Pagina 1 van 1
geen dieren aanschaffen van puppykennels(ongezien)
Geplaatst: 29 jun 2006 13:20
door nasirah
Beste mensen,
Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat je verliefd wordt op een hondje via een foto.
Maar ga nu a.u.b eerst kijken, het kan zo tegenvallen
Daarbij zijn deze hondjes vaak uit buitenland hierheen gehaald en ook veel jonger dan wordt gezegt.
De prijzen zijn ook niet echt gering te noemen en er zijn ook hondjes die b.v zonder papieren hier in NL te koop zijn en waarvan de ouders wel aanwezig zijn.
Dit soort hondjes van sommige puppycentra hebben vaak problemen,zowel met de gezondheid als in sociaal opzicht.
Dus denk goed na wat je doet
Re: geen dieren aanschaffen van puppykennels(ongezien)
Geplaatst: 29 jun 2006 18:45
door chamook
Helemaal mee eens.
En als mensen eens wat beter na zouden denken, zaten er nu ook veel minder honden en katten in ons asiel.
Re: geen dieren aanschaffen van puppykennels(ongezien)
Geplaatst: 14 sep 2006 09:52
door showgirl
Schuren vol jankende puppy's
Door Mayke Calis en Karen Zandbergen
Donderdag 14 september 2006 - Ze krijgen slecht te eten, geen inentingen en worden veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Vele duizenden gezinnen kopen een puppy via internet of krant, zonder die achtergrond te kennen. Dierenbeschermers willen dat alle pups door een chip geregistreerd worden. Minister Veerman vindt dat de mensen die een hondje kopen, zelf verantwoordelijk zijn.
Puppy's liggen met hun moeder op een betonnen vloer met wat houtkrullen in een stal. FOTO ED WEBERS/LID
Vijf smoezelige maltezer leeuwtjes buitelen over elkaar heen. De kleine witte puppy's botsen tegen hun broertjes aan die in de hoek liggen te slapen. Hun moeder staat er verdwaasd bij te kijken. In niets lijkt dit op een huiselijk tafereeltje, zoals de eigenaar dat aanprees op de site.
Puppy’s liggen op een betonnen vloer met wat houtkrullen in een vervallen stal. De twee slapende broertjes zien er ziek uit en aan het plafond hangt zeker een meter spinrag. Een scherpe ammoniaklucht slaat je in het gezicht bij het binnengaan. Achterin de schuur staan wat grotere honden met een laag stront in hun haren. Andere dieren hebben schurft.
„Dit is dus het onthouden van noodzakelijk zorg“, zegt inspecteur Ed Webers van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID). In totaal vindt de Inspectie in twee schuren dertig pups en 52 volwassen honden.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over malafide hondenhandel. Nu gelden er nog strenge wetten voor het fokken en houden van honden. Veerman wil die wetten versoepelen en de sector zelf laten bepalen hoe de normen eruit gaan zien.
De Tilburgse eigenaar van de schuur met honden - in overal en groene lieslaarzen - lijkt al op de versoepeling vooruit gelopen. „Die regels gelden toch al niet meer?“ zegt hij verbaasd. Hij heeft al vaker bezoek gehad van de Inspectie. De vorige keren kwam hij weg met waarschuwingen, nu krijgt hij een proces verbaal en een boete. Inspecteur Webers verzucht dat hij niet meer kan doen dan een proces verbaal uitschrijven en dreigen nog een keer terug te komen. „En die boete heeft hij er al weer uit met het verkopen van twee hondjes.“
Veel mensen zwichten voor aandoenlijke foto's op internet. Waar een hondje op Marktplaats maar tweehonderd euro kost, leg je er bij een erkende fokker bijna duizend euro voor neer. Bovendien zijn ze op voorraad leverbaar.
„Je bent wat aan het surfen, ziet een schattig puppy en wilt het hebben“, schetst CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, tevens dierenarts. Uit zijn praktijk kent hij vele voorbeelden van mensen die een puppy hebben gekocht die wormpjes of darminfecties blijken te hebben. Vandaag dringt Ormel er bij zijn partijgenoot minister Cees Veerman in een debat op aan om veel strenger op internet te controleren.
Daar heeft de LID wel oren naar. Want het is vechten tegen de bierkaai. De in totaal dertien inspecteurs besteden maar een klein deel van hun tijd aan het bestrijden van de illegale hondenhandel. Ze gaan alleen af op meldingen, want tijd om zelf op zoek te gaan of structuren bloot te leggen, hebben ze eenvoudig niet. Volgens Veerman is dat genoeg, als ze maar op alle meldingen van mishandeling of verwaarlozing afgaan.
Volgens Paul Overgaauw, dierenarts en tevens directeur van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, is het verplicht laten ‘chippen’ van honden een goede manier om iets aan de malafide hondenhandel te doen. Met een unieke code in de vorm van een chip, net onder de huid, is van iedere hond te achterhalen wat hij vandaan komt.
Een heel goed idee, vindt PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens. „Er moet een burgerlijke stand voor honden komen. Dan kun je altijd traceren waar het dier vandaan komt.“
Net als Veerman vindt de VVD dat veel te bureaucratisch en ook CDA’er Ormel betwijfelt of deze registratie de oplossing is.
Uiteindelijk kan het probleem alleen echt opgelost worden als niemand meer dieren koopt waarvan de herkomst dubieus is, vinden eigenlijk alle betrokkenen. Overgaauw: „Mensen houden de malafide praktijken zelf in de hand door voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten.“
Let op als je ’n hond koopt
De moederhond moet aanwezig zijn. Bij malafide handelaren is dat niet het geval. Zij halen de puppy's meestal veel te snel bij hun moeder weg. Dat is niet alleen slecht voor het beestje, ook is zo niet te zien waar de honden vandaan komen. Pas ook op voor smoezen als ‘de moederhond ligt ergens achter in huis en kan niet gestoord worden’.
Vraag naar het stamboomboekje en het vaccinatieboekje. In het laatste staat of het puppy is ontwormd en ingeënt. Dierenartsen lopen de honden vaak ook na op eventuele afwijkingen.
Kijk hoe de eigenaar omgaat met zijn honden. Lopen er veel verschillende rassen door het huis en zegt de eigenaar toch dat het dier in huiselijke kring is opgegroeid? Zijn de hokken schoon? Zijn de beesten goed verzorgd en weldoorvoed? Zijn er kinderen of andere mensen in huis? Veel honden van malafide handelaren zijn opgegroeid in hokken en niet gewend met mensen om te gaan. Dat kan later problemen geven.
Betaal een redelijk bedrag. Een Labrador-pup van tweehonderd euro kan nooit een echte rashond zijn, maar is vaak een ‘look-alike’.
Neem de hond die het meest enthousiast op je af komt rennen. Veel mensen zijn geneigd de zieligste te nemen, maar met die hond is vermoedelijk het meeste aan de hand.
Re: geen dieren aanschaffen van puppykennels(ongezien)
Geplaatst: 03 okt 2006 21:31
door Hond2
Het beste is om helemaal geen pup bij zo'n figuur te kopen.