Pagina 1 van 1

oud onderzoek

Geplaatst: 16 jul 2005 18:39
door Pim Fortuin
Onderzoek van Dexia Beurslift
Instelling Dexia Bank Nederland
Product Dexia Beurslift
Productsoort Garantieproduct

Minimuminleg 1.000,00 Euro
Rapportcijfers - Informatieverschaffing
- Kostenstructuur
- Risicospreiding
- Voorschriften bijsluiter
Het rapportcijfer wordt weergegeven door de lengte van de blauwe balk en is minimaal 1 en maximaal 10; het horizontale streepje geeft het gemiddelde weer.
Typering Een garantie waarvoor een hoge prijs wordt betaald en een strenge straf bij ontrouw.
Bron www.bijsluiterscore.info per 7 juli 2003
De belofte voor Dexia Beurslift
Dexia Bank belooft met dit financiële product 100% garantie op de inleg aan het einde van de looptijd van 10 jaar, terwijl gelijktijdig van zowel een opgaande als een neergaande Europese aandelenmarkt geprofiteerd kan worden.
Wat is Dexia Beurslift?
Dexia Beurslift betreft de aankoop van een Dexia Beurslift Certificaat. Een dergelijk certificaat is niets meer of minder dan een vordering op Dexia Bank met nog onbekende hoogte. Dexia Bank betaalt namelijk na 10 jaar uw inleg (het garantiegedeelte) terug, aangevuld met het resultaat uit het beleggingsgedeelte. Technisch gezien komt Dexia Beurslift neer op een combinatie van een obligatie die in 10 jaar naar de oorspronkelijke inleg groeit en een gecompliceerde optie op een Europese beursindex.
Het garantiegedeelte van Dexia Beurslift betreft 100% van de inleg. Die garantiewaarde stelt na 10 jaar echter niet zo veel meer voor. Stel dat de belegger 1.000,00 Euro inlegt. Na 10 jaar krijgt hij dan gegarandeerd 1.000,00 Euro terug. Tien jaar inflatie drukt tamelijk zwaar op een bedrag van 1.000,00 Euro. Een jaarlijkse inflatie van 3% reduceert zo'n bedrag tot 737 echte Euro's na 10 jaar. Daarnaast is het nut van een garantie bij een termijn van 10 jaar beperkt. Waarom? Een belegging in aandelen kan in de praktijk na 1 jaar makkelijk in waarde gedaald zijn. Na 5 jaar is die kans op een daling nog maar rond de 5% en na 10 jaar is die kans nog veel kleiner.
Het beleggingsgedeelte van Dexia Beurslift volgt verkleind de ontwikkeling van een Europese beursindex, de Dow Jones EURO STOXX 50sm. Elke wijziging van deze beursindex wordt afgeknepen; de wijziging werkt maar voor 55% door in Dexia Beurslift. Daar tegenover staat dat het niet de stijging van de beursindex ten opzicht van de startwaarde is die het resultaat bepaalt, maar relevant is de stijging van de beursindex ten opzichte van de laagste stand in die 10 jaar. In formulevorm ziet dat er zo uit: Resultaat = inleg x (laatste waarde - laagste waarde)
startwaarde x 0,55

Een beurskrach gedurende de looptijd van 10 jaar kan (zie ook de paragraaf Wat is het risico?) dus het resultaat van het beleggingsgedeelte opkrikken.

Wat is het risico van Dexia Beurslift?
Dexia Beurslift is net als elk ander beleggingsproduct onderhevig aan de tucht van de markt. In dit geval betreft dat de Europese markt; het beleggingsgedeelte van Dexia Beurslift is immers gekoppeld aan een Europese beursindex. Er zijn echter nog de nodige andere risico' s aanwezig.
Het resultaat van het beleggingsgedeelte is mede afhankelijk van de laagste stand van de beursindex gedurende de 10 jaar. Zou echter die laagste stand aan het einde van de 10 jaar worden bereikt, dan wordt het resultaat op het beleggingsgedeelte gelijk aan nul en wordt alleen het garantiegedeelte uitgekeerd.
Wordt voortijdig beëindigd, dan kan dat een zeer groot verlies opleveren (zie ook de paragraaf Pijnlijke zaken).
Dexia Beurslift Certificaat is een vordering op Dexia Bank. Zou Dexia Bank failliet gaan, dan komt de uitbetaling in gevaar.
Wat zijn de kosten van Dexia Beurslift?
De kosten die de belegger direct of indirect kwijt is voor de aankoop, het houden en de verkoop van Dexia Beurslift zijn als volgt. Jaarlijks 1,63% Kosten. Deze post is door ons berekend aan de hand van de gegeven voorbeeldwaarden over bruto- en nettorendement. Het is echter niet duidelijk of deze post wel alle kosten betreft.
Boete 1,00% Wordt voortijdig beëindigd (binnen 10 jaar), dan moet in ieder geval een boete van 1% worden betaald. Dat is echter niet alles; zie de paragraaf Pijnlijke zaken.

Wat is het rendement van Dexia Beurslift?
Stel dat de belegger kiest voor een inleg van 1.000,00 Euro en dat de Europese aandelen jaarlijks 10% in waarde stijgen bij een dividendrendement van 3%. Dexia Beurslift betaalt dan na 10 jaar 1.708 Euro uit. Dat is een rendement van 5,5%. Een investering in aandelen resulteert in 3.105 Euro; dat is een rendement van 12,5%. Daarbij is ook nog rekening gehouden met een jaarlijkse kostenpost van 1%.
De informatieverschaffing van Dexia Bank Nederland
Bij een bezoek aan de website van Dexia Bank Nederland is niets meer te vinden over Dexia Beurslift. Hoewel Dexia Beurslift in juli 2003 nog volop in de schijnwerpers stond bij de bank, wordt het nu volledig doodgezwegen. Dexia Beurslift loopt echter nog wel door tot in het jaar 2013.
Voorschriften financiële bijsluiter
De wettelijke voorschriften met betrekking tot de financiële bijsluiter worden niet volledig gevolgd door Dexia Bank Nederland.
Eenvoudige regels, zoals het opnemen van de adresgegevens op de daartoe bestemde plaats worden alle keurig nageleefd.
Een van de voorschriften dicteert dat 'duidelijke en begrijpelijke bewoordingen' moeten worden gebruikt. Ook dat voorschrift wordt in grote lijnen gevolgd.
De financiële bijsluiter dient de nodige standaardteksten te bevatten. Die standaardteksten worden echter niet letterlijk gekopieerd; woorden en (deel)zinnen worden vergeten, toegevoegd of vervangen.
In de paragraaf Voorbeelden van rendementen en kosten moet duidelijk worden wat de opbrengst is van een belegging van in principe 1.000,00 Euro na 1 jaar en een brutorendement van 4%. Het hier door Dexia Bank Nederland gepresenteerde cijfer valt niet te controleren.
Pijnlijke zaken bij Dexia Beurslift
Het is pijnlijk dat de wettelijke voorschriften niet adequaat worden gevolgd. Er zijn echter meer pijnlijke zaken te melden.
Zo kan voortijdige beëindiging erg pijnlijk voor de gebruiker zijn. Er wordt aangegeven dat desgewenst, maar tegen een boete van 1% de belegger de 'actuele waarde' van zijn inleg voortijdig - dus binnen de 10 jaar - uitbetaald kan krijgen. Wat is die actuele waarde? In de brochure wordt het niet uitgelegd. In de financiële bijsluiter wordt alleen aangegeven dat de actuele waarde aanmerkelijk lager dan de inleg kan zijn (zelfs bij een hogere beursindex). In het prospectus wordt aangegeven dat de actuele waarde gelijk is aan de theoretische waarde van de achterliggende financiële structuur. Daar dit alles niet echt duidelijk is, hebben wij de vraag voorgelegd aan Dexia Bank. De vraag werd snel en uitvoering beantwoord. Eerst werd keurig uitgelegd uit welke financiële onderdelen Dexia Beurslift is opgebouwd. Vervolgens werd aangegeven dat bij voortijdige beëindiging die afzonderlijke financiële onderdelen verkocht moeten worden. De daarbij gerealiseerde koersen bepalen uiteindelijk de actuele waarde. Dit lijkt dus weer een andere praktijk dan die zoals aangegeven in het prospectus. We sluiten daarom af met een voorbeeld uit de financiële bijsluiter. Een inleg van 1.000,00 Euro, een voortijdige beëindiging na één jaar en een stijging van de beursindex met 4% levert een uitbetaling op van 718 Euro. Dat betekent een verlies van ongeveer 30%.


--------------------------------------------------------------------------------

© 2003, 2004 Stichting Bijsluiterscore
Stichting Bijsluiterscore: onderzoek naar de kwaliteit van beleggingsfondsen en andere financiële producten.

Re: oud onderzoek

Geplaatst: 16 jul 2005 18:59
door J.L. v. N.
Daar trappen we nu niet meer in! Toch? :evil:

Re: oud onderzoek

Geplaatst: 16 jul 2005 19:26
door Pim Fortuin
Dit leed overkomt je maar 1 keer,voor velen van ons blijft het je nog jaren achtervolgen,ook al maak je gebruik van die "regeling"
:(