Pagina 1 van 1
warmtepompen
Geplaatst: 13 dec 2004 19:25
door Nelly
Iedereen is laaiend enthousiast over warmtepompen. Wij echter niet. Hij doet het niet zoals beloofd, de vloeren zijn koud en de temp zakt met het zakken van de buitentemp. Heeft iemand hier ervaring mee. De installateur doet nu alsof het aan ons ligt. Met dank, Nelly
Re: warmtepompen
Geplaatst: 15 dec 2004 07:00
door technicus
een warmte pomp is niets anders dan een koelkast allen omgedraaid en groter.
met ander woorden hij koelt het medium grondwater /buitenlucht/slootwater, enz enz en haalt hier dus warmte uit voor de het huis.
echter er zijn diversen belangrijke gegevens nodig Een daarvan is hoe berouwbaar is de bron een sloot koelt in de winter af dus heeft niet veel warmte.
meestal neemt met een bron echter dat kan niet overal er moet wel een laag water zitten. die geschikt is
ik ben zelf installatie technicus en beheer twee broninstallaties deze zijn erg complex en werken ook niet altijd zoals het zou moeten,
Vaak is er een overdoses van een installateur aan enthousiasme maar ervaring is er niet.
15 jaar gelen plaatste men HR ketels met een aan uit regeling op ruimtetemperatuur als je gaat rekenen zie je pas dat het rendement goed is bij lage temperaturen max. 75 grd en geen 90 grd.
Ook nu weer bij warmte pompen mooi om te plaatsen maar een goede berekening zal er vaak niet komen.
laat maar eens een adviesbureau de installatie herberekening zal je zien wat de fouten allemaal zijn …..succes
Re: warmtepompen
Geplaatst: 11 jan 2005 08:47
door heufsmeisje
wij hebben een nieuwbouw woning met warmtepomp. wij zijn zeer tevreden. bij ons is de bron het grondwater. en onze woning wordt verwarmd dmv vloer verwarming en boven via speciale units. het is even uitzoeken welke temperatuur bij je past, maar daarna kun je heerlijk wonen.
in de zomer moeten we de woning dmv die warmtepomp ook kunnen koelen, maar daar hebben we nog geen ervaringen mee.
bij ons is alles geinstaleerd door BAM techniek.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 11 jan 2005 12:46
door Gast
Re: warmtepompen
Geplaatst: 11 jan 2005 13:08
door Van Geloven
Bij ons in de wijk zijn 280 woningen voorzien van een warmtepomp. 3 jaar lang zijn wij al bezig om alle problemen opgelost te krijgen, te weten
- hoge electriciteitsnota's (2000 euro bijbetalen is geen uitzondering)
- lekke koppelingen (is eindelijk verholpen)
- temperatuur niet te regelen
- slechte service (BAM/Eneco)
Tientallen koppelingen zijn in het begin gesprongen, huizen onbewoonbaar, dus 1 grote ramp.
BAM was verantwoordelijk voor dit project. Onlangs is het project overgedragen aan Eneco.
Mijn ervaring, nooit meer een warmtepomp !!
Re: warmtepompen
Geplaatst: 12 jan 2005 08:39
door Witter
'Van Geloven' woont in Houten? Zelfs de gemeente heeft geprobeerd om als tussenpersoon op te treden, maar dat heeft niet echt mogen baten. En omdat de gemeente in feite geen partij is, heeft ze geen verantwoording. Haar adviezen worden dus gewoonweg in de wind geslagen door de aannemer ... Triest, vooral voor de mensen die er de dupe van zijn geworden; ze konden verder niet kiezen (behalve het huis niet kopen) en er was beloofd dat het een prima systeem zou zijn, even duur als standaard, maar veel beter voor het milieu.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 12 jan 2005 20:22
door Gast
Bij ons gaan ze in de nieuw te bouwen woningen ook een warmtepomp plaatsen. Als gevolg daarvan moeten in alle vertrekken vloerverwarming komen. Dit betekent dat het gehele huis continu op dezelfde temperatuur is. Het is niet mogelijk om de slaapkamers op een lagere temperatuur of helemaal uit te zetten en dan als de kinderen er willen spelen ze snel te verwarmen.
Het geheel moet wel ontzettend energiezuinig zijn, echter het verwachte gebruik komt niet overeen met onze wensen.
Heeft iemand hier ervaring mee en weet een oplossing? Wij als koper hebben geen zeggenschap over wel/niet een warmtepomp/vloerverwarming.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 13 jan 2005 07:34
door Witter
Goedkoop? Ach, je verbruikt minder warmte (gas), maar meer electriciteit. In Houten, las ik vanochtend in de krant, wordt het verbruik door Eneco op 6000Kwh geschat! Da's niet echt zuinig... Als het water namelijk niet warm genoeg is, wordt het electrisch bijverwarmd. En iedereen begrijpt dat dat heel duur is, net zoals een electrische boiler/geiser in de keuken.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 15 jan 2005 01:35
door Gast
STELLING: Met een warmtepomp voor een individuele kleine tot middelgrote woning ben je, naar mijn mening, bijna altijd duurder uit dan met een HR installatie. Het rendement wordt uitgedrukt in COP, bijvoorbeeld een COP van 2,5 betekent dat 2,5 kWh aan warmte wordt geleverd door 1 kWh aan energie. Dat klinkt prachtig: een HR ketel haalt slechts een COP van 0,9.
Maar voor een kleingebruiker betekend dit helemaal niets. De benodigde energie voor de warmtepomp komt namelijk grotendeels uit het stopcontact. En 1 kWh geleverd door het lichtnet is circa 4x duurder dan 1 kWh opgewekt door het verbranden van aardgas. De energierekening is bij een COP van 2,5 dus ongeveer 2x hoger dan bij een HR installatie.
Daarnaast dient er een goede (laagwaardige) warmtebron aanwezig te zijn bij de warmtepomp. Ook dit is zelden het geval, zodat een COP van 2,5 een zeer optimistische schatting is.
De installatie is daarnaast ook behoorlijk complex, en hierdoor wellicht duurder in onderhoud en gevoeliger voor storingen.
(compressor)Warmtepompen hebben een grote waarde bij de opwekking van combinaties van warmte en elektriciteit bij bijvoorbeeld een kantoorgebouw of ziekenhuis. Of bij de verwarming en elektriciteitvoorziening van een groot woningencomplex. Dan worden ze in combinatie met een gasmotor ingezet en wordt een hoog nuttig rendement gehaald. Nog betere resultaten worden geboekt bij diverse industriele processen.
Alleen als een goede warmtebron en koudebron nabij de woning gelegen zijn (bijv. koelwater van een fabriek/centrale) lijkt mij een warmtepomp een zinnig verwarmingssysteem. Ik begrijp het enthousiasme voor warmtepompen in woningen best, maar denk dat eerst een objectieve, goede berekening van de kosten gemaakt moet worden.
Ik wens alle betrokkenen van het warmtepompproject in Houten succes toe met vinden van een oplossing voor de problemen.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 10 jan 2007 19:52
door De Boom
Wij verwarmen ons nieuwe huis sinds 3 maanden met een warmtepomp. Tot nu toe gaat het prima. Extreme kou hebben we nog niet gehad. Dus dat is afwachten. Je neemt absoluut meer electriciteit af, maar in totaal bespaar je wel. Onze ervaring is dat leveranciers en installateurs er weinig vanaf weten. Elkaar tegenspreken. We hebben zowel het huis als de warmtepomp zelf gebouwd en geinstalleerd. Overal zelf informatie bijeen gesprokkeld. Als je het laat doen, betwijfel ik of je ooit voordeliger uit bent.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 00:13
door Keteldokter
Helaas heb ik een school in onderhoud welke ook is voorzien van een warmte pomp installatie...al vanaf de bouw (4 jaar geleden) zitten de kinderen in de kou, in sommige lokalen komt de temperatuur niet hoger dan 16 graden.
Afgelopen week weer elec kachels gebracht.
Echt alles hebben we al gedaan hier, zwaardere pompen, bronleidingen gespoeld, vloerverwarming ingeregeld op stromingsdebiet, kleine verbeteringen maar nog steeds geen groot succes.
En buitenom dat vrijwel wekelijks storingen aan de veel te complexe installatie.
Dit mag eingelijk nooit geplaatst worden in een school, het zijn experimentele installaties welke zeer onbetrouwbaar zijn.
Of er moet een vaste ''machinist'' in dienst zijn welke continu de prosessen controleerd, maar dit is onhaalbaar.
Ik hoop dat er zo snel mogelijk een gasgestookte cv installatie word geplaatst!!!
Warmte pompen? mooi in het lab, in de praktijk waardeloos.
Niets zo betrouwbaar als een ketel met radiatoren.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 09:09
door chat
Waarom werkt het elders dan wel goed Keteldoktor?
Een ziekenhuis is ook niet echt expirimenteel te noemen, echter de meeste moderne ziekenhuizen werken enkel met warmtepompen en probleemloos.
Als ik het zo lees schort dit meer aan de kennis van de desbetreffende die de installatie in onderhoud hebben.
Je zou je ook kunnen om laten scholen om meer van de materie thuis te komen. Je kunt wel stil blijven zitten maar dan is er weinig echte toekomst meer voor je.
Wil je meer weten over warmtepompen kijk dan eens op
http://www.fiwihex.nl/cop.html voor hoe het rendement tot stand komt en bij
http://www.stichtingwarmtepompen.nl/ voor algemene info.
Hier kun je de zin en onzin over warmtepompen van elkaar scheiden.
Je zal zien dat je de kennis niet hier op het forum moet gaan zoeken.
Het meeste is gebaseerd op de verhalen die de ronde doen en niet op gedegen kennis.
Nelly:
Jou probleem zal te maken hebben met onervarenheid, onkunde, gebrek aan kennis of noem het maar op van de installateur.
Het kan zijn dat je een installatie hebt die verkeerd is gekozen en de installateur doet dit met dit goedkope argument de deur dicht.
Waarschijnlijk omdat hij het niet snapt of omdat hij inmiddels weet dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt.
De schuld licht dan altijd of bij je zelf of bij de installatie.
1: Schuld bij je zelf is een makkelijke, Jij bent er van uit gegaan dat je een deskundig iemand hebt gekozen die als het moet jou alles wijs kan maken.
2: De warmtepomp de schuld geven is ook makkelijk, deze gaat niet in verweer en zwijgt in alle talen. De installateur zal dit niet als eerste aangrijpen, die heeft de pomp met veel lof verkocht. Dit komt meestal later na veel aandringen als er aan gesleuteld gaat worden door de desbetreffende.
3: Het ligt nooit bij de installateur, althans ik heb nog nooit mee gemaakt dat de installateur zei "oh sorrie de fout ligt bij ons".
Zeker als er een hoop geld bij komt kijken.
Ik wens je veel sterkte.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 09:35
door chat
Witter schreef:
Goedkoop? Ach, je verbruikt minder warmte (gas), maar meer electriciteit. In Houten, las ik vanochtend in de krant, wordt het verbruik door Eneco op 6000Kwh geschat! Da's niet echt zuinig... Als het water namelijk niet warm genoeg is, wordt het electrisch bijverwarmd. En iedereen begrijpt dat dat heel duur is, net zoals een electrische boiler/geiser in de keuken.
Wat is niet zuinig?
Van uitgaande dat een gemiddeld huishouden 3500 kwh verbruikt blijft er 2500kwh over voor warm water en verwarming.
8kw aan de meter staat voor 1 m3 gas.
En vergelijkbaar verbruik aan gas is dat 312m3 voor cv en warm water.
Een pessimistische cop 2.5 tov een hr ketel die eerder gesteld is op 0,9 geeft een vergelijkbaar gasverbruik van 866m3.
Omgerekend is dit 866x70ct=606.66 euro
voor de warmtepomp is dit 2500x25ct= 625 euro
Dus geen 2x zo hogere rekening zoals aangehaald door Gast.
De kosten van elektra die de cv ketel opsnoept zijn niet meegenomen.
Voor de critici wordt dit wel verlangt bij de warmtepomp maar gemakshalve vergeten bij de hr ketel.
Je zou zeggen vergelijkbaar, echter de doorgerekende cop waarden van een goede warmtepompen halen moeiteloos cop 5 (niet alleen de pomp gerekend maar alle opgenomen energie dit in tegenstelling van de hr ketel die volgens sommigen enkel gas verbruiken).
Maak hier ook eens dezelfde berekening. Je zal zien dat de verhouding snel veranderd in het voordeel van de warmtepomp.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 16:28
door Keteldokter
Ik weet wel degelijk hoe een warmtepomp werkt, ik weet daarom ook dat het zeer storingsgevoelig is.
De meeste ziekenhuizen hebben een warmtekracht installatie, dat is heel wat anders dan een warmtepomp mr chat!!
een warmtekracht installatie werkt dmv een gasmotor welke een generator aandrijft, dit is inderdaad veel probleemlozer dan een warmtepomp.
Een warmte pomp is niets anders dan een koelcompressor, waarvan de warmte (achterkant koelkast) word gebruikt voor het verwarmen van de woning!!!
Echter om dit probleemloos te laten werken is een zeer complexe regelinstallatie nodig,en een bron om de warmte/koude af te staan.
In uw 2e reactie geeft u aan dat het gewmiddelde verbruik op 3500kwh ligt, nou dan woont u ws in een kasteel, een normaal verbruik in een woonhuis ligt tussen de 1700 en 2600kwh!!
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 16:50
door Keteldokter
Nog even terug komen op de ``probleemloze`` werking van warmtepompen, in Goes is een hele woonwijk uitgerust met warmtepompen, door diverse bewoners is er uit ellende overgestapt op propaan,na 4 jaar lang allerlei experts over de vloer te hebben gehad.
doordat er verzuimd is een gasleiding te leggen zijn ze genoodzaakt een dure propaantank in de tuin te leggen om toch maar het huis warm te kunnen stoken.
Ik ben zeker niet tegen de moderne technieken, zeker gezien de levering van aardgas niet oneindig is, maar dan wel op een manier welke simpel is te onderhouden en betrouwbaar is.
Hoeveel ellende hebben we als installateurs al meegemaakt met zonnepanelen? ook prachtige techniek, maar niet voor de particulier die gewoon warmte wil zonder elke dag de installatie na te moeten zien.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 17:20
door chat
Hou het maar op onkunde van de nieuwe techniek.
Waarom werkt het bij velen probleemloos zelfs als het gaat om hetzelfde merk en type?
Als het bv. voor een woonwijk mis gaat houd iedereen de kaken stijf dicht. Je weet wat een verkeerde uitspraak kan kosten.
Bouwfraude bestaat ook niet meer,
en gij geleufd da.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 18:11
door Anastasia
Bij een warmte pomp heb je voor en nadelen.
1 De temperatuur is altijd hetzelfde, even snel opwarmen kan gewoon niet.
2 Je gebruikt meer electriciteit, maar de gasrekening is dan voor de fles van het fornuis.
3 Welke firma aanleg en onderhoud doet, ook de plek is belangrijk, niet overal is het makkelijk grondwarmte te onttrekken, meestal werkt het in moeras en veenbieden redelijk.
4 Neem alleen een firma met tenminste 5 jr ervaring.
Als je nieuwe techniek neemt heb je altijd meer risico's kijk ook eens naar internet+bellen en zo, de eerste mobieltjes waren ook met problemen, en nu beter, zo gaat het helaas hier ook.
Re: warmtepompen
Geplaatst: 22 jan 2007 20:52
door Keteldokter
De techniek van de warmtepomp is opzich helemaal niet nieuw, de koelcompressor is er immers al vele jaren en hetzelfde geld voor de pompen, regelapperatuur kleppen afsluiters, warmtewisselaars en weet allemaal nog meer.
Maar de compelexiteit van het geheel maakt dat het zeer storingsgevoelig is.
Natuurlijk is met techniek veel te bereiken, kijk maar hoe een spaceschuttel naar de ruimte gaat...moet ook niks mis gaan he?