LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Drink melk![en krijg kanker]
Drink melk![en krijg kanker]
Hallo allemaal, ik lees net op http://forum.fok.nl/forum/3 een artikel over melk waar ik nogal van geschrokken ben.
in het bewuste artikel staat ondermeer dat je van melk oa. kanker en diabetish kunt krijgen en als vrouwen meer dan 2 glazen melk per dag drinken ze 45% meer kans hebben op botbreuken en dat melk je botten juist zwakker maakt.
Er staat ook :melk is niet gezond en nooit geweest en hebben ze het over de melkmaffia.
Nu ben ik geen melkdrinker maar ik eet veel kwark , dagelijks 200 gram om botbreuken tegen te gaan, ik ben 64 jaar .
Kan iemand op dit forum me vertellen of dit waar is. ik maak me nu zorgen,
Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop iets te horen,
Tonderella
in het bewuste artikel staat ondermeer dat je van melk oa. kanker en diabetish kunt krijgen en als vrouwen meer dan 2 glazen melk per dag drinken ze 45% meer kans hebben op botbreuken en dat melk je botten juist zwakker maakt.
Er staat ook :melk is niet gezond en nooit geweest en hebben ze het over de melkmaffia.
Nu ben ik geen melkdrinker maar ik eet veel kwark , dagelijks 200 gram om botbreuken tegen te gaan, ik ben 64 jaar .
Kan iemand op dit forum me vertellen of dit waar is. ik maak me nu zorgen,
Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop iets te horen,
Tonderella
Re: Drink melk![en krijg kanker]
oehh, kwark, tsja is indirect ook afkomstig van de melkmafia..
klinkt gevaarlijk
NOT
klinkt gevaarlijk
NOT
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Ja, drank maakt meer kapot dan je lief is.
Krijgen we straks ook waarschuwingen op de pakken melk staan, net als nu bij sigaretten? Of worden alleen die brandende stinkstaafjes nu in het verdomhoekje gedrukt omdat je nu eenmaal niet alles zwart kunt maken, want dan is het niet meer geloofwaardig.
Krijgen we straks ook waarschuwingen op de pakken melk staan, net als nu bij sigaretten? Of worden alleen die brandende stinkstaafjes nu in het verdomhoekje gedrukt omdat je nu eenmaal niet alles zwart kunt maken, want dan is het niet meer geloofwaardig.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Zoals een oud gezegde luidt: "melk is voor de lammetjes", dat klopt!
Zoals wij in de natuurvoeding weten (ik werk in de reform), is koemelkeiwit geen lichaamseigen eiwit, en ons lichaam moet dus extra moeite doen om dit te verteren en dit gaat natuurlijk ten koste van ander werk dat ons lichaam moet verrichten. In deze context zijn er in de wetenschap wel eens wat kankergerelateerde onderzoeken gedaan, maar niemand heeft hard bewijs gevonden.
Opvallend feit is wel dat het aantal kinderen met koemelkeiwit intolerantie elk jaar nog steeds stijgt!
Ik weet geen exacte antwoorden, maar je kunt kalk voor een groot deel ook uit (bio)groente en granen halen, desnoods met een natuurlijk kalksupplement.
Zoals wij in de natuurvoeding weten (ik werk in de reform), is koemelkeiwit geen lichaamseigen eiwit, en ons lichaam moet dus extra moeite doen om dit te verteren en dit gaat natuurlijk ten koste van ander werk dat ons lichaam moet verrichten. In deze context zijn er in de wetenschap wel eens wat kankergerelateerde onderzoeken gedaan, maar niemand heeft hard bewijs gevonden.
Opvallend feit is wel dat het aantal kinderen met koemelkeiwit intolerantie elk jaar nog steeds stijgt!
Ik weet geen exacte antwoorden, maar je kunt kalk voor een groot deel ook uit (bio)groente en granen halen, desnoods met een natuurlijk kalksupplement.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
lieve mensen, het is al enkele malen op dit forum gezet: Koemelk is en blijft, moedermelk van de koe, voor haar kalfje, 1 ; 3 kinderen kan niet tegen dit spul, bij de rest v.d. mensen vormt het alleen maar grote hoeveelheden slijm.
Er is weliswaar een overschot van dit spul, maar moeten we dan met z'n allen maar gaan fluimen en onze kindertjes onder het exceem zetten?
melk de witte verslijmer!
Er is weliswaar een overschot van dit spul, maar moeten we dan met z'n allen maar gaan fluimen en onze kindertjes onder het exceem zetten?
melk de witte verslijmer!
-
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 19 apr 2004 21:57
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Kwark schijnt beter dan melk, omdat de lactose hier al omgezet is
Voor lactose zijn mensen vaak intolerant.
Enerzijds wordt er gemeld dat je veel kwark / gezuurde melkproducten moet eten voor sterke botten
tegelijkertijd hebben we in dit zuivelland héél veel mensen met osteoperose (botontkalking) hetgeen overigens ook te doen heeft met Mg tekort.
Melk geeft slijm
melk is voor kalfjes
Minder vlees eten geeft minder melk
Minder subsidie geeft een gezondere samenleving
Voor lactose zijn mensen vaak intolerant.
Enerzijds wordt er gemeld dat je veel kwark / gezuurde melkproducten moet eten voor sterke botten
tegelijkertijd hebben we in dit zuivelland héél veel mensen met osteoperose (botontkalking) hetgeen overigens ook te doen heeft met Mg tekort.
Melk geeft slijm
melk is voor kalfjes
Minder vlees eten geeft minder melk
Minder subsidie geeft een gezondere samenleving
Re: Drink melk![en krijg kanker]
even voor de leken
Mensen met lactose-intolerantie krijgen last van darmproblemen als ze te veel van de stof lactose (melksuiker) binnen krijgen. Lactose komt vooral voor in melk en melkproducten, maar ook in kant-en-klaarproducten waar melkbestanddelen in zitten. Als iemand met lactose-intolerantie te veel van die producten gebruikt krijgt hij last van darmklachten, zoals buikpijn, winderigheid en diarree.
Lactose komt van nature voor in melk. Om de lactose te verteren maakt het lichaam een stof aan: het enzym lactase. Wordt er nu te weinig lactase aangemaakt, dan kan de lactose niet goed verteerd worden. Het lichaam kan de onverteerde lactose niet opnemen. Er is dan sprake van 'lactosemalabsorptie': de lactose wordt niet voldoende geabsorbeerd ofwel opgenomen. Meestal is lactosemalabsorptie erfelijk, maar soms is er ook een andere oorzaak, zoals een darmontsteking.
Bij de geboorte heeft elke zuigeling voldoende lactase om lactose in moedermelk of de zuigelingenvoeding goed te verteren. Een baby heeft daar veel van nodig omdat hij alleen maar melk drinkt. Zodra de baby ook andere voedingsmiddelen krijgt wordt de behoefte aan lactase minder, en neemt de productie af.
De meeste Noord-Europeanen blijven levenslang voldoende lactase aanmaken om normale hoeveelheden melk en melkproducten te verteren. Echter bij een kleine groep Noord-Europeanen (in Nederland is dat negen procent) en ook bij mensen uit het Verre Oosten en uit het gebied rond de Middellandse Zee verdwijnt de lactase helemaal. Deze mensen hebben een tekort aan lactase en kunnen problemen krijgen met de vertering van lactose. Uit onderzoek blijkt dat het percentage bij ouderen in Nederland iets hoger ligt, van de Nederlanders boven de 40 jaar kan ongeveer 15% niet alle lactose in de voeding verteren.
Lactosemalabsorptie hoeft nog niet te betekenen dat je ook klachten krijgt: sommige mensen merken er niets van. Pas als je bij het gebruik van normale hoeveelheden melk(producten) klachten krijgt, spreek je van lactose-intolerantie.
Lactose-intolerantie is overigens niet hetzelfde als koemelkeiwit-allergie. In beide gevallen zorgt het drinken van melk voor klachten, maar de oorzaak is verschillend. Bij lactose-intolerantie kan het lichaam de lactose die in de melk zit niet voldoende verteren. Iemand met koemelkeiwit-allergie daarentegen reageert allergisch op de eiwitten die in de melk voorkomen. Lactose zit niet in alle melkproducten, melkeiwit wel. Het dieet bij koemelkallergie is daarom strenger dan dat bij lactose-intolerantie.
Mensen met lactose-intolerantie krijgen last van darmproblemen als ze te veel van de stof lactose (melksuiker) binnen krijgen. Lactose komt vooral voor in melk en melkproducten, maar ook in kant-en-klaarproducten waar melkbestanddelen in zitten. Als iemand met lactose-intolerantie te veel van die producten gebruikt krijgt hij last van darmklachten, zoals buikpijn, winderigheid en diarree.
Lactose komt van nature voor in melk. Om de lactose te verteren maakt het lichaam een stof aan: het enzym lactase. Wordt er nu te weinig lactase aangemaakt, dan kan de lactose niet goed verteerd worden. Het lichaam kan de onverteerde lactose niet opnemen. Er is dan sprake van 'lactosemalabsorptie': de lactose wordt niet voldoende geabsorbeerd ofwel opgenomen. Meestal is lactosemalabsorptie erfelijk, maar soms is er ook een andere oorzaak, zoals een darmontsteking.
Bij de geboorte heeft elke zuigeling voldoende lactase om lactose in moedermelk of de zuigelingenvoeding goed te verteren. Een baby heeft daar veel van nodig omdat hij alleen maar melk drinkt. Zodra de baby ook andere voedingsmiddelen krijgt wordt de behoefte aan lactase minder, en neemt de productie af.
De meeste Noord-Europeanen blijven levenslang voldoende lactase aanmaken om normale hoeveelheden melk en melkproducten te verteren. Echter bij een kleine groep Noord-Europeanen (in Nederland is dat negen procent) en ook bij mensen uit het Verre Oosten en uit het gebied rond de Middellandse Zee verdwijnt de lactase helemaal. Deze mensen hebben een tekort aan lactase en kunnen problemen krijgen met de vertering van lactose. Uit onderzoek blijkt dat het percentage bij ouderen in Nederland iets hoger ligt, van de Nederlanders boven de 40 jaar kan ongeveer 15% niet alle lactose in de voeding verteren.
Lactosemalabsorptie hoeft nog niet te betekenen dat je ook klachten krijgt: sommige mensen merken er niets van. Pas als je bij het gebruik van normale hoeveelheden melk(producten) klachten krijgt, spreek je van lactose-intolerantie.
Lactose-intolerantie is overigens niet hetzelfde als koemelkeiwit-allergie. In beide gevallen zorgt het drinken van melk voor klachten, maar de oorzaak is verschillend. Bij lactose-intolerantie kan het lichaam de lactose die in de melk zit niet voldoende verteren. Iemand met koemelkeiwit-allergie daarentegen reageert allergisch op de eiwitten die in de melk voorkomen. Lactose zit niet in alle melkproducten, melkeiwit wel. Het dieet bij koemelkallergie is daarom strenger dan dat bij lactose-intolerantie.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
in nederland wordt het meeste melk gedronken van heel de wereld, in nederland is de botontkalking het hoogst van de hele wereld, en het lampie gaat nog steeds niet branden.
Langzamerhand krijgen we ook de grootste groep mensen met darmproblemen en het lampie...
Het blijkt ook dat er stoffen in melkprodukten( de viezigheid dan van de mileiuverontreiniging, zure regen etc, via de koe naar de kinderen) zitten die hersenbeschadigingen kunnen veroorzaken, hoe veel kinderen hebben de laatste tijd geen ADHD, zijn achter, zijn te wild etcetc en het lampiet gaan nog steeds niet...
Ik denk dat de overheid er voor zorgt dat deze informatie niet bij ons terecht komt want anders is een enorm deel van onze industrie platgelegd. In Amerika is een onderzoek geweest naar melk drinken en botontkalking krijgen, heeft heel even op t internet gestaan en is nu weg, rarara...
Langzamerhand krijgen we ook de grootste groep mensen met darmproblemen en het lampie...
Het blijkt ook dat er stoffen in melkprodukten( de viezigheid dan van de mileiuverontreiniging, zure regen etc, via de koe naar de kinderen) zitten die hersenbeschadigingen kunnen veroorzaken, hoe veel kinderen hebben de laatste tijd geen ADHD, zijn achter, zijn te wild etcetc en het lampiet gaan nog steeds niet...
Ik denk dat de overheid er voor zorgt dat deze informatie niet bij ons terecht komt want anders is een enorm deel van onze industrie platgelegd. In Amerika is een onderzoek geweest naar melk drinken en botontkalking krijgen, heeft heel even op t internet gestaan en is nu weg, rarara...
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Bij de geboorte heeft elke zuigeling voldoende lactase om lactose in moedermelk of de zuigelingenvoeding goed te verteren. Een baby heeft daar veel van nodig omdat hij alleen maar melk drinkt. Zodra de baby ook andere voedingsmiddelen krijgt wordt de behoefte aan lactase minder, en neemt de productie af.
bovenstaande is correct: een zuigeling drinkt melk "moedermelk" liefst indien mogelijk van z'n "eigen " moeder dat is de reden waarom dit moedermelk heet!
Een koe geeft haar kalfje ook moedermelk, let op! "haar kalf" niet die van de mens, en zeker niet de volwassen kalveren van deze zoogdieren
om dit af te sraffen zorgt moeder natuur voor een heerlijke slijmgolf!
je hangt toch ook niet onder je kat/hond als ze kittens/puppy's heeft.
gezondheid
bovenstaande is correct: een zuigeling drinkt melk "moedermelk" liefst indien mogelijk van z'n "eigen " moeder dat is de reden waarom dit moedermelk heet!
Een koe geeft haar kalfje ook moedermelk, let op! "haar kalf" niet die van de mens, en zeker niet de volwassen kalveren van deze zoogdieren
om dit af te sraffen zorgt moeder natuur voor een heerlijke slijmgolf!
je hangt toch ook niet onder je kat/hond als ze kittens/puppy's heeft.
gezondheid
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Oei, ik rook niet maar drink best wel veel melk. Is toch gezond (?) en goed voor mijn botten (?).
En kaas dan, al die dierlijke vetten, lekker toch!
Maar dat is toch onze nationale trots, daar mag toch niet slecht over worden gesproken. Denk eens aan onze exportbelangen!
Misschien is het wel beter als ik af en toe eens een sigaretje ga opsteken en een glas minder melk drink. Oei, wat zeg ik nu, het lijkt wel vloeken.
Duidelijkheid zal hier niet komen en als onze 'leiders' hiervan weten, dan zullen ze dit blijven verzwijgen en ontkennen juist vanwege de enorme exportbelangen.
Gaan we niet dood van longkanker door sigaretten, of zouden het dan toch nog de uitlaatgassen zijn (?), dan is hart en vaatziekten (hoe zouden die nu toch in zo ruime mate voorkomen in Nederland?) wel onze verlosser uit dit aardse tranendal.
Wat maakt het eigenlijk allemaal uit, laten we maar gewoon voortdoen met het pesten van de rokers en net doen of alsof melk en hamburgers met een slablaadje erbij gezond zijn en gewoon doorgaan met ademen, dan houdt dat vanzelf wel een keer op, of dat nu komt door een glas melk of door een sigaretje, door een hamburger, door pepernoten of door uitlaatgassen, wat maakt het eigenlijk uit?
En kaas dan, al die dierlijke vetten, lekker toch!
Maar dat is toch onze nationale trots, daar mag toch niet slecht over worden gesproken. Denk eens aan onze exportbelangen!
Misschien is het wel beter als ik af en toe eens een sigaretje ga opsteken en een glas minder melk drink. Oei, wat zeg ik nu, het lijkt wel vloeken.
Duidelijkheid zal hier niet komen en als onze 'leiders' hiervan weten, dan zullen ze dit blijven verzwijgen en ontkennen juist vanwege de enorme exportbelangen.
Gaan we niet dood van longkanker door sigaretten, of zouden het dan toch nog de uitlaatgassen zijn (?), dan is hart en vaatziekten (hoe zouden die nu toch in zo ruime mate voorkomen in Nederland?) wel onze verlosser uit dit aardse tranendal.
Wat maakt het eigenlijk allemaal uit, laten we maar gewoon voortdoen met het pesten van de rokers en net doen of alsof melk en hamburgers met een slablaadje erbij gezond zijn en gewoon doorgaan met ademen, dan houdt dat vanzelf wel een keer op, of dat nu komt door een glas melk of door een sigaretje, door een hamburger, door pepernoten of door uitlaatgassen, wat maakt het eigenlijk uit?
Re: Drink melk![en krijg kanker]
jeetje Gast en Eliane,
jullie zouden bij de jehova's moeten gaan,
het lijkt wel een "mission from god'waar jullie mee bezig zijn!
maar inderdaad, melk is erg gevaarlijk, bijna net zo gevaarlijk als bij een mobiele telefoonmast gaan wonen
jullie zouden bij de jehova's moeten gaan,
het lijkt wel een "mission from god'waar jullie mee bezig zijn!
maar inderdaad, melk is erg gevaarlijk, bijna net zo gevaarlijk als bij een mobiele telefoonmast gaan wonen
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Ik lees met veel verontwaardiging al die klachten over melk. Volgens mij zijn er producten die meer schade toebrengen aan je gezondheid dan melk.
En helemaal het duffe gedram over we zijn toch geen kalfjes. Nee we zijn ook geen konijnen en we eten toch sla!
En ik irriteer me helemaal aan mensen die verbanden gaan leggen tussen melk en adhd. Een kind hoort energiek te zijn!
Was kleurstof ook geen veroorzaker? Helaas dit verband is ook nog nooit hard gemaakt. Tip: trek je kind achter de computer of televisie weg want daarvoor zijn ze ook niet op deze aardbol gezet. Ga samen met je kind wandelen, fietsen, hutten bouwen o.i.d. (Maar dit willen we niet want we moeten altijd maar werken ) maar... dan heb je wel kans dat je luchtvervuiling indademt en daarvan krijg ..... er is altijd wel wat te vinden wat slecht is. Alleen jammer dat de agrarische sector altijd het haasje is.
En helemaal het duffe gedram over we zijn toch geen kalfjes. Nee we zijn ook geen konijnen en we eten toch sla!
En ik irriteer me helemaal aan mensen die verbanden gaan leggen tussen melk en adhd. Een kind hoort energiek te zijn!
Was kleurstof ook geen veroorzaker? Helaas dit verband is ook nog nooit hard gemaakt. Tip: trek je kind achter de computer of televisie weg want daarvoor zijn ze ook niet op deze aardbol gezet. Ga samen met je kind wandelen, fietsen, hutten bouwen o.i.d. (Maar dit willen we niet want we moeten altijd maar werken ) maar... dan heb je wel kans dat je luchtvervuiling indademt en daarvan krijg ..... er is altijd wel wat te vinden wat slecht is. Alleen jammer dat de agrarische sector altijd het haasje is.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
tukkie
Als je melk wilt drinken ga gerust je gang.
Ik kan er niet tegen. Krijg astma bij teveel melk drinken. Sinds ik geen melk meer drink heb ik ook geen astma meer.
Als je melk wilt drinken ga gerust je gang.
Ik kan er niet tegen. Krijg astma bij teveel melk drinken. Sinds ik geen melk meer drink heb ik ook geen astma meer.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
We hebben nu eenmaal een overschot van deze rommel gecreerd, dus opdrinken nu, we konden het ook al niet kwijt aan Afrikaanse landen in hongersnood, dus Holland slijmen maar!
Re: Drink melk![en krijg kanker]
quote:
Ik kan er niet tegen. Krijg astma bij teveel melk drinken. Sinds ik geen melk meer drink heb ik ook geen astma meer.
-------------------------------------------------------
de natuur straft, ik denk ook wel dat wij ( mensen ) gewoon v.d. moedermelk van andere zoogdieren af moeten blijven, en zeker bij de koe, deze "melk " wordt al zo uitgemolken dat hetgeen we drinken gewoon vuil wit water is,
om nog een beetje gezonde bacterie van melk binnen te krijgen moet je heden ten dagen deze apart kopen, actimel of yacult,
Ik kan er niet tegen. Krijg astma bij teveel melk drinken. Sinds ik geen melk meer drink heb ik ook geen astma meer.
-------------------------------------------------------
de natuur straft, ik denk ook wel dat wij ( mensen ) gewoon v.d. moedermelk van andere zoogdieren af moeten blijven, en zeker bij de koe, deze "melk " wordt al zo uitgemolken dat hetgeen we drinken gewoon vuil wit water is,
om nog een beetje gezonde bacterie van melk binnen te krijgen moet je heden ten dagen deze apart kopen, actimel of yacult,
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Volgens mij is het allemaal onzin. Iemand die ik ken had zijn teen gebroken maar omdat hij zoveel melk dronk was het genezen de dokter zei Ja hij was gebroken maar het is zo snel geneest hoe kan dat? Veel melk?
Re: Drink melk![en krijg kanker]
De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis. Amerikaanse onderzoekers hebben twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?
Als je op het web zoekt dan vindt je over melk tegenstrijdige berichten. Als je echter de wetenschappelijk informatie bestudeert kan je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse economie. Hier onder vind je een aantal standpunten, en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en ook over calcium.
Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden
[Bron: Boek, "Eet je vit"]
De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.
Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.
Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren
[Bron: Boek, "U kunt langer blijven leven"]
Professor Defares vindt slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, tot extra calciumverlies via de nieren. Dat betekent dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet, dat is, vanwege de eiwitten in melk, een vicieuze cirkel. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wel calcium maar geen eiwitten zitten. Voorbeelden zijn broccoli (260mg/400gr), boerenkool (180mg/100gr), tahoe (190mg/100gr), vijgen (280mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssupplementen. Pas wel op, te veel calcium is niet goed.
Extra calcium alleen samen met magnesium
[Bron: Web, Live Extention Foundation]
Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 / 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine).
"Melk moet" -- voor de Nederlandse economie!!!!
[Bron: De Volkskrant]
Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's.
Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.
Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.
De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?
Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond?
De noodzaak om Nederland aan de melk te krijgen was een economische
Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk, "Melk moet", Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 1999 ondenkbaar zou zijn. Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergien opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door die drie glazen melk per dag.
Als je op het web zoekt dan vindt je over melk tegenstrijdige berichten. Als je echter de wetenschappelijk informatie bestudeert kan je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse economie. Hier onder vind je een aantal standpunten, en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en ook over calcium.
Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden
[Bron: Boek, "Eet je vit"]
De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.
Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.
Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren
[Bron: Boek, "U kunt langer blijven leven"]
Professor Defares vindt slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, tot extra calciumverlies via de nieren. Dat betekent dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet, dat is, vanwege de eiwitten in melk, een vicieuze cirkel. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wel calcium maar geen eiwitten zitten. Voorbeelden zijn broccoli (260mg/400gr), boerenkool (180mg/100gr), tahoe (190mg/100gr), vijgen (280mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssupplementen. Pas wel op, te veel calcium is niet goed.
Extra calcium alleen samen met magnesium
[Bron: Web, Live Extention Foundation]
Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 / 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine).
"Melk moet" -- voor de Nederlandse economie!!!!
[Bron: De Volkskrant]
Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's.
Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.
Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.
De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?
Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond?
De noodzaak om Nederland aan de melk te krijgen was een economische
Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk, "Melk moet", Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 1999 ondenkbaar zou zijn. Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergien opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door die drie glazen melk per dag.
Re: Drink melk![en krijg kanker]
Geen sterke botten zonder melk
Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.
Melk is meer dan calcium
Tijdens onze eerste levensmaanden groeit het beendergestel snel. En een melkdieet volstaat blijkbaar om in alle voedingsbestanddelen te voorzien die voor de groei van de botten nodig is. Melk is een rijke bron van calcium maar bevat ook vitamine D en K, eiwitten, lactose en specifieke melkpeptiden die van belang zijn voor de groei en het onderhoud van de botten.
Fragiliteitsbreuken
Prof. Goulding, een Nieuw-Zeelandse wetenschapper, houdt zich bezig met het verband tussen melkconsumptie en de sterkte van de botten bij kinderen: “Een breuk van de onderarm is de meest voorkomende fractuur bij kinderen. Deze breuk is een typische fragiliteitsbreuk die kinderen oplopen wanneer ze vallen tijdens een kinderspelletje of bij het rennen. We vergeleken de melkconsumptie bij meisjes die een pols braken met die van kinderen die nog nooit een breuk hadden”.
Meisjes jonger dan zeven die een botbreuk kregen bleken significant minder melk te drinken dan hun vriendinnetjes zonder breuk.
Eén op drie
Goulding en haar collega's stelden ook vast dat één op drie niet melkdrinkende kinderen vóór de puberteit een breuk hadden opgelopen. Dit is significant meer dan het aantal breuken bij melkdrinkende kinderen. De verklaring is niet alleen te zoeken in een slechte mineralisatie van de botten maar ook in het overgewicht. Deze slechte combinatie maakt de kans op een breuk bij een val extra hoog.
“Wanneer onze onderzoeksresultaten worden bevestigd door andere vorsers kunnen we het probleem van de breuken bij kinderen op een eenvoudige manier terugdringen” zegt prof. Goulding. “De trend bij kinderen om steeds meer koolzuurhoudende frisdranken en steeds minder melk te drinken zullen we moeten ombuigen”.
Minder melk, minder groot
Verder onderzoek bracht andere bevindingen aan het licht: bij 50 niet melkdrinkende kinderen werd de botdichtheid, de lichaamsvetmassa en de lengte bepaald. De botdichtheid van de 50 kinderen was verlaagd ten opzichte van die van melkdrinkende kinderen uit dezelfde gemeente.
Daarnaast hadden 30% van de niet melkdrinkende kinderen overgewicht. Mogelijk is dit veroorzaakt door de relatief hoge consumptie van frisdranken, door een gebrek aan lichaamsbeweging en door het feit dat een calciumarme voeding de vetaanmaak bevordert.
Niet melkdrinkende kinderen bleken ook minder groot dan de controlekinderen, wat ook door andere onderzoekers is vastgesteld.
25/11/2003
Dr. Peter Mareen
Blom J. ‘Meer fracturen bij niet-melkdrinkende kinderen’. Voedingsmagazine nr. 5, oktober 2003, 16e jaargang.
Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.
Melk is meer dan calcium
Tijdens onze eerste levensmaanden groeit het beendergestel snel. En een melkdieet volstaat blijkbaar om in alle voedingsbestanddelen te voorzien die voor de groei van de botten nodig is. Melk is een rijke bron van calcium maar bevat ook vitamine D en K, eiwitten, lactose en specifieke melkpeptiden die van belang zijn voor de groei en het onderhoud van de botten.
Fragiliteitsbreuken
Prof. Goulding, een Nieuw-Zeelandse wetenschapper, houdt zich bezig met het verband tussen melkconsumptie en de sterkte van de botten bij kinderen: “Een breuk van de onderarm is de meest voorkomende fractuur bij kinderen. Deze breuk is een typische fragiliteitsbreuk die kinderen oplopen wanneer ze vallen tijdens een kinderspelletje of bij het rennen. We vergeleken de melkconsumptie bij meisjes die een pols braken met die van kinderen die nog nooit een breuk hadden”.
Meisjes jonger dan zeven die een botbreuk kregen bleken significant minder melk te drinken dan hun vriendinnetjes zonder breuk.
Eén op drie
Goulding en haar collega's stelden ook vast dat één op drie niet melkdrinkende kinderen vóór de puberteit een breuk hadden opgelopen. Dit is significant meer dan het aantal breuken bij melkdrinkende kinderen. De verklaring is niet alleen te zoeken in een slechte mineralisatie van de botten maar ook in het overgewicht. Deze slechte combinatie maakt de kans op een breuk bij een val extra hoog.
“Wanneer onze onderzoeksresultaten worden bevestigd door andere vorsers kunnen we het probleem van de breuken bij kinderen op een eenvoudige manier terugdringen” zegt prof. Goulding. “De trend bij kinderen om steeds meer koolzuurhoudende frisdranken en steeds minder melk te drinken zullen we moeten ombuigen”.
Minder melk, minder groot
Verder onderzoek bracht andere bevindingen aan het licht: bij 50 niet melkdrinkende kinderen werd de botdichtheid, de lichaamsvetmassa en de lengte bepaald. De botdichtheid van de 50 kinderen was verlaagd ten opzichte van die van melkdrinkende kinderen uit dezelfde gemeente.
Daarnaast hadden 30% van de niet melkdrinkende kinderen overgewicht. Mogelijk is dit veroorzaakt door de relatief hoge consumptie van frisdranken, door een gebrek aan lichaamsbeweging en door het feit dat een calciumarme voeding de vetaanmaak bevordert.
Niet melkdrinkende kinderen bleken ook minder groot dan de controlekinderen, wat ook door andere onderzoekers is vastgesteld.
25/11/2003
Dr. Peter Mareen
Blom J. ‘Meer fracturen bij niet-melkdrinkende kinderen’. Voedingsmagazine nr. 5, oktober 2003, 16e jaargang.