Pagina 1 van 1

energie meters onbetrouwbaar?

Geplaatst: 17 dec 2004 19:06
door ST
Ik hoorde vanmiddag een verhaal een bekende van mij die vroeger werkzaam (20 jaar geleden) was bij het energie bedrijf (viel toen nog onder de staat).
Hij was verantwoordelijk voor de energie meters .
Die moesten om de tien jaar herijkt worden aangezien de magneet die in de meter zit zijn magneetisme verliest . hierdoor gaat de schijf sneller draaien ergo hij geeft een hoger gebruik aan.

Deze bekende heeft brieven gestuurd naar zijn energie leverancier. geen antwoordt.

ik zie in de meterkast bij mij thuis dat de meter voor het laatst hereikt is 30 jaar geleden .

heeft iemand tekst en uitleg ? Ik ben geen technicus maar ik vind het wel vreemd dat mijn verbruik hoger word terwijl ik niet veel verbruik .

Re: energie meters onbetrouwbaar?

Geplaatst: 17 dec 2004 22:20
door Gast
Onlangs nog een monteur van Nuon op bezoek gehad voor een klusje aan een meter en ook hij beaamde dat meters normaal gesproken om de 10 jaar vervangen worden.
Zou gewoon contact opnemen met je energiebedrijf en vragen of de meters uitgewisseld kunnen worden in verband met de ouderdom van de meters!

Re: energie meters onbetrouwbaar?

Geplaatst: 20 dec 2004 21:27
door harrie15
Die oude bekende heeft helemaal gelijk. een elektriciteitsmeter wordt aangedreven door de combinatie van spanning (ca.225volt) en de stroom die er loopt vanwege je verbruik op dat moment. Het is dus een soort motor die de schijf aandrijft. Zonder enige vorm van remmen zou die schijf heel snel gaan draaien, denk aan een onbelaste motor. Als rem wordt een permanente magneet gebruikt en daar zit 'm nu het probleem. In de loop der jaren wordt die magneet steeds zwakker en gaat de meter sneller draaien. Ook ik heb een meter die er 25 jaar zit en nog nooit is dat ding opnieuw geijkt. Je zou met enige handigheid ook zelf kunnen controleren of de meter klopt. Het elektrisch vermogen dat je opneemt is spanning x stroom x tijd. Met een elektrische kachel van 2KW heb je bij 225 volt een stroom van 8,88 Ampere. Als je dat een uur aanzet moet je meter 2KWh zijn opgelopen.
Voor een nauwkeurige meting moet je dus wel de netspanning en de stroom meten en alle andere apparaten in huis uitschakelen. Je kunt de meting ook doen met gloeilampen maar dat duurt veel langer voordat je nauwkeurig kunt aflezen op de KWH meter. Ik ga zelf die proef maar eens doen. Logisch dat een energiebedrijf die meters niet ijkt of vervangt als ze vanzelf sneller gaan draaien, kassa dus!

Re: energie meters onbetrouwbaar?

Geplaatst: 21 dec 2004 10:11
door Bob Schurkjens
Interessant, maar hoe zou het zitten met gasmeters? Aan gas geef je veel meer geld uit dan aan electriciteit en de kosten stijgen in 2005 met 10%. Mijn gas-en electriciteitsmeter zijn 8 jaar geleden vervangen, maar bij veel mensen zullen de meters een stuk ouder zijn denk ik.

Re: energie meters onbetrouwbaar?

Geplaatst: 21 dec 2004 22:58
door Gast
Denk dat die zwaarder gaan lopen en minder aan gaan wijzen! Roterende meters gaan volgens mij niet echt soepeler lopen in de loop der tijd !?