Pagina 1 van 1

Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 13 aug 2006 20:49
door Bor Komorovski
Een vriend van me huurt in Den Haag. Hij en zijn vriendin hebben na verschillende vervelende ervaringen eindelijk wat gevonden in Den Haag. De verhuurder heeft echter bij het innen van de huur opeens gezegd dat hij van een andere huisgenoot had gehoord dat zij zwanger was. Vervolgens zei hij dat er met de komst van de baby te veel mensen op het adres zouden worden, en is hem vriendelijk verzocht op te krassen.

Kan een verhuurder een huurcontract opzeggen met als reden dat er:
-Te veel op het adres wonen door de komst van een baby;
-De baby gehuidshinder zou geven door zijn gehuil (buren hebben overigens gezegd er geen probleem mee te hebben);
-De zwangerschap verzwegen is.

Het kind is er nu en de verhuurder dringt aan op vertrek. Ik heb gezegd dat mijn vriend eerst maar een officiele opzegging moet afwachten en zich zeker niet moet laten wegjagen. Wat vinden jullie?

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 13 aug 2006 21:13
door Frankkk
Hij heeft het recht niet om vanwege zwangerschap de huur op te zeggen.

Je zou hem echter in staat kunnen achten dat hij het recht in eigen hand zou kunnen nemen. In dat geval heb je misschien een goede reden om de sloten te veranderen zodat hij niet naar binnen kan om je spulletjes op straat te zetten, dus dat zou ik maar gaan doen als je de verhuurder niet vertrouwt.

Verder gewoon afwachten en liefst de huur via de bank overmaken, zodat je bewijs hebt van huurbetaling. Krijg je elke maand een bewijs van je huurbetaling? Dat is wel belangrijk, daar hij anders zou kunnen gaan beweren dat je de huur niet hebt betaald en je om die reden er uit zou kunnen gaan proberen te krijgen via de rechter.

Inderdaad de verhuurder vragen of hij de huuropzegging schriftelijk wil doen en daarin de reden wil aangeven. Vervolgens kun je eventueel met die brief naar een juridisch loket gaan of bellen (www.hetjl.nl).

Je zou trouwens sowieso even het juridisch loket (www.hetjl.nl) kunnen bellen, dan heb je meteen antwoord op je vraag.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 13 aug 2006 21:53
door roro25
Verhuurder mag geen huur opzeggen om reden van zwangerschap. Heb voor jou de relevante wetsartikelen 271 jo 274 BW deel 7 geknipt en geplakt.
JE moet de artekelen even door lezen. Verhuurder dient schriftelijk onder vermelding van gronden van opzegging welke in art. 274 staan de huur op te zeggen met een minimale termijn van 3 maanden. Zwangerschap staat niet genoemd en darom is de opzegging nietig.

Die vriendin moet netjes zijn huur blijven betalen, neit teveel herrie schoppen en rustig afwachten tot de opzegging komt. LAat er voor de zekerheid door het juridisch loket of bureau rechtshulp naar kijken of een studentenrechtswinkel (gratis en voor iedereen toegankelijk).Dan rustig de verhuurder vertellen dat de opzegging nietig is. En ga vooral niet akkoord met de opzegging.

succes

Artikel 7:271 BW
1. In afwijking van artikel 228 lid 1 eindigt een voor bepaalde tijd aangegane huur niet door het enkele verloop van de huurtijd; zij kan door elk van beide partijen worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag, niet vallend voor het verstrijken van de bepaalde tijd.

2. Een voor onbepaalde tijd aangegane of voor onbepaalde tijd verlengde huur kan door elk van beide partijen worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag.

3. De opzegging moet geschieden bij exploot of bij aangetekende brief. Is in gevolge artikel 266 de echtgenoot of geregistreerde partner van de huurder medehuurder, dan moet de opzegging aan beide echtgenoten of geregistreerde partners afzonderlijk worden gedaan.

4. De opzegging door de verhuurder moet op straffe van nietigheid de gronden vermelden die tot de opzegging hebben geleid. Een opzegging door de verhuurder op andere dan de in artikel 274 lid 1 genoemde gronden, is nietig. De huurder moet bij de opzegging worden gevraagd binnen zes weken aan de verhuurder mede te delen of hij al dan niet toestemt in beëindiging van de overeenkomst.

5. Bij de opzegging moeten de volgende termijnen in acht worden genomen:

a. bij opzegging door de huurder: een termijn gelijk aan de tijd die tussen twee opvolgende voor betaling van de huurprijs overeengekomen dagen verstrijkt, doch niet korter dan een maand en niet langer dan drie maanden;

b. bij opzegging door de verhuurder: een termijn niet korter dan drie maanden, voor elk jaar dat de huurder krachtens overeenkomst ononderbroken het gehuurde in gebruik heeft gehad verlengd met één maand tot ten hoogste zes maanden.


6. Een opzegging die in strijd met lid 1, lid 3 of lid 5 onder a is gedaan en een opzegging die op een kortere termijn is gedaan dan die van lid 5 onder b gelden niettemin als waren zij gedaan tegen de voorgeschreven dag en met inachtneming van de voorgeschreven termijn.

7. Elk beding waarbij in strijd met lid 5 onder a een langere opzegtermijn of waarbij in strijd met lid 5 onder b een kortere opzegtermijn wordt overeengekomen of waarbij van andere bepalingen van dit artikel wordt afgeweken, is nietig. Eveneens is nietig elk beding dat de huur zonder opzegging doet eindigen.

8. Dit artikel geldt niet, indien de beëindiging geschiedt met wederzijds goedvinden nadat de huur is ingegaan.

Artikel 7: 274
1. De rechter kan de vordering slechts toewijzen

a. indien de huurder zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder betaamt;

b. indien de verhuurder zijn vordering grondt op een beding als omschreven in lid 2 en aan de eisen van dat lid is voldaan, tenzij de verhuurder geen belang meer heeft bij de ontruiming;

c. indien de verhuurder aannemelijk maakt dat hij het verhuurde zo dringend nodig heeft voor eigen gebruik, vervreemding van de gehuurde woonruimte niet daaronder begrepen, dat van hem, de belangen van beide partijen en van onderhuurders naar billijkheid in aanmerking genomen, niet kan worden gevergd dat de huurovereenkomst wordt verlengd, en tevens blijkt dat de huurder, met uitzondering van de huurder, bedoeld in lid 4, andere passende woonruimte kan verkrijgen;

d. indien de huurder niet toestemt in een redelijk aanbod tot het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst met betrekking tot dezelfde woonruimte, voor zover, in het geval dat onderafdeling 2 op de opgezegde huurovereenkomst van toepassing is, dit aanbod niet een wijziging inhoudt van de huurprijs of van de servicekosten;

e. indien de verhuurder een krachtens een geldend bestemmingsplan op het verhuurde liggende bestemming wil verwezenlijken;

f. indien de huurovereenkomst een onzelfstandige woning betreft, die deel uitmaakt van de woning waarin de verhuurder zijn hoofdverblijf heeft, en de verhuurder aannemelijk maakt dat zijn belangen bij beëindiging van de huur zwaarder wegen dan die van de huurder bij voortzetting daarvan.


2. In het geval dat uitdrukkelijk is bedongen dat de gehuurde woonruimte na afloop van de bij dat beding overeengekomen termijn moet worden ontruimd, kan de verhuurder overeenkomstig lid 1 aanhef en onder b, op dat beding de in dat lid bedoelde vordering gronden:

a. indien de verhuurder die de woonruimte niet zelf heeft bewoond, noch deze eerder heeft verhuurd, na afloop van die termijn de woning zelf wil betrekken;

b. indien de verhuurder die zelf de vorige bewoner van de woonruimte is, na afloop van die termijn die woonruimte zelf opnieuw wil betrekken;

c. indien de verhuurder jegens wie de vorige huurder het recht heeft verkregen na afloop van die termijn de woning opnieuw te betrekken, deze huurder daartoe gelegenheid wil geven.


3. Onder eigen gebruik in de zin van lid 1 onder c, wordt mede begrepen:

a. renovatie van woonruimte die zonder beëindiging van de huur niet mogelijk is, en

b. het verstrekken van een zelfstandige woning aan een gehandicapte als bedoeld in artikel 1 lid 1 onder a, van de Wet voorzieningen gehandicapten, indien die woning:

1°. reeds bij de bouw ervan was ingericht en bestemd voor bewoning door een gehandicapte, dan wel

2°. na de bouw met geldelijke steun op grond van enige wettelijke regeling aangepast is ten behoeve van bewoning door een gehandicapte;


c. het verstrekken aan een oudere van een zelfstandige woning welke onderdeel uitmaakt van een complex van zelfstandige woningen, welk complex reeds bij de bouw ervan was ingericht en bestemd voor de bewoning door ouderen.


Bij de beoordeling van de vraag of andere woonruimte voor de huurder passend is, houdt de rechter geen rekening met de bijdragen van het Rijk, die de huurder ter tegemoetkoming in de kosten, verbonden aan het genot van een woning, kan verkrijgen.

4. Onder eigen gebruik in de zin van lid 1 onder c, wordt bovendien mede begrepen het verstrekken van woonruimte aan een student, indien:

1°. die woonruimte krachtens de huurovereenkomst bestemd is voor studenten, als bedoeld in dit lid;

2°. de huurder, tegen wie de in lid 1 bedoelde vordering is ingesteld, niet heeft voldaan aan een schriftelijk verzoek van de verhuurder, dat deze jaarlijks kan doen, om binnen drie maanden een kopie van het bewijs van zijn inschrijving aan een instelling, universiteit of hogeschool als bedoeld in dit lid inzake het lopende studiejaar over te leggen, en

3°. in de huurovereenkomst met de huurder tegen wie de in lid 1 bedoelde vordering is ingesteld, is bepaald dat die woonruimte na beëindiging van de huurovereenkomst opnieuw aan een student als bedoeld in dit lid zal worden verhuurd.


Onder student wordt in dit lid verstaan een deelnemer die is ingeschreven aan een instelling als bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsopleidingen of een student die is ingeschreven aan een universiteit of hogeschool als bedoeld in artikel 1.2, onderdelen a en b, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

5. Een vordering, gegrond op eigen gebruik in de zin van lid 1 onder c is niet toewijsbaar

a. ten aanzien van woonruimte waarop hoofdstuk II van de Huisvestingswet van toepassing is, zolang de verhuurder geen huisvestingsvergunning als bedoeld in artikel 7 lid 1 van die wet overlegt behoudens het geval dat het eigen gebruik in iets anders bestaat dan bewoning;

b. indien de verhuurder de rechtsopvolger van de vorige verhuurder is en de opzegging is geschied binnen drie jaar nadat de rechtsopvolging schriftelijk ter kennis van de huurder is gebracht.


6. In de gevallen bedoeld in lid 1 onder a en d kan de rechter, voordat hij de vordering toewijst, aan de huurder een termijn van ten hoogste een maand toestaan om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen of het aanbod te aanvaarden.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 10:53
door Bor Komorovski
Dear all,

Hartelijk dank. Ze zijn overigens ook al naar wat anders aan het zoeken omdat het vertrouwen natuurlijk geschonden is, maar ik heb ze aangeraden niet zomaar in het eerste het beste shithok te gaan omdat de verhuurder zo raar doet.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 11:43
door roro25
Als je de verhuurder nog een hak zou willen zetten dan licht je de huurcommissie van deze praktijken in........

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 12:14
door Frankkk
Hoe toon je dat aan? En maak je het jezelf dan niet moeilijker?

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 12:18
door roro25
dat je moet ook pas doen als je zeker weet dat je nieuwe woonruimte hebt. Eventueel bewijzen met huisgenoten. Huurcommissie in zo'n geval altijd wel bereid om een lusiterend oor te bieden.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 16:01
door Bor Komorovski
Maar is de huurcommissie wel bevoegd voor geschillen die niet over de huurprijs gaan?

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 14 aug 2006 16:27
door Frankkk
Wat de huurcommissie wel doet:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=8057#10


Wat de huurcommissie niet doet:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=8057#20

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 03 okt 2006 20:06
door Bor Komorovski
Mensen,

Alvast bedankt namens mijn vrienden. Ik heb dit de huisbaas gezegd en hij nam meteen gas terug. Mijn vriend wil toch met zijn gezin verhuizen omdat deze kerel volstrekt onbetrouwbaar is, maar dit is een geruststelling. Wellicht kan hij een puntenberekening maken en die ergens in het huis achterlaten zodat de huisbaas gesodemieter over de huur krijgt... :twisted:

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 09 okt 2006 21:22
door NAK
Vervolgens zei hij dat er met de komst van de baby te veel mensen op het adres zouden worden,
Dan is er geen sprake meer van huur maar van onderhuur.
Met andere woorden; jouw vriend huurt waarschijnlijk een lege kamer bij een vriend of kennis, die op zijn beurt de huurder van de ruimte is.

En dan kan er mogelijk in het huurcontract van de hoofdhuurder staan dat hij maar met bv 2 volwassenen en 1 kind daar mag wonen.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 10 okt 2006 10:39
door Bor Komorovski
Nee, deze man is eigenaar. Ik heb het contract nagekeken en dat zegt niks over het aantal mensen. De kamer is absoluut geen lege kamer maar een verdieping. Kortom: deze verhuurder zit gewoon te zeuren.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 10 okt 2006 18:43
door NAK
Dus......................???????????????

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 10 okt 2006 19:13
door bodejosm43
Wat overigens wel mag, en dat is niet zozeer bedoeld om baby's te weren:

De brandweer mag vanwege de veiligheid in een pand eisen stellen aan het aantal bewoners.

Periodieke controles op adressen van zogenaamde huisjesmelkers brengen regelmatig aan het licht dat de veiligheid van de bewoners onvoldoende kan worden gegarandeerd.

Dat heeft zogezegd niet met die zwangerschap op zich, alswel met veiligheid-eisen te maken. En in dat verband zeurt de verhuurder niet, hoor.

Re: Opzeggen huur wegens zwangerschap

Geplaatst: 11 okt 2006 12:19
door Bor Komorovski
Maar ik neem aan dat dat initiatief van de brandweer uit zal gaan?

Bovendien zal in zo'n geval de huisjesmelker ofwel de brandveiligheid moeten garanderen door reparatie, of schadevergoeding betalen dunkt me. Kijk, stiekem iemand anders op je appartement laten wonen tegen de regels is een ding, maar zwangerschap is wat anders.

Maar goed, ik heb hem wel aangeraden de zaak niet op de spits te drijven want de verhouding is denk ik in dat huis volledig verziekt.