Pagina 1 van 1

zorgverzekeringen

Geplaatst: 01 mei 2007 18:32
door mdak
In september 2005 is mijn man opgenomen in het ziekenhuis. Op dat moment was hij zgn. "particulier verzekerd".
Na zijn ontslag uit het ziekenhuis (oktober 2005) werden de afspraken bij de behandelend specialist regelmatig verzet; dientengevolge was de eerste controle-afspraak pas in januari 2006. In totaal is hij 4x op controle geweest in 2006 (bij 2 specialisten), en dit jaar al 3x (bij wederom 2 specialisten).
In april werden wij door IZA geconfronteerd met de eigen bijdrage o.g.v. de particuliere verzekering van 2005 voor het eerste controlebezoek in januari 2006. Dat bevreemd ons daar per 1 januari 2006 de basisverzekering is ingevoerd; bovendien kan men als klant géén nota's van voor 1 januari 2006 meer declareren. Wij hebben nu navraag gedaan bij het NZA en krijgen als antwoord: "Als U in 2005 in het ziekenhuis komt, de vervolgafspraak heeft in 2006, valt dit onder de zorgaanvraag van 2005 (zorgvraag = een soort abonnement)". Mijn inziens houdt dit dus in dat een ieder die voor aanvang van de nieuwe basisverzekering ziek is geworden en particulier was tot in lengte van dagen met een eigen risico wordt opgezadeld. Wie heeft hier ervaring mee?[/i]

Re: zorgverzekeringen

Geplaatst: 05 mei 2007 22:59
door Mathilde D.
"Als U in 2005 in het ziekenhuis komt, de vervolgafspraak heeft in 2006, valt dit onder de zorgaanvraag van 2005 (zorgvraag = een soort abonnement)". Mijn inziens houdt dit dus in dat een ieder die voor aanvang van de nieuwe basisverzekering ziek is geworden en particulier was tot in lengte van dagen met een eigen risico wordt opgezadeld. Wie heeft hier ervaring mee?
Per 1-2-2005 werd gestart met de DBC's. Deze dbc's zijn een ramp, vooral voor de particulier verzekerden met eigen risico. Ze zijn vooral een ramp, omdat er helemaal geen voorlichting over is geweest. Ze zijn het resultaat van overleg tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen en specialisten. De patientenorganisaties (o.a. NPCF) zijn niet of veel te laat in actie gekomen. Dit komt doordat de patientenorganisaties niet de gewone patient vertegenwoordigen, maar de chronische patient, (via aangesloten patientenverenigingen). Een chronische patient heeft meestal geen eigen risico, waardoor de interesse in dit onerdwerp vanuit de NPCF niet aanwezig was. Voor de consumentenbond was dit onderwerp vermoedelijk te specialistisch om zich hierin te verdiepen.
Het komt erop neer dat de particulier-verzekerde met een eigen risico ernstig gedupeerd is door het nieuw ingevoerde systeem van dbc's. Ik vind dat er een instantie moet zijn, waarbij de gedupeerde consument kan klagen over de ongewenste gevolgen van deze nieuwe tariferingswijze.
U stelt dat de particulierverzekerde misschien tot in lengte van jaren met een eigen risico wordt opgezadeld. Ik denk en hoop dat dit onmogelijk is. Maar ik vind wel dat de instanties (verzekeringen, ziekenhuizen en de NZA) deze duidelijkheid moeten scheppen. Vooral de NZA houd ik verantwoordelijk voor de gebrekkige informatie die u heeft gehad. Ze moeten duidelijker zijn! Als u niet het gewenste antwoord van de Informatielijn/Meldlijn krijgt, raad ik u aan om hierove ruw beklag te doen bij de directie van de NZA.

Re: zorgverzekeringen

Geplaatst: 06 mei 2007 01:57
door kiz
Ze zijn het resultaat van overleg tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen en specialisten.
absoluut niet waar. De DBC's zijn ingevoerd op last van de overheid omdat die van mening was dat de overheadkosten (waaronder o.a. beheer en onderhoud gebouwen) in de tarieven moeten worden verwerkt. Specialisten zijn niet in dienst van ziekenhuizen maar werken als "vrijgevestigd ondernemer" en huren dienstverlening in bij het ziekenhuis op gebied van facilitaire, administratieve en (para)medische en/of verpleegkundige ondersteuning.
Met het invoeren van de DBC's is de financieringsstroom dus gewijzigd vanuit de overheid.

Re: zorgverzekeringen

Geplaatst: 06 mei 2007 17:16
door Mathilde D.
mathilde: U stelt dat de particulierverzekerde misschien tot in lengte van jaren met een eigen risico wordt opgezadeld. Ik denk en hoop dat dit onmogelijk is.
Ik denk dat ik wel trucjes weet om de dbc te laten stoppen:
1. naar ander ziekenhuis gaan
2. tijdje stoppen met op herhalingsconsult komen (met ziekenhuis, debiteurenadministratie) kan besproken worden hoe en wanneer dbc stopt.

Deze trucjes had de NZA u moeten vertellen. Overigens vind ik dat ook uw verzekeraar u beter had moeten voorlichten.

Overigens: ik ben niet 100% zeker of deze trucjes werken. Vraag het de NZA, de ziekenhuisadministratie (liever niet de verzekeraar).

Re: zorgverzekeringen

Geplaatst: 06 mei 2007 20:49
door kiz
Ik denk dat ik wel trucjes weet om de dbc te laten stoppen:
Ik vind je advies in deze op z'n zachtst gezegd nogal dubieus, Mathilde.
Eerst moedig je mensen aan op hun premie te besparen door een eigen risico te nemen, en vervolgens probeer je je onder je eigen risico uit te draaien.
En met droge ogen durf je meermaals de stelling te poneren dat het vooral de ex-ziekenfondspatiënten zijn die niet "kostenbewust" in hun medisch "consumptiegedrag" zijn. Het zijn blijkbaar de ex-particulier verzekerden die zo op de penning zijn en voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Ik hoop van harte dat een béétje ziekenhuis en verzekeraar een dergelijk trucje doorziet.