Pagina 1 van 2
Alcantara van Leolux
Geplaatst: 25 feb 2003 12:09
door simone
Mijn ouders hebben 5 jaar geleden een bank gekocht van Leolux gestoffeerd met Alcantara. Door de firma waar ze de bank gekocht hebben is deze stof zowel mondeling als per brief aangeprijst, de stof zou niet pillen (pluizen) en lang meegaan. Na 5 jaar normaal gebruik is het hele bankstel toch behoorlijk gaan pillen maar de verkoper wil dit niet vergoeden. Zij beroepen zich op de standaard Leolux-garantie terwijl de brief door de verkoper zelf is geschreven. Nu moeten mijn ouders € 2000,- betalen voor het herstofferen van het bankstel, veel geld en naar mijn mening niet helemaal eerlijk omdat er sprake is van dwaling. De verkoper erkent zelfs het probleem en geeft toe dat zelfs bij normaal gebruik de stof toch gaat pillen. Wie heeft ook ervaring met deze stof of heeft een mening over het bedrag dat m'n ouders bij zouden moeten betalen voor herstoffering van het bankstel?(dit keer NIET met Alcantara)
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 25 feb 2003 13:40
door Constantijn
Alcantara is een zeer sterke stof ( ca 100.000 martindale,wereldwijde standaard voor meting stofslijtage ).
Het pillen van stoffen is een materiaal gebonden eigenschap van stof en doet niets af aan de kwaliteit.Bij de ene stof gaat het wat sneller dan bij de ander.Ik denk dat Leolux niets te verwijten valt omdat deze voor hun buiten de garantie valt .Ik zou eerder verwachten dat de winkelier bijdraagt in de kosten mede omdat verkoper beloofd zou hebben dat dit nooit zou gaan gebeuren.
vriendelijke groet,
Constantijn
p.s weet je dat er "scheerapparaten" zijn om de pilling te verwijderen.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 25 feb 2003 18:59
door Annelies
WIj hebben ook een dure Leoluxbank met gedeeltelijke alcantara bekleding. De bank is 3 1/2 jaar oud en de stof is ook gaan pillen. Ik heb het idee dat het aan onze spijkerbroeken ligt. Het is wel jammer, want zo'n dure bank, destijds meer dan 10.000 gulden, moet toch wel langer zonder problemen meegaan. Wij hebben daarbij nog het probleem dat het leer uitgedroogd is (barstvorming)> Dit trad al na 1 1/2 jaar op. Niet goed onderhouden volgens de winkel. Eigenlijk mag de bank niet in de zon staan, niet bij de verwarming, maar wqaar dan wel?
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 26 feb 2003 09:01
door pwj.hoozemans
Geachte Simone,
Met een pillingaparaatje (te koop b.v.bij Blokker)kunt U de stof Alcantara scheren met een zeer goed resultaat.
Vreemd dat Leolux dat niet heeft aanbevolen,danwel door haar technische dienst heeft laten uitvoeren.Altijd wel even op een niet direct in het zicht vallende plek
uitproberen.
Veel succes.
pwj.hoozemans.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 20 okt 2003 13:11
door Janine
Mijn ouders hadden hetzelfde probleem. De leverancier heeft vervolgens beide banken opnieuw gestoffeerd. Weer met alcantara, omdat de verkoper er zeker van was dat het de klacht van het pillen uitzonderlijk was. Maar helaas, twee jaar later weer ernstige last van pillen. Nu zei de verkoper (een andere zeker) dat dit vrijwel altijd voorkomt bij de alcantara van Leolux. Mijn ouders moesten de eerste ker behoorlijk wat bijbetalen. Hebben dit onder protest ook gedaan. Ook de tweede keer moesten ze bijbetelen, maar hebben uiteindelijk na onderhandeliung wel minder bijbetaald dan in eerste instantie werd gevraagd.
Ik zou dus nooit een bank van dat merk kopen ... zeker geen waar voor je geld!!!
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 22 okt 2003 22:55
door interieurdeskundige
Het 'pillen' van Alcantara is al enkele jaren een bekend probleem. Het komt bij meerdere fabrikanten voor. Dus niet alleen bij Leolux.
Er komen 'draadjes' met een lengte van ongeveer 2 tot 5 cm op het doek te liggen. Het behandelen met een kledingtondeuse is geen oplossing. De wetenschappelijke oorzaak van de klacht is niet bekend. De oorzaak moet naar mijn mening gezocht worden in een combinatie van drie factoren: transpiratie, warmte en wrijving. De plekken doen zich onder andere voor op de plaats waar de knieholte de stof raakt. Ook bij naden van zitkussen zie je duidelijk dat alleen de bovenkant is aangetast. Dergelijke storende verschijnselen hoeft een consument niet te verwachten. Mijn (algemene) advies is om met de winkelier op basis van afschrijving tot een oplossing te komen.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 10 nov 2003 00:18
door van der Zee
Wij hebben 5 jaar geleden ook een Leolux (Cadizia) bankstel met Alcantara gekocht.
Omdat dit begon te pillen is er een expert van Leolux bij geweest. Deze adviseerde de stof te vervangen daar er anders gaten in zouden vallen.
Hij deed voorkomen dat dit kwam door met een spijkerbroek op de bank te gaan zitten.
Wij zouden een van de weinige zijn die zo’n klacht hadden.
Hij stelde uit coulance voor om de garantieregeling van Leolux toe te passen, wat uiteindelijk resulteerde dat wij ingegaan zijn op het aanbod om voor 1200 euro de hoezen te vervangen.
Zoals gebruikelijk hoor je hierna van verschillende mensen dat die dezelfde klacht hebben over de Alcantara van Leolux. Hieruit is voor ons duidelijk dat het om een fabrieksfout gaat.
Ik vind dat ik daar als consument niet voor hoef op te draaien. Wie weet hoe wij georganiseerd een verhaal zouden kunnen halen op Leolux.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 10 nov 2003 01:18
door pillingkam
Leolux is niet de enige meubelfabrikant die Alcantara verwerkt. Vrijwel elke fabrikant van hoogwaardige zitmeubelen in Nederland en daarbuiten verwerkt Alcantara. En net als elk bekledingsmateriaal is Alcantare niet onaantastbaar voor allerlei invloeden van buitenaf. Ook Alcantara is geen wonderstof. Dat voor herstoffering na een aantal jaren gebruik moet worden bijbetaald, is ook niet ongewoon. Uiteindelijk wordt door het herstofferen het zitmeubel weer als nieuw en kan tig jaren langer mee. Want als gemiddelde levensduur wordt 8 tot 10 jaar genomen. Feitelijk moeten de herstoffeerkosten dus worden gezien als een bijdrage in de afschrijfkosten, een gebruiksvergoeding of een verlenging van de gebruiksduur. Want een ding is zeker, een bankstel van 5 jaar oud kun je nooit meer voor de nieuwprijs verkopen. Waarom zou de fabrikant het prijsverschil dan uit zijn zak bijbetalen. En voro de beschuldigingen mij om de oren vliegen, een ben geen belanghebbende, alleen een realist die zich realiseert dat niemand onfeilbaar en niets onverslijtbaar is en het eeuwige leven heeft.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 12 nov 2003 16:12
door W. Daanen
In augustus 1998 heb ik een bedrag van ƒ 11.190 betaald voor mijn Morion banken van Leolux. Dit bankstel werd mij destijds verkocht als zeer duurzaam. Alcantara was volgens de verkoper qua sterkte en duurzaamheid vergelijkbaar met leder. Het is vanzelfsprekend dat er in de loop der jaren door het gebruik slijtage aan een bankstel ontstaat. Dat men dan volgens garantiebepalingen een eigen bijdrage zou vragen, vind ik meer dan redelijk. Maar in deze situatie is er sprake van een productiefout m.b.t. de Alcantara stof. Wat wil zeggen dat de verantwoordelijkheid hiervoor niet bij mij ligt, maar bij Leolux. Indien ik op hun aanbod zou ingaan, zou dat betekenen dat ik reeds vijf jaar na aanschaf van mijn Morion banken wederom voor een grote kostenpost sta. Daar ik geen andere bekledingskeuze heb i.v.m. de kleur van de lederen romp, ben ik genoodzaakt wederom voor alcantara te kiezen. Maar men kon mij niet garanderen dat het probleem zich niet opnieuw zou voordoen. Bovendien zijn er in mijn directe omgeving nog drie andere gezinnen waarbij tussen de drie en vijf jaar dezelfde problemen met een Alcantara bankstel van Leolux zijn opgetreden. Hierbij was het bankstel zo slecht opnieuw bekleed, dat ik daarom en om de reden dat ik vertik nu al onkosten te moeten maken aan zo'n duur bankstel heb afgezien van de garantieregeling. Ik vind dat Leolux kosteloos de bekleding zou moeten vervangen en verhalen op de Alcantara fabrikant.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 12 nov 2003 23:58
door pillingkam
voor alcantara als meubelstof op de markt werd gebracht is deze in laboratoria zeer uitvoerig getest. Maar in een laboratorium kun je alleen proberen de werkelijkheid na te bootsen, geevenaard krijg je die nooit. En zo is in de praktijk gebleken dat bijvoorbeeld transpiratievocht een negatieve inwerking heeft en pilling veroorzaakt. Elk mens transpireert. Ik heb zelfs ooit iemand ontmoet die moest op een beetje warme dag 4 tot 5 keer een schoon hemd aandoen, zo hard transpireerde hij. Op zwoele zomeravonden zitten we gezellig, vaak zeeer schaars gekleed, in de tuin of op het terras of balkon van de opkomende afkoeling te genieten. Maar het journaal of de sport of die spannende serie op tv willen we toch niet missen. Denk je werkelijk dat iemand eerst al zijn kleren weer aantrekt voor zich op de bank of in de fauteuil te nestelen. Nee dus. En dan trekt het transpiratievocht in de Alcantara. Met alle gevolgen op den duur van dien. Bij mensen die medicamenten gebruiken voert het transpiratievocht lichaamsvreemde stoffen af. En die kunnen behoorlijk agressief zijn. En wat te denken van allerlei kledingversieringen. De praktijk is vele malen harder dan in een laboratorium kan worden nagebootst. En nogmaals, een bijdrage in de herstoffeerkosten als een soort van gebruiksvergoeding, is volkomen normaal. Want door de herstoffering, waarbij meestal ook de vullingen worden gecontroleerd, krijgt het bankstel een langere levensduur.....
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 13 nov 2003 23:42
door W. Daanen
Het spijt me ten zeerste maar de uitlatingen van de heer Pillingkam doen toch vermoeden dat hij wel degelijk belanghebbende is in deze Alcantara kwestie. Aangezien hij de meest mogelijke onzin uitkraamt om klachten van gedupeerden te ontkrachten, neem ik aan dat hij werkzaam is bij Leolux? Was ik bij aankoop van mijn Leolux banken gewaarschuwd voor alle nadelen van de alcantara bekleding beschreven door de heer Pillingkam dan was ik toch nooit tot koop overgegaan!?
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 14 nov 2003 00:01
door pillingkam
had u goed gelezen, had u gelezen dat bepaalde zaken pas in het gebruik aan het licht zijn gekomen.Ondanks uitgebreide laboratoriumtests. En als je geen gebruiksverschijnselen aksepteert, kun je niks kopen. Want niets blijft zoals het in de showroom staat. En vind je het normaal dat na een aantal jaren gebruik je geen bijdrage hoeft te leveren in herstelkosten? Dat is een goeie, een keer iets kopen, er je hele leven van profiteren......................
En dat soort insunaties zijn wel hele gemakkelijke smoesjes, feiten wil ik horen, geen geklaag.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 17 dec 2003 02:47
door berkhout
Beste Simone, Janine en van der Zee,
Mijn schoonouders hebben een Rolf Benz bankcombinatie in Alcantara gekocht in 1998 bij het bedrijf van Til Interieur te Alkmaar. Vanwege ziekte hebben zij de bank nauwelijks gebruikt. Omdat mijn schoon-moeder werd opgenomen in een serviceflat, hebben wij een deel van de bank in bruikleen gekregen in 2002. Eind 2002 zag de bank ernstig uit. Het vertoonde duidelijk sliertvorming. Wij hebben de klacht namens mijn schoonmoeder meteen gemeld bij van Til om deze klacht op te lossen. Twee weken daarna is mijn schoonmoeder overleden. Van Til was bereid om de bank te herstofferen voor 3300 euro en uit coulance hebben zij de prijs verlaagd naar 2600 euro. Wij gingen niet akkoord met dit bedrag daar diverse consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond mensen oproept om geen extra garanties te nemen omdat het Burgerlijk Wetboek consumenten zou beschermen. Op advies van de Consumentenbond hebben wij de klacht neergelegd bij Stichting Geschillencommissie Consumentenzaken (SGC). Zij hebben een onafhankelijke deskundige ingeschakeld om na te gaan of wij zelf debet waren aan het pillen van de bank. De onafhankelijke deskundige gaf aan en ik citeer: `Alcantara is een kostbare microvezel bekledingsstof welke op een ingenieuze en ingewikkelde wijze geproduceerd wordt. Het hier optredende gebruiksverschijnsel staat niet op zich en heeft zich bij meerdere partijen Alcantara bekledingsstoffen voorgedaan. De oorzaak van het verschijnsel valt door de ingewikkelde productie techniek van deze bekledingsstof niet te achterhalen. Het verschijnsel ontstaat niet spontaan doch alleen maar op plaatsen die onderhevig zijn aan wrijving met kleding en lichaamsdelen. Mogelijk heeft een tijdelijke andere wijze van produceren van deze stof tot het ontstaan van de `sliertjes` geleid. Volgens insiders komt het verschijnsel bij de huidige productiepartijen niet meer voor.`
De uitspraak van het bindend advies was als volgt. Het gebrek is door SGC inderdaad geconstateerd (dat hebben wij in ieder geval gewonnen). Volgens ons hebben zij zich weten te beroepen op boek 7, artikel 17 van het Burgerlijk Wetboek. Echter, SGC stelt dat wij de klacht pas na 5 jaar niet kunnen afwentelen op de ondernemer van Til. Navraag bij juristen (DAS en ARAG) blijkt SGC mogelijk niet boek 7 artikel 23 heeft toegepast bij het bindend advies. Artikel 23 zegt dan ook dat bij constatering van het gebrek binnen 2 maanden de klacht moet zijn ingediend bij de ondernemer. Dat hebben wij dan ook gedaan. Wij willen mogelijk de uitspraak van SGC laten toetsen door de kantonrechter.
Wij zouden gedupeerden dan willen oproepen om samen met ons de klacht nogmaals neer te leggen bij de Consumentenbond (contactpersoon is Anne van Hof) en Stichting De Ombudsman (
www.stichtingdeombudsman.nl). Samen staan we sterker. De Consumentenbond wilde onze zaak niet aanpakken omdat wij er alleen voor stonden. U kunt ons emailen op emailadres
[email protected].
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 06 feb 2004 13:42
door berkhout
Beste Alcantara-gebruikers,
Graag willen wij u oproepen uw klachten neer te leggen bij
[email protected] ter attentie van Carine. Verjans is de tussenhandelaar voor Alcantara voor de Benelux. Naar Verjans kan uw email in het Nederlands. En anders kunt u ook uw klacht in het Engels neerleggen bij Alcantara in Italie op email adres
[email protected]
Tot zover wil Alcantara geen acties ondernemen om gedupeerden financieel te ondersteunen. Hoe meer reacties zij krijgen hoe meer het probleem duidelijk wordt voor Alcantara.
De Telegraaf heeft tevens belangstelling voor een artikel over Alcantara en het verzoek nogmaals naar ons te emailen zodat wij sterker staan. Emailadres
[email protected]. Diegene waar wij reeds een email van hebben ontvangen zullen wij zelf nog benaderen. Media-aandacht is dus blijkbaar nodig.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 22 mar 2004 21:35
door dejong
Ook ik kan me voegen in de rij ontevreden klanten . Ongeveer 6 jaar geleden een bankstel van Leolux met alcantara gekocht in de hoop dat ik er de komende jaren netjes bij zou zitten. Helaas, als je bij de winkelier komt kijkt hij je aan of je uit het stenen tijdperk komt. Een bank moet je tegenwoordig schijnbaar binnen 3, 4 jaren afschrijven, want je koopt een bank van leolux niet voor de duurzaamheid maar toch voornamelijk voor de vormgeving, aldus de winkelier.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 05 mei 2004 21:16
door Gast
het is ongebruikelijk dat deze stof pilt omdat het een microvezel is
de enigen oorzaak die pillen of op gekrulde de bolletjes veroorzaakt
is waarschijnlijk de fiberfillaag of dacron die door vrijving van het lichaams gewicht naar boven haalt. om dit te voorkomen moet er een vlies laag boven op de dacron geplakt worden en dan ben je overal van af.
andere oorzaakt kan zijn dat door dat vuil in de loop der jaren zich vast hecht aan de stof .dit moet je dan regelmatig schoon maken.... met de stofzuiger en een emmer met warm water en waspoeder en een theedoek ps theedoek goed uit vringen en dan draaiend deppen.
groetjes uit breda van een meubelbekleder.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 05 mei 2004 21:50
door jaja
hee bob de haard
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 08 mei 2004 22:18
door interieurdeskundige
De klachten worden niet veroorzaakt door de afdeklaag onder de bekledingsstof. Dus, een extra laag op de afdeklaag van Dacron watten aanbrengen is geen oplossing.
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 08 mei 2004 22:25
door kenner
klopt
Re: Alcantara van Leolux
Geplaatst: 08 apr 2005 20:57
door Designfreak
Mijn ouders hadden hetzelfde probleem met hun in 1997 aangeschafte bank/fauteuil van Leolux.
Na een jaar of drie begon de stof erg te pillen, nu (2005) is de stof echt aan vervanging toe. Dit pillen wordt enigzins verergerd door spijkerbroeken e.d. maar is hiet absoluut niet volledig aan te wijten.
Bij navraag bij verschillende interieurzaken blijkt dat het pillen inherent aan het gebruik van alcantara is. Volgens deze bronnen blijkt dat de fabrikant van alcantara dit pas na verschillende rechtzaken heeft willen erkennen.
Een zaak beweerde zelfs nooit zaken te willen doen met de fabrikant van alcantara.
Mijn ouders hebben via een Vesta b.v. hun bank gekocht en hier ook contact mee opgenomen. Men beweerde dat het hun verantwoordelijkheid niet en evenmin die van Leolux (Leolux was al bezig met procederen tegen alcantara)
Na veel onderling getouwtrek en onderhandelen zijn mijn ouders met Vesta tot een finaal kortingsbedrag gekomen van 500E. (op grond van Leolux garantieregeling)
Dit bedrag konden we als koringscheque besteden, mijn ouders hebben er een bijzettafel (1000E) van gekocht. Deze tafel zat bij aflevering onder de krassen/putten. Vesta wilde er niets aan op lossen, men zette zijn hakken flink in het zand.
Achteraf voelen wij ons lichtelijk gebruikt door Vesta, dus nooit geen Vesta meer!!