Hou er altijd rekening mee dat Belgisch hardsteen geen graniet is, maar een marmersoort.
Sorry deskundige....maar dit is niet waar.
Natuursteen wordt commercieel onderverdeeld in enkele grote groepen: granieten, marmers, kalkstenen, basalten en leistenen zijn de belangrijkste.Blauwe Hardsteen (arduin) is een compacte donkere kalksteen die in verschillende oppervlakte-afwerkingen bestaat (van gepolijst tot ruw bewerkt).
Deze kalksteen bestaat uit verschillende soorten fossielen in een donkere grondmassa.
En het hoofdbestanddeel, kalk, zorgt er ook voor dat het als werkblad zeer gevoelig is voor zuren. (wijn, vis, citroensap, jus d'orange....).
Bij de keuze van de reinigings- en onderhoudsproducten is het van zeer groot belang te weten of er sprake is van een kalkhoudende (marmer, kalksteen) dan wel een niet-kalkhoudende (graniet) natuursteen. Kalkhoudende natuurstenen zijn niet bestand tegen zuren en veel schoonmaakmiddelen en huishoudproducten bevatten zuren.
Het is ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk water bij reiniging van een natuursteen gebruik wordt, want teveel vocht kan mogelijks schade tot gevolg hebben.
dat wetende.....;
Impregneermiddelen dringen in de poriƫn van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond.
Om werkbladen van Belgische arduin gemakkelijk te onderhouden, smeert u het oppervlak best in met een oplossing van 50% terpentijn en 50% lijnolie. Na 24 uur te laten drogen haalt u het overtollige weg. U kan deze behandeling eventueel na een tijd hernieuwen, maar dan met een verhouding 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie.
Bovenstaand advies komt van een 70-jarige italiaans/belgische- steenhouwer.............
Betreffende enige garantiebepalingen ben ik het wel met deskundige77 eens, als u de middelen van de keukenleverancier gebruikt kan er nimmer van een "verkeerd-onderhoudsmiddel" gesproken worden.
groeten zelfstandigste.