Pagina 1 van 1

verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 14 nov 2006 12:44
door peewee
Nog een punt om op te letten.
Wanneer je de einddatum van je polis bereikt, of tussentijds de polis afkoopt, ontvang je dus (de altijd zwaar tegenvallende) uitkering.
Sommige verzekeraars, o.a. Aegon'Spaarbeleg, laten de deelnemers dan een vrijwaringsverklaring tekenen waarbij Spaarbeleg zich vrijwaart tegen (latere) aansprakelijkheid.

TEKEN ZO'n VRIJWARING NOOIT. HAAL EEN GROTE STREEP DOOR DEZE CLAUSULE(maak vervolgens een kopie als bewijs van die doorhaling !) OF -BETER NOG- LAAT JE VERZEKERAAR WETEN DAT JE JE ALLE RECHTEN VOORBEHOUD.

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 14 nov 2006 13:22
door wallybally
En waarom dan?

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 14 nov 2006 18:55
door Anna2
Peewee...je kunt idd die vrijwaringsverklaring niet tekenen, maar de verzekeraar kan dan ook besluiten niet uit te keren.

Belangrijker..de vrijwaringsverklaring komt eigenlijk nooit ter sprake als het gaat om een eenvoudige afkoop van een eenvoudige kapitaalverzekering. Pas bij lijfrente, pensioen, gouden handdruk óf als er (vermoedelijk) sprake is van (ex-)partners, wordt gevraagd om een vrijwaringsverklaring. Dit is normaal en heeft absoluut niet te maken met kosten oid. De verzekeraar wil zich (logisch) vrijwaren van toekomstige claims (bijvoorbeeld van argeloze exen, komt ook nogal eens voor...).

Misschien heb jij bewijs dat er bepaalde verzekeraars zijn die anders omgaan met vrijwaringsverklaringen? Dan vraag ik je om concreter te zijn en zeker wat dit onderwerp betreft niet alle verzekeraars over 1 kam te scheren.

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 15 nov 2006 09:53
door peewee
....

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 15 nov 2006 09:55
door peewee
Anna2
Het ledenblad 'Geldzaken'van de Vereniging Consument & Geldzaken heeft hiet een of twee keer aandacht aan geschonken. Drie of vier jaar geleden. Dat betrof toen Aegon dochter Spaarbeleg. Meer concreet bij het KoersPlan. Eén van de meest verkochte beleggingsverzekeringen in ons land en waarvan Spaarbeleg zelf heeft toegegeven dat daarvan circa 575.000 polissen zijn verkocht.

Overigens juridisch kan een verzekeraar NIET weigeren om niet uit te keren wanneer iemand een streep haalt door zo'n vrijwaringsclausule.
Dit betreft immers een naderhand toegevoegde clausule die NIET eenzijdig aan de polishouder kan worden opgelegd.

Waarschijnlijk heeft in ieder geval Spaarbeleg de bui al zien hangen (toekomstige rechtszaken !).

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 15 nov 2006 10:06
door Anna2
Hai Peewee...

Alleen even voor mijn begrip...nu weet ik nog steeds niet om wat voor vrijwaringsverklaring het in dit geval zou gaan. En eigenlijk heb ik nog nooit gehoord van een geclausuleerde vrijwaringsverklaring. Wat staat daar dan precies in? En gaat het om een renteproduct (dus bijv lijfrente) of een kapitaalproduct?? Kun je me er iets meer over vertellen?

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 16 nov 2006 10:10
door peewee
Het KoersPlan is een Kapitaalverzekering.
Bij het KoersPlan schijnt de verklaring 'verstopt' te zitten in het formulier dat de deelnemer bij het bereiken van de einddatum, samen met het bewijs van in leven zijn (attestio de vitae) moet opzenden aan Spaarbeleg. Heel geniepig allemaal. Veel KoersPlan deelnemers zullen zich van die vrijwaringverklaring niet bewust zijn.

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 16 nov 2006 11:40
door Anna2
Aha. Goed. Ter nuancering.... Zoals ik eerder zei...bij lijfrente ed (dus producten die in termijnen uitgekeerd worden en waarbij de verzekeraar aansprakelijk is voor inhoudingen) is het normaal en (ik meen) zelfs verplicht.

De vrijwaringsverklaring waar jij op doelt is ook niet abnormaal, maar heeft een heel ander doel. Er wordt namelijk veel gefraudeerd. Het komt regelmatig voor dat gescheiden mensen liegen over hun burgerlijke staat, ze zouden alleenstaand zijn (en dus niet gescheiden. Dat laatste heeft namelijk invloed op de uitkering). Als uit het dossier ook niets blijkt van een eerder huwelijk, handelt de verzekeraar te goeder trouw en keert het bedrag gewoon uit. Echter...het gebeurt nogal eens dat er toch een boze ex op komt dagen die vervolgens een claim neerlegt bij de verzekeraar. Begrijpelijk dus dat een verzekeraar de begunstigde een vrijwaringsverklaring laat tekenen.

Maar...ook ik meen dat je niet verplicht bent deze verklaring te tekenen. Gelijk hebben is echter niet gelijk krijgen...en de vraag is of je die strijd aan moet gaan. Duurt het alleen maar langer voor je je geld krijgt...

Re: verleen geen vrijwaring bij uitkering beleggingsverzekering

Geplaatst: 17 nov 2006 00:32
door koersplandewegkwijt.nl
Bij Koersplan zit de truc in het volgende.

Op onze site
www.koersplandewegkwijt.nl
is linksboven in het menu bij "nieuws" het volgende te vinden:


Koersplan: Belangrijke mededeling voor Koersplanovereenkomsten die expireren
Clausule in de brief van Spaarbeleg:

Op het moment dat uw overeenkomst expireert (dus afloopt omdat de looptijd verstreken is) ontvangt u van Spaarbeleg vanzelf bericht over de uitbetaling.
In de brief die u dan krijgt is de volgende regel opgenomen:

"Begunstigde/ondergetekende verklaart tevens dat hij/zij Spaarbeleg Kas N.V. ten volle vrijwaart voor elke schade voortvloeiend uit de betaling op deze overeenkomst,
voor zover de betaling aan begunstigde/ondergetekende niet terecht blijkt te zijn geweest".

Om uw rechten in de toekomst niet op het spel te zetten adviseren wij u het volgende te doen:

Streep deze regel gewoon door en schrijf er bij :
Deze regel is geschrapt door: [ naam Begunstigde/ondergetekende ] en zet er uw handtekening bij.

U kunt de brief dan veilig ondertekenen en terugsturen.

Ook op het forum op onze site is een aparte topic opgenomen voor expirerende overeenkomsten.

M.v.gr. Bestuur, Koersplan de weg kwijt