Pagina 1 van 1
verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 15 sep 2004 22:59
door SjoerdS
Ik heb beide uitzendigen van Trosradar over de dubieuze hondenhandel gezien. Daarin hadden ze het over dat tussen de 50 en 100 duizend honden op deze gruwelijke manier verkocht worden. Dit schijnt de helft te zijn van de "totale hondenhandel" alss ik dit zo bot mag zeggen.
Mijn vraag is: Als hondenhandel die in Radar behandeld zijn wordt verboden, waar moeten die mensen dan hun honden en katten kopen.
Dit gaat dus om ongeveer 75000 honden
Ik denk dat het asiel niet zoveel dieren heeften er heel veel mensen toch een pup willen hebben. Kunnen de hobbyrasfokkers in Nederland veel meer puppies fokken zonder dat het tenkoste gaat van de kwaliteit van het ras en krijg je dan niet Ferrari-achtige wachtlijsten van 3 a 4 jaar.
Zijn er geen richtlijnen waaraan hondenhandelaren moeten voldoen? En er was toch een wet ingevoerd waarin stond dat er op huisdieren een garantie moet zitten van minimaal een half jaar en als er in die tijd gebreken aan het dier ondenkt worden of het dier is overleden je het geld kan terugclaimen.
In Nederland worden de beste koeien en varkens van de wereld gefokt. Waarom is het in Nederland vrijwel onmogelijk om op een verantwoorde, professionele wijze honden te fokken? Er zijn immer honderde boeren die amper meer wat aan het boeren verdienen.
ik heb ergens gelezen dat die hondenhandelaren puppies uit het oostblok kopen voor 50 euro per stuk en die tussen de 3 en 4 hondend euro door verkopen. Als ik geen hart had, had ik het wel geweten.
Re: verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 17 sep 2004 08:27
door granny
Ik denk dat men meer bedoeld over het feit hoe die beestjes gehuisvest, verzorgt envaak ook nog te jong bij de ouders word weggehaald. Veelal zijn het zieke hondjes die ook nog eens erfelijke gebreken vertonen (als ze het al overleven) en dus hun hele leven een strippenkaart bij de DA kunnen aanschaffen. Bovendien word er ook veel gesjoemeld met eventuele stambomen.
Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat mensen,die op zoek zijn naar een pup,bij zo'n instantie hun hondje kopen.
Of je nu een rashond of kruising gaat kopen, kijk naar de omgeving en ook hoe de pups erbij zitten.Mag je de volwassen ouderhonden niet zien(in elk geval de moeder)? Wees dan wijs en koop de pup niet. Alleen op die manier kun je dit soort verkooppraktijken tegen gaan.
Re: verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 23 sep 2004 15:56
door Gast
Beste Sjoerd,
Het is bij veel (goede) fokkers tegenwoordig ook doodnormaal om een wachtlijst te hanteren, gezien het feit dat de vraag groter is dan het aanbod. Maar wat is er mis mee om een half jaartje te moeten wachten?
Al die duizenden pups die aangeschaft worden via broodfokkers, worden 9 van de 10 keer gekocht door een impulsieve daad. Door onwetendheid en te weinig kennis van het ras en de hond in het algemeen. Broodfokkers bieden de mogelijkheid tot impulsieve aanschaf, als je een half jaar moet wachten dan heb je tenminste alle tijd om eens te bedenken of je wel echt een hond wilt! Bovendien zal een goede fokker 'ns even een goed gesprek met de toekomstige eigenaar houden om te kijken of diegene wel geschikt is voor een hond. Dat is toch alleen maar goed?
Momenteel wachten er ruim 30.000 (!!) honden in het asiel op een nieuw baasje, hier is dus ook zeker keus genoeg zou ik zeggen. Ik denk dat de vraag naar pups vanzelf zakt op het moment dat mensen niet meer impulsief een hond kunnen kopen bij een handelaar op de hoek. Wat dus ook betekent dat er minder honden in het asiel terecht komen! De hondenhandel verbieden is dus op alle fronten een noodzaak.
Re: verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 23 sep 2004 16:47
door Gast
In reactie op gast van 15:56 Uur,
Waar is de onderbouwing van de bewering dat 9 van de 10 keer spraken is van een impulsieve daad, en de onwetendheid. Uit onderzoek blijkt anders.
Als je een wachtlijst hebt ben je een goede fokker, wat is hiervoor de onderbouwing ?. Wat is de relatie tussen het niet hebben op het moment van een pup en het zijn van een goede fokker.
Wordt men een goede fokker als men een aspirant eigenaar attendeert op de voor en nadelen.?.
We hebben in Nederland c.a 1.5 miljoen honden (bron dierenbescherming) er zouden c.a 30.000 honden per jaar in het asiel komen. Er is geen onderscheid gemaakt tussen afstand honden en honden die zwervend worden aangetroffen en binnen enkele uren tot dagen weer bij hun eigenaar zijn. Heb mij laten vertelen dat 2/3 van de honden weer heel snel herenigd zijn met hun eigenaar.
Dit zou betekenen dat we spreken over c.a 10.000 afstandhonden (honden die door de eigenaar worden afgegeven bij een asiel). We hebben het dan over 0.66 % van de populatie.
Als de meeste van deze honden, honden zouden zijn die in een impuls zijn aangeschaft zouden veel honden welke worden afgestaan jonge honden zijn. Als men dan kijkt op dierenasiels.com blijkt dit niet zo te zijn.
Vraag mij dan ook af of het juist is wat door u wordt gesuggereerd.
Vindt het een populair verhaalt, maar dat is iets anders dan objectief.
Re: verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 24 sep 2004 14:15
door Gast
Als u op dierenasiels.com hebt gekeken dan weet u ook dat er momenteel 30.000 honden in het asiel verblijven en een nieuw baasje zoeken. Deze honden worden pas ter adoptie aangeboden op het moment dat de huidige eigenaar zich niet meldt of deze de hond niet meer terug wil. Dus in werkelijheid worden er nog veel meer honden zwervend aangetroffen en later herenigd met hun baasje. Wat betreft uw verhaal over "afstandshonden": waar denkt u eigenlijk dat de zwerfhonden vandaan komen? Die groeien heus niet ergens aan de boom! Deze worden gewoon gedumpt omdat mensen het lef niet hebben om de hond naar een asiel te brengen. En wat dacht je van de duizenden honden die via via te koop aangeboden worden? (denk aan marktplaats bijv.). Deze moet je ook nog bovenop de 30.000 honden in het asiel rekenen! Het zijn veelal honden die tussen 1 en 3 jaar oud zijn. Dan is het schattige en puppyachtige eraf en willen mensen van hun hond af, als excuus dat ze geen tijd hebben, of dat de hond niet zindelijk wordt (slechte opvoeding=slechte voorkennis=impulsieve aanschaf). Ik heb overigens niet beweerd dat er veelal jonge pups in het asiel zouden moeten belanden, honden worden juist vaak als ze uitgegroeid zijn afgestaan, dan is de lol ervan af.
U beweerd dat uit onderzoek blijkt dat mensen geen impulsieve aanschaf doen bij broodfokkers en dat ze wel degelijk bewust zijn van de consequenties van het nemen van een hond???
Nou, dat onderzoek wil ik dan wel 'ns zien!!
Op het moment dat een fokker een wachtlijst hanteert, betekent het dat er geen pups aan de lopende band worden geproduceerd en ze deze niet op bestelling laten leveren. Het betekent dat de teven bij de fokker niet aan de lopende band pups werpen. Deze fokker fokt dus selectief en niet telkens met dezelfde teven. Bij deze fokker zul je altijd moeten wachten op een pup, je kunt de pup nooit direct meenemen. Dat is mijn onderbouwing van de relatie tussen een goede fokker en een wachtlijst.
Hoezo niet objectief?
Re: verantwoorde hondenhandel?
Geplaatst: 25 sep 2004 22:52
door vreemde
Het is al zó vaak gebleken dat mensen impulsief een hond aanschaffen, een pupje is zo lief en leuk.
En dan niet via de officiële fokker eentje kopen maar via de dubieuze handelaren (de broodfokkers). De "ras"honden zijn in verhouding een stuk goedkoper dan bij de erkende fokker en niet iedereen heeft er zoveel geld voor over of kan het gewoonweg niet betalen. Tja, en als je toch een Retriever wil net zoals bij de buren, dan heb je heelveel kans dat de goedkopere hond wel eens zó doorgefokt kan zijn, dat ie barst van de akelige ziektes. Zielig en niet nodig, het wordt tijd dat er een keer een goedwerkend systeem komt, zodat de broodfokkers geen kans meer krijgen om honden zonder goede stamboom te verkopen.