Pagina 1 van 1

Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 13 aug 2007 13:04
door Jayve
Op mijn nieuwe keuken zal een werkblad van composiet worden geplaatst. De randen worden opgedikt tot 6cm. Nu krijg ik echter de keuze van de keukenzaak om het werkblad te laten verstevigen langs de randen met

1) Serpetino stroken
of
2) Aluminium profielen.

Wat raden jullie me aan ivm sterkte/duurzaamheid; of maakt 't weinig uit

Alvast bedankt

Re: Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 13 aug 2007 20:18
door kekstra
Veelal worden composietbladen onderlijmd met serpentino of met een softer materiaal. Composiet is van zichzelf al sterk . Van serpentino weet ik in ieder geval zeker dat dit goed is. Als het kostenplaatje geen verschil maakt zou ik voor serpentino of U-light (softer materiaal) kiezen.

Re: Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 13 aug 2007 20:28
door Marktkenner
Hey kekstra,

ik moet zeggen dat ik het vreemd vind dat je dit zelf mag en ook kan beslissen. het lijkt mij ook sterk dat ze je 6cm blad "opdikken" met serpentino. serpentino is 'maar' 2cm dik over het algemeen en wordt vaak alleen toegepast bij bladen die 4cm dik zijn. dikkere bladen worden veelal voorzien van aluminium of een kunststof samenstelling die licht maar sterk is.
maar goed, uiteindelijk zal het niet veel uitmaken. composiet is inderdaad sterk en wordt eigenlijk alleen maar verdikt om de voorlijst er tegenaan te plakken. composiet in 2cm massief zou ook al sterk genoeg zijn. dus, ik zou de fabriek zijn keuze laten maken!

groeten.

Re: Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 14 aug 2007 12:13
door Jayve
Maar de brug in het werkblad bij de kookplaat is toch altijd een zwak punt. Ik zie nl vaak genoeg keukens waar die hier is gebarsten! Geeft zowel aluminium als serpetino evenveel ondersteuning op deze plaats?

Re: Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 14 aug 2007 12:46
door Marktkenner
Beste Jayve,

Deze bruggen zijn idd zwakke plekken in een aanrechtblad echter deze breken eigenlijk alleen moedwillig en niet spontaan! De onderlijming staat hier echt los van. Composiet is retesterk. maak je geen zorgen over de onderlijming.
Als je je wel zorgen maakt: zorg dat je bij de montage aanwezig bent en kijk heel het werkblad voordat het erop gaat goed na op eventuele gebreken. mocht je deze vinden bel dan direct je keukenleverancier.
Als er niets aan is kan alles gewoon gemonteerd worden. Check bij de oplevering van de keuken samen met je keukenmonteur alles na, vooral de "zwakke" plekken. Teken daarna pas je opleverbon.
Mocht er na oplevering toch nog iets gevonden worden, meldt dit dan direct aan je leverancier. meldingen langer dan twee weken worden (steeds) ongeloofwaardiger.

vrgr. MK

Re: Serpetino of Alu onder het composiet werkblad

Geplaatst: 19 aug 2007 02:24
door tb
Om terug te komen op de originele vraag van topicstarter; Beiden zijn prima ter onderlijming. Overigens wordt ook heel veel gebruik gemaakt van onderlijming in de vorm van reststroken graniet/composiet. Deze kun je namelijk ook eenvoudig op de juiste breedte/hoogte zagen.

Wij onderlijmen normaliter daarmee en enkel met kokerprofielen aluminium als de afnemer daar specifiek om vraagt. De reden dat men juist om alu vraagt moet gezocht worden in gewichtbesparing en in het feit dat sommige monteurs graag alles vast willen schroeven. Zelfs een stenen werkblad. In alu kun je makkelijker een schroef draaien (nergens voor nodig maar ja iedereen heeft zijn voorkeur).