LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Overheid weigert te schikken uit principe

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Erik
Berichten: 312
Lid geworden op: 07 jul 2003 15:26

Overheid weigert te schikken uit principe

Ongelezen bericht door Erik »

Zoals het hieronder in de bouwfraude gaat zal het ook in de lease affaire ook gaan. Barbertje moet en zal hangen.
Staat daagt toch bouwbedrijven voor rechter

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag besloten om bouwbedrijven die zich schuldig maakten aan fraude voor de rechter te dagen. Op die manier wil de overheid de geleden schade verhalen. Met het besluit haalt het kabinet een streep door de pogingen om met de bouwwereld tot een schikking te komen.


Premier Balkenende deelde na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad mee dat het gaat om een "principiële kwestie". De landsadvocaat gaat nu de zaken voorbereiden, aldus Balkenende, die niet wilde speculeren over de bedragen die in het geding zijn.

Branchevereniging Bouwend Nederland reageerde "heel teleurgesteld" op de beslissing. "Dit is een klap in ons gezicht."

De bouwbedrijven hebben de afgelopen weken met de betrokken ministers onderhandeld over een schikking in de fraudezaken. De bouwers wilden een schadekas met 50 miljoen euro optuigen. Dat bedrag moest gelden als compensatie voor 1100 claims, niet alleen van het Rijk, maar ook van gemeenten en provincies. Daarnaast zouden bedrijven 15 miljoen euro investeren in vernieuwingen, die onder meer fraude in de toekomst moeten uitbannen.

Een schikking paste in de plannen van de bouwwereld om snel schoon schip te maken. Dat voornemen strandt nu het kabinet heeft besloten om de schades via civiele procedures te verhalen.

Ook zien de bouwers een korting op de boetes die zij krijgen, sneuvelen. De kartelwaakhond NMa meldde in januari dat 344 bouwondernemingen een boete van in totaal 135 miljoen euro moeten betalen voor hun rol in fraudezaken. Daarvan zou 10 procent worden kwijtgescholden als de ondernemingen een schikking konden treffen met de gedupeerde overheden.

Volgens een woordvoerder van Bouwend Nederland betekent het kabinetsbesluit ook een tegenvaller voor bedrijven die nog een boete moeten krijgen. De NMa zal later dit jaar de installateurs, de utiliteitsbouw en de overige bouwactiviteiten nog aanpakken. De betrokken ondernemingen zouden meeliften op de omvangrijke schikking met de overheid.

Marijke Vos, de voorzitter van de parlementaire enquêtecommssie die de bouwfraude onderzocht, noemde het kabinetsbesluit een "goede zaak" . Zij vond het schikkingsbedrag "aan de lage kant".

PvdA-Tweedekamerlid Depla toont zich verbaasd, dat Balkenende nu spreekt over een principiële kwestie, gezien de opstelling van de NMa bij de afwikkeling van de bouwfraude. Depla houdt het erop dat bouwbedrijven het onderling niet eens konden worden over de verdeling van het geld. Hij noemt dat triest, omdat bouwbedrijven die daadwerkelijk schoon schip willen maken nu de dupe worden van hun minder welwillende collega's.

Bouwend Nederland stelt dat het schikkingsbedrag al voor een groot deel was geregeld

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: Overheid weigert te schikken uit principe

Ongelezen bericht door vvseverine »

Dat had ik ook al opgemerkt en elders als volgt op gereageerd:

Het is kennelijk niet zo ongewoon dat een schikkingsvoorstel niet wordt geaccepteerd. Doet de regering ook niet t.a.v. de bouwfraude aldus het laatste nieus. Ze vinden het schikkingsbedrag te laag en willen van de bouwbedrijven alle teveel berekende euro's terug. Dus waarom zouden wij een schikking wel moeten accepteren. geeft dat niet een zekere 'jurispredentie' voor rechters die aanggeeft dat je een gedupeerde niet in het ongelijk hoeft te stellen als hij een schikking niet accepteert.

Daar moeten advocaten straks na een eventueel schikkingsvoorstel toch iets me kunnen?

antidexia
Berichten: 57
Lid geworden op: 01 jul 2004 20:36

Re: Overheid weigert te schikken uit principe

Ongelezen bericht door antidexia »

Natuurlijk moet je niet schikken, schikken is zwak. Waarom zou je schikken, dat is gewoon toegeven aan oplichters. Je kunt niet anders zeggen dan dat de aandelenleaseaanbieders oplichters zijn omdat ze zonder vergunning kredieten hebben aangeboden.

Waarom zou je nu wel schikken, terwijl Dexia en consorten toendertijd geen centimeter wilden toegeven. Nu het slecht uitpakt voor deze oplichters zouden ze ineens bereid zijn om te schikken.

Nee, nu is het tijd voor de gedupeerden om zich keihard op te stellen en geen centimeter toe te geven. De grote heren denken zeker altijd maar het gewone volk naar hun hand te kunnen zetten, wanneer het hun uitkomt niet schikken wanneer het weer wel uitkomt wel schikken. Alsof wij allemaal maar een beetje gekke Henkie moeten spelen.

Niets daarvan, wck is van toepassing, daar kan men al niet meer onderuit, dus dat betekent dat er nooit een rechtsgeldig contract is geweest en dat betekent weer dat alles terug moet. En geen centimeter toegeven, nu gaan wij dreigen met hoger beroep en de hoge raad. Dat deden de aanbieders toch ook.

Schikken is enkel en alleen in het voordeel van de oplichters zoals dat ook het geval zou zijn met de bouwfraude. Miljoenen of miljarden verdienen en dan een relatief klein bedrag terug betalen. Belachelijk.

Gesloten