Pagina 1 van 1

verandering huisarts

Geplaatst: 20 mar 2005 19:39
door els gissing
Op de informatie site van postbus 51 van de overheid (www.postbus51.nl) staat zo een voudig beschreven hoe iemand zich aanmeldt bij een andere huisarts. Het komt erop neer dat je aanmeldt bij de nieuwe en na acceptatie de doude huisarts opzegt.
Nu heb ik de ervaring dat dit niet zo gemakkelijk gaat, omdat de nieuwe huisarts bij aanmelding vraagt, bij welke huisarts je vandaan komt. De nieuwe huisarts neemt eigenlijk nooit patienten uit dezelfde stad aan.

Wie kan mij zijn ervaringen vertellen? Zowel goede als slechte graag. Graag vermelden hoe de inschrijvingsprocedure bij de nieuwe huisarts in zijn werk gaat.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 23 mar 2005 21:04
door Dokter Bibber
Hallo Els,

Ik ben samen met mijn gezin in het verleden 2 maal van huisarts gewisseld.
Beide keren ging het wisselen zonder problemen.
Reden voor de wisselingen was dat tot 2 maal toe een gezinslid lichamelijke schade had opgelopen door toedoen van een huisarts.
Als je dat aan kunt tonen zullen de meeste huisartsen een wisseling wel toestaan.

Succes

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 26 mar 2005 03:36
door Inter
Ik heb ook een andere huisarts zonder problemen maar je moet het niet teveel over je oude huisarts hebben .Dat werkt vaak alleen maar in je nadeel .
Ook zijn er wel huisartsen die je niet meer inschrijven.
Bij het Zilveren Kruis duurde het wel een week eer ik was overgeschreven.

Het is wel altijd maar afwachten of je er wel beter van wordt

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 30 mar 2005 19:30
door Els Gissing
Bij wie is het wisselen NIET gelukt en hoe is dat verlopen?

Ik informeer hiernaar omdat het volgens het Ministerie van VWS eenvoudig mogelijk moet zijn (zie www.postbus51.nl), maar ik hoor overal andere geluiden (nl. dat de huisartsen onderling afspraken maken om een patient niet over te nemen). In principe moet je namelijk gewoon kunnen veranderen, net alsof je verandert van reisbureau. Je hoeft geen reden te geven. De reden kan gewoon zijn dat je het contact met je huisarts als minder prettig ervaart, of dat je denkt dat een andere huisarts beter is.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 07 apr 2005 18:10
door g.wennink
een nieuwe huisarts Maar wat als ze zeggen dat er geen huisarts meer vrij is .Mijn dochter wil niet meer naar haar huisarts Wil zich ook uit laten schrijven.hij heeft haar klachten stelselmatig genegeerd of afgedaan als tja als wat?eindigde in een nachtelijke opname en bloedtransfusies en wat er verder allemaal nog gaat gebeuren eindelijk in het ziekenhuis.Wat nu ?ze zal een huisarts moeten hebben voor haar ziekte.Al gebeld met diverse huisartsen zeggen allemaal vol.Wat nu weet er iemand hier iets op.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 07 apr 2005 20:21
door els
Beste heer of mevrouw G.Wennink,

Het beste dat ik u kan aanraden is het bellen naar het IKG, tel 0900-2437070. Zij hebben ook een internetadres: www.klachtenopvangzorg.nl Zij hebben de meeste ervaring in gevallen als het uwe. U kunt zowel de klacht over de foute diagnose melden (het IKG doet er niets mee, maar telt wel alle klachten), als de klacht over de weigering van de huisartsen om u te accepteren. Wellicht beschikt het IKG over een lijst huisartsen, die nog ruimte hebben in de praktijk. Een andere mogelijkheid is misschien om te vragen of de (kinder?)arts in het ziekenhuis u kan helpen. De arts in het ziekenhuis moet u ook kunnen zeggen of de huisarts fouten heeft gemaakt. Het kan natuurlijik zijn dat aan de huisarts niets te verwijten valt. In dat geval is het beter om het open met de huisarts te bespreken. Als de huisarts inziet dat uw dochter toch echt niet meer wil, dan kan de huisarts misschien zorgen voor nieuwe huisarts voor uw gezin.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 10 apr 2005 14:40
door Gast
Ik heb een andere huisarts omdat die andere er met mijn vrouw vandoor ging :twisted:

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 18 apr 2005 00:57
door diana.s
ik kan geen andere huisart krijgen omdat ze niemand meer aan nemen die al een huisarts heeft maar het is heel erg belangrijk voor mij dat ik een andere krijg want die ik nu heb vertrouw ik niet ik kwam er na 4 jaar pas achter dat ik astma had omdat de dokter 4 jaar lang zij dat het hyperventielatie was nou dan snap je me wel denk ik wie weet raad. :shock: :twisted: :roll:

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 19 apr 2005 19:52
door els g.
Diana,

je kan het beste hulp vragen bij het Informatie en Klachtenbureau Gezondheidszorg (IKG). 0900-2437070. Er is een IKG in elke provincie/regio. Je junt ook op de site www.klachtenopvangzorg.nl terecht. Je kan je vraag ook emailen.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 20 apr 2005 20:43
door Gast
Ik heb dat ook gehad mijn longen zijn goed en je hebt bent alleen maar verkouden zei ze .
Na veel dwang (je moet wel met die eikel van een huisarts) bleek ik na een onderzoek(o.a.een longfunctie) in opdracht van een longarts ,gewoon astma te hebben.
En dan vinden ze het nog gek dat mensen agressief worden tegen bepaalde huisartsen.

Al die klachtenburo`s en nog wat .Dat is allemaal één pot nat.
Een ander arts zal nooit zijn collega afvallen.
En ze gaat gewoon door of er niks aan de hand is.
Een ander vind je inderdaad niet makkelijk met dank aan de vereniging van huisartsen, die in bepaalde wijken een soort schaarste
creert.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 23 apr 2005 22:49
door els g
Een ander vind je inderdaad niet makkelijk met dank aan de vereniging van huisartsen, die in bepaalde wijken een soort schaarste
creert.
Je hebt vrije huisartskeuze. Een nieuwe bewoner van een wijk krijgt heus wel een huisarts. Dus een oude bewoner moet ook een andere huisarts kunnen krijgen. Ik ben het met bovenstaande schrijver eens, dat m.i. inderdaad in Nederland een kunstmatige schaarste wordt gecreeerd. Er zijn nl. 1000-2000 afgestudeerde huisartsen beschikbaar, die blijkbaar geen praktijk kunnen krijgen. Schande!. Iedereen die hier last van heeft moet dit aan de NMA melden !! (Nederlandse Mededingings Autoriteit)

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 24 jan 2006 20:52
door midete
Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar aangesloten bij een huisarts (artsen-praktijk) in mijn dorp. Ik ben er niet tevreden over en wil overstappen naar een andere arts.

De receptioniste van de nieuwe arts verteld mij dat ik terug moet naar mijn huidige arts en het met hem moet bespreken. ("Als er problemen zijn met hem dan moet u die met hem uitpraten", werd mij gezegd). (er zijn geen problemen, ik vind de meerderheid daar incompetent, maar ik heb nooit een woordenwisseling of iets dergelijks gehad). Met toestemming van de huidige arts kan ik dan worden ingeschreven.

Toen ik vroeg waarom dat zo moest werd mij gezegd dat er onderlinge afspraken zijn. Toen ik zei dat ik desnoods naar een nabijgelegen stad zou gaan werd mij gezegd dat er met alle artsen in de omgeving afspraken lopen.

Ik heb toen mijn huidige huisarts gebeld. Mij is gevraagd (door de receptioniste) naar welke arts ik toe wilde (ben zo verbouwereerd en stom geweest dat ik dat doorgaf). Hier werd mij opnieuw gezegd dat ik het moest bespreken met mijn huidige huisarts. Die zou contact opnemen met nieuwe huisarts en met mij. Mijn huidige arts zal mij dus morgen terugbellen "om erover te praten".

Dit kan toch niet? Ik was (ben??) particuliere patient en mag toch zelf kiezen? Ik ben toch niemand uitleg en verantwoording verschuldigd? Mogen artsen afspraken maken over patiënten zonder dat de patiënten erbij betrokken worden? Zelfs al zou ik betalingsachterstanden hebben (die heb ik NIET) dan is dat toch niet een zaak van de nieuwe arts. Het enige wat de oude arts moet doen is het dossier overdragen, dunkt me.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 24 jan 2006 21:31
door webmaat
Midete,

Richt een regionale vereniging/stichting op en neem daarvoor een net afgestudeerde huisarts of 2 part-timers in dienst. Wanneer je max. 1500 leden hebt, heb je voor ca. 15 euro per persoon per maand een huisarts die niet van een verzekeraar afhankelijk is .

Kijk maar eens hoe VGZ in Zuid-Limburg de eenvoudige ingrepen van het ziekenhuis naar de huisarts wil verplaatsen met behulp van praktijkassistentie.

Is gewoon goedkope uitholling van de zorg waar je met een naturapolis dan naartoe moet. Neem dus nog een echte restitutiepolis als het nog kan en laat je liever deskundig poliklinisch in het buitenland helpen (EU-recht zegt dat dat dan zonder toestemming verzekeraar mag) .

Huisartsen hier hebben daarbij nog een probleem: ze mogen geen röntgenfoto's/rmi-scans maken Wat als je er dan een toch een nodig hebt?. Zie daarvoor de link Vandaag in http://www.zorgwet.info

Dit is de enige manier, want HaHO wil eigenlijk de praktijken van huisartsen vergroten naar 3.000 patiënten. Staat ergens achteloos in een bijdrage vermeld in de website http://www.huisartsvandaag.nl Je kunt je daar eenvoudig met emailadres en paswoord als belangstellende registreren.

Hartelijke groeten

Webmaat

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 26 jan 2006 18:10
door Mathilde D.
Beste Midete, het is heel eigenaardig hoe dat gaat met die aanmelding bij een andere huisarts. Je hebt altijd vrije huisartsenkeuze: daar hebben de huisartsen zelfs nog voorgestaakt! (juni 2005). Ik heb ooit eens van iemand anders gehoord, dat het niet zo gemakkelijk ging. Deze persoon heeft dat zelf slim opgelost, door gewoon te zeggen dat ze pas verhuisd was.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 27 feb 2006 18:02
door midete
Mijn verhaal heeft nog een staartje. Ik heb me afgemeld bij mijn huisarts, heb hem gezegd cat ik geen reden wil opgeven en dat ik gewoon weg wil. Heeft dat geaccepteerd en heb mijn dossier meegegeven. Heb me vervolgens weer aangemeld bij nieuwe. Deze zegt nu dat ik bij de oude huisartsenpost moet blijven, desnoods van arts wisselen. Toen ik hem vroeg of dat betekent dat je min of meer verplicht bent bij je huisartsenpost te blijven voor de rest van je leven, heeft hij dat zo ongeveer beaamd. Hij zegt ook zijn assistent nooit gezegd kan hebben dat ik over kon stappen als alles met de oude arts geregeld was. Ik heb nu een klacht neergelegd bij het IKG.

Re: verandering huisarts

Geplaatst: 27 feb 2006 20:20
door Mathilde D.
Het IKG kan je alleen raad geven. Dit bureau kan niet echt iets voor je doen. Het is wel belangrijk dat deze klacht geregistreerd wordt, zodat het Ministerie van VWS inziet hoe de zaken met de huisartsen erbij staan.

Misschien kan je alleen verder komen via de RHV, de regionale huisartsenvereniging. Deze weten waar ze zich officieel aan te houden hebben, en kunnen wellicht bemiddelen. Ik hoor graag hoe het verder gaat.