Pagina 1 van 1

Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 21 okt 2024 22:37
door witte angora
Ben al een poos bezig te proberen 'Indisch' te eten, althans wat daar voor door moet gaan. Eén belangrijk ingrediënt is dus trassi, oftewel iets met garnalen. En daar blijkt iets wonderlijks mee aan de hand te zijn.

Begonnen met Trassi Bakar blok van Flower Brand: dat kon je tot voor kort in de supermarkt kopen. Vond het niet zoveel bijzonders.

Voor een Indonesisch gerecht iets anders gekocht: Indische garnalenpasta: Trassi Bakar Udang. Merk onbekend, made by Unidex BV in Hillegom. Gerecht smaakte nergens naar, en wat blijkt: behalve water, ketjap, sojasaus, suiker, conserveermiddel, zout, nog eens suiker, knoflookpoeder, kipkruidenpoeder en nog een hele hoop andere dingen zit er maar liefst 0,83% garnalenaroma in. De garnaal kwam langs, zette zijn pootjes in de saus, vond het te heet, en ging er weer rap vandoor. Dat wordt dus 'garnalenpasta' genoemd. :roll: En dat noopte tot verder onderzoek.

De Trassi Bakar van Flower Brand bevat 9,5% garnalen. Maar ik ben ook een merk tegen gekomen dat 19% bevat. Maleisische Trassi bevat 48%, weer een andere 67%, en uiteindelijk heb ik in een toko thaise 'shrimp paste' gevonden met 90% garnalen. Er zit dus nogal verschil in tussen de ene garnalenpasta en de andere trassi.

Dus: hoe weet je nu welke trassi/garnalenpasta je voor een specifiek gerecht moet hebben? En hoe weet je nu wat de juiste dosering is? Een theelepel, of een centimeter blok, het maakt nogal verschil of er 9,5% of 90% garnalen in zit... En wat moet je nou met al dat zout, sojasaus en ketjap wat er in zit? Dat moet je vaak zelf toch ook al aan je gerecht toevoegen...

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 21 okt 2024 23:36
door ZeerPrivé
De hoeveelheid trassi is afhankelijk van je smaak en of je voor 10 personen een gerecht maakt of voor 2 personen. Voor de Indische keuken wordt vaak de gedroogde trassi gebruikt. Blijft toch een kwestie van uitproberen totdat je de verhoudingen (niet alleen voor trassi) hebt gevonden die jij lekker vindt.

Ken je deze? https://www.indischegerechten.com/recept/

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 00:08
door BL2
Trassi gaat in kleine hoeveelheden door gerechten, vaak niet meer dan een half theelepeltje en aan het begin van de bereiding (bijvoorbeeld bij het bakken van de ui), dan op het eind.

1-2 theelepels per 500 gram vlees, rijst, pasta, vis of groenten. Trassie is verkrijgbaar in handige pet potjes van 50 gram en is te vinden in het Oosters schap van veel supermarkten, oa in alle winkels met de blauwe kleur.

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 00:50
door Thijs124
Mijn zoon werkt bij een van de de grootste importeurs van Oosterse levensmiddelen.
Google eens hierop. Die spullen kom je vermoedelijk ook in de winkels tegen.

heuschen schrouff trassi

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 08:24
door Moneyman
witte angora schreef:
21 okt 2024 22:37
De garnaal kwam langs, zette zijn pootjes in de saus, vond het te heet, en ging er weer rap vandoor.
Ik heb niet veel toe te voegen voer trassi, maar hier moest ik even heel erg hard om lachen :mrgreen:

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 09:03
door Morgan le Fay
Trassi is hemels in je eten maar dat spul meurt de tent uit.
Ik heb die losse blokken van Flower brand in gebruik,

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 21:03
door Lapsang
De keren dat ik het gekocht heb gebruikte ik gewoon een stukje van het blokje en het was oké.

Voor mij telt meestal hoeveel ik van iets heb en of het snel op moet.

Trassi hoeft niet snel op, dus het geeft de bezitter een grote mate van vrijheid.

Veel trassi, weinig trassi, welk merk, volgens mij maakt het allemaal niet uit. Het smaakt toch wel.

Ik ga het snel weer kopen, want ik ben geïnspireerd geraakt.

Dank daarvoor!

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 21:46
door witte angora
@ Zeerprivé: die site kende ik niet, dank daarvoor! Ik heb een paar weken geleden een soort van Indonesisch kookboek gekocht, maar anders dan anders. Het is meer bedoeld om de authentieke Indonesische recepten te behouden, voor zover mogelijk natuurlijk. Selamat Makan bevat 800 'blauwe hap' recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine, gewoon wat je nodig hebt en steeds in een paar zinnen wat je moet doen.

@ Morgan le Fay: dat Trassi de tent uit meurt weet ik, dat staat er ook in... even doorbijten, al zou je eerder zeggen: 'even doorademen'.

Blokjes zijn inderdaad prima, die worden volgens mij ook bedoeld. Maar er blijkt dus zoveel meer dan die blokjes te zijn, en dan wordt het toch wel even lastig. Maleisische trassi is anders dan Thaise trassi, om wat te noemen...

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 21:54
door Nijogeth
Trassi, ik vind het toch niet echt mijn ding. Maar leuk dat je bezig bent met gerechten uit andere keukens. Ik denk dat de recepten die ik gebruik voornamelijk een mix van van alles zijn en eigenlijk ook altijd het gevolg van eigen onderzoek. Wat ik dan denk dat lekker is samen, dat gooi ik bij elkaar. Soms gaat dat goed, soms wat minder.

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 22:22
door Lapsang

Re: Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?

Geplaatst: 22 okt 2024 23:36
door witte angora
Inderdaad. Een aantal bestaan uit hoofdzaak uit maismeel, en slechts 9,5% garnalen.

Wel apart dat Flower Brand toch een blok heeft met 80% garnalen, dat lag niet in de winkel. Niet in de toko's waar ik was, tenminste. Maar dat lijkt me toch wel de juiste te zijn dan.