Pagina 1 van 1

Wie wil meewerken aan een verhaal in Nieuwe Revu?

Geplaatst: 12 jun 2007 15:37
door Koen Voskuil
Beste mensen,

Voor weekblad Nieuwe Revu schrijf ik een groot verhaal over de woekerpolissen. Ik ben nog op zoek naar een of meerdere gedupeerden die hun verhaal willen doen en een duidelijk overzicht hebben van (het rendement van) hun beleggingspolis.

Wie wil meewerken aan mijn artikel? Ik ben te bereiken op [email protected]. Ik hoop op een snelle reactie, want mijn deadline nadert.

Alvast hartelijk dank!

Koen Voskuil

Re: Wie wil meewerken aan een verhaal in Nieuwe Revu?

Geplaatst: 12 jun 2007 19:53
door peewee
Zes miljoen afgesloten beleggingspolissen alleen al na 1994; circa 4 miljoen gedupeerden. Dat moet toch wel een verhaaltje opleveren.

De zaak speelt al sinds 1994 toen de Economische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam een rapport publiceerde onder de veelzeggende titel: Premiestortingen en koopsommen: een goudmijn, maar voor wije eigenlijk ?. De subtitel is nog veelzeggender: de consument betaalt, de overheid kijkt toe en de verzekeraars zijn lachende derde.

Al in 1998 kwam KoersPlan van Aegon dochter Spaarbeleg onder vuur te liggen

Re: Wie wil meewerken aan een verhaal in Nieuwe Revu?

Geplaatst: 12 jun 2007 20:11
door Koen Voskuil
Beste PeeWee,

De cijfers die je noemt zijn me bekend. Inderdaad, de problematiek is enorm. Toch zoek ik nog naar een of twee persoonlijke voorbeelden van mensen, die het verhaal goed kunnen illustreren. Dat maakt mijn verhaal een stuk begrijpelijker en persoonlijker. Hopelijk reageert iemand van dit forum.

Hartelijke groeten,

Koen Voskuil

Re: Wie wil meewerken aan een verhaal in Nieuwe Revu?

Geplaatst: 14 jun 2007 17:39
door Gerborgh
@Koen, vraag die ik op dit forum al vaker heb gesteld en waar ik nog nooit een respons op heb gekregen: wie heeft een beleggingsverzekering afgesloten en die tot de vooraf afgesproken einddatum laten lopen: wat is er toen uitgekeerd en wat was het behaalde rendement uiteindelijk.

De verhalen die je leest en hoort gaan vaak alleen over mensen die een polis afkopen of een tussentijdse waarde opgeven. Nu we weten dat de kosten in de eerste jaren verrekend worden, is dat een logische. Maar nu gewoon eens weten of verzekeraars op langere termijn (als je je als verzekeringnemer aan de vooraf afgesproken condities houdt) waarmaken wat ze hebben voorgespiegeld.

Journalistiek zou het te goedkoop zijn om alleen mensen die een contract openbreken aan het woord te laten. Daarnaast: door de commotie zie je -ook op dit forum- veel mensen die zich afvragen wat ze nu moeten doen: stoppen of doorgaan. Door in je artikel op te nemen wat er gebeurt als je voortijdig afhaakt én wat er gebeurt als je de rit uitzit, zal je veel mensen uit dit dilemma kunnen helpen.

Succes met het schrijven!

Nb: mijn persoonlijke verhaal: ik heb ooit (in 2003) bij tussenpersoon Independer (ja, die zich nu zo mooi voordoet) een beleggingspolis tegen koopsom aangeschaft (lijfrente). Ik kwam bij Independer terecht toen ik een offerte van mijn eigen tussenpersoon wilde vergelijken. Indender beloofde provisie in te bouwen en deed dit ook, gedeeltelijk welliswaar. Op mijn vraag over de beheerkosten van het fonds dat ik had gekozen werd gelogen (bleek nadat ik de polis had ontvangen) en toen ik Independer hiermee confronteerde heb ik na lang corresponderen een vergoeding gekregen ter compensatie. En toch...door die ervaring voel ik me ook bij een belangenorganisatie die Independer zegt te zijn niet eerlijk behandeld. Het afkopen van deze lijfrentepolis is vanuit fiscaal oogpunt geen optie, ik hoop er dan ook maar het beste van, in ieder geval heb ik nu belasting bespaard en hoop ik later in een lagere belastingschijf te vallen, zodat ik er toch nog wat aan heb gehad.

Re: Wie wil meewerken aan een verhaal in Nieuwe Revu?

Geplaatst: 15 jun 2007 02:26
door santygo
in ieder geval heb ik nu belasting bespaard en hoop ik later in een lagere belastingschijf te vallen, zodat ik er toch nog wat aan heb gehad.
Ik hoop later evenveel belasting te "mogen" betalen als nu, dan heb ik in ieder geval evenveel te besteden als nu! Je gaat er van uit "later" een veel lager belastbaar inkomen te hebben als nu, met (bijna) evenredig minder te besteden. Ik werk er voor om dat niet te hebben, zodat ik "later" even veel te besteden heb als nu.

De vraagstelling van Gerborgh wordt dus discutabel.

Dat belastingvoordeel is dus niet zo relevant als het lijkt. Hoe meer aanvullingen op je pensioen, hoe lager het belastingvoordeel.

@Koen,
ik kan wel wat mensen illustreren die de rit (12 jaar of 15 jaar) hebben volbracht en slechts de inleg uitbetaald kregen of die een aardig verlies hebben geleden ten opzichte van de inleg.

Je weet mijn telefoonnummer en mail-adres.

Gr. René