Welke trassi/garnalenpasta moet je hebben?
Geplaatst: 21 okt 2024 22:37
Ben al een poos bezig te proberen 'Indisch' te eten, althans wat daar voor door moet gaan. Eén belangrijk ingrediënt is dus trassi, oftewel iets met garnalen. En daar blijkt iets wonderlijks mee aan de hand te zijn.
Begonnen met Trassi Bakar blok van Flower Brand: dat kon je tot voor kort in de supermarkt kopen. Vond het niet zoveel bijzonders.
Voor een Indonesisch gerecht iets anders gekocht: Indische garnalenpasta: Trassi Bakar Udang. Merk onbekend, made by Unidex BV in Hillegom. Gerecht smaakte nergens naar, en wat blijkt: behalve water, ketjap, sojasaus, suiker, conserveermiddel, zout, nog eens suiker, knoflookpoeder, kipkruidenpoeder en nog een hele hoop andere dingen zit er maar liefst 0,83% garnalenaroma in. De garnaal kwam langs, zette zijn pootjes in de saus, vond het te heet, en ging er weer rap vandoor. Dat wordt dus 'garnalenpasta' genoemd. En dat noopte tot verder onderzoek.
De Trassi Bakar van Flower Brand bevat 9,5% garnalen. Maar ik ben ook een merk tegen gekomen dat 19% bevat. Maleisische Trassi bevat 48%, weer een andere 67%, en uiteindelijk heb ik in een toko thaise 'shrimp paste' gevonden met 90% garnalen. Er zit dus nogal verschil in tussen de ene garnalenpasta en de andere trassi.
Dus: hoe weet je nu welke trassi/garnalenpasta je voor een specifiek gerecht moet hebben? En hoe weet je nu wat de juiste dosering is? Een theelepel, of een centimeter blok, het maakt nogal verschil of er 9,5% of 90% garnalen in zit... En wat moet je nou met al dat zout, sojasaus en ketjap wat er in zit? Dat moet je vaak zelf toch ook al aan je gerecht toevoegen...
Begonnen met Trassi Bakar blok van Flower Brand: dat kon je tot voor kort in de supermarkt kopen. Vond het niet zoveel bijzonders.
Voor een Indonesisch gerecht iets anders gekocht: Indische garnalenpasta: Trassi Bakar Udang. Merk onbekend, made by Unidex BV in Hillegom. Gerecht smaakte nergens naar, en wat blijkt: behalve water, ketjap, sojasaus, suiker, conserveermiddel, zout, nog eens suiker, knoflookpoeder, kipkruidenpoeder en nog een hele hoop andere dingen zit er maar liefst 0,83% garnalenaroma in. De garnaal kwam langs, zette zijn pootjes in de saus, vond het te heet, en ging er weer rap vandoor. Dat wordt dus 'garnalenpasta' genoemd. En dat noopte tot verder onderzoek.
De Trassi Bakar van Flower Brand bevat 9,5% garnalen. Maar ik ben ook een merk tegen gekomen dat 19% bevat. Maleisische Trassi bevat 48%, weer een andere 67%, en uiteindelijk heb ik in een toko thaise 'shrimp paste' gevonden met 90% garnalen. Er zit dus nogal verschil in tussen de ene garnalenpasta en de andere trassi.
Dus: hoe weet je nu welke trassi/garnalenpasta je voor een specifiek gerecht moet hebben? En hoe weet je nu wat de juiste dosering is? Een theelepel, of een centimeter blok, het maakt nogal verschil of er 9,5% of 90% garnalen in zit... En wat moet je nou met al dat zout, sojasaus en ketjap wat er in zit? Dat moet je vaak zelf toch ook al aan je gerecht toevoegen...