Tja, de "verzekeringsombudsman" en "wiens brood men eet".
En zo af en toe mensen gelijk geven om een goede PR in stand te houden.
Maar dat "wiens brood" geldt niet alleen voor die ombudsman.
Achmea is een "Nederpoort" letselschadereclame gestart. Ook die club zegt aan de letselweg te gaan timmeren en dus letselschadezaken snel op te gaan lossen.
Ik ben benieuwd of dat ook gaat gelden voor "whiplashzaken". Van slagers met hand/vingerschade weet ik niet zoveel, beter gezegd helemaal niets.
Maar over "whiplash" kan ik meepraten.
Achmea is eigenaresse van Winnock. Dat is een reintegratiebedrijf. Vroeger heette dat RAC. Opgezet om mensen die klachten ondervinden van een normale veroudering van het "bewegingsapparaat", met name de rug, via training etc. een steuntje in de rug te bieden.
Niets mis mee, integendeel. Het is immers zo dat die normale slijtage onderdeel is van het normale leven en iedereen daar wel eens klachten van heeft. En een enkeling heeft daar hulp bij nodig.
Normaliter onstaan dat soort afwijkingen echter zeer langzaam. Maw om de progressie van afwijkingen te kunnen zien, rekent men in "decades". Bovendien betekent het hebben van afwijkingen niet altijd een verklaring voor klachten.
Maar de oprichter van RAC verkocht zijn nering aan Achmea en sinds die tijd bemoeien ze zich ook met klachten van het bewegingsapparaat die niet door normale veroudering worden veroorzaakt, doch door Trauma/primair nekletsel. In casu "Whiplash". En dat is andere koek.
Zoals bekend uit de medische literatuur, kan (nek)trauma leiden tot het zeer snel ontstaan van degeneratieve afwijkingen, waaronder osteoarthritis. Zo snel, dat men in die gevallen spreekt van "symptomatische degeneratie".
Orthopedisch chirurg P. van Akkerveeken geeft in zijn boek "de rugdokter"aan dat "symptomatische degeneratie" betekent dat het snelle ontstaan van die afwijkingen de aanhoudende klachten verklaart.
Hoe kun je vaststellen of daar sprake van is? Simpel. Volgens de redactie van
www.orthopedie.nl. kan dat na minimaal een jaar worden aangetoond door beeldvormend onderzoek te vergelijken met de foto's van direct na ongeval.
En aangenomen mag worden dat ook Winnock daar van op de hoogte is. Met name de Orthopeed aldaar.
Maar ja, letselschadezaken hebben niet altijd veel met Hyppocrates te maken. Het gevolg is dat (oa) Winnock mensen met aanhoudende nekklachten na trauma/whiplash rangschikt onder diegenen die klachten hebben tgv de normale veroudering. Dwz. dat indien de klachten aanhouden er na drie tot xes maanden geen oorzaak meer voor kan worden vastgesteld. Al er al wat aan de hand was, is het genezen.
En slim zijn ze daar bij Winnock. Aangegeven wordt dat indien de "patient" dat wenst, er een MRI gemaakt kan worden. Jawel. Binnen die termijn van zes maanden wel te verstaan, zodat Winnock vervolgens tegen de patient kan zeggen: "Ziet u wel, niets te zien". Kan ook niet dus. het duurt immers minimnaal een jaar voordat de gevolgen van de niet goed genezen traumatische beschadigingen zichtbaar zijn met beeldvormend onderzoek. Slim dus. Onderzoek aanbieden waarvan men van te voren al weet dat er toch nog niets te zien kan zijn. Boefjes? Of "Italiaanse Toestanden"?
Mensen die er niet in slagen via de "Winnock interventie" van de klachten af te komen, worden door Winnockpsycholoog A.A.Vendrig in de eigen wetenschappelijke literatuur: "Chronic symptoms after Whiplash", bestempeld als Failure:Mislukking/Mislukkeling.
Ze mislukten omdat Winnock die mensen er niet van kon overtuigen dat ze niets mankeerden.
Ontzorgen heet dat.
Ik probeer me er iets bij voor te slellen. Lukt niet echt. Wat moet je met een club die willens en wetens mensen in voorkomende gevallen rond laat tippelen met zeer verklaarbare klachten die vanwege een paar centen onverklaarbaar worden gemaakt?
Treden dat soort afwijkingen bij alle mensen die een Whiplashtrauma doormaakten op? Nee. Het "klassieke" onderzoek van Mason Hohl uit '75 (Hohl M: Soft tissue injuries of the neck in automobile accidents:Factors infuencing prognoses). toonde aan dat er bij 40% van de
mensen in de jaren na een whiplash degeneratieve veranderingen/afwijkingen aan wervels
en tussenwervelschijven ontstaan. Indien er sprake was van bewusteloosheid ligt dat percentage nog hoger.
Niet voor niets geeft de American Acadamy of Orthopedical Surgeons dus aan dat indien de klachten niet verdwijnen, het "klinisch beeld" dus duidt op mogelijk ernstiger letsel dan werd aangenomen, er aanvullend onderzoek nodig is. Operatief ingrijpen wordt niet uitgesloten.
Niet voor niets geeft de American Association of Neurological Surgeons aan dat mensen die een WL trauma doormaakten 600% extra kans hebben op het ontwikkelen van degeneratieve afwijkingen.
Er klopt dus geen bal van hoe men hier in Nederland omgaat met mensen die kampen met aanhoudende (nek)klachten na een WL.
Een daarvan is dus Winnock. En dus Achmea. Het binnen twee jaar oplossen van letselschadezaken zal Achmea wel lukken denk ik. Ook met Whiplash.
Hans