Pagina 1 van 1

Claim dreigt voor Dexia en KPMG

Geplaatst: 20 mei 2007 11:24
door ben .bridel
In het Belgische Gent start maandag na ruim zes jaar onderzoek de megarechtzaak rond het door koersmanipulatie en opgeklopte omzetcijfers ten onder gegane spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, dat in 2001 uiteen spatte. Behalve de twee oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie, die vijf jaar cel riskeren, zitten ook accountant KPMG en Dexia Bank in de beklaagdenbank.Maar liefst 90.000 Belgische aandeelhouders zagen hun belegging en spaarcenten in het najaar van 2000 in rook opgaan, in wat nog altijd als het grootste beursschandaal van onze zuiderburen wordt beschouwd.

Halverwege de jaren negentig leek niets en niemand de West-Vlaamse ondernemers Lernout en Hauspie te kunnen stoppen in hun opmars. Spraakherkenning, automatische vertaling en het omzetten van tekst naar stemmen en vice versa gingen een gouden toekomst tegemoet. Het toetsenbord leek verleden tijd.

Hun bedrijfje, dat in 1993 nog geen half miljoen euro omzet realiseerde, stoomde binnen twee jaar op naar schermenbeurs Nasdaq en was door een aantal spectaculaire overnames kort daarna goed voor 4500 werknemers in veertig landen.
Vooral in het trotse Vlaanderen werd het bedrijf op handen gedragen.
Niet alleen werd het duo tot manager van het jaar verkozen, maar in thuishaven Ieper werd met overheidsgeld zelfs een - nu pijnlijk verlaten - Flanders Language Valley van 24 hectare uit de grond gestampt.
L&H bleef ongebreideld uitbreiden en zelfs Microsoft nam een strategisch belang, terwijl de koers van $11 naar $92 schoot en de beurswaarde op 10 miljard euro piekte. Een groeitempo dat L&H echter steeds moeilijker kon bijbenen, hetgeen blijkt wanneer de verkoopcijfers in Europa en de Verenigde Staten voor het eerst tegenvallen.
Wanneer het bedrijf echter plotsklaps een gigantische en onwaarschijnlijke omzetgroei in Noord-Korea meldt, gaan in de financiele wereld de eerste belletjes rinkelen. Een omzetgroei in een jaar van $97.00 naar bijna $60 miljoen deed zakenkrant The Wall Street Journal op onderzoek uitgaan.
Al snel blijkt dat er in Azie aan alle kanten gesjoemeld wordt met contracten, sideletters, neppostbussen en andere constructies die de omzet van L&H kunstmatig opkrikken. Na een reeks onthullingen grijpt ook de Amerikaanse Securities en Exchange Commission (SEC) in en wanneer kort daarna tevens de Belgische justitie een onderzoek instelt, koerst het door beleggers gedumpte en door de beurs geschorste bedrijf in snel tempo op de afgrond af. Ook Roel Pieper, die de L&H-top kort versterkt, kan het later volgende faillissement niet afwenden.
De twee oprichters plus bestuursleden Nico Willaert en Gaston Bastiaans zijn dan in het voorjaar van 2001 reeds van hun bed gelicht en zitten wekenlang in de cel. Ook Dexia Bank ligt bij de rechter onder vuur omdat het een zeer dubieuze lening aan de concernleiding verstrekte, waarmee het financiele gerommel alleen nog maar werd vergroot.
Daarnaast krijgt ook KPMG het de komende maanden zwaar te verduren. Volgens de Belgische rechter merkte de huisaccountant niet alleen een groot aantal misstanden in de jaarrekening niet op, maar wordt ze er tevens van beschuldigd actief te hebben meegewerkt aan omstreden omzetboekingen en het rapporteren van valse cijfers in de jaarrekening. Over het jaar 1999 is volgens de rechtbank maar liefst 45% van de totale L&H-omzet dubieus.
Zowel Dexia als KPMG heeft in de Verenigde Staten reeds forse schikkingen van respectievelijk 45 en 85 miljoen euro betaald om een proces over L&H af te kopen.
Iets dat in Belgie tot dusver niet is gebeurd, waardoor voor beide - naast boetes en celstraffen voor de ex-bestuurders - een miljoenenclaim dreigt.
Bij onze zuiderburen wordt echter verwacht dat het nog wel even zal duren voordat hierover duidelijkheid zal zijn, nu er rekening mee wordt gehouden dat het L&H-proces in eerste instantie uit zal monden in een lange procedureslag en mogelijk pas na de zomer echt op gang komt.
Duidelijk is wel al dat het megaproces alleen maar verliezers kan opleveren, waarbij zelfs een fikse schadevergoeding de meeste gedupeerde beleggers nauwelijks zal kunnen compenseren.
Al is er vooralsnog een lachende derde in de persoon van het Amerikaanse Nuance, dat voor een appel en een ei de restanten van L&H opkocht en inmiddels is uitgegroeid tot een florerende multinational. Binnenkort lanceert het bedrijf haar nieuwste softwareprogramma, waarmee sms"jes kunnen worden gedicteerd.

Re: Claim dreigt voor Dexia en KPMG

Geplaatst: 20 mei 2007 12:05
door ben .bridel
P.S. Dit artikel komt uit de Financiele Telegraaf van zaterdag 19 mei

Re: Claim dreigt voor Dexia en KPMG

Geplaatst: 21 mei 2007 00:33
door ben .bridel
Wat men in Nederland niet doet doet men in Belgie, notabene de thuishaven van Dexia, wel. Aanpakken die boeven. Ook al hebben ze met de Belgische gedupeerden beter geschikt dan met de Nederlanders, we blijven hopen dat er voor de Nederlanders een betere schikking uitkomt met deze boevenbank. Dit laatste is bijna mondiaal bevestigd.