Pagina 1 van 1

Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 07:28
door hera
Tja, de ontkalkingsvloeistof waarmee ik mijn volautomaat gisteren ontkalkte heeft blijkbaar toch gespat en grote wit uitgeslagen vlekken achter gelaten. Vlekjes vind ik niet erg, maar dit is toch wle erg zonde.

Iemand een idee of dit te verminderen is met het een of het ander?

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 11:39
door rayke
azijn gebruiken

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 11:51
door hera
? Azijn om te ontkalken of om mn zuurvlek te verminderen. Het is o.a. citroenzuur en maleinezuur. Ik heb het nu met heel veel allesreiniger (gisteren al met veel water) schoongemaakt en er olie op gedaan en het hele witte is er wel wat af.. maar ja, mooi is anders

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 12:18
door Zelfstandige
Een vlek is zeer moeilijk te verwijderen uit Hardsteen, azijn laten intrekken en zout overgieten om de azijn er (met vuil) er weer uit te trekken. is een paardemiddel maar vaak niet afdoende.

Langdurig (1x per week gedurende enkele maanden) impregneren met bijvoorbeeld lijnzaadolie zou de vlek langzamerhand moeten doen verdwijnen; dit maakt het blad in z'n geheel wel donkerder.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 12:25
door hera
Ik denk dat dat impregneren meer soulaas zou bieden. Het is niet echt een vlek van vuil natuurlijk. Het is gewoon zuur dat is ingebeten. Nu met olijfolie zie ik al verbetering.

Maar de lijnzaadolie ga ik proberen. Ik moet dan natuurlijk wel het hele blad doen. Het lullige is dat het er een maandje op ligt en dat de vensterbankjes en een opstaandrandje nog in bestelling zijn....

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 13:13
door joost28
Dat is inderdaad wel heel erg sneu. Belgische hardsteen is gewoon super gevoelig voor zuren, dus goed oppassen is echt nodig.

Succes...

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 13:34
door tb
Korte aanvulling. Het genoemde 'paardemiddel' is het enige dat kan werken (maar kan het ook erger maken).

U hebt feitelijk een chemische reactie losgemaakt en dat is uiteraard onomkeerbaar. U kunt het nu enkel nog maskeren. Echter al deze maskeermiddelen maken het blad (tijdelijk) donkerder.

Zodra het maskeermiddel verdwenen is komt de vlek weer terug.

Persoonlijk vind ik dit helemaal niet zonde of jammer, immers dit is iets dat bij het product thuis hoort. Als er geen vlekken krassen of kringen in mogen komen dan kun je beter geen belgisch hardsteen nemen.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 13:36
door joost28
Als er geen vlekken krassen of kringen in mogen komen dan kun je beter geen belgisch hardsteen nemen.
Maar...? Wat wel?

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 14:24
door hera
Oh, een kras of een kring van bijvoorbeeld water vind ik niet erg dat laat het leven maar dit waren spierwitte vlekken van 4 * 2 cm en dat dan rondom het hele apparaat..... maar nu zijn ze doffer middengrijs en voelen ruw. Dat vind ik al niet erg meer.

Dat paardemiddel lijkt me wat rigoreus en het risico dat het erger wordt...

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 14:33
door tb
Welk product u dan wel moet nemen is aan de consument. Belgisch hardsteen kies je voor zijn specifieke uitstraling en er is niets welke daar aan gelijk is. Echter Belgisch hardsteen is een zeer kalkhoudend gesteente met dus de bekende beperkingen (en dat is wat anders dan problemen!).

Ieder soort werkblad heeft zijn beperkingen en daar kun je dus beter rekening mee houden alvorens het aan te schaffen. Hier ligt natuurlijk ook een schone taak voor de keukenstudio's.

Dat het ruwig aanvoelt is het gevolg van de chemische reactie (het kalk is gaan reageren met het zuur en is daar feitelijk opgelost).

Indien het zeer oppervlakkig is kunt u er voor kiezen om het opnieuw te zoeten/polijsten. Er zal dan dus een heel minimaal laagje van de bovenlaag afgaan met als gevolg dat de oppervlaktebeschadigingen verdwijnen of minder diep (en dus minder voelbaar) worden.

Maar in de loop van de komende jaren zal u vast vaker dit soort akkefietjes meemaken en krijg je het weer opnieuw.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 15:31
door hera
Ik ben al heel blij met mijn olijfolie resultaat.

Mijn keuken is gemaakt door een interieurbouwer die dit niet zo heel vaak doet. Ik heb de materialen bij elkaar gezocht en bij mijn massief eiken keuken past eigenlijk geen ander blad dan deze.

En inderdaad, een keuken is een gebruiksvoorwerp en het zal wel vaker voorkomen maar ik hoop dat het dan kleinere vlekjes zullen zijn :D

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 18:56
door joost28
Bij maasief eiken past overigens ook prachtig natuursteen zoals graniet... het is een kwestie van smaak.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 19:46
door hera
Ik vind persoonlijk dat bij het ontwerp van mijn keuken (grote vlakken, rvs knoppen, grote kookplaat, belgisch hardsteen goed past. Voor graniet had mijn keuken iets verfijnder moeten zijn. Maar dat is inderdaad persoonlijke smaak.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 03 aug 2006 22:11
door maxx
Beste Hera,

Wij verkopen Belgisch Hardsteen alleen na herhaaldelijk waarschuwen voor eventuele gevolgen van verkeerd onderhoud. Het liefst verkopen wij Belgisch Hardsteen als de klant het werkblad "laat gaan". Gewoon laten krassen en vlekken, dat heeft zijn charme vooral bij een klassieke keuken.

Als alternatief nemen veel van onze klanten Nero Assoluto gezoet of gebrand. Kost hetzelfde maar heeft al die extra richtlijnen van Belgisch Hardsteen niet.

MVG

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 04 aug 2006 09:01
door joost28
Datzelfde geldt voor vloeren van (Belgische) hardsteen. Ons is ook nadrukkelijk aangegeven dat deze behoorlijk krassen en dat je dat mooi moet vinden wil je zo'n vloer kopen.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor imitatie Belgische hardsteen, je ziet werkelijk geen verschil en elke tegel is anders, maar ze zijn volledig keramisch.

Ook de prijs was trouwens anders: ongeveer drie maal zo duur.

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 04 aug 2006 11:32
door kkm
Hera,

Ik kon het even niet meer aanzien alleen maar mensen die afgeven op hardstenen bladen maar niet aangeven wat nu je probleem is.

Wat je zelf al aangaf is dat je met onkalkinsmiddel hebt "gemorst".

Nu is het probleem dat Hardsteen een zeer kalkhoudende steen is, het ontkalkings middel heeft nu een deel van de kalk in het blad weggevreten waardoor de vlek is ontstaan en het blad ruw aanvoeld.

Wat je in iedergeval niet moet doen is met schoonmaak azijn aan de gang gaan schoonmaakazijn is namelijk zeer geschikt om kalk op je kranen etc optelossen en ook dit geeft dus weer een vlek in je blad.

Je kan inderdaad beter meet lijnolie eventueel verdunt met terpentine 50/50 % vermengt het blad behandelen hiemee los je het probleem niet op maar je markeerd het een beetje. Als je het ruwe oppervlak wil aanpakken kun je vragen of de leverancier van het blad dit terplaatse wil zoeten, je kan hier wel een "deuk"van krijgen op de plaats van de vlek.

suc6

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 04 aug 2006 12:28
door tb
Volgens mij valt het met dat 'afgeven op belgisch hardsteen' nogal mee en wijkt hetgeen jij zegt als oplossing niet echt af van hetgeen ik aan heb gegeven (opnieuw zoeten/polijsten)......... :wink:

Re: Zuurvlek in belgisch hardsteen

Geplaatst: 04 aug 2006 12:50
door hera
kkm

Ik ben nog steeds heel blij met mn blad en had me ingesteld op gebruikersvlekjes en deukjes en krasjes. her en der met leuke en goede herinneringen, citroen bij de vis, die gehakte kruiden. Tja ik weet het ' real world' is niet zo romantisch. Dat is rondom een apparaat grote spierwitte vlekken. Maar zoals het na behandeling met olie nu is geworden komt het dichter in de buurt bij wat ik me bij hardsteen had voorgesteld :D