Pagina 1 van 1

aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 14 nov 2006 23:01
door EdwinH
Mijn vriendin overweegt een eigen bedrijfje te beginnen. Hiervoor heeft zij dure software nodig, zoals Photoshop, Canvas, etc. Uiteraard wil ze dit netjes volgens de regels doen, maar nieuw is dit erg prijzig.
Een mogelijke oplossing is het aanschaffen van 2e hands software, dit kan soms erg in de prijs schelen, maar is de licentie dan nog wel geldig?
Ik heb al op internet gezocht, maar kan hierover niet veel vinden. Iemand een idee, en waar moeten we dan op letten?

Alvast bedankt!

Re: aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 14 nov 2006 23:34
door jor
Kijkeens op www.google.nl en zet daar ,,tweedehands software licenties.. Neer , en daar staat heel veel info. Even kliken op in het Nederlands en daar staat echt zat, oa , higherlevel.nl en nog veel meer.

Succes Jor

Re: aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 15 nov 2006 12:46
door Bob Schurkjens
Zoek eens naar gratis alternatieven op bijvoorbeeld www.download.com of www.gratissoftwaresite.nl

Re: aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 15 nov 2006 14:35
door gjvisser
Dit is het beleid van Adobe:


Beleid inzake de overdracht van licenties

Adobe geeft personen of bedrijven de toestemming om de licentie voor één gebruiker voor Adobe- of Macromedia-producten over te dragen aan een andere persoon of ander bedrijf wanneer de licentie aan deze persoon of dit bedrijf wordt verkocht of geschonken.

In dit document is het beleid inzake de overdracht van licenties voor producten van Adobe beschreven voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Als u informatie wenst met betrekking tot de overdracht van volumelicenties, neemt u telefonisch contact op met de klantendienst van Adobe.

Beleid inzake de overdracht van licenties
Als u uw licentie voor een productsuite overdraagt, geldt deze licentie voor elk product van de suite. Voor de afzonderlijke producten van een productsuite is geen licentieoverdracht mogelijk.
Ook voor de onderwijsversies van de producten is geen licentieoverdracht mogelijk.
De overdracht van een licentie geldt meteen voor alle vorige versies van het product waarover u beschikte. Als u een geregistreerde kopie van een licentie voor één gebruiker van een Adobe- of Macromedia-product verkoopt of wegschenkt, draagt u meteen ook alle rechten op vorige versies van deze licentie over.
Procedure voor de overdracht van een licentie

Als u een licentie wilt overdragen die op uw naam is geregistreerd, voert u de volgende stappen uit:

Neem telefonisch contact op met de klantendienst van Adobe om een dossiernummer aan te vragen.

Opmerking: als u bij de klantendienst van Adobe geen dossiernummer aanvraagt voordat u het formulier voor de licentieoverdracht indient, is het mogelijk dat de verwerking van uw aanvraag langer duurt.
Open het PDF-bestand met het formulier voor de licentieoverdracht dat u van deze pagina als bijlage kunt downloaden en sla het op uw computer op.
Volg de instructies in het formulier voor de licentieoverdracht en voer de vereiste gegevens in de tekstvakken in.
Noteer uw dossiernummer op het formulier.
Het formulier voor de licentieoverdracht moet door zowel de overdrager als de ontvanger van de overdracht worden ondertekend.
Verzend het ingevulde formulier voor de licentieoverdracht naar Adobe op het adres of naar het faxnummer dat op het formulier vermeld staat.

Re: aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 16 nov 2006 08:48
door Dirkie
Het antwoord is best simpel, maar de uitvoering ervan niet zo.
In het kort komt het erop neer, dat je 2 soorten software hebt, de OEM versie en de Full of Retail versie.

De OEM versie is "onlosmakelijk" verbonden met de hardware, waarbij het verkocht werd. Zo kan je bij een nieuwe computer een OEM versie (licentie oftewel productkey) van Windows kopen. Deze hoort dan bij die computer. Als je die computer naderhand verkoopt, moet je de Windows licentie erbij verkopen. Als de computer kapot gaat, vervalt de licentie!

De Full of Retail versie mag je wel doorverkopen en daarna mag je die uiteraard niet meer gebruiken.

Het verschil tussen een OEM en een Full/Retail versie zit meestal alleen in de prijs (bv. bij Windows) en soms in de mogelijkheden (bijv. bij Nero). Een OEM versie is altijd veel goedkoper!

Wat is nu het probleem. Meestal kun je niet zien of software echt is, legaal is en of het een OEM danwel Full/Retail versie is.

En gebrande CD/DVD betekent niet automatisch illegaal. Soms kun je software downloaden na betaling. Je krijgt dan per email het serienummer of productkey om de software te activeren. En de software zelf brand je op een CD/DVD.

Je kan 2 dingen doen om illegaal gebruik tegen te gaan.
De eerste is voor aankoop ervan contact op te nemen met de fabrikant van de software. Die kan vertellen wat je moet doen, of serienummers enz geldig zijn. GJVisser gaf hiervan een goed voorbeeld van Adobe.

De tweede is alles legaal nieuw kopen. Als je een eigen bedrijf wil beginnen is het geen goed idee om dit met illegale software te gaan doen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je eventuele klanten! Het is wel duurder, maar je hebt dan ook recht op ondersteuning enz enz.
Wil je het goedkoper, dan zou je eens op computerbeurzen kunnen gaan snuffelen naar zogenaamde overjarige software. Dat is software, waarvan al één of meer nieuwere versie's zijn uitgebracht. Deze oude versie's kosten een fractie van de nieuwprijs en zijn daarna meestal maar niet altijd voor weinig te upgraden naar de nieuwste versie!

Succes met het eigen bedrijf!

Re: aanschaf 2e hands software licenties, mag dat?

Geplaatst: 16 nov 2006 21:43
door JaFO
Koop gewoon die "2e hands" licentie.
Adobe mag dan wel leuk in hun EULA schrijven dat het doorverkopen 'niet mag', maar we hebben hier wel te maken met de Nederlandse wetgeving ...

Het lijkt mij sterk dat die toestaat dat een fabrikant dit soort eisen achteraf mag stellen (of had je die EULA voor aankoop in de winkel gelezen ?).
En daarnaast mag een licentie geen rechten afnemen die je gewoon hebt.

Je mag een 2e hands auto ook gewoon doorverkopen ... dus waarom zou software ineens anders zijn ?
Als er een wet is die dat verbied dan wil ik het best weten ... tot die tijd mag de rechter het uitzoeken als Adobe of wie dan ook denkt meer te mogen.

OEM-versies zijn alleen zo 'bijzonder' dat je ze gewoon met de bijbehorende hardware doorverkoopt.

// --
En mocht je dan toch niet aan 2e hands licenties willen wagen ... bedenk dat er alternatieven bestaan.

"Open Office" in plaats van Microsoft Office ... net zo goed en zelfs gratis. ( http://nl.openoffice.org/ )

Paintshop Pro en 'The Gimp' zijn beslist alternatieven voor Adobe Photoshop, ...

Gewoon een kwestie van zoeken in plaats van gewoon de 'grote' namen volgen zonder te kijken naar alternatieven.