Pagina 1 van 2
rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 12:02
door zenga13
Hallo allemaal,
Ik heb even een vraagje mbt HCM
Ik heb nl een raskat met stamboom, zij is nu 1,5 jaar oud.
Recent ben ik er bij toeval achter gekomen dat er heel veel HCM in de stamboom voorkomt en dat haar overgrootvader is er zelfs aan overleden.
Nu ben ik dus heel erg bezorgt over de gezondheid van mijn poesje.
Ik heb al contact gehad met de fokker, maar die reageerde op een hele akelige manier. Omdat mijn poesje een schoonheidsfoutje heeft heb ik maar de helft voor haar betaald, dus ik mag niet zeuren.
Ik heb ten tijde van de aankoop wel gevraagd naar HCM, maar omdat ik daar verder niet van op de hoogte was klonk haar verhaal over niet testen heel erg aannemelijk.
Nu is het zo dat mijn dierenarts tijdens de sterilisatie afgelopen week iets aan haar hart opmerkte dat kan duiden op HCM. Zij wordt nu z.s.m. gescant op deze ziekte.
Nu is mijn vraag of iemand weet of ik de fokker aansprakelijk kan stellen als zij positief blijkt te zijn. Na de stamboom te hebben uitgeplozen is van enkele katten al jaren bekend dat deze HCM hebben en heeft de fokker dus gewoon bewust gefokt met lijnen met HCM en dit verzwegen bij de aankoop.
Er is bij de koop van het poesje geen contract afgesloten.
Nu is dus mijn vraag of ik iets kan beginnen en eventueel het aankoopbedrag kan terug vragen of een tegemoetkoming in de te maken dierenartskosten als zij ziek blijkt te zijn.
Alvast bedankt voor de reakties.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 12:42
door MAXIEM
Dag zenga13,
Er is bij de koop van het poesje geen contract afgesloten.
Nu is dus mijn vraag of ik iets kan beginnen en eventueel het aankoopbedrag kan terug vragen of een tegemoetkoming in de te maken dierenartskosten als zij ziek blijkt te zijn.
Het kopen van een poesje is in de zin van de wet een gewone consumentenkoop. En daar is dus WB7 boek 7 op van toepassing ook zonder dat er een schriftelijk kontract is afgesloten. Het probleem is dan dat je eerst moet kunnen bewijzen dat je het poesje van de betreffende verkoper hebt gekocht. Bovendien is het zo dat de eerste 6 maanden al verlopen zijn en dat je dus als consument geen aanspraak meer kunt maken op de wettelijke bescherming die je in de eerste 6 maanden als koper hebt. Nu er pakweg een jaar verlopen is moet je kunnen bewijzen dat het defekt er al was op de aankoopdatum en dat lijkt me vrijwel onmogelijk. Stel dat de koper wél meewerkt, dan moet je je poesje bij hem inleveren en krijg je de aankoopkosten terug. Het lijkt me dat je dat ook zelf niet meer wilt omdat je gehecht bent aan het dier. Dan blijft over een bijdrage van de verkoper aan de dierenartskosten. Uiteraard kun je dit vragen en zelfs eisen, maar ik geef je 0% kans dat de verkoper hier niet aan mee zal werken.
Laten we hopen dat het diertje geen HCM heeft en dat je samen nog vele gelukkige jaren kunt doormaken.
Vriendelijke groet, Paula.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 12:48
door zenga13
Ik heb alle a-mails nog vanaf ons eerste contact en de stamboom met daarop de naam van de fokker. Bewijs genoeg dus dat ik dit poesje bij hen gekocht heb.
Hcm is een erfelijke aandoening, dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. De afwijking was er dus al bij de geboorte.
Ik kan aan de hand van de HCM gevallen in de stamboom aantonen dat het gebrek dus al aanwezig was en dat de fokker redelijker wijs had kunnen weten dat dit kon gebeuren.
Inleveren doe ik het poesje niet, maar ik zal ze wel aansprakelijk stellen voor de kosten of een schadevergoeding. Voor zover ik weet is een fokker aansprakelijk bij aangeboren erfelijke afwijkingen. Waar baseer jij op dat dit niet zo is?
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 13:02
door MAXIEM
Nogmaals dag zenga13,
Zoals ik je post lees heb je de zaken goed op een rijtje staan. De verkoper zal zich dus niet kunnen onttrekken aan zijn medewerking, maar zal dat waarschijnlijk wél doen. Dan kun je natuurlijk een rechtzaak beginnen met een ongewisse uitkomst en veel kosten die uiteindelijk als je ongelijk krijgt ook voor jouw conto komen. Waarschijnlijk is de verkoper wel zo handig dat die je dan voor het blok zet: inleveren en geld terug. En daar zal je zoals ik lees zeker niet aan mee werken.
Nogmaals sukses en groeten, Paula.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 13:18
door zenga13
Hoi Paula,
Inderdaad, ik ben meteen als een razende op zoek gegaan naar info.
Helaas is de info wat betreft dit soort zaken soms erg tegenstrijdig.
Zoals het er nu naar uitziet zal de fokker inderdaad geen medewerking verlenen, ze was nu al niet redelijk, terwijl ik haar helemaal nergens van beschuldigde.
Indien nodig (als zij dus niet meewerkt) zal ik dus gewoon mijn rechtbijstand inschakelen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit allemaal zomaar kan en dat zo'n fokker daar kosteloos mee weg komt.
Het maakt me niet uit hoe lang dat gaat duren. Het gaat me niet eens om het geld, maar om het feit dat deze mensen gewoon fokken, een fortuin aan die dieren verdienen en als deze ziek blijken te zijn gewoon niet thuis geven. Zij weten zelf ook dondersgoed dat deze afwijking voorkomt in hun lijnen.
Mijn dieren betekenen alles voor mij en dat er dan zo met je gevoelens wordt omgesprongen vind ik gewoon niet kunnen.
Inderdaad is terugbrengen geen optie, maar dan moet mijn rechtbijstand maar even uitzoeken welke opties er wel zijn.
In ieder geval bedankt voor je reaktie.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 14:27
door Soraya
HCm is iets wat nog veel weerstand en vraagtekens oproept bij menigeen. Ik weet niet wat voor ras je hebt, want er bestaan al dna-tests.
Daarnaast (om even wat uitleg te geven voor mensen die niet weten wat hcm is) komt dit bij alle rassen voor, alleen niet alle rassen worden erop gecontroleerd. In mijn omgeving zijn in 2 maanden 3 huiskatten hieraan overleden.
Dit is een erfelijke ziekte van de hartspier, waarbij deze plaatselijk is verdikt. Daardoor kan hij minder goed functioneren. Met een ultrasound onderzoek kan onderzocht worden of het dier verschijnselen heeft van HCM. Bij katers is het vanaf 2 jaar te zien en bij poesen is dit pas op 3jarige leeftijd te zien. Meestal komt de ziekte op jonge leeftijd al naar boven. Op het moment dat een kat HCM heeft, en wordt gevolgd door castratie van alle aangedane katten, kan deze ziekte potentieel elimineren in de risicogroep. Hypertrofische cardiomyopathie is op het ogenblik één van de meest voorkomende hartaandoeningen, waarbij het hart op sommige plaatsen is verdikt en niet goed kan functioneren. HCM manifesteert zich op verschillende wijzen bij verschillende kattenrassen. Bij de Maine Coon is de ziekte tamelijk kwaadaardig, resulterend in een vroege dood.
De eerste symptomen kunnen zijn: een verlamde (achter)poot, sloomheid, ondertemperatuur, plotselinge benauwdheid, onregelmatige, zwakke of niet te voelen liespols, extra harttonen en een galopritme te horen met een stethoscoop, zwakke pulsaties in de lies, versterkte puntstoot bij het leggen van de hand op de borst, niet willen eten, braken en vermageren. De ziekte is meestal niet aantoonbaar gedurende het eerste tot tweede levensjaar. Zij wordt duidelijk op een leeftijd van twee tot drie jaar en wordt ernstig op een leeftijd van drie tot vijf jaar. Katers hebben vaker een ergere vorm van de ziekte en sterven vaker aan de ziekte dan poezen. Wanneer deze katten één normale ouder en één aangetaste ouder hebben, dan hebben ze 50% kans om de aandoening te erven. Van de aangetaste katten zal een bepaalde groep nog geen tekenen van HCM vertonen op een leeftijd van één jaar.
Als één ouder van een kat HCM heeft, kan de kat die dit erft, vijf tot acht jaar of langer leven zonder enig symptoom te hebben. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen katten met symptomen en katten zonder symptomen. Beide dieren, met of zonder symptomen, kunnen beter binnenshuis worden gehouden. Bij deze katten zal overgewicht moeten worden voorkomen, omdat overgewicht een extra beroep doet op de pompfunctie van het hart. De katten moeten een voeding met een laag zoutgehalte krijgen en eventueel ondersteunende medicatie voor het hart. Het verloop van de ziekte kan sterk wisselen. Een hercontrole van het hart door middel van echo kan iets zeggen over het verloop. Is deze gering, dan kan de tussenliggende periode van controle langer worden.
HCM is niet iets wat doorgegeven wordt aan alle nakomelingen, maar aan de helft hiervan.
Met dieren zit er een jaar standaard garatie erop om het heel bot te zeggen.
Tests zijn heel erg belangrijk, maar zijn een moment opname, waardoor er zeker nog later hcm kan worden geconstateerd. Verenigingen adviseren ook om te laten testen, zodat je ook meer overzicht hebt op de mogelijk zieke dieren.
JE zou contact op kunnen nemen met de vereniging waarbij de fokker is aangesloten voor advies.
Er zijn bij mijn weten 2 opties; of je krijgt het geld, maar moet vaak het diertje dan ook afstaan, of een gedeeltelijke vergoeding.
Ik hoop dat je hier misschien nog een beetje aan hebt.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 14:37
door zenga13
Hoi Soraya,
Dit is inderdaad de info die ik ook gevonden heb.
Ik heb ook ergens gelezen dat een fokker aansprakelijk is voor erfelijke aandoeningen. Er komen in de stamboom van mijn poesje 16 katten voor die iets met HCM hebben, 2 ervan zijn er al aan overleden, waaronder haar overgrootvader.
Ik wil dan in ieder geval laten uitzoeken in hoeverre de fokker aansprakelijk is. Ik meen dat in dit geval de garantie van 1 jaar niet opgaat aangezien het gaat om een erfelijke afwijking die bij de geboorte al aanwezig was en ik aan kan tonen dat het bij meerdere katten in de lijn voorkomt. De fokker heeft dus gefokt met lijnen waarin deze ziekte voorkomt en heeft dus opzettelijk dit risico genomen.
Bovendien is dit een ziekte die zoals je zelf al schrijft pas na jaren aantoonbaar is. Dan zou het wel makkelijk zijn voor een fokker. We fokken gezellig met zieke katten want het risico dat het binnen 1 jaar ontdekt wordt is toch maar klein.
Ik ga dan in ieder geval ook de rasvereniging inlichten alhoewel ik denk dat die er weinig mee gaan doen.
Ik ga dat dan inderdaad even uit laten zoeken.
Maar zoals ik al eerder zei is er nog geen zekerheid dat ze dit heeft, ik hoop uit de grond van mijn hart van niet.
Maar ik ben dan liever alvast voorbereid op de mogelijkheden zodat ik er nu op een heldere manier naar kan kijken en niet geleid door emoties als blijkt dat ze ziek is.
Ook jij heel erg bedankt voor je reaktie
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 15:27
door Soraya
Ik ga het verhaaltje nog iets lastiger maken... (en is niet verkeerd bedoelt, ik hoop dat je dat weet)
Ze kunnen het jou ook nog lastig maken, omdat jij het verhaaltje van het niet testen van de ouder dieren hebt geaccepteerd, en hierdoor eigenlijk ook de mogelijke gevolgen die er kunnen zijn. Dat bleek bij jou het geval te zijn.
Het kans dus ook nog eens zo zijn dat deze mensen niet eens hun dieren hebben getest, waardoor ze zelf niet eens weten dat hun dieren het zouden kunnen hebben.
Laat haar wel in ieder geval door een (door de vereniging erkend) persoon testen, anders kunnen de fokkers zelfs hierom moeilijk gaan doen.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 15:41
door zenga13
De fokker beweert nu ineens dat de dieren wel getest waren.
Ik heb haar om een kopie van deze test verzocht, maar geen enkele reaktie ontvangen. Ze heeft mij toen ik mijn poesje wilde laten testen toen ze 9 maanden was gezegd dat dit geen nut had omdat dat pas kan vanaf 1 jaar oud. Haar eigen dekkater was ten tijde van de dekking van de moeder van mijn poesje ook nog geen jaar oud, dus ze spreekt zichzelf wel tegen. Tevens is het dus door dit advies zo dat de termijn van 1 jaar nu zeker wel vertreken is. Maar ik heb ook dit allemaal op papier staan. Ook dat zij aangeeft dat er veel gefraudeert wordt met deze testen, dus ja, of die testen nu wel zo serieus zijn? Waarom begin je er anders over dat ze vals zijn?
Ik denk niet dat je een onwetende kittenkoper kunt verwijten dat hij niet op de hoogte is van de ernst van HCM. Dit was ook niet tot ik enkele weken geleden ineens las dat haar grootvader hier aan gestorven is.
Ik denk dat het nog altijd de plicht van de fokker is om te zorgen dat zij met lijnen fokken die vrij zijn van HCM of andere erfelijke ziekten.
Maar goed dat je dit aanhaalt, ook dit zal ik dan laten bekijken door de rechtbijstand. Ik weet liever meteen hoe groot mijn kansen zijn.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 19:02
door Soraya
Daar haal je direct een punt aan welke moeilijk te ontdekken valt... HCM kan op meerdere leeftijden naar voren komen.
BIj een aantal rassen is dit op een vroegtijdige leeftijd. Maar soms dus ook op latere leeftijd. Om dan fokdieren tot een jaar of 8 eigenlijk niet te laten dekken is dan ook niet te doen. Denk eens aan de hormonen en de schade welke deze ook kunnen aanrichten.
Maar ik moet wel zeggen dat een goede fokker (zeker als de ouders van hun dieren ook uit nederland komen) al weet van de lijnen, en als ze er achter komen dat er iets in de lijnen zit, dan ook de maatregelen treft die nodig zijn.
Maar met sommige lijnen (omdat nederland voorop loopt met testen) is het pas later te zien, en dan is de "schade"al aangericht. Dan zullen in ieder geval de goede fokkers wel open hierover zijn.
Als je weet bij welke vereninging hun zitten, kun je hierbij ook de testgegevens opvragen (deze moeten worden ingedient bij de aanvraag voor stamboom), tevens worden deze meestal ook doorgestuurt naar stichting felissana door betreffende specialist.
Op zich kan je eerder dan een jaar laten testen, maar vaak is er eerder wat zichtbaar als je wat langer wacht. Ik heb hier ook mijn dieren laten testen toen ze 15 maanden waren. Het is meer mijn eigen idee dat hoe langer je wacht hoe duidelijker het te zien is als dit er is. Gelukkig waren ze goedbevonden, en heb ik ook de (jaarlijkse) gegevens van in ieder geval de moeder.
Bij katers is het vaak wel eerder te zien dan de poezen als ik het goed heb begrepen.
Het volgende is niet verkeerd bedoelt hoor. Bij sommige rassen is het een "algemeen" gegeven dat er erfelijke ziekten in zitten. Omdat velen erover schrijven op hun site is het niet iets dat onbekend is. Dus mensen zouden hier toch vrij gemakkelijk op de hoogte kunnen zijn van de ziekten die voor kunnen komen.
Nouja, je zou een volgende keer niet zo snel laten afschepen betreffende de tests.
Hoewel deze ook "slechts"een moment opname zijn, en de DNA-tests al betrouwbaarder, vooral bij de maine coon.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 19:45
door zenga13
Bij dit ras is het nog niet algemeen bekend dat er veel HCM in voor komt. Op de site van de fokker wordt er ook niet over gepraat.
Ik had er wel eens over gelezen op een andere site, vandaar dat ik er bij deze fokker naar vroeg. Zij meldde mij dat het bij dit ras nog niet veel voorkwam en dat zij het scannen onzin vond. Ook zouden de adressen waar gescant werd er allemaal verschillende maatstaven op na houden waardoor er geen betrouwbaar beeld zou zijn.
Aangezien ik geen verstand heb/had van HCM heb ik dit dus voor waar aangenomen. Ik ben nl. geen fokker of dierenarts die zich hier allemaal mee bezig houdt en dus precies weet wat deze ziekte inhoudt.
Het is nu door de hulp van anderen dat ik deze info wel heb verkregen.
Het blijkt dus vaker voor te komen bij dit ras dan de fokker mij wilde doen geloven.
Het is van sommige katten uit de lijnen al jaren bekend blijkbaar dat ze HCM hebben, mijn fokker is hier echt wel van op de hoogte. Dit zijn ook lijnen die gewoon uit Nederland komen. Als ik de info op kan vragen, kan de fokker het ook en ik mag er vanuit gaan dat een fokker eerst zijn huiswerk doet voordat hij een kater en poes bij elkaar zet.
Mijn poesje zal in ieder geval bij een erkend specialist gescant worden.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:20
door Marianna
Als er een zaak van komt dan zul jij moeten aantonen dat de fokker niet alles in het werk heeft gesteld om erfelijke aandoeningen te voorkomen en het risico zo klein mogelijk te maken dat het nageslacht ziek wordt. Wanneer je dat kunt aantonen dan is de fokker als verkoper in gebreke gebleven en daardoor ook aansprakelijk. In een uitzending van de rijdende rechter is een zaak over een hond met HD geweest, de fokker is toen ook veroordeeld... zal ff proberen die zaak terug te vinden.
Ben inmiddels wel erg nieuwsgierig geworden welk ras jij hebt... Feit over HCM is dat deze aandoening bij alle rassen voorkomt en een aantal rassen heel vaak getroffen blijken te worden, al kan dat ook komen door het vele testen van fokkers die zich ook voor het nageslacht verantwoordelijk voelen.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:32
door zenga13
Hoi Marianna,
Als je fokt met lijnen waarin heel veel HCM voorkomt zoals in de stamboom van mijn poesje (haar overgrootvader is eraan gestorven), dan doe je er in mijn ogen niet alles aan om te voorkomen dat het nageslacht ziek wordt.
Zoals in dat stukje van de rijdende rechter staat (ik heb het ook gelezen) kan de fokker verweten worden dat hij/zij fokte met lijnen waarin HD voorkwam. Dit is dus ook het geval bij mij, er komen 16 katten in voor die iets met HCM hebben, tenzij nakomelingen, tenzij ouders.
Aangezien ik deze info nu uit een openbare HCM database heb, mag ik aannemen dat de fokker ook wel over deze info kan beschikken. Deze resultaten zijn al enkele jaren oud. Haar overgrootvader was al in 2001 positief getest. De fokker van de ouders van deze positieve kater is er altijd heel open over geweest, dus het was algemeen bekend. En zo zijn er nog een aantal katten waarvan het bekend was.
Helaas krijg ik geen reaktie op mijn vraag om de testgegevens van voor de dekking. Ik betwijfel dan ook ten zeerste dat deze er zijn.
Jammer genoeg was ik toendertijd niet op de hoogte van dit hele HCM gebeuren, anders was ik er me zeker meer in gaan verdiepen. Gelukkig zijn er fokkers die er wel heel open over zijn en die dus wel begaan zijn met het lot van deze dieren. Daardoor kom ik nu steeds meer te weten en komt er steeds meer naar boven.
Maar het feit dat er gewoon gefokt wordt met HCM bekende lijnen lijkt me al aanwijzingen genoeg dat niet aan het voorkomen van erfelijke aandoeningen voldaan is.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:34
door Marianna
http://www.ncrv.nl/upnh/ZsbnjrkHwI_S03457pup_dood.doc
Hier de zaak van de rijdende rechter.... Deze zaak kan als jurisprudentie gelden en daardoor bij een zaak over HCM ook helpen de zaak aan te spannen en te winnen... Er is ook een uitspraak van de hoge raad die ik helaas niet op internet kan vinden waarin een verkoper het dier terug eiste, deze eis is afgewezen omdat er rekening is gehouden met de emotionele binding die koper en dier ontwikkeld hebben. Mijn advocaat heeft mij in 2004 van deze uitspraak op de hoogte gebracht, toen ik zelf een zaak tegen een fokker had aangespannen en zij de dieren terug wilde eisen.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:37
door Marianna
Omdat mijn poesje een schoonheidsfoutje heeft heb ik maar de helft voor haar betaald, dus ik mag niet zeuren.
In de zaak om de dode pup hadden de kopers het hondje ook voor een lager bedrag... Toch moest de fokker de aankoopsom volledig vergoeden en ook de kosten die voor geneeskundig onderzoek, euthanasie en crematie waren gemaakt.... Als koper heb je meer rechten dan de fokker wenst te erkennen.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:38
door zenga13
Hoi Marianna,
Het is deze zaak die mij ook een beetje hoop gaf om een kans te maken.
Ik vind het ook absurt dat een fokker de kat terug kan eisen bij terugbetaling van het aankoopbedrag. Ik heb haar al 1,5 jaar en pieker er niet over haar terug te geven. Ik vind het dus wel terecht dat er rekening wordt gehouden met emotionele binding. Anders hebben fokkers het wel heel erg makkelijk, hoeveel mensen geven nu na 1,5 jaar een huisdier terug??
Mocht je de uitspraak van de hoge raad toch nog ergens tegenkomen, dan hoor ik het uiteraard graag.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:41
door zenga13
Ik vond het ook absurt dat de fokker over dat lagere aankoopbedrag begon. Dit was ivm een schoonheidsfoutje, niet vanwege een erfelijke aandoening. Die zit dan blijkbaar ongevraagd bij de prijs inbegrepen.
Die mensen snappen gewoon niet dat de emotionele waarde niet in geld is uit te drukken, maar dat blijkt al uit hun hele reaktie en het niet meer reageren op vragen en verzoeken tot info.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:41
door Marianna
Ik moet een dezer dagen nog even contact opnnemen met mijn advocaat, dan zal ik vragen of hij het zaaknummer weet.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:43
door zenga13
Alvast heel erg bedankt, jouw opmerkingen geven de burger weer moed.
Re: rechten koper poes met HCM?
Geplaatst: 28 aug 2006 21:57
door Marianna
Fijn dat mijn reacties een beetje helpen
Hier kun je zoeken naar uitspraken van de hoge raad... ik zoek ook mee
http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Hog ... itspraken/