Pagina 1 van 1
Meterstanden !!
Geplaatst: 05 okt 2004 12:26
door noob
heeft iemand wel eens onderzocht of dat de meter wellicht sneller is gaan draaiendoor het verhogen van het voltage? van 220 naar 240 Volt
wellicht een verklaring waarom bij zo veel mensen de standen zoveel afwijken.
verder vraag ik me af of het wel mag om een mindere kwaliteit gas te verkopen voor dezelfde prijs ? kunnen ze in het vervolg ook wel een beetje extra water in de melk doen.....
Re: Meterstanden !!
Geplaatst: 05 okt 2004 13:22
door Gast
Natuurlijk draait hij harder!
Maar u krijgt inkortere tijd ook meer energie.
Dus bij 230V ipv 220 volt is het water iets eerder op het kookpunt.
Per saldo heeft u echter de zelfde hoeveelheid KiloWattUur verbuikt.
(anders zou het bij ernstige onderschrijding bv 180 volt heel goedkoop worden, uw lampen zijn dan wel kaarsjes geworden)
Re: Meterstanden !!
Geplaatst: 05 okt 2004 13:48
door noob
klinkt logisch dat je dus per zaldo dezelfde hoeveelheid energie krijgt. Alhoewel de stereo niet sneller zal spelen zal er dan meer stroom worden omgezet in warmte in de transformator? per saldo zal deze dan toch meer verbruiken dan voorheen lijkt mij.
Wat meet de meter nou precies ? kun je mij ook uitleggen hoe zo'n ding werkt ?
Re: Meterstanden !!
Geplaatst: 05 okt 2004 18:15
door Gast
Vermogen (Watt) = spanning (Volt) x stroom (ampere)
Je apparatuur zal in identieke situaties het zelfde vermogen afnemen
Als de spanning toeneemt (vooropgesteld dat de apparatuur dit aankan) zal de stroom dalen maar het vermogen blijft gelijk en het getal wat de meter aangeeft ook.
verliezen in electrische systemen zijn ondermeer afhankelijk van het amperage. Als je een lager amperage gebruikt heb je theoretisch ook minder verlies vandaar ook dat electrisch transport via hoogspanningskabels (met relatief laag amperage) plaatsvindt. Zou je dit via 220volt kabels doen zouden de verliezen veel te groot zijn. Op een huisinstallatie zal dit echter niet merkbaar uitmaken.
de meter zal dus niet harder draaien.
op de gasmeter wordt een correctie toegepast op de gemiddelde warmteinhoud die het gas heeft. De grootverbuikers bestellen bijvoorbeeld bij de gasunie zo en zoveel warmteeenheden. Voor de actuele metingen worden dan kuubs gebruikt die later gecorrigeerd worden op de warmte inhoud van het gas.
Voor thuisgebruikers wordt hetzelfde gedaan. Je koopt dus eigenlijk geen kuub gas maar een MegaJoule (energie eenheid) maar omdat dit niet direct gemeten kan worden in een huisinstallatie - en ook niet bij grootverbruikers - wordt er achteraf gecorrigeerd op basis van het aantal kuubs op de meter.