Bij deze wat advies en richtlijnen....
Ik ga er vanuit dat er een LCD scherm moet komen tot 32" (80 CM), ga je groter kijken komt de concurrerende plasmatechniek om de hoek kijken. Dat is dus nu even niet belangrijk.
Over kieskeurig en gebruikerservaringen
Alles kan stuk. Mensen op kieskeurig.nl geven een hoop geld uit, en als het aan hun verwachtingen voldoet, is het natuurlijk het beste apparaat ter wereld. Valt het echter tegen, dan wordt het toestel alsmede het merk dat erop staat genadeloos in de grond getrapt. Erg veel nuance is er niet bij aldaar, meningen zijn erg gepolariseerd. Er is niet zoiets als een TV waar
GEEN problemen mee zijn, dus laat je daar niet teveel door beïnvloeden.
A-merk of B-merk?
Met de groeiende populariteit van LCD TV's groeit ook het aanbod van onbekende merken en de bekende B-merken (Vestel, Finlux zijn de bekendste). Laten we vooropstellen dat je beter een goede B-merk TV kan hebben dan een slecht A-merk exemplaar. Over het algemeen 'lenen' B-merken een stukje techniek van A-merken (meestal de LCD panelen). De overige electronica (tuner, aansturing, ruisonderdrukker etc etc) voegen ze zelf toe. In dat laatste zit dus ook het kwaliteitsverschil. In uitzonderlijke gevallen is een B-merk TV een A-merk TV met een ander stickertje erop.
Wat betreft Finlux en Vestel, dit zijn redelijk goede merken die hun geld waard zijn. Daarmee zijn ze niet beter of slechter dan A-merken, je krijgt wat je mag verwachten. Een Finlux van 800 euro heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, maar een Panasonic van 1800 euro ook. Bij beide TV's krijg je beeldkwaliteit en extra's die je voor de prijs mag verwachten. Ik zou merken als HE en SEG links laten liggen, dit is echt ultrabudget spul met veelal verouderde techniek erin.
Dode pixels
Dode pixels zijn op dit moment geen probleem meer. De produktietechniek van LCD TV's zijn ondertussen al zo ver geoptimaliseerd dat dode pixels tot het verleden behoren. Je komt ze nog wel tegen bij budget-computer monitoren, maar dan praat je ook over hele andere prijscategorieën.
Reactietijd
Een hoge reactietijd (25 ms bijv.) levert een traag scherm op, als je voetbal kijkt heeft de bal een komeetstaart omdat de TV de snelle beweging niet kan bijhouden. Ook dit is met name het afgelopen jaar sterk verbeterd. Over het algemeen kan je zeggen dat het probleem bij de meeste LCD's tot 26 inch minimaal is; voor 32 inch en groter moet je kiezen voor de 'betere' modellen. Maar reactietijd blijft een getalletje. Ga gewoon kijken in de winkel en kijk of je de verschillen bij de TV's kunt zien. Uiteindelijk kijk je naar een beeld, en niet naar getalletjes. En het is maar de vraag of de specificaties die de fabrikant opgeeft ook 100% accuraat zijn, vaak is dit niet zo.
Kijkhoek
Ook dit probleem is bijna 100% verholpen. Er zijn nog maar heel weinig schermen op de markt die echt donkerblauw of grijs uitslaan op het moment dat je van de zijkant kijkt. Ook hier geldt: bekijk het, als het je stoort, niet nemen.
Wat is wel belangrijk
Het contrast. Met andere woorden, de zwartwaarden. Aangezien achterin in een LCD TV een backlight zit die puur wit licht uitstraalt (met daarvoor een stel kleurpanelen om kleuren te maken), wordt zwart gemaakt door al dat licht tegen te houden. Het resultaat is nooit helemaal zwart, maar: hoe zwarter hoe beter. Er zijn merken die dat bijzonder goed voor elkaar hebben (Panasonic, Sharp en de duurdere modellen van Philips en Sony). Immers, hoe zwarter het zwart, des te groter het verschil tussen zwart en wit, des te hoger het contrast, des te mooier en sprankelender het beeld.
Je hebt ook LCD's met een spiegelend LCD paneel, dit is gedaan om het zwart nog zwarter te krijgen. Persoonlijk vind ik het best mooi, maar het is een kwestie van smaak. Het spiegelt wel en dit kan hinderlijk zijn bij daglicht of als je een lamp op een verkeerde plaats hebt staan. Maar goed, beeldbuizen spiegelen ook.
HDTV
Alle modellen die een beetje een mooi contrast hebben, hebben ook wel de nodige HDTV ondersteuning aan boord. Zoals eerder gezegd: de opvolger van het huidige (eigenlijk erg slechte) TV signaal is er nog niet, en de opvolger van de DVD ook niet. Ik heb geen glazen bol, maar misschien duurt het wel net zolang als de acceptatie en geleidelijke introductie van breedbeeld in Nederland. Hoe lang duurt dat al? 10 jaar? En pas nu zie je HEEL voorzichtig een verschuiving. Ik gok dat het niet zo lang duurt voordat je het huidige zenderpakket in HDTV kan ontvangen, maar 5 jaar duurt het zeker wel. Dus als je TV het ondersteunt is dat zeker mooi, want met een TV doe je doorgaans langer dan 5 jaar, toch?
Modellen
Modellen die ik je in 80cm uitvoering bijzonder zou willen aanraden, is als eerste de 32LX50 van Panasonic, of zijn nog betere broer de 32LX500. Van Philips komen er twee in aanmerking: 32PF9966 (de grijze Ambilight TV waar Expert mee adverteert op TV voor 2299 maar hij is goedkoper te krijgen), of de 32PF9830 (opvolger van de 9966 met alle extra's, een nog mooier LCD paneel, Ambilight, motorvoet, etc).
Sharp, met als speerpunt hun uitstekende zwartwaarden en slanke design, heeft de 32P50 en het hogere model is de 32GA6. Sony heeft de 32V...Uh, weet niet meer. In elk geval iets met een V en niet de S, want die zijn minder qua detail. Van JVC komt alleen de 32S60 in aanmerking.
Samsung is een value-merk. Ik ben er persoonlijk niet kapot van. De beelden zijn niet erg gedetailleerd, alles lijkt wat uitgeveegd. Ook gaan die schermen minder goed om met het huidige TV- en DVD-signaal. Immers, de hogere LCD modellen zijn gemaakt voor HDTV, en ze moeten het huidige, minderwaardige, beeld van TV DVD 'upscalen' naar hogere resuloties om het beeldvullend te krijgen. Daarin schiet Samsung tekort.
De R serie (waarbij de 51 de opvolgers zijn van de 41 modellen)van Samsung zijn die dingen met een punt aan de onderkant, de M serie is wat strakker met een rechte onderkant bestaande uit geborsteld aluminium. Alle Samsungs hebben trouwens een hinderlijke hoogglans lijst, waardoor het bij daglicht of lamplicht erg irritant kan zijn.
Laat eens weten wat je ongeveer wilt uitgeven en waar je woont, dan kan ik eens meekijken.