@ Bot
Het gaat er juist om dat het bovenste raam voldoende verwarmd wordt, dat koude lucht, met vocht niet beslaat tegen het binnen raam, dat onder het douwpunt komt (simple natuurkunde).
Meneer verteld dat hij er met zijn normale radiator geen last van had, dus ceterus paribus, alleen de warmte bron kan de oorzaak zijn. Deze zorgt ervoor dat de ramen boven onvoldoende warm zijn en daarmee onder het dauwpunt komen, hierdoor zal het vocht in de lucht condenseren tegen de ramen.
Ventilatie kan een oorzaak zijn, maar dan moet je kijken of het vocht tegen de binnenkant condenseerd, dan is de ventilatie binnen slecht. Condenseerd het aan de naar buiten gekeerde zijde, dan is de constructie lek (zelfde effect als met thermopeen ramen)
Met een ventilator
boven in de hoek krijgt men een circulatie waarbij
het boven dus niet zo warm meer is zodat de kou
minder invloed op de ramen heeft.
Dit is dus niet waar, zie bovenstaande.
Warmte stijgt dus de ventilator
van beneden naar boven richten heeft geen zin.
Dit heeft wel degelijk zin, als warme lucht opstijgt, zal het een deel van zijn warmte verliezen. Door de warme lucht sneller te laten stijgen, dmv. een ventilator, zal de warme lucht minder warmte verliezen, immers de luchtstroom beweegt sneller en verliest minder energie door zichzelf te bewegen. Ook dit berust op simpele thermo dynamica.
Het plaatsen van de ventilator boven in de kamer, heeft inderdaad zin als de warme lucht zich ophoopt tegen het plafond, vaak het geval bij hoge plafonds, de vloer blijft dan relatief koud. Dit zorgt voor een onaangenaam warme kamer. De warme lucht na beneden blazen zorgt dan voor en betere verwarming van de kamer.
Echter dit heeft totaal geen invloed op de condensvorming op de ramen.
Condens vormt zich door onvoldoend ventilatie
wat al snel gebeurd in de winter
Dit is ook geen hele waarheid, in de winter is de luchtvochtigheid relatief lager dan in de zomer. Zeker op zeer heldere dagen als vandaag. Door de lage luchtvochtigheid, zal meneer dus geen last hebben van condens, immers de koude lucht is te droog.
Stijgt de luchtvochtigheid en blijft het koud, dan zal meneer het meeste klachten hebben. Omdat dan de ramen koud zijn, de luchtvochtigheid is hoog en het vocht zal condenseren tegen de ramen als deze onder het dauwpunt komen.
In de zomer zal meneer ook weinig last hebben, dan komen de ramen namelijk vrijwel nooit onder het dauwpunt.
[/quote]Er wordt hier gesproken over een voorzetraam
dus dubbel glas.
Dit houd niet in dat we praten over een compleet "luchtdicht" systeem of over een thermopeen ruit. De ramen zullen dus lek zijn en er zal dus altijd buitenlucht, of binnenlucht in aanraking komen met de te koude ramen.
Wat bij een hoge luchtvochtigheid binnen condens geeft tegen de voorkant van het bijzet raam (kamer zijde), of tegen de binnen zijde van het glas in lood.
Bij een hoge buitenluchtvochtigheid, zal het condens zich vormen tegen de buitenzijde van het voorzet raam (naarbuiten gerichte zijde). Tegen de buiten zijde van het glas in lood zal vrijwel nooit condens worden gevormd, omdat de luchtstroom buiten en de wind de druppels weer snel laten verdampen.
Ik hoop dat het nu een beetje meer inzichtelijk is..