als je een kabel tv aansluiting hebt deze niet gebruikt zal je er toch voor moeten betalen, of als je een auto hebt en er nooit mee rijdt moet je toch wegenbelasting betalen, dus je hebt een werkende dienst in huis, als je van te voor weet geen gas te gaan gebruiken had je deze moeten laten weghalen.
Fout.
Als ik een kabelkastje in mijn huis heb, maar geen gebruik van deze (lees aansluiting) kabel maak (maar bijv. van een schotel) hoef ik geen kabeldienst te betalen. Net zoals dat ook voor een KPN kastje geldt. Kastje aanwezig (lees aansluiting) maar geen actieve aansluiting dan hoef ik niet te betalen. Op deze aansluitingen is het van toepassing omdat de regeling (lees actieve aan/afsluiting) vanuit een centrale kast plaatsvindt buiten het huis.
Als ik een auto heb, er geen meter mee rijd maar hij staat op de weg geparkeerd, dan moet ik wegenbelasting betalen. Immers, ik maak gebruik van de openbare weg. Parkeer ik hem achter gesloten deuren (garage) op mijn eigen terrein, dan hoef ik geen wegenbelasting te betalen.
Nu wat de betaling van vastrecht aangaande Gas betreft. Hiervoor is geen centrale kast aan/afsluiting toevoer regeling mogelijk. Dus geldt de regeling:
Daar waar een meter hangt moet er betaald worden. Hierbij doet het er niet toe of u wel of geen gebruik maakt van het energieproduct. Wilt u totaal geen vastrecht betalen, dan moet u een aanvraag indienen bij de NETBEHEERDER voor verwijdering van desbetreffende meter.
Betreft het een tussenmeter, dan betaalt de gebruiker een jaarlijks vast bedrag voor kookgas. Betreft het een 'losstaande/zelfstandige meter' dan betaalt de gebruiker het daadwerkelijke verbruik voor kookgas + vastrecht.
Je hebt appartementen waar sprake is van blokverwarming en waar gebruik gemaakt wordt van koken op gas. Dit kookgas principe kan dus op twee manier zijn. (tussenmeter, dus jaarlijks vast bedrag, of een zelfstandige meter, betalen voor daadwerkelijk verbruik+vastrecht). In dit verhaal doet het er niet toe of u er wel of geen gebruik van maakt.
Hierin valt de leverancier niets te verwijten. Die levert alleen maar vanaf de voordeur en huis in.
Voor de netbeheerder geldt: daar waar een zelfstandige meter aanwezig is, waarbij het er niet toe doet of de consument er al dan niet gebruik van maakt, moet vastrecht betaald worden. Aangezien de netbeheerder (middels de meetdient) verplicht is de meters te onderhouden, zullen die meters om de zoveel tijd vervangen worden, waarbij het er niet toe doet of de consument er al dan niet gebruik van maakt.
Indien bij de netbeheerder blijkt dat de consument geen leveringscontract heeft, zal desbetreffende consument een schrijven ontvangen om zich ommegaande bij een leverancier aan te melden. Doet hij dit niet zal er afsluiting van desbetreffend product plaatsvinden.
Hier zit dan wellicht een leuk hiaat waar de consument, die toch geen gebruik maakt van kookgas en waarbij sprake is van een zelfstandige kookgasmeter, gebruik van kan maken. Leveringscontract be-eindingen en geen nieuw leveringscontract meer afsluiten. Hierdoor betaalt u niet meer voor dat energieproduct. Na verschillende schrijfsels van de netbeheerder volgt uiteindelijk vanzelf wel de afsluiting van desbetreffend product met als gevolg dat u ook geen vastrecht meer hoeft te betalen.
Het Leiden verhaal (Stevenshof) is een op zichzelf staand verhaal omdat hierin duidelijke voorafgaande afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente Leiden en de Nuon. Dit betrof nog voor de liberalisering.
http://www.wijkraadstevenshof.nl/joomla ... &Itemid=97
Toen de liberalisering haar intrede deed is het misgegaan en is deze soap ontstaan.