Het lukt! De buurvrouw staat straks op straat!
Geplaatst: 04 sep 2006 14:06
Amsterdam, zaterdag 11 maart 2006
Het lukt! De buurvrouw staat straks op straat!
'helaas denken wij toch dat de visite schoenen aan had' Als het aan woningcorporatie Rochdale ligt, wordt Claudia Amelsbeek 24 maart uit haar woning in de Johann Keplerstraat gezet wegens geluidsoverlast. Amelsbeek, 51 en sinds vorig jaar hartpatiënte, woont er 26 jaar. De rechter heeft beslist, maar hoe betrouwbaar is het dossier?
tekst loes de fauwe
foto's jan-dirk van der burg
'U danst met grote regelmaat met schoenen, al dan niet voorzien van hakken, in uw woning. Ook lijkt het erop dat u andere mensen uitnodigt om samen met u te dansen. Helaas dwingt u ons een drastische maatregel te nemen. (...) De geluidsoverlast bestaat (nog altijd) uit: harde muziek, met korte tussenpozen, enkele uren achtereen, het lopen op hakken over de harde vloerbedekking, het slaan met deuren bij thuiskomst en vertrek.'
Aldus luidt de waarschuwing van woningbouwvereniging Rochdale aan huurster Claudia Amelsbeek uit de Johann Keplerstraat (Watergraafsmeer) op 25 mei 2005. Een brief van twee maanden later meldt hetzelfde, nu gespecificeerd met data en tijdstippen. Op 26 augustus is het schrijven nog specifieker, waarna mevrouw wordt gemaand zachte vloerbedekking te nemen en klachten van buren serieus te nemen. Daarna wordt gedreigd met maatregelen.
Na deze brieven belt Amelsbeek wel eens met haar verhuurder, of met de buurtregisseur van de politie, om haar verhaal te doen: zij veroorzaakt helemaal geen overlast, ze heeft helemaal geen problemen met buren, ze geeft geen feesten. En ze neemt ook geen zachte vloerbedekking, omdat de houten vloer in de kostbaar verbouwde woning op een door de vorige verhuurder goedgekeurde wijze is geïsoleerd. Latere contacten met Rochdale en de buurtregisseur verlopen even ongeregeld. Men probeert afspraken met Amelsbeek te maken, maar dat lukt niet vaak. Rochdale en de buurtregisseur komen aan de deur, maar ze is zelden thuis.
Amelsbeek bestrijdt de aantijgingen van de buren, op één punt na: ze draait voordat ze naar salsales gaat altijd een half uur muziek, hard, om te oefenen. Maar nooit op rare uren. Haar gebrek aan reactie op de aanmaningen van de woningbouwvereniging wijt zij aan haar psychische toestand. Ze probeerde in die tijd, vertelt zij, haar leven weer overeind te zetten. Na een huwelijk waarin ze langdurig is mishandeld, en na de scheiding was ze er slecht aan toe: "Ik leefde in een andere wereld, het is niet eens tot mij doorgedrongen welke brieven allemaal binnenkwamen, ik was bezig te overleven."
Ze had er geen idee van dat in de vijf jaar geleden aangepaste benedenwoning haar buurman Bram K. en zijn partner Jos S. - veertigers, hij is door zware gezondheidsklachten aan huis gekluisterd - haar bewegingen precies volgden: op de minuut werd dag in dag uit, meer dan een jaar lang, geklokt wat de bovenbuurvrouw deed en wat voor geluid dat gaf. Dat ontdekte ze pas tijdens de gerechtelijke procedure.
De geschiedenis van Claudia Amelsbeek gaat een stuk terug. De echtelijke twisten en de klachten daarover staan in de dossiers van de woningbouwvereniging. Amelsbeek - in de buurt bekend als een aardige vrouw, sociaal, vrijwilligster in het kinderwerk - is in dat dossier niet de spil, maar haar ex-man die 'onder begeleiding staat van de GGD om zijn agressie te leren beheersen'. Maar dat dossier blijft, na vertrek en veroordeling van haar ex, wel bestaan.
De woningbouwvereniging heeft voor bewoners met klachten over buren duidelijke instructies. Afgezien van aanmoediging in gesprek te gaan en zelf zaken op te lossen, wordt duidelijk aangegeven dat, als het menens wordt, een schriftelijk dossier nodig is voor een eventuele juridische procedure: 'Hoe meer bewijsmateriaal hoe beter!' aldus de Rochdale-brochure hierover. In het benedenhuis aan de Johann Keplerstraat is die instructie nauwkeurig gevolgd. De eerste brief, over de huiselijke ruzies, dateert van februari 2003. De buren hebben dan al contact met de buurtregisseur en het meldpunt overlast. Buurman schrijft: 'Wij houden u op de hoogte'.
Pas in maart 2004 volgt een nieuwe brief. Het gaat nu om het lopen op de houten vloer, om harde salsamuziek. 'Wanneer mevrouw thuiskomt, hoor je dit gelijk. De deur knalt minuten na in de sponningen, de vloerdelen van de trap bibberen voor haar en als ze op éénhoog is, loopt ze meerdere malen door haar gehele woning op schoenen met hakjes (blokhakjes).'
Het Formulier Overlast leert de benedenburen dat overlast met datum, tijd, soort en duur moet worden omschreven, evenals de melding of de politie is gebeld en of die ook overlast heeft geconstateerd: '8.15 tot 20.30: Het is weer disco boven.'
Buurvrouw S. begint te e-mailen met de diverse klachtloketten. Met de buurtregisseur, Wouter Hermsen, bij voorbeeld: 'Hallo Wouter, ik heb vandaag een aanvaring gehad met Claudia over haar planten, daar zit luis in en dat geeft smerigheid op mijn ramen (...) Ik heb naar de politie gebeld, maar je was er niet. Ik heb ook de woningbouw gebeld, maar de hr Schneider was er helaas ook niet. Ik moest namelijk even met iemand hierover praten.' (10 mei 2004)
Dan weer gaat een brief aan de woningbouw over het verjaardagsfeestje van buurvrouw Amelsbeek: 'Helaas denken wij toch dat de visite schoenen aan had.(...) Om kwart over elf heeft mijn man de politie gebeld. Om twaalf uur was het rustig. Met vriendelijke groet.'
Op 13-12-2004 begint Bram K. zijn logboek. Nu wordt het ernst. In het Claudia-dossier laten zo'n veertig uitgeprinte pagina's zien hoe de benedenbuurman zijn dagen pleegt te vullen: hij houdt bij wanneer ze thuiskomt en weggaat, hoeveel minuten muziek er te horen is, wat ze draait, wanneer ze stofzuigt, of zij - al dan niet geschoeid - loopt van achter naar voren of andersom. Opvallend is dat de herrie zich nooit voordoet op onaangenaam late of heel vroege uren. Zijn observaties nemen in heftigheid toe: 'Belangrijk, belangrijk,' zo beginnen ze af en toe. Of, 10.30 uur: 'Het is weer schoonmaaktijd en het is weer een dreun van bassen.'
De buren, met hun kwetsbare gezondheid gaan blijkens het logboek omstreeks negen uur
's avonds naar bed - en dan horen ze helemaal elke beweging: 'Na even geen overlast moet ik nu toch melden dat wij echt last hebben van extreme overlast welke in eerste instantie vijf minuten duurde.' Of: 'Het is woensdag, 7.25. Claudia gaat zo weg omdat zij dan bloed moet laten prikken. En ja hoor, ze ging om 7.40 weg en zo kon ik dit alweer noteren in het verslag.'
Daartoe aangemoedigd sturen de onderburen periodiek de verzamelde notities naar het meldpunt overlast, de politie en de woningbouw : 'Geachte lezer, hierbij weer een overzicht van de overlast mw Amelsbeek. Groetjes, Jos S. en Bram K.'
In de tweede helft van 2005 krijgt het logboek steeds meer het karakter van persoonlijk dagboek: 'Bram gaat er maar even uit, even schrijven.' En: 'Ik voel mij vandaag niet zo lekker in mijn hoofd.' Met obsessieve trekken ook: de noteringen worden steeds specifieker, per minuut genoteerd. Het kan niet anders of buurman en buurvrouw hebben met de stopwatch in de hand zitten turven en hun groeiende ergernissen met steeds meer uitroeptekens, puntjes en vraagtekens genoteerd.
K. noteert zelfs hoe maatschappelijk werker Frits Schneider van Rochdale een andere buurvrouw, voor wie 'Claudia niet weg hoeft', maant 'om nu geen zoete broodjes te bakken'.
Intussen worden bij de woningcorporatie de stapels overlastmeldingen zorgvuldig verzameld. Buren worden ondervraagd, maar vooralsnog worden de klachten niet ruim gesteund.
Rochdale stuurt intussen steeds dreigender brieven, waarop nauwelijks reactie volgt.
Zo valt begin januari bij Amelsbeek de dagvaarding in de bus voor een zitting bij de rechter waarin Rochdale ontbinding eist van de huurovereenkomst, wegens geluidsoverlast. Als op 24 januari het kort geding dient, ziet Amelsbeek haar - Utrechtse - advocaat voor het eerst, een half uur voor de zitting. Zelfs dan dringt nog niet tot haar door wat er werkelijk aan de hand is. Voor de rechter verklaart zij nog steeds zich van geen kwaadbewust te zijn.
Dat dat niet bevorderlijk is voor haar positie, blijkt uit de overwegingen in het vonnis. De rechter ziet de samenvatting van de klachten, de vergeefse pogingen van Rochdale en buurtregisseur om Amelsbeek in beweging te krijgen - het waarom daarvan blijft onbesproken - en komt op grond van die stukken tot een uitspraak. De huurovereenkomst mag worden ontbonden.
Amelsbeek zit inmiddels verzenuwd op de bank in haar huis, een pico bello ingerichte woning, en telt de dagen naar de 24ste maart af, de dag dat ze dakloos zal worden. Vorig jaar had ze een hartinfarct, maar ze herstelt. Nooit zou ze, zegt ze, iets doen om haar huis, eindelijk haar eigen plekje, te riskeren. Juist nu het mooi is opgeknapt en ze na al die jaren ellende weer een beetje mens wordt. Ze heeft zich, zegt ze, nooit gerealiseerd hoe ernstig de situatie was: "Ik ben geen Tokkie. Ik leefde gewoon in een andere wereld."
Het vonnis heeft afgelopen weken in de Johann Keplerstraat beroering gegeven onder andere buren. Dat Amelsbeek weg moet, wekt verbijstering. Nu blijkt hoe de ene buurman heeft gepoogd te bemiddelen, evenals pastor Nico Essen, maar vergeefs. Het klagende echtpaar beneden weigert over de zaak te praten.
Buurvrouw Mirjam van het andere portiek is zeer verontwaardigd, omdat volgens haar van grote overlast helemaal geen sprake is of was: "Claudia is een aardige, sociale vrouw, ze past hier op kinderen! Het zijn die benedenburen die naar doen en grimmig. En nu ligt dat vonnis er en zeggen zij: 'Dit is een zaak van de woningbouw, die is de rechtszaak begonnen'. Alsof zij niet alle munitie hebben aangedragen."
Amelsbeeks nieuwe advocaat, Karin Boukema, heeft hoger beroep aangetekend. In haar appel voert ze aan wat in eerste instantie onbesproken bleef: de omstandigheden van Amelsbeek zelf.
Het meldpunt Overlast noch de politie is bereid om over de kwestie Amelsbeek iets toe te lichten, om reden van privacy dan wel, zoals de politie laat weten, 'omdat dit een zaak is tussen huurster en verhuurder'. Rochdale-woordvoerder Pim Krommenhoek laat in eerste instantie weten dat uitzetting wegens overlast heel bijzonder is, en dat het Rochdale eigenlijk heeft verbaasd dat het de zaak won. Hij voegt er ongevraagd aan toe dat het wel zo is 'dat mevrouw Amelsbeek bij een psychotherapeut heeft gelopen'. "En die zegt: 'Ze neigt tot uitdagen'."
In tweede instantie wenst Krommenhoek niets meer te zeggen. Ook niet of de klachten van de benedenbuurman zijn gecheckt op realiteitsgehalte: in het dossier ontbreken processen-verbaal of geluidsmetingen. "Wij hoeven aan u geen verantwoording af te leggen." Ook op deze publicatie wil de corporatie niet reageren. Van uitstel van de ontruiming tot in hoger beroep uitspraak is gedaan, kan geen sprake zijn, zei de woordvoerder vorige week nog wel. "Ook al zal mevrouw, inderdaad, dan maar naar het HVO moeten." Argument: "Sinds de dagvaarding op de mat ligt, is ze stil." huisbaas maant buren: geen zoete broodjes bakken
Copyright: Het Parool
Heeft u ook zoiets meegemaakt of kent u iemand in uw omgeving die iets soortgelijks is overgekomen? Graag verneem ik uw reactie via [email protected]
Het lukt! De buurvrouw staat straks op straat!
'helaas denken wij toch dat de visite schoenen aan had' Als het aan woningcorporatie Rochdale ligt, wordt Claudia Amelsbeek 24 maart uit haar woning in de Johann Keplerstraat gezet wegens geluidsoverlast. Amelsbeek, 51 en sinds vorig jaar hartpatiënte, woont er 26 jaar. De rechter heeft beslist, maar hoe betrouwbaar is het dossier?
tekst loes de fauwe
foto's jan-dirk van der burg
'U danst met grote regelmaat met schoenen, al dan niet voorzien van hakken, in uw woning. Ook lijkt het erop dat u andere mensen uitnodigt om samen met u te dansen. Helaas dwingt u ons een drastische maatregel te nemen. (...) De geluidsoverlast bestaat (nog altijd) uit: harde muziek, met korte tussenpozen, enkele uren achtereen, het lopen op hakken over de harde vloerbedekking, het slaan met deuren bij thuiskomst en vertrek.'
Aldus luidt de waarschuwing van woningbouwvereniging Rochdale aan huurster Claudia Amelsbeek uit de Johann Keplerstraat (Watergraafsmeer) op 25 mei 2005. Een brief van twee maanden later meldt hetzelfde, nu gespecificeerd met data en tijdstippen. Op 26 augustus is het schrijven nog specifieker, waarna mevrouw wordt gemaand zachte vloerbedekking te nemen en klachten van buren serieus te nemen. Daarna wordt gedreigd met maatregelen.
Na deze brieven belt Amelsbeek wel eens met haar verhuurder, of met de buurtregisseur van de politie, om haar verhaal te doen: zij veroorzaakt helemaal geen overlast, ze heeft helemaal geen problemen met buren, ze geeft geen feesten. En ze neemt ook geen zachte vloerbedekking, omdat de houten vloer in de kostbaar verbouwde woning op een door de vorige verhuurder goedgekeurde wijze is geïsoleerd. Latere contacten met Rochdale en de buurtregisseur verlopen even ongeregeld. Men probeert afspraken met Amelsbeek te maken, maar dat lukt niet vaak. Rochdale en de buurtregisseur komen aan de deur, maar ze is zelden thuis.
Amelsbeek bestrijdt de aantijgingen van de buren, op één punt na: ze draait voordat ze naar salsales gaat altijd een half uur muziek, hard, om te oefenen. Maar nooit op rare uren. Haar gebrek aan reactie op de aanmaningen van de woningbouwvereniging wijt zij aan haar psychische toestand. Ze probeerde in die tijd, vertelt zij, haar leven weer overeind te zetten. Na een huwelijk waarin ze langdurig is mishandeld, en na de scheiding was ze er slecht aan toe: "Ik leefde in een andere wereld, het is niet eens tot mij doorgedrongen welke brieven allemaal binnenkwamen, ik was bezig te overleven."
Ze had er geen idee van dat in de vijf jaar geleden aangepaste benedenwoning haar buurman Bram K. en zijn partner Jos S. - veertigers, hij is door zware gezondheidsklachten aan huis gekluisterd - haar bewegingen precies volgden: op de minuut werd dag in dag uit, meer dan een jaar lang, geklokt wat de bovenbuurvrouw deed en wat voor geluid dat gaf. Dat ontdekte ze pas tijdens de gerechtelijke procedure.
De geschiedenis van Claudia Amelsbeek gaat een stuk terug. De echtelijke twisten en de klachten daarover staan in de dossiers van de woningbouwvereniging. Amelsbeek - in de buurt bekend als een aardige vrouw, sociaal, vrijwilligster in het kinderwerk - is in dat dossier niet de spil, maar haar ex-man die 'onder begeleiding staat van de GGD om zijn agressie te leren beheersen'. Maar dat dossier blijft, na vertrek en veroordeling van haar ex, wel bestaan.
De woningbouwvereniging heeft voor bewoners met klachten over buren duidelijke instructies. Afgezien van aanmoediging in gesprek te gaan en zelf zaken op te lossen, wordt duidelijk aangegeven dat, als het menens wordt, een schriftelijk dossier nodig is voor een eventuele juridische procedure: 'Hoe meer bewijsmateriaal hoe beter!' aldus de Rochdale-brochure hierover. In het benedenhuis aan de Johann Keplerstraat is die instructie nauwkeurig gevolgd. De eerste brief, over de huiselijke ruzies, dateert van februari 2003. De buren hebben dan al contact met de buurtregisseur en het meldpunt overlast. Buurman schrijft: 'Wij houden u op de hoogte'.
Pas in maart 2004 volgt een nieuwe brief. Het gaat nu om het lopen op de houten vloer, om harde salsamuziek. 'Wanneer mevrouw thuiskomt, hoor je dit gelijk. De deur knalt minuten na in de sponningen, de vloerdelen van de trap bibberen voor haar en als ze op éénhoog is, loopt ze meerdere malen door haar gehele woning op schoenen met hakjes (blokhakjes).'
Het Formulier Overlast leert de benedenburen dat overlast met datum, tijd, soort en duur moet worden omschreven, evenals de melding of de politie is gebeld en of die ook overlast heeft geconstateerd: '8.15 tot 20.30: Het is weer disco boven.'
Buurvrouw S. begint te e-mailen met de diverse klachtloketten. Met de buurtregisseur, Wouter Hermsen, bij voorbeeld: 'Hallo Wouter, ik heb vandaag een aanvaring gehad met Claudia over haar planten, daar zit luis in en dat geeft smerigheid op mijn ramen (...) Ik heb naar de politie gebeld, maar je was er niet. Ik heb ook de woningbouw gebeld, maar de hr Schneider was er helaas ook niet. Ik moest namelijk even met iemand hierover praten.' (10 mei 2004)
Dan weer gaat een brief aan de woningbouw over het verjaardagsfeestje van buurvrouw Amelsbeek: 'Helaas denken wij toch dat de visite schoenen aan had.(...) Om kwart over elf heeft mijn man de politie gebeld. Om twaalf uur was het rustig. Met vriendelijke groet.'
Op 13-12-2004 begint Bram K. zijn logboek. Nu wordt het ernst. In het Claudia-dossier laten zo'n veertig uitgeprinte pagina's zien hoe de benedenbuurman zijn dagen pleegt te vullen: hij houdt bij wanneer ze thuiskomt en weggaat, hoeveel minuten muziek er te horen is, wat ze draait, wanneer ze stofzuigt, of zij - al dan niet geschoeid - loopt van achter naar voren of andersom. Opvallend is dat de herrie zich nooit voordoet op onaangenaam late of heel vroege uren. Zijn observaties nemen in heftigheid toe: 'Belangrijk, belangrijk,' zo beginnen ze af en toe. Of, 10.30 uur: 'Het is weer schoonmaaktijd en het is weer een dreun van bassen.'
De buren, met hun kwetsbare gezondheid gaan blijkens het logboek omstreeks negen uur
's avonds naar bed - en dan horen ze helemaal elke beweging: 'Na even geen overlast moet ik nu toch melden dat wij echt last hebben van extreme overlast welke in eerste instantie vijf minuten duurde.' Of: 'Het is woensdag, 7.25. Claudia gaat zo weg omdat zij dan bloed moet laten prikken. En ja hoor, ze ging om 7.40 weg en zo kon ik dit alweer noteren in het verslag.'
Daartoe aangemoedigd sturen de onderburen periodiek de verzamelde notities naar het meldpunt overlast, de politie en de woningbouw : 'Geachte lezer, hierbij weer een overzicht van de overlast mw Amelsbeek. Groetjes, Jos S. en Bram K.'
In de tweede helft van 2005 krijgt het logboek steeds meer het karakter van persoonlijk dagboek: 'Bram gaat er maar even uit, even schrijven.' En: 'Ik voel mij vandaag niet zo lekker in mijn hoofd.' Met obsessieve trekken ook: de noteringen worden steeds specifieker, per minuut genoteerd. Het kan niet anders of buurman en buurvrouw hebben met de stopwatch in de hand zitten turven en hun groeiende ergernissen met steeds meer uitroeptekens, puntjes en vraagtekens genoteerd.
K. noteert zelfs hoe maatschappelijk werker Frits Schneider van Rochdale een andere buurvrouw, voor wie 'Claudia niet weg hoeft', maant 'om nu geen zoete broodjes te bakken'.
Intussen worden bij de woningcorporatie de stapels overlastmeldingen zorgvuldig verzameld. Buren worden ondervraagd, maar vooralsnog worden de klachten niet ruim gesteund.
Rochdale stuurt intussen steeds dreigender brieven, waarop nauwelijks reactie volgt.
Zo valt begin januari bij Amelsbeek de dagvaarding in de bus voor een zitting bij de rechter waarin Rochdale ontbinding eist van de huurovereenkomst, wegens geluidsoverlast. Als op 24 januari het kort geding dient, ziet Amelsbeek haar - Utrechtse - advocaat voor het eerst, een half uur voor de zitting. Zelfs dan dringt nog niet tot haar door wat er werkelijk aan de hand is. Voor de rechter verklaart zij nog steeds zich van geen kwaadbewust te zijn.
Dat dat niet bevorderlijk is voor haar positie, blijkt uit de overwegingen in het vonnis. De rechter ziet de samenvatting van de klachten, de vergeefse pogingen van Rochdale en buurtregisseur om Amelsbeek in beweging te krijgen - het waarom daarvan blijft onbesproken - en komt op grond van die stukken tot een uitspraak. De huurovereenkomst mag worden ontbonden.
Amelsbeek zit inmiddels verzenuwd op de bank in haar huis, een pico bello ingerichte woning, en telt de dagen naar de 24ste maart af, de dag dat ze dakloos zal worden. Vorig jaar had ze een hartinfarct, maar ze herstelt. Nooit zou ze, zegt ze, iets doen om haar huis, eindelijk haar eigen plekje, te riskeren. Juist nu het mooi is opgeknapt en ze na al die jaren ellende weer een beetje mens wordt. Ze heeft zich, zegt ze, nooit gerealiseerd hoe ernstig de situatie was: "Ik ben geen Tokkie. Ik leefde gewoon in een andere wereld."
Het vonnis heeft afgelopen weken in de Johann Keplerstraat beroering gegeven onder andere buren. Dat Amelsbeek weg moet, wekt verbijstering. Nu blijkt hoe de ene buurman heeft gepoogd te bemiddelen, evenals pastor Nico Essen, maar vergeefs. Het klagende echtpaar beneden weigert over de zaak te praten.
Buurvrouw Mirjam van het andere portiek is zeer verontwaardigd, omdat volgens haar van grote overlast helemaal geen sprake is of was: "Claudia is een aardige, sociale vrouw, ze past hier op kinderen! Het zijn die benedenburen die naar doen en grimmig. En nu ligt dat vonnis er en zeggen zij: 'Dit is een zaak van de woningbouw, die is de rechtszaak begonnen'. Alsof zij niet alle munitie hebben aangedragen."
Amelsbeeks nieuwe advocaat, Karin Boukema, heeft hoger beroep aangetekend. In haar appel voert ze aan wat in eerste instantie onbesproken bleef: de omstandigheden van Amelsbeek zelf.
Het meldpunt Overlast noch de politie is bereid om over de kwestie Amelsbeek iets toe te lichten, om reden van privacy dan wel, zoals de politie laat weten, 'omdat dit een zaak is tussen huurster en verhuurder'. Rochdale-woordvoerder Pim Krommenhoek laat in eerste instantie weten dat uitzetting wegens overlast heel bijzonder is, en dat het Rochdale eigenlijk heeft verbaasd dat het de zaak won. Hij voegt er ongevraagd aan toe dat het wel zo is 'dat mevrouw Amelsbeek bij een psychotherapeut heeft gelopen'. "En die zegt: 'Ze neigt tot uitdagen'."
In tweede instantie wenst Krommenhoek niets meer te zeggen. Ook niet of de klachten van de benedenbuurman zijn gecheckt op realiteitsgehalte: in het dossier ontbreken processen-verbaal of geluidsmetingen. "Wij hoeven aan u geen verantwoording af te leggen." Ook op deze publicatie wil de corporatie niet reageren. Van uitstel van de ontruiming tot in hoger beroep uitspraak is gedaan, kan geen sprake zijn, zei de woordvoerder vorige week nog wel. "Ook al zal mevrouw, inderdaad, dan maar naar het HVO moeten." Argument: "Sinds de dagvaarding op de mat ligt, is ze stil." huisbaas maant buren: geen zoete broodjes bakken
Copyright: Het Parool
Heeft u ook zoiets meegemaakt of kent u iemand in uw omgeving die iets soortgelijks is overgekomen? Graag verneem ik uw reactie via [email protected]