Pagina 1 van 1

zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 22 apr 2007 09:56
door Eeflien
Er blijken veel problemen te zijn met zorgverzekeraars en de uitbetalingen van vergoedingen. Consument in de stress, teleurgesteld dat 100% geen 100% is...Maatschappijen in paniek: dure folders drukken, consumenten inlichten.. maar ik vraag me af: die vergoedingskodes zijn met de specialisten besproken en afgedicht. Dit heeft ons als consument inderdaad een 100% opgeleverd, maar dan puur 100% verhoging van ziektekosten. (ik begrijp dat je dan teleurgesteld bent als er niet vergoed wordt want je had verwacht)
En dan lees ik dat een orthodontist ineens ook instrumenten vergoeding door gaat belasten?Wat voor instrument? Waarvoor is dat? Meten wij, de consument, het gebruik van instrumentarium gaan vergoeden??? Binnenkort ook de ligstoel? De ruimte? De assistent?
Nu wordt de bal bij de verzekeringsmaatschappij gelegd. Bloeden zullen ze (en de premie wordt nog hoger, kunnen we op wachten) En de specialisten krijgen een vrijbrief om door te belasten aan de consument wat hij of zij wil? :?:

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 22 apr 2007 21:06
door Walter van V
En dan lees ik dat een orthodontist ineens ook instrumenten vergoeding door gaat belasten?
waar heeft u dat gelezen dan?? De aanschaf en afschrijving/onderhoud van instrumenten en apparatuur betaalt u altijd al, zit gewoon in het behandeltarief verwerkt namelijk. Van wat u schrijft kan ik mij dan ook geen voorstelling maken.

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 22 apr 2007 21:34
door Eeflien
dat las ik dus op een nota van een tandarts....

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 22 apr 2007 23:28
door Mathilde D.
 Eeflien Geplaatst op: 22 Apr 2007 20:06 En dan lees ik dat een orthodontist ineens ook instrumenten vergoeding door gaat belasten? Geplaatst op: 22 Apr 2007 20:34 dat las ik dus op een nota van een tandarts.... 
Beste Evelien, de kodes op de nota kun je via internet controleren. Volgens mij moeten het allemaal UPT-codes zijn. Als er iets bij zit dat je niet begrijpt, kan je dit navragen bij het voormalige CTG, nu de NZA. Omdat de tandarts er vanuit mag gaan, dat deze rekening doorgestuurd wordt naar de verzekeraar, is het niet waarschijnlijk dat er iets staat dat niet is toegestaan. Wel is het natuurlijk altijd mogelijk dat er verrichtingen opstaan, die niet gedaan zijn. Dat kan je wel zelf beoordelen. Ook kan je informatie vragen bij het TIP in Nieuwegein.

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 23 apr 2007 08:25
door Walter van V
ik denk dat gedoeld wordt op de post materiaal en techniekkosten, dus de specifieke kosten van de specifieke beugel die toegepast is. is net zo normaal zo lang de orthodontie bestaat als dat tandartsen apart de techniekkosten van bv een kroon of prothese los mogen declareren.

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 23 apr 2007 08:49
door Eeflien
dat begrijp ik, toch zal deze tip veel verzekerden kunnen helpen. Mijn kritische noot is juist niet naar de kodes. Ik ben het met je eens dat die op heel veel manieren te achterhalen zijn. Het gaat mij om het feit dat de verzekeringsmaatschappijen nu door hun verzekerden 'aangevallen' worden omdat bepaalde codes niet vergoed worden. Maar hebben de spcialisten de vrijheid om willekeurig kodes toe te voegen door 'nieuwe' kosten door te berekenen. Wat is de kostenpost "speciaal instrumentarium'? of "bijzondere verdoving". Dat is mijn vraag. Kan dat zomaar? Gebeurd dat vaak? heeft de specialist, in dit geval een tandarst 'speciale' kosten die de maatschappijen niet kennen?

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 23 apr 2007 10:29
door Walter van V
Wat is de kostenpost "speciaal instrumentarium'? of "bijzondere verdoving".
ik begrijp dat het om een tandarts gaat, niet om een orthodontist. Dan heeft hij/zij zich gewoon aan de UPT codes te houden, niets meer en niets minder (zie o.a. www.tandarts.nl ) posten met vage omschrijvingen hoeft u niet te accepteren/betalen. Wel kunnen bepaalde codes naast het honorariumtarief uitegbreid worden met materiaal of techniekkosten.

Overigens zijn er veel verzekeraars die de mist ingaan met de polisvoorwaarden, en dan de schuld bij de tandarts neerleggen (die heeft dan zgn een verkeerde code gebruikt...) terwijl het gewoon uitgesloten is van vergoeding. Menzis is hier een goed voorbeeld van...

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 23 apr 2007 10:48
door Eeflien
En dat bedoel ik dus ook... hoe komt een consument daar achter? de website die je aanhaalt is een goede oplossing. Maar dat geldt alleen voor tandartsen.. we hebben inderdaad ook orthodontisten (en om deze laatste ging het wel degelijk in het voorbeeld van de duistere kosten) en allerlei andere specialisten. Kunnen die, net als zoveel bedrijven doen, zomaar onkosten in rekening gaan brengen waar niemand weet van heeft? Het is dan zo makkelijk om de schuld bij 1 bedrijf neer te leggen... Maar waar zit het knelpunt? en wat als een gedupeerde die 'onduidelijke' kosten niet betaald? Niemand wil niet verzekerd zijn toch? Wordt de consument daar (weer) een makkelijk pluk maak kaal kip door?

Re: zorgverzekeraars versus zorgverleners?

Geplaatst: 23 apr 2007 12:01
door Walter van V
heeft de specialist, in dit geval een tandarst
ja wat is het nu, een tandarts of een orthodontist?? want daar zit wel wat verschil in de tariefstructuur en gebruikte codes!
Kunnen die, net als zoveel bedrijven doen, zomaar onkosten in rekening gaan brengen waar niemand weet van heeft?
in principe niet. U heeft in ieder geval altijd inzage in zijn technieknota`s. Daarnaast heeft u neem ik aan een begroting gehad. Ik proef dat er helaas in uw geval ook enig wantrouwen is richting de behandelaar. Daar is maar 1 oplossing voor: confronteer hem met uw wantrouwen, communiceer er met hem / haar over..Is toch het beste! een dergelijke behandeling duurt toch wel 1,5 tot 2,5 jaar.. en zolang met dit soort gevoelens blijven lopen vind ik niet een goede basis voor de behandeling op zich, dat gaat niet goed...(ook al gaat het wel goed..)