Pagina 1 van 1
vitamine B
Geplaatst: 09 mar 2005 11:49
door Bonni
Ik heb de hele dicussie gelezen rondom de vitramine C, maar hoe zit dit nu met
vitamine B. Heb zelf een tijd vitamine B geslikt ivm het verlizen van haren. En ik moet zeggen het heeft me echt geholpen, Nu vraag ik me toch af of je hiervan ook stiekum te veel tot je kunt nemen, of plas je het ook uit?
gr.
Bonnie
Re: vitamine B
Geplaatst: 09 mar 2005 15:37
door Gast
nee B kan niet in water oplossen zoals vit. C, waardoor je t uit kan plassen, als je normaal eet krijg je genoeg vit B binnen. Als je t aanvult dan zo kort mogelijk en onder begeleiding van een arts. Dit soort dingen nooit op eihgen houtje doen. Er zijn mensen die bijv, vit B12 niet meer zelf aan kunnen maken of te weinig en die dat via een injectie wekelijks/maandelijks krijgen toegediend.
Re: vitamine B
Geplaatst: 09 mar 2005 23:02
door AAnne
@ gast: Ik weet niet waar jij je "wijsheid" vandaan haalt, maar de vitamine B is zeker wel in water oplosbaar en plas je dus uit als je het teveel binnen krijgt! Vitamine A, D, E en K zijn de in vet oplosbare vitamines!
Re: vitamine B
Geplaatst: 09 mar 2005 23:07
door AAnne
Hier nog een beetje uitleg erover, op internet kun je nog veel meer vinden. Gewoon zoeken via een zoekprogramma!
In vet of water oplosbaar:
Vitamines worden aangeduid met de letters van het alfabet en zijn onderverdeeld in de vet oplosbare vitamines A, D, E en K en de in water oplosbare vitamines; alle vitamines van de B-groep en vitamine C. De in vet oplosbare vitamines komen vooral voor in dierlijke en plantaardige, vetrijke produkten. Ze worden voornamelijk in de lever opgeslagen. Dit houdt in dat er een voorraad van kan worden aangelegd. De in water oplosbare vitamines bevinden zich vooral in waterrijke voedingsmiddelen. Een overschot wordt door het lichaam via de urine uitgescheiden. Er wordt dus geen grote voorraad van aangelegd (een uitzondering hierop is vitamine B-12). Het ligt voor de hand dat er sneller een tekort aan de in water oplosbare vitamines ontstaat, dan aan vitamines die in vet oplosbaar zijn. Vitamines zijn gevoelige stoffen: licht, lucht, verhitting en water kunnen er voor zorgen dat ze geheel of gedeeltelijk onwerkzaam worden. Het is daarom belangrijk dat vers voedsel pas op het laatste moment wordt gesneden en, als dat al nodig is, zo kort mogelijk wordt gekookt.
(
http://www.schildpad.nl/r_voeding.html)