Pagina 1 van 1

Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 25 sep 2004 13:34
door parpulo
Ik woon sinds enkele jaren in Indonesie, vanwege een maagafwijking gebruik ik al meer dan 20 jaar Losec 20mg.
Ik betaal mijn medijnen zelf en kom tot de ontdekking dat Omeprazol20mg dezelfde werkzame stof heeft dan Losec 20mg.
Losec kost hier IDR18.000 (1.80 euro) en Omeprazol IDR3.200 dus geen 20% van het A-merk.
De Omeprazol gebruik ik nu sinds meer dan 2 jaar tot volle tevredenheid.
Met andere medicijnen is het net zo weet ik van andere mensen die hier wonen.
Het aanbieden van medijnen met alleen de werkzame stof moet in een modern land als Nederland toch ook mogelijk zijn zou je denken.
Dat de politiek in Nederland daar maar eens serieus aandacht aan besteed, met dat geld wat bespaart word kunnen veel andere zaken gewoon blijven of zelfs verbeteren.
Of zijn er misschien politici bezorgd om hun royale bonussen mocht dit door gevoerd worden.
Parpulo

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 01 okt 2004 19:28
door Imken
Beste Parpulo,

In Nederland wordt ook in 1e instantie omeprazol gegeven en geen Losec. Artsen zijn wettelijk verplicht om op stofnaam voor te schrijven.
Dit om inderdaad de kosten in de gezondheidszorg te drukken.

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 07 okt 2004 13:38
door HendrikJanT
Beste parpulo,
Vaak is de werking van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof gelijk. Het maakt dan niet uit of je merkmiddel of generiek middel inneemt.
Interessant wordt het als dat niet zo is :idea: . Uit wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat juist de werking van jouw middel, omeprazol, erg afhankelijk is van de capsule of tablet waarin het verwerkt is. Daarnaast speelt de precisie bij het vervaardigen een grote rol (zeg maar hoe 'netjes' er gefabriceerd wordt in het laboratorium).
Er is aangetoont dat een generieke omeprazol op de nederlandse markt slechter werkt dan het originele middel Losec. In dit geval is het dus terecht dat er meer wordt gevraagd voor het originele middel omdat het ook echt beter is.
En nee, ik heb geen belangen in het middel 'Losec', ik constateer alleen maar!
Er zijn overigens veel andere middelen waarbij het helemaal niet uitmaakt of je merk of generiek slikt. In dit specifieke geval maakt het wél uit.
Overigens is het zo dat de prijzen van merkgeneesmiddelen in Nederland zo laag zijn dat de apothekers volop aan het exporteren zijn naar het buitenland. Dit was pas geleden trouwens zelfs voorpagina nieuws.

Groeten van HendrikJan

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 11 okt 2004 15:40
door Imken
HendrikJan,

Bij omeprazol/Losec heb je gelijk. Alleen in dit specifieke geval wordt vaak het merk beter verdragen en werkt beter als het generiek middel. Vanuit de praktijk ken ik dit ook inderdaad alleen bij Losec, niet bij andere geneesmiddelen.

Het enige wat mij nog wel opvalt, wat generiek en merk betreft is Ventolin of salbutamol aerosol.
Laatst had ik iemand aan de lijn die Ventolin aerosol gebruikt met voorzetkamer.
De apotheek gaf haar later salbutamol. Wat blijkt: de salbutamol aerosol past niet op de voorzetkamer. De apotheek had alleen dit type, dus moet deze persoon het duurdere Ventolin gebruiken, anders kan het geneesmiddel niet geïnhaleerd worden.
Over krom gesproken. Kunnen de fabrikanten van salbutamol er niet voor zorgen dat deze ook gewoon op de voorzetkamers past?
Je hebt toch niets aan een aerosol zonder voorzetkamer.

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 11 okt 2004 15:56
door HendrikJanT
Tsja, het lijkt me wel zo handig om als salbutamol-fabrikant geschikte inhalatiehulpmiddelen mee te leveren. Het poeder als een lijntje vanaf een spiegeltje opsnuiven blijkt in de praktijk toch minder goed te werken dan met een inhalatortje :D
Aangezien een beetje geneesmiddelenfabrikant dit ook wel bedenkt vraag ik mij af of de desbetreffende apotheek wel genoeg moeite heeft gedaan om aan inhalators te komen?

Wat vind je eigenlijk van het import/export verhaal van de medicijnen? Ik vind het wel grappig dat sommige dingen die altijd al zo zijn ineens in het nieuws opduiken alsof er iets veranderd is. Jarenlang kochten apotheken geneesmiddelen in in het buitenland omdat de prijs daar soms lager was. Nu is de prijs in Nederland zó laag dat hun buitenlandse collegae nu hetzelfde doen. En dan kopt de krant met: "tekorten dreigen doordat apothekers aan het buitenland verkopen!". Ach ja, de krant moet ook verkocht worden he :D

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 11 okt 2004 16:03
door Imken
Tsja, er is gebleken dat er helemaal geen tekorten zijn ontstaan hierdoor. En zoals je zegt: in Nederland gebruiken we al jaren medicijnen afkomstig uit het buitenland. Nooit een doosje gehad met een gebruiksaanwijzing in het Grieks of Portugees er in?

Het enige waar ik het wel mee eens ben, is dat verkoop en distributie eigenlijk hoort bij de fabrikant en niet bij de apotheker. Een apotheker is geen distributeur.
Dat zou hetzelfde zijn als de Albert Heijn, die melk gaat verkopen aan Spanje of Italië. Niet dat daar een haan naar kraait, maar volgens mij kun je als buitenlander beter zo dicht mogelijk bij de bron kopen. De fabrikant. Lijkt mij ook goedkoper dan weer een tussenpersoon.
Wat dan weer bij mij de vraag doet rijzen: Verkoopt de apotheker de medicijnen wit en aan een betrouwbare klant of is het zwart onder de tafel voor de hoogste bieder?
In dat laatste geval vind ik een optreden hierin wel gewenst.

Re: Prijzen medicijnen in buitenland

Geplaatst: 11 okt 2004 16:15
door HendrikJanT
Ik denk dat het de apotheker weinig uitmaakt aan wie hij verkoopt. Omzet is omzet. Ik denk trouwens dat er wel sprake is van zelfregulering op dit gebied. En tekorten ontstaan er niet door omdat er voldoende geproduceerd wordt. Als er een tekort dreigt kan er desgewenst in het buitenland ingekocht worden. Wat ik zelf erg belangrijk vind is dat er in Nederland (en Europa) een goed klimaat blijft voor geneesmiddelenontwikkeling. En wat ik ook hoop is dat je als arts gewoon zelf kunt blijven beslissen welke therapie je voorschrijft. Ik heb soms het gevoel dat de zorgverzekeraar steeds meer bepaalt welk middel goed is en welk middel minder goed; en dat dit dan voornamelijk gedaan wordt door te beslissen op basis van de prijs terwijl er een beter alternatief is voor de patient.