Pagina 1 van 1
ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 25 feb 2006 23:17
door Natalie
Heeft iemand ervaring(en) met een aanrechtblad van leisteen?
Iedere x vallen wij qua uitstraling op een aanrechtblad van Belg. hardsteen of leisteen.
Wij hebben nsn echter laten vertellen dat dit niet de beste keuze is als aanrechtblad, het zou "zacht" steen zijn en erg bevattelijk zijn voor vlekken/kringen?
Heeft iemand hier ervaring mee, en valt dit mee of tegen in de praktijk?
Op zich mag een aanrechtblad van mij best een beetje "leven", maar als je iedere kring gaat zien begin ik wel een beetje te twijfelen.
Ik hoop op een paar "eerlijke" reacties, alvast bedankt,
Groetjes, Natalie
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 26 feb 2006 10:12
door Mr.P
Hallo,
eigenlijk geeft u het zelf al aan. Een leisteen / belgisch hardsteen blad is bijzonder poreus. De dichtheid is heel anders dan bij graniet.
Het blad krast en vlket "lekker". Als u daar niet tegen kunt moet u er niet aan beginnen.
Voor mij is het een van de mooiste bladen die er is. Als u het goed onderhoud kunt de vlekvorming enigzins voorkomen. De krassen niet. Bent u in de tuin bezig geweest en hebt u zand gemorst op het blad, pakt vervolgens een pan op het werkblad dan kunnen er reeds krassen onstaan.
Maar normaals, vindt u dat geen probleem dan is hetzeker een aanrader.
Alternatieven :
Graniet in gezoete uitvoering, ook wel kras en vlekgevoelig maar minder dan belgisch hardsteen.
Composiet in z.g. leather touch uitvoering. Ook een wat mattere uitstraling, minder problemen.
Succes.
Mr.P.
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 26 feb 2006 10:58
door echtespecialist
Belg. Hardsteen of leisteen zijn echt fantastisch mooie bladen echter eigenlijk niet geschikt om op een keuken te leggen.
De adviseur die dat tegen u heeft gezegd is in ieder geval eerlijk geweest. Probeer een mooie soort gezoet graniet te vinden.
succes
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 26 feb 2006 22:39
door Natalie
Bedankt voor de reacties, rest mij toch nog een paar vragen: hoe snel gaat die vlekvorming? Ben je met een paar druppels rode wijn al de pineut?
En hoe zit het met bv in olie bakken, dat spat bij ons nogal naast de koekepan, blijft dat dan meteen zichtbaar?
Of is het een kwestie van direct een doekje eroverheen en tussentijds regelmatig onderhouden?
En wat is aan te raden op het gebied van onderhoud, welk materiaal en hoe vaak dien je dit toe te passen?
Wederom bedankt!
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 27 feb 2006 09:10
door Sam33
Mr. P, ik zag dat je composiet in leather touch uitvoering noemde. Ik heb daar even op gegoogeld, en begrijp dat dit niet geimpregneerd hoeft te worden en minder vlekgevoelig is dan gezoet graniet/composiet. Het is een heel nieuw product geloof ik, maar heb jij er ervaring mee, of ken je ervaringen van klanten?
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 27 feb 2006 18:31
door Mr.P
Ik heb zelf geen ervaringen met het materiaal. Ik heb het wel reeds verkocht maar nog niet uitgeleverd.
Ik zal van de week voor de aardigheid eens een van de monsters "mishandelen", even kijken wat er gebeurt.
Ook een mooi materiaal is keramiek. Dit is ook bikkelhard. De kleuren zijn effen en wel meer bedoeld voor strakke keukens.
Mr.P.
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 27 feb 2006 19:30
door Sam33
Als je dat doen wilt graag! Ik ben benieuwd, het zou best eens een goed alternatief kunnen zijn voor het gezoete/gebrande graniet dat ik nu op het oog heb.
Ik wacht geduldig de test af
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 28 feb 2006 21:04
door maxx
Beste Mr P
Het keramiek is een heel mooi materiaal, maar de leverancier zelf waarschuwt voor het verwerken ervan.
Het is op geen manier aan te passen bij de klant en als er eenmaal een beschadiging optreedt dan is hier ook niets meer aan te doen. Zelfs een Diamantslijpschijf komt er niet doorheen.
Ik heb de monteurs van Dekker met het materiaal bezig gezien tijdens de KuchenMeile in Duitsland en deze waren er niet zo blij mee, geloof ik.
MVG
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 03 mar 2006 20:09
door Mr.P
Zoals beloofd is het blad enigzins mishandeld.
Wij hebben een meter leather touch neergelegd in een demonstratiekeuken van een kookstudio waar dit deze week is gebruikt.
Op het blad is bewust met een scherp mes gesneden.
Bij terugkomst hier (na 3 dagen) is er geen enkele schade opgetreden. Wij hebben ook nog eens met een afbreekmesje wat "krassen"" gemaakt. Er bleven geen krassen achter.
Dit is gebeurt met een zwarte kleur.
Op een lichter monster liet het afbreekmesje wat krasjes achter (als je heel erg goed kijkt) het lijkt mij meer afgeven van van het staal dan een krasje in het blad, het is ook niet voelbaar.
Al met al is het bij normaal keukengebruik mijninziens krasbestendig.
Succes.
Mr.P.
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 07 jul 2006 13:00
door peggy-sue
Wij hebben ons belgisch hardstenen blad nu ruim een half jaar. En ik moet eerlijk zeggen dat de vlekken wel een reeel 'probleem' zijn. De krassen hebben we goed onder controle, we snijden alleen op een snijplank, en zijn gewoon een beetje voorzichtig [niet overdreven]. Ik had laatst wel een heleboel hele kleine ronde krasjes, bleek dat onder de slacentrifuge een scherp randje zat. Sindsdien gebruik ik 'm op mijn grote ikea pannenrek, ook geen probleem. En de krasjes vallen niet echt meer op. Om zoveel mogelijk vlekken te voorkomen hebben we een groot dienblad op de hoek van de bar, en 1 boven de vaatwasser staan. Daar zetten we alle glazen en vaat op. Dat werkt prima, maar het gebeurt toch wel eens dat je een glas jus d'orange inschenkt en er net iets naast het pak loopt. Dan heb je een vlek, of een kring. En die krijg je er niet uit! Maar zover ik kan beoordelen zijn eigenijk alleen de fruitsappen en rode wijn funest. Met cola of melk ofzo heb ik geen problemen. Met vetten en olie heb je al helemaal geen last. Gemorste olijfolie wrijf ik gewoon uit, word het blad mooi van.
Ik onderhoud het blad door het heel af en toe schoon te maken met groene zeep, en daarna weer in te wrijven met olijfolie. Dat laat ik dan lekker intrekken. Heb ook 'officiele' middelen in huis, maar zie niet echt dat dat beter werkt.
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 08 jul 2006 17:14
door Roxy1
Om ook nog maar even op dit oudere topic te reageren.
Wij hebben nu zo'n vier en een half jaar een belgisch hardstenen blad. Bevalt goed. Krasjes blijven zichtbaar, maar vlekken krijg ik er meestal uit. En wel door het blad met slaolie in te wrijven (ca 1x per maand). De enige vlek die ik er niet helemaal uitkrijg, is een antikal vlek (tijdens schoonmaken spoelbak gebeurd)
Re: ervaring met leisteen aanrechtblad?
Geplaatst: 08 jul 2006 21:00
door Mr.P
Roxy1,
probeer eens bij de betere natuursteenhandel een reinigingsmiddel te krijgen. Ik dacht dat dit S5 of C5 heet. Hiermee verwijder je meestal de meeste 'gekke' vlekken.
Ik kocht dit meermaals bij Dekker Natuursteen in Loosdrecht, maar is wel enkele jaren geleden.
Succes.
Mr.P.