Pagina 1 van 1

Provisie op stelposten ?

Geplaatst: 31 aug 2007 12:43
door Arie123
Hallo...,

Ik heb een aannemer mijn keuken, badkamer en toilet laten verbouwen. Op de begroting was een stelpost opgenomen voor de vloer- en wandtegels.

In overleg met de aannemer heb ik deze tegels in eigen beheer gekocht.

Op de eindafrekening zie ik echter deze stelpost voor een ander bedrag (10% minder) opgenomen dan op de begroting.

Stel op begroting was voor de tegels 1000,- euro als stelpost opgenomen.
Op de eindafrekening echter word er hiervoor slechts 900 euro in mindering gebracht.

Navraag bij de aannemer leert dat hij van de initiƫle 1000,- euro 10% heeft afgetrokken omdat zoals hij zegt hij normaal hier 10% aannemers provisie op krijgt. Deze provisie is hij misgelopen omdat ik zelf de tegels heb gekocht zegt hij.

Ben prima te spreken over deze aannemer, maar wou graag weten of dit een gangbare manier van werken is.

Alvast bedankt voor een eventuele reactie,
Arie.

Re: Provisie op stelposten ?

Geplaatst: 01 sep 2007 13:59
door RW TE A
Van belang is wat voor voorwaarden er gehanteerd worden, zijn dit de AVA 92 voorwaarden of de UAV, ik zelf denk de AVA92 hieronder zie je de omschrijving hoe de AVA92 stelposten beschrijft.
Ben je met een aannemer in zee gegaan die geen voorwaarden hanteerd dan zul je dit zelf op moeten zoeken hoe het wetboek hiermee omgaat.
De UAV wijkt niet veel af van de AVA 92 op dit punt, maar wordt meer toegepast op grotere bouwwereken en de AVA op kleinere bouwwerken.

5. Bij de ten laste van stelposten te brengen uitgaven wordt gerekend met de aan de aannemer berekende prijzen respectievelijk de door hem gemaakte kosten, te verhogen met een aannemersvergoeding van 10%.
6. Indien een stelpost uitsluitend betrekking heeft op het aanschaffen van bouwstoffen, zijn de kosten van het verwerken daarvan in de aannemingssom begrepen en worden deze niet afzonderlijk verrekend.
Deze kosten zullen echter worden verrekend ten laste van de stelpost, waarop de aanschaffing van die bouwstoffen wordt verrekend voor zover zij door de invulling die aan de stelpost wordt gegeven hoger zijn dan die waarmee de aannemer redelijkerwijs rekening heeft moeten houden.
7.Indien een stelpost betrekking heeft op het aanschaffen van bouwstoffen en het
verwerken daarvan, zijn de kosten van verwerking niet in de aannemingssom begrepen en worden deze afzonderlijk ten laste van de stelpost verrekend.
8.Indien in de overeenkomst verrekenbare hoeveelheden zijn opgenomen, en deze hoeveelheden te hoog of te laag blijken om het werk tot stand te brengen, zal verrekening plaats vinden van de uit die afwijking voortvloeiende meer of minder kosten.

Re: Provisie op stelposten ?

Geplaatst: 01 sep 2007 14:16
door D1RK
Op tegels zit winstmarge, en die is misgelopen dus het mag.

Maar U kon met opgave aantal meters wel zelf inkopen en tijdig aangeven, dan was de stelpost niet gemaakt, en alleen arbeid en lijm gerekend die ze liever zelf gebruiken als onbekend produkt.

Wel ben je verantwoordelijk voor voldoende materiaal, dus als er een pak tegels kapot valt is het Uw risico als ze niet door kunnen gaan.
Ook of het nog leverbaar is, dus daarom is het voor beter dit toch via de aannemer te laten lopen, deze kan de door U uitgezochte vaak elders goedkoper inkopen, en soms voordeliger leveren met deze winstmarge dan een bouwmarkt.

Stelposten zijn dus open bedragen waar je geen zekerheid hebt, en alleen als vooraf duidelijk is, dus als je tegels al in huis hebt, of zelf verzorgt voorkom je dit soort discussie's.