Pagina 1 van 1
Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 06 dec 2005 15:35
door KeukenRookie
Ik heb ervaring met keukenbladen, maar niet met die van graniet en composiet. Wanneer kies je voor graniet en wanneer voor composiet? Wat is het prijsverschil en wat zijn de andere voor en nadelen?
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 06 dec 2005 15:58
door KeukenRookie
Oh ja, en maakt het (behalve voor het zicht uiteraard) nog uit of je 3, 4 of 6 cm dik neemt?
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 06 dec 2005 16:59
door hera
Met de dikte kan je je werkhoogte ook aanpassen zonder een belachelijk hoge plint te krijgen (is mij verteld).
En naar mijn info is composiet vlekbestendiger en praktisch door de voordelen van zowel kunsthars als steen te combineren.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 06 dec 2005 17:28
door stylist
Een graniet werkblad is natuursteen. Een composiet werkblad is samengeperste steentjes en steenstof met kunststof. In gebruik zijn ze allebei handig, maar composiet is wat harder en minder vlekgevoelig.Bij graniet kan je dat voorkomen door het te behandelen met groene zeep of olie.
De dikte maakt niet uit, gewoon wat je mooi vindt.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 06 dec 2005 21:05
door slik
Zeg keukenRookie, ik weet niet of je wat aan je mondje mankeerd maar dit soort dingen kun je ook gewoon aan de keukenadviseur bij Grando vragen. Of ben je er nou nog niet uit (met die VTwonenkeuken). Bij een goede keukenzaak kunnen ze je dit allemaal haarfijn uitleggen en laten voelen, proeven, ervaren,.........toch?
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 07 dec 2005 11:38
door KeukenRookie
Slik, mijn mening is dat je via een forum als deze een objectiever beeld krijgt en negatieve punten ook/vaker belicht worden. Vooral dat laatste ontbreekt er bij verkopers nog wel eens aan is mijn ervaring. Tuurlijk kan een verkoper me het een en ander hierover vertellen, maar het kan geen kwaad de kritische bezoekers van dit forum ook een mening te vragen.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 07 dec 2005 13:31
door Punthoofd
Ik ben het helemaal met Rookie eens. Ik zelf ben bij Grando geweest. Het advies dat ik daar kreeg over graniet en composiet was niet geheel helder (dit zal uiteraard verschillen per verkoper. Wij hadden al advies ingewonnen bij een andere keukenleverancier). We hebben nu bladen van composiet. Op zich wel mooi, maar in onderhoud nagenoeg geen verschil met Graniet. Nu horen we ook steeds meer van mensen om ons heen dat Graniet mooier is dan composiet.
Bij Brugman hebben we ooit wel een goed advies gehad. Die adviseerden ons Cesar Stone. Dit is een bepaald soort composiet wat oersterk en heel mooi is. Het schijnt dat dit hiervan maar 1 leverancier in Nederland zit, maar dat weet ik niet zeker. Indien je meer info wilt zou ik ook eens navraag doen bij een steenhandel.
Overigens: wij hebben onze keuken bij Grando gekocht. 2 maanden geleden zou de oplevering zijn en het is nog steeds niet afgerond. Dit hangt natuurlijk van de vestiging af. De vestiging waar wij hebben gekocht heeft ons echt met rommel afgescheept. De zaak ligt dan nu ook bij de rechtsbijstand. Kun je nagaan!
Succes!
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 07 dec 2005 23:06
door slik
maar het kan geen kwaad de kritische bezoekers van dit forum ook een mening te vragen
Welnu, dan zal ik je eens op weg helpen.
Het advies dat ik daar kreeg over graniet en composiet was niet geheel helder
Om te beginnen praat de gemiddelde klant over graniet. Dat is al fout. Soms zeggen klanten zelfs dat ze marmer willen. Hebben geen idee waar ze over praten. Lees dan ook eens een foldertje of zo, zou ik willen zeggen, daar staat het allemaal duidelijk in (als je de adviseur niet geloof). Wij praten liever over natuursteen of composiet.
Natuurstenen zijn er van diverse soorten waaronder het bekende graniet en marmer. Marmer word in Nederland bijna niet gebruikt, wel in Italie. Er zijn maar een paar soorten graniet in de handel de rest zijn andere steensoorten. Een veel gebruikte steensoort is bijvoorbeeld Impala (donker met grijs), dit is eigelijk geen graniet steen maar een gabro steen, zoek maar op. Veel mensen weten niet dat deze steensoort net zulke goede eigenschappen heeft als veel composiet.
Er zijn wel natuurstenen die minder praktisch zijn, iets poreus. Kan wel goed behandeld worden. Veel mensen denken dat composiet idiaal is maar gezoet composiet is zeer vlek gevoelig. Graniet is met weinig onderhoud zeer duurzaam en bovendien echt. Mooie diepe glans.
Composiet is vooral gepolijst ook zeer duurzaam maar het blijft kunsthars, dus nep. Wel veel kleurtjes. Zowel natuursteen als composiet is dus een prima keuze, maar ik hou van echt steen!
Succes met je keuze.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 07 dec 2005 23:08
door mar53
Punthoofd,
Waarom heb je dan bij Grando gekocht???
terwijl je bij Brugman een heel goed advies kreeg???
Ik en vele andere zijn heel benieuwd naar je (uiteraard eerlijke antwoord).
Voor de meest eerlijke info over Graniet en de enige echte composiet kun je terecht bij de leverancier van nederland.
kijk even op
www.erbi.nl
succes
mar53
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 08 dec 2005 19:41
door KeukenRookie
Thanx slik en mar53, daar kan ik wat mee. Bedankt voor de adviezen en uitleg.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 10 dec 2005 10:39
door Punthoofd
Hallo,
We hebben bij Grando gekocht simpelweg omdat we daar aanvankelijk een betere deal kregen Brugman is prijzig hoor. Althans dat dachten we!!! Maar goed, zo zie je maar weer: goedkoop is duurkoop!
De bladen van composiet die we hebben gekocht zijn overigens beschadigd. Op sommige plaatsen is er tijdens het polijsten geen water gebruikt, waardoor de steen verbrand. Affin, de leverancier is geweest en we krijgen nieuwe bladen.
Groetjes,
Punthoofd
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 13 dec 2005 00:52
door Keukengek
Ik kan me geheel neer leggen bij de uitleg van Slik.
Maar wil het volgende toevoegen
gezoete werkbladen, natuursteen of composiet zijn allemaal vlek gevoeliger al is het wel goed te behandelen.
Deze behandeling kan je ervaren als negatief want het geeft iets meer glans al mag je dit absoluut niet vergelijken met dat van gepolijst.
gepolijste werkbladen, natuursteen of composiet hebben nou eenmaal het voordeel dat ze het best bestand zijn tegen vlekken. Wel is dit geheel afhankelijk van de struktuur van de soort. Meestal hoe groffer de struktuur hoe groter het risico. Daarnaast zal een velk in een lichte kleur eerder opvallen dan in een donkere kleur terwijl dit vaak niets te maken heeft of het gevoeliger is voor vlekken.
Natuursteen gepolijst heeft een diepere glans dan gepolijst composiet.
Er wordt ook vaak geroepen dat composiet hittebestendiger is dan natuursteensoorten. Als dit al waar zou zijn dan liggen deze waarden zo hoog dat die alleen bereikt worden in zeer extreme omstandigheden.
In beide gevallen adviseer ik altijd, gebruik ten alletijden een onderzetter. Namelijk een kleine moeite en sluit elk risico uit.
De dikte van het werkblad maakt niets uit omdat we nooit over massief praten maar altijd over opgedikt. Het zou anders niet meer te tillen zijn en zeker niet meer te betalen.
Bij composiet wordt een kunsthars gebruikt die onder extreme omstandigheden zou kunnen smelten Al heb ik daar zelf nog geen praktijk voorbeeld van gezien.
Bij natuursteen kan in extreme omstandigeheden een wat doffige plek ontstaan omdat de natuurlijke zouten en mineralen omhoog gezogen worden. Dit is alleen door een natuursteen specialist weer weg te polijsten.
Maar nogmaals als dit al gebeurd dan hebben we het over zeer extreme omstandigheden, en voorkomen is beter dan genezen.
Marmer is in zijn natuurlijke omstandigeheden totaal ongeschikt als keukenwerkblad. Alleen sommige marmer soorten die een zeer speciale behandeling hebben gehad zouden gebruikt kunnen worden.
Kijk dus gewoon wat je mooi vindt
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 16 jan 2007 12:17
door 1029
ik zeg het een keer dus goed luisteren
graniet is een natuurprodukt, composiet is een naamaak van graniet.
composiet bestaat uit 95 % natuurmateriaalen (mineralen), de resterende 5 procent (daar zit het probleem) is niet zuurbestendig en ook niet hitte bestendig, daarom is het mogelijk om een brand of zuurplek in te krijgen.
Echte graniet is meer breukgevoelig da composiet verder is het een betere produkt, het kan zelfs zoutzuur verdragen.
Voor bijde producten gebruik (cif) met schuurspons niet bang zijn kan geen kwaat.
Overigens, kom niet met die onzin verhaltjes van met olie insmeren, olie gebruikje alleen op hardsteen of op de salade.
hardseen is geen graniet.
GROEJES
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 16 jan 2007 12:51
door hera
Pff ik dacht al. Heb net mn belgisch hardstenen blad weer een scheut olie gegeven.
Als ik gewoon olijfolie gebruik blijft mn blad erg mooi en haal ik zelfs de zo onhandig door mij verkregen zuur"vlekken" er weer uit. (wie gaat zn automatisch koffieapparaat met zoutzuurachtige derrie ontkalken OP zn aanrecht... moi).
Ik gebruik ook nog hardsteen reiniger van HG maar dat laat strepen achter en haalt de watervlekken ed er niet uit.
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 17 jan 2007 02:40
door djenie
Haillo,
volgens mij zijn de meeste producten van HG maar goed voor een ding en dat is de portomonaie van HG spekken, het is nu eenmaal zo alles wat je op een aanrecht/kast etc aanbrengt laat een film achter die vervolgens vuil aantrekt, het houdt zichzelf in stand. Ik heb nu voor de 2e maal graniet en maak alleen schoon met heet water met microvezeldoek. en verder vind ik composiet vlekgevoeliger als graniet en nepperig aandoen maar het is maar wat je wilt
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 18 jan 2007 15:31
door msowieso
beste heren en dames
ik ben van plan een keuken te kopen, greeploos en hoogglans. Nu heb ikmal zo veel merken voorbij zien gaan dta ik niet meer wete wat een redelijk merk is. Mijn vraag aan de kenners om aan te geven hoe jullie de volgende keukens in schatten zodat ik geen appels met peren ga vergelijken.
systemat, leicht, next125, schroder, ballarina, nolte en rotpunkt
Re: Waarom graniet of juist composiet werkblad?
Geplaatst: 22 jan 2007 11:26
door Rian9
Mijn vriend en ik zijn ook bezig met het uitzoeken van onze keuken, ook greeploos en hoogglans.
Ik ben zeker geen expert, maar heb wel wat ervaringen opgedaan.
Allereerst is er een verschil in hoogglans. Je kunt keukens hebben met een folie die een hoogglans uitstraling heeft en je kunt een daadwerkelijk gelakte keuken hebben. M.i. is een gelakte keuken kwalitatief beter en mooier afgewerkt. Er is echter wel verschil in de wijze waarop de lak wordt aangebracht op de kasten. Zo kan een kasten wel 7 X gelakt zijn, zonder een strak resultaat (kijk maar eens naar de zijkant van het kastdeurtje, 'druipers!').
Uit eigen ervaring kan ik alleen iets zeggen over Leicht en Rotpunkt. Leicht is een keuken uit het hogere segment en Rotunkt zit daar een stukje onder. Volgens mijn informatie zit de Rotpunkt keuken wel iets boven het middensegment.
De kasten van Leicht zijn twee X zo duur als van Rotpunkt. Tot op heden hebben beide keukenmerken exact hetzelfde ladesysteem. Leicht komt binnenkort wel met een vernieuwd ladensysteem.
Een ander verschil zit in de afwerking. Waar de leicht keuken netjes is afgewerkt met rubberen strips en de randen van de greeploze keuken zijn afgeschuind voor een betere grip, heeft Rotpunkt dit niet. Rotpunkt levert echter wel standaard de binnenkant van de kastjes in dezelfde kleur als de keuken en beschikt over een kwalitatief goede lak.
Afhankelijk van je budget kun je een goede keuze maken!
Bij een goed afgewerkte, GELAKTE Leicht keuken moet je rekening houden met een budget dat 5.000 tot 8.000 euro hoger is dan van een Rotpunkt keuken. E.e.a. is afhankelijk van het aantal stolwanden, de dikte ervan en eventuele lade-indelingen (die zijn bij Leicht bijna 3 X zo duur).
M.i. is Rotpunkt een prima keuken voor een prima prijs.
Ik denk niet dat je merken in zijn algemeenheid moet gaan vergelijken. Ik denk dat je moet kijken naar de persoonlijke eisen waaraan de keuken moet voldoen in relatie tot het beschikbare budget. Vervolgens kun je de verschillende onderdelen van de verschillende merken gaan vergelijken. Bijvoorbeeld: de kwaliteit van de lak, de ladesystemen, praktisch gebruik, afwerkingsniveau, de kosten enz.
Wat systemat en next 125 betreft, zitten deze volgens mij tussen Leicht en Rotpunkt in, waarbij de prijzen van een Systemat keuken redelijk hoog liggen.
Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt! Succes!
p.s. ga niet af op het advies van één keukenverkoper. Neem pas iets voor waarheid aan als een verkoper van een andere keukenzaak hetzelfde zegt. IEDERE VERKOPER PREEKT VOOR ZIJN EIGEN PAROCHIE!