Analoge publiekeTVzenders vervangen door versleuteld signaal
Geplaatst: 22 jun 2006 00:29
Naar aanleiding van dit bericht heb ik onderstaande emails gezonden/ontvangen.
Edit: De E-mails staan in chronologische volgorde en nieuwe antwoorden plaats ik er steeds bij. Namen heb ik vanwege privacy gewijzigd in initialen.
------------------------------------------------------------
----Oorspronkelijk bericht----
De oorspronkelijke afzender: [email protected]
subject: [email protected]
vraag: Dat de analoge zenders worden opgeheven begrijp ik, maar waarom worden Nederland 1, 2 en 3 gecodeerd ipv FTA (Free To Air) uitgezonden?
Hierdoor wordt de consument voor DVB-T gedwongen met kpn (digitenne) in zee te gaan en heeft slechts een beperkte keuzevrijheid mbt de ontvanger.
Een standaard DVBTT ontvanger (zoals in vrijwel geheel Europa toegepast wordt) kun je hierdoor niet gebruiken.
Ik dacht dat de opzet was om het voor de consument BETAALBAAR te houden, maar als er wordt vastgehouden aan FTV kan hier geen sprake van zijn.
------------------------------------------------------------
----- Original Message -----
From: OCW
To: [email protected]
Sent: Wednesday, June 21, 2006 2:04 PM
Subject: [email protected]
Geachte heer of mevrouw,
Bedankt voor uw e-mail met kenmerk [email protected].
Het digitale ether signaal dat via Digitenne wordt verspreid, wordt versleuteld verzonden. De voornaamste reden om het signaal versleuteld te verzenden is volgens Digitenne dat op die manier de kwaliteit van de dienstverlening beter kan worden gegarandeerd. Ook andere bedrijven die reeds sinds langere tijd via alternatieve platforms digitale televisie aanbieden (bijvoorbeeld kabel- en satellietmaatschappijen) verzenden het digitale signaal veelal in versleutelde vorm ten behoeve van de kwaliteit. In die gevallen is eveneens een smartcard nodig voor de ontvangst van het digitale signaal.
Aangezien altijd een gecertificeerde digitale decoder in combinatie met een verstrekte smartcard wordt gebruikt, kan gegarandeerd worden dat het digitale televisiesignaal ook daadwerkelijk kan worden ontvangen en van goede kwaliteit is. Bij het onversleuteld verzenden van het signaal in combinatie met FTA decoders, kan de kwaliteit van de ontvangst vooraf niet worden gegarandeerd. Een niet-gecertificeerde FTA decoder van slechte kwaliteit zou namelijk ook de oorzaak van slechte (of geen) ontvangst kunnen zijn.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
CW.
Publieksvoorlichter Postbus 51 Informatiedienst------------------------------------------------------------
Geachte mevrouw W,
Helaas ben ik niet voldoende geinformeerd met uw standaardantwoord dat ik al eens eerder had gelezen heb in de diverse fora. Ik verzoek u mijn hieronder gestelde punten door te nemen, en mij nogmals een antwoord te geven op mijn vraag:
-Wat is de werkelijke reden dat de Nederlandse publieke omroepen straks versleuteld (FTV) in plaats van FTA (zonder versleuteling en dus vrij te ontvangen) zoals bij analoog wordt uitgezonden?
1. Het kwaliteitsaspect
U stelt in het eerste deel van uw antwoord dat versleuteling wordt toegepast omwille van de kwaliteit van de uitzendingen. Althans als ik nog eens goed lees stelt U het niet maar Digitenne. Het toepassen van een smartcard heeft echter een NEGATIEVE uitwerking op de kwaliteit. De CAM (Common Access Module, nodig bij een smartcard) kan tot HAPERINGEN in het beeld en bediening leiden. De consument zit bovendien vast aan de keuze van de signaalleverende partij, in dit geval kpn. De keuzevrijheid van de benodigde ontvanger is dus beperkt doordat de ontvangers eerst gecertificeerd moeten worden. De consument mag niet kiezen voor kwalitatief slechtere, eenvoudigere, kwalitatief betere of luxere (design)ontvangers. U (of eigenlijk Digitenne) gaat nu voor de consument bepalen welke kwaliteit voor de gebruiker acceptabel is. En hoe wordt dat opgelost? Door middel van een KWALITEITSVERSLECHTERENDE maatregel: een versleuteling. Bovendien zal hierdoor bestaande en nieuwe apparatuur (bijvoorbeeld portable TV, PC-kaart, harddiskrecorder) met ingebouwde DVB-T niet bruikbaar in Nederland zijn. Op deze manier wordt Nederland weer een eiland in de EU.
Als ik nu naar de huidige beeldkwaliteit van Digitenne kijk, is het bedroevend, welke ontvanger er ook toegepast wordt. Deze partij gaat dus de beeldkwaliteit garanderen....dat geeft te denken. Om het zenderaanbod zo groot mogelijk te maken wordt er nu al een (te) hoge compressie toegepast. Wellicht dat dit in de toekomst beter zal gaan met het vrijkomen van de nu nog analoge frequenties.
2. Het betrouwbaarheidsaspect
Zoals uit de vele berichten blijkt, blijven er CDS (Canal Digitaal) problemen met de smartcards optreden; kaarten moeten elke keer geaktiveerd worden, en als er problemen met de ontvangst zijn kan een 0900- servicenummer gebeld worden waarbij tien minuten wachttijd geen uitzondering is, niet iedereen heeft immers een internetaansluiting op bijv de camping. Deze problemen treden op bij de publieke zenders. Met BVN, dat dus wel FTA wordt uigezonden, zijn echter NOOIT problemen, met welke ontvanger ook!! De toepassing van versleuteling (niet te verwarren met compressie!) leidt dus alleen maar tot meer mogelijke storingen in de ontvangst.
3. Het technisch aspect
Ik haal dit voorbeeld aan omdat uitzendingen via satelliet (DVB-S) qua techniek en signaalopbouw vrijwel gelijk zijn aan DVB-T uitzendingen, het grootste verschil is de signaalsterkte waardoor je voor satelliet een schotelantenne nodig hebt. Het voornaamste verschil in DVB-T en DVB-s ontvangers zelf zit hem in het tunergedeelte, verder niets! Er zijn ontvangers waarbij het tunergedeelte los kan worden aangeschaft zodat je kunt kiezen of hij als satellietontvanger of DVB-T (Digitenne) ontvanger functioneert. Handig op vakantie/camping! Zoals u wellicht weet is voor Digitenne een buitenantenne ook aan te raden in geisoleerde woningen (HR++glas en gewapend beton dempen de signalen aanzienlijk). Gelukkig is de oude harkantene hier vaak ook geschikt (te maken), zodat deze niet snel van de daken zal verdwijnen.
4. Het gebruiksaspect
Ik was in de veronderstelling dat de PUBLIEKE omroep voor IEDEREEN bestemd was, waarom dan versleutelen? Wat heeft Nederland te verbergen zou je bijna denken als je een paranoide aanleg hebt. De enige reden die ik kan bedenken is belangenbescherming van CDS en kpn, en indirect de kabelmaatschappijen en de commerciele omroep. In de huidige situatie (bij analoge ontvangst) heb je alleen een (spriet)antenne en een televisietoestel (of monitor en losse tuner) nodig om de zenders te kunnen bekijken. In de nieuwe situatie komt er een kastje bij EN een kaart EN de registratie ervan. Er zullen er niet snel portable tvtoestellen of andere apparatuur met ingebouwde DVB-T tuners verkocht worden, omdat deze niet uit de doos zullen werken. De 'certificering' lijkt me voor een klein afzetgebied als Nederland niet interessant voor een fabrikant. Dus zullen we voorlopig moeten gaan kl*ten met aparte kastjes EN kaarten EN abonnementen/registratie en bovendien niet een ontvanger kopen die je eigenlijk zou willen hebben vanwege zijn design, kwaliteit of mogelijkheden. En wat dacht u van Mobiele telefoon met ingebouwde DVB-T ontvanger? Wordt door de versleuteling onmogelijk of de telecomproviders kennende betaald ipv gratis te kunnen bekijken.
En wat dacht u van:
5. het kostenaspect?
Voor de smartcard zal er ook een kaartlezer en CAM in de ontvanger moeten zitten, wat de ontvanger duurder maakt. Door het gebruik van kaarten komen niet alleen produktie- en distributiekosten, maar ook administratiekosten. Desondanks moeten de uitzendingen versleuteld worden. Dit alles vanwege de gepretendeerde gegarandeerde beeldkwaliteit? Dat gaat er bij mij niet in. Al deze kosten zijn simpel te vermijden door uitzending in FTA. Wanneer de uitzendingen van NL1, 2, 3, bvn en regionale omroep in FTA zouden zijn is een simpele (en dus goedkope!) ontvanger genoeg voor de meeste (groeiende groep) mensen in Nederland.
De smartcard moet waarschijnlijk ook nog eens door de consument betaald worden, bij CDS kost deze ca 70 Euro (de werkelijke kosten van een kaart is daar slechts een percentage van, maar dat terzijde), tenzij je een abonnement neemt. FTA ontvangers zijn compacter en eenvoudiger van opzet (ontbreken van kaartlezer en CAM) en in elk denkbare uitvoering/design verkrijgbaar.
6. het reguleringsaspect
Slechte ontvangers zullen bij FTA vanzelf slecht verkopen, alle waar naar zijn geld. En in sommige situaties (bijvoorbeeld kleine portable televisies) zullen ze prima zijn. Nu gaat U nu bepalen of iemand een beeld acceptabel vindt en drijft hiermee de prijs omhoog. Laat de consument de keuze en timmer de markt niet dicht. Wanneer je als consument meer wilt ontvangen dan FTA zenders (zoals commerciele zenders die vanwege auteursrechten gecodeerd moeten zijn) ben gewoon wel weer wat meer kwijt.
Het enige voordeel van FTV dat ik kan bedenken is de verkeersveiligheid, omdat nu DVB-T in de auto voorlopig niet mogelijk zal zijn.
Resumerend:
het enige dat met FTV nu bereikt wordt is:
extra storingen
marktafscherming,
beperking in de voortgang van technologische ontwikkeling,
beperking van vrij handelsverkeer,
beperking keuzevrijheid,
beperking van gemak (DVB-T FTA zit al in apparatuur ingebouwd),
beperking van de vrije nieuwsgaring (men moet registreren om te kunnen kijken).
Nog duurder voor de gebruiker.
Nu wordt het belang van Digitenne ipv de gebruiker/overheid vooropgesteld.
Al deze zaken lijken mij niet gewenst.
Ik krijg de indruk dat kpn/Digitenne heel sluw heeft gehandeld, door bijvoorbeeld het begrip coderen (het omzetten van analoog naar digitaal signaal) ipv versleutelen te gebruiken. Dat versleuteling een vereiste is voor kwaliteit is duidelijk een drogreden. Het tegendeel is waar. De beeldkwaliteit is vooral afhankelijk van de signaalsterkte. Een lijst van 'gecertificeerde' ontvangers en/of kwaliteitskenmerk (bijvoorbeel sticker met hologram) op de ontvanger is toereikend genoeg om aan de 'kwaliteitseis' te voldoen. Geen versleuteling is zelfs eenvoudiger te realiseren en dus betrouwbaarder. Door versleuteling toe te passen treden er m.i. grote nadelen/beperkingen op waartegen het GEPRETENDEERDE voordeel niet opweegt. De kosten van de distributie van de publieke zenders worden zo onnodig duurder dan bij FTA distributie en deze kosten worden uiteindelijk bij de gebruikers neergelegd.
Met al deze argumenten in het achterhoofd, begrijp ik nog steeds niet waarom er voor versleuteling wordt gekozen. Hoe heeft ooit iemand bij volle verstand dit besluit kunnen nemen? Gelukkig is het mogelijk dit besluit terug te draaien: de 'gecertificeerde' ontvangers zullen ongetwijfeld ook FTA uitzendingen weer kunnen geven.
In afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,
Simon de Goede.
P.S.: De inhoud van deze e-mail en uw eventuele reactie zal ik in zonder wijzigingen in de inhoud plaatsen op diverse fora op het internet en consumentenbelangenorganisaties. De enige wijzigingen die ik wel toepas zijn: het afkorten van uw naam tot initialen, verwijderen van de e-mailadressen en de vormgeving...
------------------------------------------------------------
Geachte heer De Goede,
Hieronder volgt een reactie op uw e-mail met kenmerk 379***.
Wij beschikken helaas niet over voldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden. Het antwoord op uw vraag kan het beste gegeven worden door een beleidsmedewerker van het van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Uw e-mail hebben wij daarom doorgestuurd naar het ministerie van OCW voor verdere beantwoording.
Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden, is het mogelijk dat de beantwoordingstermijn langer is dan de eerder aangegeven twee werkdagen.
Wij hopen dat u hier begrip voor heeft.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
PB
Publieksvoorlichter Postbus 51 Informatiedienst
------------------------------------------------------------
Hartelijk dank voor uw zeer snelle respons, het doorsturen en de moeite die u heeft genomen om de e-mail te lezen.
Met vriendelijke groet,
Simon de Goede
------------------------------------------------------------
Ik hier wil ook nog even opmerken dat DVB-T de vervanger is van de vrij te ontvangen analoge uitzendingen van de publieke omroep...Edit: E-mails in chronologische volgorde gezet en nieuwe antwoorden erbij.
Edit: De E-mails staan in chronologische volgorde en nieuwe antwoorden plaats ik er steeds bij. Namen heb ik vanwege privacy gewijzigd in initialen.
------------------------------------------------------------
----Oorspronkelijk bericht----
De oorspronkelijke afzender: [email protected]
subject: [email protected]
vraag: Dat de analoge zenders worden opgeheven begrijp ik, maar waarom worden Nederland 1, 2 en 3 gecodeerd ipv FTA (Free To Air) uitgezonden?
Hierdoor wordt de consument voor DVB-T gedwongen met kpn (digitenne) in zee te gaan en heeft slechts een beperkte keuzevrijheid mbt de ontvanger.
Een standaard DVBTT ontvanger (zoals in vrijwel geheel Europa toegepast wordt) kun je hierdoor niet gebruiken.
Ik dacht dat de opzet was om het voor de consument BETAALBAAR te houden, maar als er wordt vastgehouden aan FTV kan hier geen sprake van zijn.
------------------------------------------------------------
----- Original Message -----
From: OCW
To: [email protected]
Sent: Wednesday, June 21, 2006 2:04 PM
Subject: [email protected]
Geachte heer of mevrouw,
Bedankt voor uw e-mail met kenmerk [email protected].
Het digitale ether signaal dat via Digitenne wordt verspreid, wordt versleuteld verzonden. De voornaamste reden om het signaal versleuteld te verzenden is volgens Digitenne dat op die manier de kwaliteit van de dienstverlening beter kan worden gegarandeerd. Ook andere bedrijven die reeds sinds langere tijd via alternatieve platforms digitale televisie aanbieden (bijvoorbeeld kabel- en satellietmaatschappijen) verzenden het digitale signaal veelal in versleutelde vorm ten behoeve van de kwaliteit. In die gevallen is eveneens een smartcard nodig voor de ontvangst van het digitale signaal.
Aangezien altijd een gecertificeerde digitale decoder in combinatie met een verstrekte smartcard wordt gebruikt, kan gegarandeerd worden dat het digitale televisiesignaal ook daadwerkelijk kan worden ontvangen en van goede kwaliteit is. Bij het onversleuteld verzenden van het signaal in combinatie met FTA decoders, kan de kwaliteit van de ontvangst vooraf niet worden gegarandeerd. Een niet-gecertificeerde FTA decoder van slechte kwaliteit zou namelijk ook de oorzaak van slechte (of geen) ontvangst kunnen zijn.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
CW.
Publieksvoorlichter Postbus 51 Informatiedienst------------------------------------------------------------
Geachte mevrouw W,
Helaas ben ik niet voldoende geinformeerd met uw standaardantwoord dat ik al eens eerder had gelezen heb in de diverse fora. Ik verzoek u mijn hieronder gestelde punten door te nemen, en mij nogmals een antwoord te geven op mijn vraag:
-Wat is de werkelijke reden dat de Nederlandse publieke omroepen straks versleuteld (FTV) in plaats van FTA (zonder versleuteling en dus vrij te ontvangen) zoals bij analoog wordt uitgezonden?
1. Het kwaliteitsaspect
U stelt in het eerste deel van uw antwoord dat versleuteling wordt toegepast omwille van de kwaliteit van de uitzendingen. Althans als ik nog eens goed lees stelt U het niet maar Digitenne. Het toepassen van een smartcard heeft echter een NEGATIEVE uitwerking op de kwaliteit. De CAM (Common Access Module, nodig bij een smartcard) kan tot HAPERINGEN in het beeld en bediening leiden. De consument zit bovendien vast aan de keuze van de signaalleverende partij, in dit geval kpn. De keuzevrijheid van de benodigde ontvanger is dus beperkt doordat de ontvangers eerst gecertificeerd moeten worden. De consument mag niet kiezen voor kwalitatief slechtere, eenvoudigere, kwalitatief betere of luxere (design)ontvangers. U (of eigenlijk Digitenne) gaat nu voor de consument bepalen welke kwaliteit voor de gebruiker acceptabel is. En hoe wordt dat opgelost? Door middel van een KWALITEITSVERSLECHTERENDE maatregel: een versleuteling. Bovendien zal hierdoor bestaande en nieuwe apparatuur (bijvoorbeeld portable TV, PC-kaart, harddiskrecorder) met ingebouwde DVB-T niet bruikbaar in Nederland zijn. Op deze manier wordt Nederland weer een eiland in de EU.
Als ik nu naar de huidige beeldkwaliteit van Digitenne kijk, is het bedroevend, welke ontvanger er ook toegepast wordt. Deze partij gaat dus de beeldkwaliteit garanderen....dat geeft te denken. Om het zenderaanbod zo groot mogelijk te maken wordt er nu al een (te) hoge compressie toegepast. Wellicht dat dit in de toekomst beter zal gaan met het vrijkomen van de nu nog analoge frequenties.
2. Het betrouwbaarheidsaspect
Zoals uit de vele berichten blijkt, blijven er CDS (Canal Digitaal) problemen met de smartcards optreden; kaarten moeten elke keer geaktiveerd worden, en als er problemen met de ontvangst zijn kan een 0900- servicenummer gebeld worden waarbij tien minuten wachttijd geen uitzondering is, niet iedereen heeft immers een internetaansluiting op bijv de camping. Deze problemen treden op bij de publieke zenders. Met BVN, dat dus wel FTA wordt uigezonden, zijn echter NOOIT problemen, met welke ontvanger ook!! De toepassing van versleuteling (niet te verwarren met compressie!) leidt dus alleen maar tot meer mogelijke storingen in de ontvangst.
3. Het technisch aspect
Ik haal dit voorbeeld aan omdat uitzendingen via satelliet (DVB-S) qua techniek en signaalopbouw vrijwel gelijk zijn aan DVB-T uitzendingen, het grootste verschil is de signaalsterkte waardoor je voor satelliet een schotelantenne nodig hebt. Het voornaamste verschil in DVB-T en DVB-s ontvangers zelf zit hem in het tunergedeelte, verder niets! Er zijn ontvangers waarbij het tunergedeelte los kan worden aangeschaft zodat je kunt kiezen of hij als satellietontvanger of DVB-T (Digitenne) ontvanger functioneert. Handig op vakantie/camping! Zoals u wellicht weet is voor Digitenne een buitenantenne ook aan te raden in geisoleerde woningen (HR++glas en gewapend beton dempen de signalen aanzienlijk). Gelukkig is de oude harkantene hier vaak ook geschikt (te maken), zodat deze niet snel van de daken zal verdwijnen.
4. Het gebruiksaspect
Ik was in de veronderstelling dat de PUBLIEKE omroep voor IEDEREEN bestemd was, waarom dan versleutelen? Wat heeft Nederland te verbergen zou je bijna denken als je een paranoide aanleg hebt. De enige reden die ik kan bedenken is belangenbescherming van CDS en kpn, en indirect de kabelmaatschappijen en de commerciele omroep. In de huidige situatie (bij analoge ontvangst) heb je alleen een (spriet)antenne en een televisietoestel (of monitor en losse tuner) nodig om de zenders te kunnen bekijken. In de nieuwe situatie komt er een kastje bij EN een kaart EN de registratie ervan. Er zullen er niet snel portable tvtoestellen of andere apparatuur met ingebouwde DVB-T tuners verkocht worden, omdat deze niet uit de doos zullen werken. De 'certificering' lijkt me voor een klein afzetgebied als Nederland niet interessant voor een fabrikant. Dus zullen we voorlopig moeten gaan kl*ten met aparte kastjes EN kaarten EN abonnementen/registratie en bovendien niet een ontvanger kopen die je eigenlijk zou willen hebben vanwege zijn design, kwaliteit of mogelijkheden. En wat dacht u van Mobiele telefoon met ingebouwde DVB-T ontvanger? Wordt door de versleuteling onmogelijk of de telecomproviders kennende betaald ipv gratis te kunnen bekijken.
En wat dacht u van:
5. het kostenaspect?
Voor de smartcard zal er ook een kaartlezer en CAM in de ontvanger moeten zitten, wat de ontvanger duurder maakt. Door het gebruik van kaarten komen niet alleen produktie- en distributiekosten, maar ook administratiekosten. Desondanks moeten de uitzendingen versleuteld worden. Dit alles vanwege de gepretendeerde gegarandeerde beeldkwaliteit? Dat gaat er bij mij niet in. Al deze kosten zijn simpel te vermijden door uitzending in FTA. Wanneer de uitzendingen van NL1, 2, 3, bvn en regionale omroep in FTA zouden zijn is een simpele (en dus goedkope!) ontvanger genoeg voor de meeste (groeiende groep) mensen in Nederland.
De smartcard moet waarschijnlijk ook nog eens door de consument betaald worden, bij CDS kost deze ca 70 Euro (de werkelijke kosten van een kaart is daar slechts een percentage van, maar dat terzijde), tenzij je een abonnement neemt. FTA ontvangers zijn compacter en eenvoudiger van opzet (ontbreken van kaartlezer en CAM) en in elk denkbare uitvoering/design verkrijgbaar.
6. het reguleringsaspect
Slechte ontvangers zullen bij FTA vanzelf slecht verkopen, alle waar naar zijn geld. En in sommige situaties (bijvoorbeeld kleine portable televisies) zullen ze prima zijn. Nu gaat U nu bepalen of iemand een beeld acceptabel vindt en drijft hiermee de prijs omhoog. Laat de consument de keuze en timmer de markt niet dicht. Wanneer je als consument meer wilt ontvangen dan FTA zenders (zoals commerciele zenders die vanwege auteursrechten gecodeerd moeten zijn) ben gewoon wel weer wat meer kwijt.
Het enige voordeel van FTV dat ik kan bedenken is de verkeersveiligheid, omdat nu DVB-T in de auto voorlopig niet mogelijk zal zijn.
Resumerend:
het enige dat met FTV nu bereikt wordt is:
extra storingen
marktafscherming,
beperking in de voortgang van technologische ontwikkeling,
beperking van vrij handelsverkeer,
beperking keuzevrijheid,
beperking van gemak (DVB-T FTA zit al in apparatuur ingebouwd),
beperking van de vrije nieuwsgaring (men moet registreren om te kunnen kijken).
Nog duurder voor de gebruiker.
Nu wordt het belang van Digitenne ipv de gebruiker/overheid vooropgesteld.
Al deze zaken lijken mij niet gewenst.
Ik krijg de indruk dat kpn/Digitenne heel sluw heeft gehandeld, door bijvoorbeeld het begrip coderen (het omzetten van analoog naar digitaal signaal) ipv versleutelen te gebruiken. Dat versleuteling een vereiste is voor kwaliteit is duidelijk een drogreden. Het tegendeel is waar. De beeldkwaliteit is vooral afhankelijk van de signaalsterkte. Een lijst van 'gecertificeerde' ontvangers en/of kwaliteitskenmerk (bijvoorbeel sticker met hologram) op de ontvanger is toereikend genoeg om aan de 'kwaliteitseis' te voldoen. Geen versleuteling is zelfs eenvoudiger te realiseren en dus betrouwbaarder. Door versleuteling toe te passen treden er m.i. grote nadelen/beperkingen op waartegen het GEPRETENDEERDE voordeel niet opweegt. De kosten van de distributie van de publieke zenders worden zo onnodig duurder dan bij FTA distributie en deze kosten worden uiteindelijk bij de gebruikers neergelegd.
Met al deze argumenten in het achterhoofd, begrijp ik nog steeds niet waarom er voor versleuteling wordt gekozen. Hoe heeft ooit iemand bij volle verstand dit besluit kunnen nemen? Gelukkig is het mogelijk dit besluit terug te draaien: de 'gecertificeerde' ontvangers zullen ongetwijfeld ook FTA uitzendingen weer kunnen geven.
In afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,
Simon de Goede.
P.S.: De inhoud van deze e-mail en uw eventuele reactie zal ik in zonder wijzigingen in de inhoud plaatsen op diverse fora op het internet en consumentenbelangenorganisaties. De enige wijzigingen die ik wel toepas zijn: het afkorten van uw naam tot initialen, verwijderen van de e-mailadressen en de vormgeving...
------------------------------------------------------------
Geachte heer De Goede,
Hieronder volgt een reactie op uw e-mail met kenmerk 379***.
Wij beschikken helaas niet over voldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden. Het antwoord op uw vraag kan het beste gegeven worden door een beleidsmedewerker van het van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Uw e-mail hebben wij daarom doorgestuurd naar het ministerie van OCW voor verdere beantwoording.
Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden, is het mogelijk dat de beantwoordingstermijn langer is dan de eerder aangegeven twee werkdagen.
Wij hopen dat u hier begrip voor heeft.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
PB
Publieksvoorlichter Postbus 51 Informatiedienst
------------------------------------------------------------
Hartelijk dank voor uw zeer snelle respons, het doorsturen en de moeite die u heeft genomen om de e-mail te lezen.
Met vriendelijke groet,
Simon de Goede
------------------------------------------------------------
Ik hier wil ook nog even opmerken dat DVB-T de vervanger is van de vrij te ontvangen analoge uitzendingen van de publieke omroep...Edit: E-mails in chronologische volgorde gezet en nieuwe antwoorden erbij.