende A-merk.
Wel wat duurder, maar ouderwetse kwaliteit.

Hetzelfde bij de AH budget bananen, goedkoop en smakeloos, probeer eens de A-merk bananen, een wereld van smaakverschil (en prijs)....

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 10:10
door rdvj
100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 10:45
door witte angora
rdvj schreef:
15 feb 2024 10:10
100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.
Maar ik heb het dus over de 100% pindakaas voordat dat geharde palmvet in beeld kwam. juist door dat palmvet werd pindakaas beter smeerbaar, en had je geen laag olie meer op de pindakaas.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 14:27
door rwolters
witte angora schreef:
15 feb 2024 09:55
Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.

Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.

Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Beter roeren denk ik. 100% Pindakaas van AH bevat alleen pinda's. Harder of zachter dan gemalen pinda wordt het niet.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 15 feb 2024 16:47
door Erthanax
Ik heb wel eens versgemalen pindakaas gehaald op de markt; dat wordt dus gemalen waar je bij staat. Het resultaat smaakte uiteraard naar pinda, maar het was een tamelijk slappe brij die snel ontmengde. Niet voor herhaling vatbaar.

Sinds wanneer pindakaasfabrikanten andere middelen bijmengen weet ik niet, maar dat zou wel eens eerder kunnen zijn dan menigeen denkt. Volgens mij wordt er al heel lang zetmeel, suiker en zout toegevoegd aan sommige soorten.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 16 feb 2024 17:29
door Jablan
witte angora schreef:
15 feb 2024 09:55
Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.

Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.

Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Wat anderen al zeggen: voor elk gebruik omroeren.
Pot hier bevat volgens de verpakking 100% geroosterde pinda's en zo snel als de pot leeg is, zal het wel goed smaken.

Het verhaal over pindakaas als bijvangst bij de productie van sla-olie vind ik wat minder geloofwaardig. Zonder de olie zijn pinda's erg droog om te eten, in welke vorm dan ook.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 16 feb 2024 17:41
door witte angora
Vroeger was de pindakaas ook een stuk droger... Maar ik zal volgende keer eens voor een 'echt' merk kijken, misschien gaat dat inderdaad beter.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 16 feb 2024 18:44
door Lady1234
Nog nooit van pindakaas gehouden, maar toen het bij mij thuis als kind gegeten werd, stond er altijd een laagje olie bovenop. Is helemaal geen slaolie. Gewoon omroeren, klaar.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 16 feb 2024 19:54
door 16again
...die olie die bovenop kwam drijven vond ik een voordeel.
ipv doorroeren giet ik dat er juist vanaf. Om minder vette pindakaas over te houden

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 16 feb 2024 21:29
door angel1978
Dolgelukkig dat het niet is wat het vroeger was..

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 08:36
door witte angora
rdvj schreef:
15 feb 2024 10:10
100% pindakaas is precies dat. Je moet flink roeren en dan heb je gemalen pindakaas. IK vind het prima. Waarom het vroeger harder was? Omdat de fabrikanten jarenlang - met Calvé voorop - hun pindakaas vermengden met gehard palmvet. Dat is zowat het slechtste voor je lijf, want het zet gelijk aan. Vandaar dat ik zelf al jaren elk product met dat spul vermijd.
Ik heb het dus over de tijd voordat er palmvet aan pindakaas werd toegevoegd. Dat is lang geleden, maar het is intussen ook al heel wat jaartjes geleden dat ik uit het ei ben gekropen. Even wat dingen opgezocht:
Pindakaas is een voedingsmiddel gemaakt van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal (Canada), waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie.

[...]

Bij veel merken wordt om commerciële redenen de bij het malen van de pinda's vrijgekomen olie onttrokken en vervangen door het veel goedkopere "gedeeltelijk gehard vet" of "gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie" (transvet), zoals palmolie. Hieraan kleven echter wel gezondheidsrisico's.[13] De pindaolie wordt daarna los verkocht onder de naam 'arachideolie'.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pindakaas
Wat ik vroeger op school leerde kwam dus aardig in de richting, al ging het niet om slaolie. :D

Maar het lijkt er dus inderdaad op dat de huidige 100% pindakaas veel te vet is, zeker in vergelijking met vroeger, toen pindakaas inderdaad veel droger en dikker was (en er inderdaad alsnog een laagje olie op dreef als je het kocht; maar eenmaal geroerd kwam het niet snel weer naar boven, wat met de huidige pindakaas dus wel het geval is). De beste optie is dus om, wat 16again al aangaf, het laagje olie er gewoon af te gieten, en dan nog eens goed door te roeren.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 08:48
door Lowieze
In de 100% pindakaas van AH zit 48 gr vet, waarvan 41 gram onverzadigd vet. Dus zo slecht niet.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 09:20
door J. Deltoer
Leuk, weet een topic over vroeger. Ik heb ook nog wat anekdotes daarover. Hopen dat ik geen ban krijg.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 13:47
door Moneyman
ZeerPrivé schreef:
16 feb 2024 21:15
Heb nog nooit een ander merk dan Calvé gekocht. Geen laag olie bovenop en niet droog. Voor mij precies goed.
Exact mijn ervaring. Koop dat al vele jaren, de slogan is niet voor niets 'smeuïg tot op de bodem".

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 13:50
door rwolters
Moneyman schreef:
17 feb 2024 13:47
ZeerPrivé schreef:
16 feb 2024 21:15
Heb nog nooit een ander merk dan Calvé gekocht. Geen laag olie bovenop en niet droog. Voor mij precies goed.
Exact mijn ervaring. Koop dat al vele jaren, de slogan is niet voor niets 'smeuïg tot op de bodem".
Met minder pinda's en onnodige toegevoegde ingrediënten voor meer geld. Unilever lacht zich rot.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 13:56
door Moneyman
Best. Als het smaakt, smaakt het.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 14:37
door J. Deltoer
Even een vraagje, als er in de 100 procent pindakaas 100 procent pinda's in zitten, dan lijkt mij dat er 0 % kaas in zit. Ook boerenbedrog.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 14:51
door witte angora
Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.

Niet dat de volksmond zich er wat van aantrok, althans bij ons thuis. Bij ons was margarine voor op brood gewoon 'de boter'. Het heet ook 'boterham', geen 'margarineham', of 'halvarineham'. Dat ze daar weer niet over zijn gevallen indertijd, ongelooflijk.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 14:59
door Lady1234
Misschien dan maar “pindasmeersel”.