Pagina 1 van 1

wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 16 feb 2003 19:43
door rick
Ik las op internet waar een effecteninstelling allemaal aan moet voldoen www.vermogensmonitor.nl/uitlegwetgeving.htm ) en dan klopt er werkelijk helemaal niets van wat ze ons hebben geleverd. Of was legio etc. geen effecteninstelling?

Re: wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 26 feb 2003 19:19
door rick
voor agnes, hier is de link over cold calling. ik heb mijn tussenpersoon ook aangeklaagd op grond van de artikelen die je hier vindt. Nog geen reactie gehad.

Re: wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 26 feb 2003 20:03
door Willem
goede site! Kunnen we hier dan wat mee? Behalve afwachten... Ik bedoel, heeft iemand hier al mee geschermd en zo ja wat was de reactie van Dexia...?

Re: wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 26 feb 2003 21:28
door Agnes
Hallo Rick,

Die pagina (ivm cold calling)had ik ook al gevonden. Ik wil nog preciezer in de wet kunnen zien hoe het gedefinieerd wordt. Moet op de site van AFM staan. Onder subhoofdstuk Marktpartijen, wetten en regels, wet toezicht effectenverkeer art. 26. Via de link kun je dan een file downloaden. Oh! de goede heb ik net gevonden geloof ik!

http://www.autoriteit-fm.nl/Uploads/Nad ... 0902v2.pdf

citaat:
"Een effecteninstelling mag een ieder voor wie de effecteninstelling nog geen effectentransactie heeft verricht of die uit andere hoofde nog geen client is van de effecteninstelling, telefonisch of in persoon alleen (doen) benaderen indien:
a) de betrokkene daar vooraf uitdrukkelijk schriftelijk dan wel electronisch mee heeft ingestemd, tenzij sindsdien deze instemming schriftelijk dan wel electronisch is herroepen, of:
b) de betrokkene in het contact slechts wordt aangeboden om schriftelijk of electronisch informatiemateriaal aan de betrokkene ter beschikking te stellen."

Het is alleen wel de Nadere Regeling Gedragstoezicht Effectenverkeer 2002! Boven de site waar jij naar toe verwijst staat 1999. Toen gold het dus blijkbaar ook al.

Ik ben zelf telefonisch benaderd terwijl ik al klant was. Dan mag ik dus ongevraagd benaderd worden. Het lijkt me logisch dat dit contact dan moet gaan over het bestaande product. Geldt het ook als het doel ervan alleen het afsluiten van een nw contract is? Mijn oude contract liep al 2 jr. Heb nooit iets telefonisch van ze vernomen. Dan bellen ze om te vragen of ik er nog een wil afsluiten.
Volgens "De uitleg" is toestemming (als iemand nog geen relatie heeft met effecteninstelling} beperkt geldig; 6 mnd. Kun je dit doortrekken naar iemand die wel een contract heeft, maar 2 jaar niets hoort en daarna wordt opgebeld met het doel een nw contract af te sluiten?

Tenslotte het citaat: "deze bepaling betreft uit de aard der zaak alleen de effectendienstverlening van een kredietinstelling." Valt Legio/Dexia hieronder?

Als dit zo is, dan hebben mensen die hun 1e contract op deze manier hebben afgesloten een sterk punt!

Of mensen met volgende contracten dit ook hebben moet dus nog verder uitgezocht worden...

Wie zoekt mee...?

Groetjes,
Agnes

Re: wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 26 feb 2003 21:45
door jos
Wij hoeven toch niet het wiel te gaan uitvinden terwijl er al een hele lange tijd een aantal specialisten voor ons aan het werk zijn? Alsof wij ineens iets kunnen vinden waardoor Dexia kan worden aangepakt.

Jos

Re: wetgeving effecteninstelling

Geplaatst: 26 feb 2003 22:09
door Agnes
Jos,

Als je graag het volgende wilt:

Je termijnen betalen aan Dexia, gevolgd door het betalen van een enorme restschuld, enkele jaren wachten op de uitslag van de rechtzaak van Leaseverlies, met het risico dat als Leaseverlies wint, Dexia de claim niet kan betalen en failliet gaat, en jij naar je centjes kunt fluiten...

...dan kun je het beste lekker achterover leunen en niets doen...

Agnes