Pagina 1 van 1

Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 23 jul 2006 03:20
door mefisto
Help :( ,

Ik wilde vrijdag bij een opslag mijn inboedel ophalen... Ik moet eerlijk zeggen had een schuld, betaling naar de opslag en het inhalen van de schuld ging via een incasso bureau. Dit incasso bureau is failliet. Wat blijkt dit bureau heeft nooit de desbetreffende opslag betaald.

Na een telefoontje gepleegd te hebben met het bedrijf wat mijn opslag doet heeft mij aangegeven dat mijn inboedel naar gemeenteopslag gegaan is, daar 3 maanden heeft gestaan en uiteindelijk naar een kringloopwinkel is gegaan.

Het incassobureau is failliet sinds 22-12-2005. Ik heb elke maand netjes alles betaald (dit al vrij lang) en sinds 22-12-2005 tot afgelopen maand heb ik ook netjes elke maand mijn termijn betaald.

In mijn opslag zaten al mijn persoonlijke bezittingen van o.a. alles van mijn jeugd (foto's, sportprijzen, diploma's), mijn zowat volledige uitzet (wat ik nu dus wilde hebben want ik heb een woning).

Wat moet ik doen? al mijn bezittingen zijn weg buiten mijn schuld om. Er stond voor een flink bedrag opgeslagen. Kan ik het incasso bureau aansprakelijk stellen hiervoor? (via de curator van het failliete incasso bureau). Het failliete incasso bureau is trouwens touber, van der velden & kassiers. Ik heb nergens correspondentie van ontvangen.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 23 jul 2006 19:19
door karr-2
Ik zou inderdaad meteen het incassobureau aansprakelijk stellen. Jij kunt aantonen dat je elke maand keurig betaald hebt, dat zij dat niet doen is niet jou probleem lijkt mij.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 24 jul 2006 13:03
door Bor Komorovski
Ik ben bang dat je bij een failliet incassobureau weinig kan. Je wordt, als het al tot aansprakelijkheidsstelling komt, gewoon een concurrente schuldeiser. Je komt pas aan de beurt na de hypotheekhouders, fiscus en het UWV en de preferente schuldeisers.

Als je al wat krijgt dan moet je ook met alle andere concurrente schuldeisers delen: 5% betaald krijgen op een vordering is heel normaal. De rest blijft staan, maar ja, als je een vordering op een rechtspersoon hebt wordt die ontbonden. Als je een vordering op een maatschap hebt zou je wellicht de maten aansprakelijk kunnen stellen. Maar in dat geval betekent hun faillissement dat ze een beroep op de WNSP kunnen doen wat ook voor jou als crediteur betekent dat je weinig tot niets krijgt.

En zelfs als de WNSP niet van toepassing is zal je lang, heel lang moeten wachten op je geld (in termen van jaren).

Is je schuld nu trouwens afbetaald? Je oorspronkelijke crediteur zou je wellicht zelfs nog voor het meerdere kunnen aanspreken en stellen dat deze affaire niet zijn probleem is.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 24 jul 2006 15:25
door nikkie83
Hallo
Ik had ook een zaak lopen bij TVK en kreeg begin dit jaar een brief dat alle regelingen en zaken overgenomen zijn door Incasso unie
dus misschien kan je contact met hen zoeken

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 24 jul 2006 17:25
door Bor Komorovski
In mijn opslag zaten al mijn persoonlijke bezittingen van o.a. alles van mijn jeugd (foto's, sportprijzen, diploma's
Bewijst maar weer wat een stel domme rukkers incassomedewerkers zijn. Die zooi heeft grote emotionele waarde voor de debiteur maar geen enkele economische waarde.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 10 aug 2006 18:04
door Guusje
TVK is naast een incassobureau ook een deurwaarderskantoor. Goederen in opslag lijkt meer een actie die door een deurwaarder is gedaan.
Incassogedeelten zijn misschien wel overgenomen door de Incasso Unie, maar alle deurwaarderszaken zijn overgenomen door
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders
Postadres: Postbus 37086; 1030 AB Amsterdam
Telefoon: (020) 4942790
Fax: (020) 6362451

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 10 aug 2006 21:33
door alfatrion
Misschien kun je proberen je goederen terug te eisen. Deze zijn nog altijd jouw eigendom.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 11 aug 2006 13:32
door Bor Komorovski
Misschien kun je proberen je goederen terug te eisen. Deze zijn nog altijd jouw eigendom.
Die kans lijkt me klein als ze door een derde te goeder trouw gekocht zijn. Zijn goede trouw wordt beschermd en jij verliest dan de eigendom. Dan krijg je als troostprijs hooguit schadevergoeding. Misschien kan je wel je diploma's etc. via de kringloopwinkel terugvragen?

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 18 aug 2006 11:47
door Walter van V
dat zal inmiddels wel vernietigd zijn......want geen economische waarde.
Overigens begrijp ik dat u dus door de curator van het faillisement niet benaderd bent hierover! dat zou betekenen dat betreffende curator nalatig is geweest. (deze mensen zijn wel vaker lui, zeker als het om in hun ogen kleinigheden gaat). U zult de eerste niet zijn die een curator met succes aanpakt..! (en waarschijnlijk ook niet de laatste).

Maar de curator van het failliete incassobureau, daar moet u beginnen, die mag eerst zijn verhaal vertellen wat er aan actie ondernomen is u te informeren.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 04 sep 2006 21:25
door JJ_80
Bewijst maar weer wat een stel domme rukkers incassomedewerkers zijn
Gelukkig is degene die ontruimd is nooit gewaarschuwd??? Helaas maak ik dit dagelijks mee en tussen een aanzegging van een ontruiming en de daadwerkelijke ontruiming zelf zit vaak 2 tot 3 weken (minimaal). Ik zou zeggen genoeg tijd om wat te regelen om de ontruiming te voorkomen en willen ze niets regelen (de eisende partij is immers de enige die beslist of er een regeling wordt getroffen of niet) dan heb je dus nog genoeg tijd om de woning leeg te halen.

Overigens houdt de executie van het vonnis op zodra de deurwaarder de spullen op straat heeft gezet. Daarna is het de verantwoording van de gemeente. Als de gemeente de spullen afvoert (wat eigenlijk een zorg moet zijn voor de ontruimde zelf, maar nee, die zijn altijd gevlogen!) slaan zij de spullen 13 weken op. Wederom genoeg tijd om de spullen af te halen.

Maar vaak kan de gemeente de eigenaar van de spullen niet achterhalen, omdat deze personen zich niet meer inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie om zo de deurwaarders van het lijf te houden. Dan kan de gemeente dus niets doen en worden na 13 weken de spullen vernietigd. De gemeente heeft via de gemeentewet hier toestemming voor om deze spullen eigenhandig te vernietigen en is hiervoor dus neit aansprakelijk.

Denk dus voortaan na voordat het op een ontruiming aankomt. De gene die ontruimd wordt had vaak een heleboel ellende en kosten kunnen voorkomen....

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 08 sep 2006 11:13
door Bor Komorovski
Volgens mij is hier geen sprake van ontruiming maar van beslag. Ontruiming komt alleen voor als iemand de huur of hypotheek niet heeft betaald en het huis moet verlaten. Dan worden je spullen inderdaad aan de straat gezet en is het jouw probleem wat er verder mee gebeurt. Maar dat is hier m.i. niet aan de orde omdat de spullen in een opslag opgeslagen werden en de opslagkosten waarschijnlijk aan de debiteur worden doorberekend.

Beslag betekent slechts dat je goederen als een soort onderpand voor de betaling dienen en weggehaald worden om te voorkomen dat je ze zelf wegmaakt. En het wordt ook als pressiemiddel gebruikt omdat veel spullen toch maar een laag percentage van de winkelprijs opbrengen. In dat geval heeft de beslaglegger wel een zorgplicht en is hij als hij het presteert de spullen weg te maken volledig aansprakelijk. Sterker nog: hij is aansprakelijk voor alle schade ten gevolge van beslag.

Dat de medewerkers niet eens even spullen eruit halen die van emotionele waarde kunnen zijn vind ik gewoon duidelijk een geval van niet nadenken. Een incassobureau kan geen diploma's en dergelijke verkopen terwijl ze wel voor de debiteur van waarde zijn. Als ze even hun grijze celletjes in werking hadden gezet... maar ja, incassomedewerkers kunnen (en mogen) niet nadenken.

De debiteur heeft uiteindelijk wel betaald en zijn spullen zijn gewoon weggemaakt. Hem valt misschien slordigheid te verwijten, maar een beslaglegger heeft de zorgplicht die hier geschonden is.

Ik werk zelf voor bedrijven die in de kapitaalmarkt investeren. Die kunnen alleen op bepaalde dagen betalen, namelijk als zij hun rendement ontvangen. Vaak is dat maar twee keer per jaar. De crediteur weet dat en accepteert dat. Maar hun debiteurenafdeling niet en die zitten me voortdurend op de nek, dreigen met incassobureaux, en dan kan ik het zo'n dom doosje voor de miljoenste keer uitleggen.

Dit is waarom ik incassomedewerkers niet erg hoog aansla.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 08 sep 2006 17:14
door JJ_80
Beslag betekent slechts dat je goederen als een soort onderpand voor de betaling dienen en weggehaald worden om te voorkomen dat je ze zelf wegmaakt.
Bij een beslag roerende zaken worden de spullen niet meegenomen. Ze blijven bij betrokkene in huis staan. Als de spullen worden ontrokken aan het beslag heeft debiteur een probleem. De spullen worden namelijk per opbod aan je eigen huis verkocht. Eerste wordt er beslag gelegd als pressie middel om een betaling te forceren. Komt er geen betaling of betalingsvoorstel, dan volgt openbare verkoop. Dit gebeurt door middel van advertenties in de krant een grote aanplak biljetten aan je eigen voordeur. Vanuit je eigen huis worden de spullen verkocht.

Slechts alleen bij een ontruiming wordt de inboedel afgevoerd waar hier dus sprake van is.
Die kunnen alleen op bepaalde dagen betalen, namelijk als zij hun rendement ontvangen. Vaak is dat maar twee keer per jaar. De crediteur weet dat en accepteert dat.
Voor de (kanton)rechter is dit toch echt voor de risicosfeer van de debiteur. Een betalingstermijn is gesteld en die moet gehouden worden, ook al krijg je maar 2x per jaar betaald. De eisende partijen/deurwaarders/incassobureaus en dus ook (kanton)rechters hebben hier geen boodschap aan.
Een incassobureau kan geen diploma's en dergelijke verkopen terwijl ze wel voor de debiteur van waarde zijn.

... dus wordt hierop ook geen beslag gelegd als het onverkoopbaar is....
In dat geval heeft de beslaglegger wel een zorgplicht en is hij als hij het presteert de spullen weg te maken volledig aansprakelijk. Sterker nog: hij is aansprakelijk voor alle schade ten gevolge van beslag.

Fout. de spullen staan in huis en een deurwaarder is hiervoor niet aansprakelijk. Ook bij een ontruiming als de spullen op de openbare weg worden gezet, is de deurwaarder niet aansprakelijk. De executie houdt immers op als het pand is ontruimf.

Voor de op straat geplaatste inboedel is de ontruimde zelf verantwoordelijk. Hiervoor heeft ongeveer elke gemeente een algemene plaatselijke verordening.

Re: Incasso bureau failliet, inboedel verdwenen

Geplaatst: 11 sep 2006 13:36
door Bor Komorovski
Naar mijn weten betekent een ontruiming toch echt dat je spullen op straat gezet worden en jijzelf ook. Dan is het gewoon "We hebben het helemaal met jou gehad, eruit".

Als er angst bestaat dat de beslagene de goederen toch onttrekt aan beslag kan een beslaglegger de spullen volgens mij wel degelijk onder zich houden.

Als een incassobureau daarnaast de spullen opslaat, wat ik hier toch echt lees, en de opslagkosten doorberekent, denk ik niet dat het het probleem van de debiteur is als ze de spullen wegmaken. Waarom zou een incassobureau spullen opslaan als het niet zijn of haar verantwoordelijkheid is? En als ze dit toch doen accepteren ze die verantwoordelijkheid. Maar wat absolute schade praten we waarschijnlijk maar over een paar duiten, qua emotionele schade... tja.

Maar goed, ik vind het sowieso een vreemd verhaal. Een incassobureau (niet een deurwaarder?) zou ontruimen, maar dan wel de spullen opslaan terwijl de debiteur inmiddels tot betaling is overgegaan. Ik kan me niet voorstellen dat, als het geen ontruiming is, een crediteur zomaar zonder beslag, titel o.i.d. je spullen kan komen halen. Of is Mefisto nu verhuisd?
Voor de (kanton)rechter is dit toch echt voor de risicosfeer van de debiteur. Een betalingstermijn is gesteld en die moet gehouden worden, ook al krijg je maar 2x per jaar betaald. De eisende partijen/deurwaarders/incassobureaus en dus ook (kanton)rechters hebben hier geen boodschap aan.
Dat is dan niet slim van die crediteur, aangezien we hier over vette financiele transacties praten waarbij bovendien buiten de genoemde betaaldagen niks in de vennootschap zit dus er geen verhaal bestaat. Dan zou ik liever zaken doen met een ander die daar wel begrip voor heeft, en geloof me, ze staan in de rij.

Het is doodsimpel: er is een vordering en die moet betaald worden. In 75% van de gevallen gebeurt dit en is er geen vuiltje aan de lucht. Bij 20% is men het vergeten: dan wordt er na aanmaning alsnog betaald. En de rest zijn dubieuze debiteuren. Nu, omdat een bedrijf niet op 75% kan leven en om wanbetalen niet te belonen bestaan er debiteurenadministraties en incassobureaux. Die doen niks anders dan brieven versturen en telefoneren gebaseerd om een lijst openstaande vorderingen die ze elke week krijgen. Ik kan niet geloven dat voor zulk werk nu een ontzettend hoog IQ vereist is, en heb zoals ik zei meerdere malen die medewerkers de situatie moeten uitleggen: we WILLEN wel betalen maar KUNNEN dat maar 2x per jaar, en je BAAS weet daarvan. Het verbaast me dan ook niet dat ze dingen kwijtraken, ze zijn niet afgericht om na te denken.

Dat een incassobureau failliet raakt is voor Mefisto vervelend, maar het faillissement doet mijn lippen opkrullen in een grijns van leedvermaak.