Pagina 1 van 1
zo kan het ook
Geplaatst: 12 apr 2005 21:59
door cornelis
OM in New York klaagt NYSE-specialists aan
AMSTERDAM (ANP) - Vijftien handelaren aan de effectenbeurs in New York, onder wie enkele voormalige handelaren, zijn dinsdag aangeklaagd wegens frauduleuze handel in aandelen. Als ze veroordeeld worden, kunnen zij gevangenisstraffen tot twintig jaar krijgen en boetes variërend van 1 tot 5 miljoen dollar.
Dat maakte David Kelley, aanklager van het zuidelijke district van New York, dinsdag bekend. Volgens Kelley worden de hoekmannen (specialists) ervan verdacht federale wetten te hebben geschonden door met voorkennis in aandelen te handelen. Verder zouden ze de winsten van aandelentransacties in eigen zak hebben gestoken.
Volgens de toezichthouder SEC, die de beursregels moet controleren, hebben de hoekmannen tussen 1999 en medio 2003 orders van hun bedrijven voorrang gegeven boven die van hun klanten. Daardoor kregen de klanten slechtere prijzen voor hun aandelen. Met verloop van tijd stapelden deze kleine winsten zich steeds verder op. Deze winsten werden vervolgens beloond met hogere bonussen en premies.
De individuele handelaren zouden met de illegale praktijken per persoon tussen de 150.000 en 4 miljoen dollar hebben verdiend. In totaal ging het om een winst van 14 miljoen dollar. De getroffen investeerders verloren elk door de malversaties tussen de 400.000 en 5 miljoen dollar, wat neerkomt op een totaalbedrag van 20 miljoen dollar.
De betrokken bedrijven zijn Bank of America, LaBranche, Van der Moolen, Goldman Sachs en Bear Stearns. Vorig jaar troffen zeven handelshuizen een schikking van 247 miljoen dollar met de SEC wegens onrechtmatige handel.
Klop misschien niet helemaal wat er hier afspeelt,maar er word wel ingegrepen.
Banken zijn niet te vertouwen dat blijkt maar eens te meer dexia ook niet maar dat wisten we al,alleen dexia word de hand boven het hoofd gehouden BAH
Groetjes
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 12 apr 2005 22:56
door impact
Hoe langer hoe meer ga ik geloof hechten aan de complot-theorie van de heer Willems. Misschien is dat wel een echte visionair.
Waarom doet justitie geen boeken-onderzoek bij Dexia?
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 12 apr 2005 23:40
door cornelis
Impact.
Justitie doet geen boeken onderzoek bij dexia omdat dan de waarheid aan het licht komt.
Dat moet koste wat het kost vermeden worden, alles wijst daarop dat weten we allemaal inmiddels wel.
Ik heb ook gevraagd om aankoop bewijzen op naam, dexia kan die niet geven, wordt dus ook in de dagvaarding meegenomen.
Ik heb het zwart op wit van dexia dat ze niet in staat zijn om bewijs te leveren dat de aandelen op naam zijn aangekocht.
In het ongeldige contract staat wel "wij hebben voor u aangekocht, bla bla"
Nou dat wil ik dan zien ook.
Groetjes
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 13 apr 2005 00:40
door woest
Geplaatst op 06 Apr 2005 09:12 door Erik
Quote:
AMSTERDAM (DFT) - De Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst FIOD/ECD bekijkt de mogelijkheid van het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek naar Aegon- dochter Spaarbeleg.
Dat meldt De Financiële Telegraaf woensdag.
Aanleiding vormt een groot aantal aangiftes dat de afgelopen weken bij de opsporingsdienst is binnengekomen over het beleggingsproduct Koersplan. Klanten voelen zich misleid door de verzekeraar omdat het rendement van het product veel lager uitvalt dan hun tien jaar geleden werd voorgespiegeld.
De stroom aangiftes wordt bevestigd door een woordvoerder van het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie en gespecialiseerd in fraudezaken. Een besluit over het daadwerkelijk opstarten van een strafrechtelijk onderzoek zou nog niet zijn genomen.
Volgens een FIOD/ECD-medewerker loopt het onderzoek echter al wel. Dit blijkt uit het proces-verbaal van één van de aangiftes.
Afgelopen maand kondigde een groep van ontevreden Koersplanklanten aan bij Aegon een schadeclaim te zullen neerleggen wegens misleiding. Aegon voert ondertussen ook overleg met de Ombudsman Verzekeringen over een schikking met 400 eveneens ontevreden klanten
Dezelfde aanleiding is er toch ook voor de Dexia produkten, als iemand een standaard aangifte kan formuleren en plaatsen zijn er toch genoeg gedupeerden die wel even naar het politie bureau op de hoek willen lopen?
Adriaan Meil
4 mrt 2003 - Macht corrumpeert. Geslotenheid triomfeert. Dat blijkt uit de reportage in NRC Handelsblad van zaterdag l maart 2003 die redacteuren Stephane Alonso en Joost Oranje schreven over de aandelenemissie van KPN in de herfst van 2001.
Uit de dossiers over de aandelenemissie van KPN in de herfst van 2001 blijkt dat minister Gerrit Zalm van Financiën en Premier Kok het niet nodig vonden om de Tweede Kamer vooraf te informeren over een toezegging om niet alleen 1,7 miljard dollar te investeren om het belang van de Staat in KPN op 34% te houden, maar ook nog eens 750 miljoen euro te investeren om het belang te vergroten naar 41%. Zij hebben wel informatieplicht, onder meer omdat de Staat een Gouden Aandeel in KPN heeft.
Zonder aangifte geen onderzoek.
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 14 apr 2005 08:45
door woest
Justitie VS achtervolgt ex-handelaren
De federale officier van justitie in New York heeft gisteren zeven voormalige handelaren van effectenhuis Van der Moolen aangeklaagd wegens fraude en benadeling van beleggers.
Tegelijkertijd bracht beurstoezichthouder SEC civiele procedures op gang tegen het zevental en nog een achtste ex-werknemer.
Van der Moolen niet zeker over eigen controle van 7 april 2005
SEC-schikking drukt resultaat Van der Moolen van april 2004
Van der Moolen in het rood door beursaffaire van 4 maart 2004
Reputatie
In een reactie noemt bestuursvoorzitter Fred Böttcher de zaak 'emotioneel en voor de reputatie van het bedrijf niet plezierig'. Maar de onderneming wordt niet direct door de aanklachten geraakt, aldus Böttcher. Dit werd gisteren bevestigd door de SEC.
De persoonlijke aanklachten vormen de nasleep van een procedure tegen de firma zelf, die een jaar geleden uitmondde in een schikking die een strop van $ 57,7 mln opleverde. Vier andere handelshuizen (LaBranche, Fleet, Bear Wagner, Spear, Leeds & Kellog) betaalden bij elkaar $ 184,1 mln om aan vervolging voor soortgelijke vergrijpen te ontkomen.
Maatregelen
Het dienstverband met de betrokken werknemers, van wie er vier deel uitmaakten van het directiecomité van VDM Specialists, zoals Van der Moolen in New York opereert, is inmiddels beëindigd. In overleg met de autoriteiten en het beursbestuur zijn verder maatregelen getroffen die herhaling moeten voorkomen, aldus Böttcher.
Hij benadrukt dat het bedrijf zelf volledige medewerking heeft verleend aan het onderzoek van justitie en de SEC.
Eigen rekening
Volgens de aanklachten voerden de specialisten tussen 1999 en 2003 orders voor eigen rekening eerder uit dan die voor hun klanten. Die kregen een lagere prijs. Ze lieten ook na om aan- en verkooporders tegen elkaar weg te strepen en grepen het gat dat zo ontstond aan om zelf hun slag te slaan, vaak ten nadele van klantenorders.
Specialisten worden geacht alleen voor eigen rekening te handelen als er geen orders zijn van anderen. 'Deze individuen hebben het vertrouwen van het publiek geschonden door misbruik te maken van de bevoorrechte positie die zij genoten als specialisten op de beurs van New York, aldus Stephen M. Cutler, directeur Naleving van de SEC gisteren.
Kleine verduisteringen, grote winsten
Volgens officier van justitie David Kelley hebben de zeven handelaren van Van der Moolen en acht van de andere betrokken beursfirma's beleggers voor $ 19 mln benadeeld. De SEC gewaagde van ettelijke miljoenen. 'Kleine verduisteringen leveren bij elkaar opgeteld grote winsten op, die zich vertalen in hogere beloningen en bonussen voor de specialisten die de orders uitvoeren', aldus Kelley.
Copyright (c) 14 - 04 - 2005 Het Financieele Dagblad
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 14 apr 2005 08:54
door woest
Omstreden AIG-topman gaf vrouw voor 2 miljard dollar aan aandelen
Het schandaal rond oud-AIG-topman Maurice 'Hank' Greenberg blijft onverwachte wendigen nemen.
Aandelen
Drie dagen voordat Greenberg moest aftreden als topman van verzekeraar AIG wegens fraude, zou hij 41,4 miljoen AIG-aandelen aan zijn vrouw hebben gegeven met een huidige waarde van 2,2 miljard dollar. Dat maakte de beurswaakhond SEC woensdag bekend.
Volgens de schriftelijke verklaring die dinsdag werd ingediend bij de SEC ging het om ruim 90 procent van de aandelen in het bezit van de oud-topman.
Zwijgrecht
De 'gift' vond plaats nadat bekend was geworden dat de SEC en het Openbaar Ministerie van New York een onderzoek waren begonnen naar boekhoudfraude bij AIG.
De 79-jarige Greenberg verscheen dinsdag bij de beursautoriteiten om uitleg te geven over zijn rol bij de malversaties. Hij weigerde de autoriteiten te woord te staan en beriep zich op het zwijgrecht. Greenberg trad op 14 maart van dit jaar af als bestuursvoorzitter van de verzekeringsgigant, na bijna 38 jaar aan het roer te hebben gestaan.
RTLZ-nieuws, 13 - 04 - 2005
Zo gaat dat...
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 16 apr 2005 08:48
door woest
Publicatiedatum: 15-4-2005
AFM waarschuwt voor misleiding vastgoed-cv
De financiële toezichthouder AFM waarschuwt voor malafide aanbieders van vastgoed-cv's. Beleggers worden misleid met te hoge waarderingen van het vastgoed en met 'discutabele' prognoses voor de uiteindelijke opbrengst.
Dit blijkt uit een analyse van de markt voor vastgoed-cv's en -maatschappen, die de AFM vandaag publiceert. De toezichthouder ziet een 'verhoogd integriteitsrisico' bij de aanbieders op deze markt.
Capaciteit AFM gaat op aan twee onderzoeken
AFM vraagt advies bij overtredingen
Overspannen rendementen
De vastgoed-cv is een bijzonder soort beleggingsfonds. Een beheerder koopt met het ingelegde geld één of meerdere kantoren of winkels, en exploiteert die een aantal jaren. Na een vooraf bepaalde looptijd worden de vastgoedobjecten weer verkocht. De opbrengsten van verhuur en verkoop worden onder de beleggers verdeeld, na aftrek van de kosten.
Al langer wordt gewaarschuwd voor de overspannen rendementen die cv-aanbieders beloven. De AFM houdt weinig toezicht op deze markt. Een deel van de cv's valt niet onder het AFM-mandaat, en de andere worden alleen bekeken wanneer ze hun producten voor het eerst aanbieden.
Anekdotisch bewijs
De AFM baseert zich in zijn analyse op de prospectussen en op 'anekdotisch bewijs' dat 'marktparticipanten' aandragen. Er zijn voorbeelden gevonden van te hoge waarderingen van de panden. De waardebepaling bij aankoop is 'meestal niet controleerbaar' voor de belegger. Zelden vermeldt het prospectus wat de huurprijzen zijn van vergelijkbare panden of welke panden als vergelijking dienen.
Ook de 'waardeverminderende invloed' van aflopende huurcontracten wordt vaak genegeerd. Dat kan verrassingen opleveren als de panden aan het eind van de looptijd van een cv worden verkocht.
Hetzelfde geldt voor de rente. De cv wordt vaak voor een groot deel gefinancierd met relatief kortlopende leningen. Dit geeft een groot risico als gedurende de looptijd de rente oploopt. Deze factoren maken het 'realiteitsgehalte' van de voorspelde rendementen, die door de aanbieders soms op wel 25% worden geschat, soms 'discutabel'.
Risico
De kosten die een vastgoed-cv maakt, zijn anders dan bij gewone vastgoedbeleggingen. De meeste beleggers, aldus de AFM, kunnen die kosten niet terugvinden in het prospectus. Aan de oprichting gaat vaak 5-10% van het ingelegde kapitaal op. Ook krijgt de fondsbeheerder meestal nog een aparte vergoeding over de huurinkomsten. En als het fonds na het einde van de looptijd wordt geliquideerd, worden nog verkoopvergoedingen betaald aan de beheerder en de makelaar. Deze kosten lopen sterk uiteen per cv. De AFM onderzocht er veertien en rekende uit dat de kosten uiteenlopen van 15% tot 26%.
Een speciaal risico is dat de looptijd van de huurcontracten meestal samenvalt met de looptijd van de cv. Dit betekent dat de panden verkocht moeten worden, terwijl er nieuwe huurders worden gezocht. In de huidige markt, waarin leegstand van kantoorpanden toeneemt, is dat een handicap.
Bubble
De AFM vreest voor het uiteenspatten van de 'bubble', waarbij een deel van de ingelegde waarde in het fonds verloren gaat. Het grootste deel van de cv's heeft nog niet het eind van de looptijd bereikt en de vooruitzichten op de vastgoedmarkt blijven onzeker. Ook na de nieuwe toezichtswetgeving, die in de loop van dit jaar in werking moet treden, denkt de AFM niet te kunnen optreden tegen de hier gesignaleerde misstanden.
Verschillende aanbieders van vastgoed-cv's, zoals ING Real Estate, hebben al hun zorgen uitgesproken over de 'wildgroei' op deze markt.
Jan Fred van Wijnen
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
AFM, waar waren jullie ten tijde van de eerste contracten van legio/dexia???
Re: zo kan het ook
Geplaatst: 16 apr 2005 10:19
door trudy
Zonder aangifte geen onderzoek.
Als wij niet zelf eerst massaal aangifte doen bij de politie, KAN er geen onderzoek komen. Eerst dan kunnen we Bram aantrekken.
"Men" (politiek, toezichthouders, banken) wil dat natuurlijk te allen tijde voorkomen. Oplichting mag nimmer aan het licht komen. Verzuimen zorgplicht is minder ernstig. Geen delict.