Pagina 1 van 1

'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 12:14
door marit
Bovenstaande tekst stond in Het Belang van Limburg, een belgische krant van zaterdag jl.
In het paginagrote artikel geeft Hendrik Boonen van 'Belangenvereniging Spaar Verlies aan de zelfkant van de deontologie' o.a. het volgende aan:
'een goede twee maanden geleden heeft de handelsrechtbank van Antwerpen Spaar Select België failliet verklaard. Begin dit jaar was het Antwerpse parket al binnengevallen in het Belgische hoofdkantoor in Antwerpen. Die inval kwam er na berichten in de pers over "honderden gedupeerden". Spaar Selekt verkocht namelijk aandelenleaseproducten van het Nederlandse Labouchère (overgenomen van Aegon door Dexia), wat in ons land verboden is. Het gaat om risicovolle beleggingsproducten (beleggen met geleend geld) die als een klassiek spaarproduct met gegarandeerd hoge opbrengst worden verkocht. Ook gelijkaardige producten, waarbij een hypotheek op het huis van de klant werd genomen, werden als zoete broodjes verkocht. De slechte prestaties van de aandelenbeeurzen zorgde er echter voor dat heel wat beleggers , van geen kwaad bewust, hun kapitaal als sneeuw voor de zon zagen wegsmelten. Spaar Select werd eind juli failliet verklaard.De balans volgens Spaar Verlies, van de 40.000 klanten van Spaar Selekt, zijn er zo'n 30.000 slachtoffers voor een geraamd totaal bedrag van 500 miljoen. Hendrik Boonen van Spaar Verlies geeft aan dat als het gerechtelijk onderzoek uitwijst waar de verantwoordelijken zitten, we niet zullen aarzelen ons burgerlijke partij te stellen. Zo kunnen we bijvoorbeeld Dexia Nederland in gebreke stellen, maar ook de notarissen die de hypotheekaktes voor dergelijke beleggingen zonder boe of ba hebben laten passeren. Ik voel mij een beetje een Don Quichote: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'.
De financiéle waakhond CBFA greep begin dit jaar in en verbood Spaar Select alle activiteiten. Een paar maanden later werd het verbod weer opgeheven, omdat Spaar Select beloofde een oplossing uit te dokteren. Het kwaad was evenwel geschied. Spaar Select werd eind juli failliet verklaard.
Dit impliceert een heleboel namelijk o.a dat Dexia ook in het thuisland fors aan de bak moet want daar gaat het niet om zulke bedragen als in Nederland maar het is toch niet misselijk.
Alles is denkelijk ook volledig na te lezen via www.HetBelangvanLimburg.be of via www.topstart.be en dan de krant aanklikken. Is sowieso een aparte site.

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 12:38
door tabjane
Hier wordt de rol van notarissen nog eens aangehaald. Hierover is in het verleden ook al eens iets gezegd, maar ik weet niet meer waar.
Ik denk dat de notarissen ook boter op hun hoofd hebben. Privatisering/ concurrentie?
Toen mijn hypotheek is overgesloten, werd aan mij ook niets verteld, ook geen enkele waarschuwende opmerking. Volgens STN (adviesverlies) was dit wel nodig geweest.
De vertegenwoordigers van de andere partijen, Postbank en SpaarSelect, schitterden door afwezigheid, hun provisie was waarschijnlijk zeker genoeg. O ja, voor hen getuigde een medewerker van het notariskantoor (!....?). Hoezo, belangenverstrengeling? Zou je, als je ergens goed aan kunt verdienen, het in je hoofd halen het melkkoetje te waarschuwen? Dacht het niet, dan moet je wel zeer integer zijn, zeg nou zelf, dat wordt met de concurrentie op de loer toch bedrijfszelfmoord?

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 12:58
door Michiel Luidens
Als Napoleon de slag bij Waterloo had gewonnen was het hertogdom Limburg nooit ingelijfd door de zeven provincieen. Thans regeren de nazaten van deze zeerovers en slavenhandelaren en beschimpen zij het prinsbisdom Luik als het Palermo aan de Maas. De Hollandse regenten -beroemd om het opgeheven vingertje- bestelen volkomen legaal de eigen onderdanen, de ware Hollander zet echter door en grijpt ook hier de kans om rijkdom te vergaren. Het is de schuld van Napoleon.

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 13:19
door ad snoeren
Ja en door Spaanse Armada, of kwamen die uit België?

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 16:03
door mali
Wel opvallend dat de belgische overheid met één streep door de rekening de activiteiten van verbiedt. Daar zien ze wel dat iedereen door SpaarSelect wordt belazerd.
In ons land moet dat "per geval bekeken worden". En als je gemiddeld geïnformeerde voorzichtige consument bent, dan had je de bank en financiële experts moeten kunnen ontmaskeren als oplichters. Als je geen ziekelijk wantrouwen aan de dag hebt gelegd, en niet hebt gelezen wat er niet staat, dan krijg je in dit land nóg een keer de rekening.
Oproep aan alle laaielichters: Nedertland is open jacht gebied voor normale fatsoenlijke mensen die er van uit gaan dat andere mensen ook normaal en fatsoenlijk zijn. Rechtsbescherming krijgen ze niet.

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 16:06
door impact
Luidens, de gekte heeft nu bij jou echt toegeslagen. Laat je opnemen, man.

Re: 'ik wil eindelijk eens winnen van windmolens'

Geplaatst: 04 okt 2004 21:55
door Michiel Luidens
Mali het is inderdaad te idioot voor woorden wat banken allemaal mogen in Nederland. Geen enkel Europees land (ok Albanie) laat zijn eigen onderdanen beroven maar in Nederland mag het met hetzelde gemak als waarmee pensioen rechten geschrapt worden. In een andere topic stond een artikel dat een clubje politici bij de Belgen in de leer is om te kijken hoe het wel moet, ik zal het hieronder copieren.

http://www.politiek-digitaal.nl/belgen
Zelfbenoemde staatscommissie laakt wanprestaties overheid

Op dinsdag 25 februari presenteerde de commissie 'Belgen doen het beter' het rapport 'Een kwestie van uitvoering'. De commissie, bestaande uit Arthur Docters van Leeuwen, Wim Deetman, Ivo Opstelten, Roel in 't Veld en Marco Pastors, maakt zich ernstige zorgen over het wanpresteren van de Nederlandse overheid. Het manifest werd uitgereikt aan de vice-president van de Raad van State, Herman Tjeenk-Willink, staatssecretaris Mark Rutte (SZW) en LPF-Tweede kamerlid Joost Eerdmans.

Rampen
In Nederland wordt beleid uitgebreid geformuleerd maar beroerd uitgevoerd. Het resultaat is een overheid die slecht presteert. Dat blijkt uit de rampen en affaires die zich de afgelopen jaren voordeden. Keer op keer bleek dat de overheid tekort schiet in uitvoering, handhaving en samenwerking. De organisatie van de overheid voldoet blijkbaar niet meer om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. De commissie pleit daarom voor een ingrijpende modernisering van het openbaar bestuur. Daarbij moet de overheid zich niet concentreren op het maken van beleid, maar op het beter uitvoeren daarva.

Belgen doen het beter!
De commissie ontdekte dat de Denen, de Amerikanen, de Duitsers en nota bene de Belgen er wél in slagen om fraude te bestrijden, voedselveiligheid te waarborgen, wachtlijsten weg te werken en politieorganisaties samen te laten werken. Dat komt door een focus op concrete verbetering van de uitvoering, een vaak onconventionele maar daadkrachtige aanpak en een slimme inzet van informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Bestuurlijke smoezen
Talloze rapporten hebben al aangegeven welke kant het op moet, maar dat heeft in Nederland niet tot verandering geleid. Er zijn teveel barrières in de polder. Daarom heeft de commissie een lijst opgesteld van bestuurlijke 'smoezen' en andere belemmeringen voor vernieuwing. Het wegnemen van die belemmeringen is de eerste stap op weg naar een presterende overheid. De rest is vooral een 'kwestie van uitvoering', waar de commissie een elftal aanbevelingen voor aanreikt.

Werkwijze
De commissie 'Belgen doen het beter' heeft zichzelf benoemd. Zij vertegenwoordigt een breed politiek spectrum (CDA, VVD, PvdA, D66 en Leefbaar Rotterdam) en opereert vanuit een gemeenschappelijke bezorgdheid over de staat van het openbaar bestuur. Een serie debatten, case-studies in het buitenland en een digitale discussie hebben geleid tot dit advies. De commissie roept het nieuwe kabinet werk te maken van betere uitvoering.