LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Opticien

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5514
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Opticien

Ongelezen bericht door Radar »

Nederland is met Portugal het enige Europese land waar iedereen zich opticien mag noemen. Met als gevolg: de een verklaart u bijziend en de ander verziend. Maar bij welke opticien zit u goed? Radar zoekt het uit.

D1RK
Berichten: 2863
Lid geworden op: 10 mar 2007 07:51

Re: Opticien

Ongelezen bericht door D1RK »

Hans Anders, Hoorn en Stedebroec, en vader en dochter zijn eigenaar, en toch een groot verschil, helaas moest ik dus 15 KM rijden omdat die vlakbij niet zo goed was, en meerdere familie en collega's gaan nu dus verder weg!

De naam van firma is dus niet bepalend, maar welk personeel hebben ze, en de werkdruk???

gravedigger
Berichten: 3097
Lid geworden op: 11 jun 2005 20:47

Re: Opticien

Ongelezen bericht door gravedigger »

Om dat te bepalen is de oogarts de juiste weg! Een opticien heeft daar niet voor geleerd.

chicco
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 apr 2007 22:44

Re: Opticien

Ongelezen bericht door chicco »

Een oogarts doet de oogmetingen niet meer en als het wel
gebeurd dan wordt het gedaan door een optometrist.
Onlangs dat opticien beroep niet meer beschermd is, volgen de opticiens wel de zelfde opleiding, waarbij de juiste testen belangrijk zijn bij de oogmeting.
Het probleem bij de oogmetingen ligt niet alleen bij de opticien, maar ook bij de klant. Je hebt te maken met een levend orgaan, hoe je opdat moment je eigen voelt of kijkt en daarbij spelen dus ook je gezondheid en medicijnen een grote rol.
Dus het is een combinatie van aantal factoren.

wimromani
Berichten: 16
Lid geworden op: 25 jan 2007 19:51

Re: Opticien

Ongelezen bericht door wimromani »

Alle opticiens moet je niet over een kam scheren.Om in nederland een goedlopende optiekzaak te hebben moet je toch wel het een en ander in je mars hebben qua vakkennis en zakelijk inzicht.Anders val je echt zo door de mand.De opleiding stelt steeds hogere eisen en niet voor niets gaan deze hoog opgeleide optometristen steeds vaker werken naast de oogarts in de ziekenhuizen,omdat de opleiding nu op een steeds hoger medisch niveau komt te liggen.De oogarts heeft nu eenmaal meer gestudeerd om te opereren dan om een paar glaasjes voor te houden.Een goedlopende optiekzaak kan dus een hoogopgeleide optometrist wel betalen en een mindere zwakke broeder moet het doen met een optiekkracht die wel de basis kennis van het meten heeft,maar die de oogziekten vaak niet herkent en daar zit het verschil in.Zoek dus gewoon een zaak die een HBO optometrist in dienst heeft dan zit je goed.Ja en als je een bril gaat kopen bij de ketens dan weet je dat je gaat voor een goedkopere prijs en niet voor kwaliteit.Maar bedenk je hebt maar 2 ogen ,wees er zuinig op.

kirstenchantal
Berichten: 10
Lid geworden op: 18 sep 2007 16:20

Re: Opticien

Ongelezen bericht door kirstenchantal »

pfff. ik ben ondertussen bij pearl geweest, het huis, specsavers en hans anders, en bij allemaal komt er een ander resultaat uit, uiteindelijk een bril besteld en na 3 keer terug sturen was deze nog niet goed... (zelfcorrigerende ogen, vorige bril was afgezwakt, opticien beweert dat andere opticien geen goede apparatuur heeft, ik heb het allemaal gehoord) Resultaat: ik heb een afspraak gemaakt bij de oogarts in het ziekenhuis, ik neem aan dat je WEL op die mensen kunt vertrouwen.
groetjes Kirsten

Ulyssa
Berichten: 8
Lid geworden op: 18 jul 2007 20:43

Re: Opticien

Ongelezen bericht door Ulyssa »

Mijn vorige opticiën (ik noem geen namen, maar geen grote keten... )heeft 10 jaar geleden toen ik toch al 48 was, mijn bril sterker gemaakt en vergeten te bekijken of ik daarmee nog wel kon lezen. Niet dus...gevolg: na een paar maanden toch maar weer nieuwe glazen, nu mét bifocus..... (kreeg ik niet meer dan 10 % korting op....).
Twee brillen verder kan ik met de dan voorgeschreven bril niet lezen met mijn rechteroog en ook niet op de PC kijken. Nieuwe glazen (wel gratis) maar toch hetzelfde probleem.
2 Jaar doorgetobd met een oude bril en vervolgens een half jaartje geleden naar een andere opticiën die de perfecte bril op mijn neus zet. Blijkt daar dat het rechterglas niet helemaal op de goede plaats in de bril was gezet....Hulde voor deze opticiën(Brekelmans, Kaatsheuvel).
De eerstgenoemde opticiën presteerde het vorig jaar om de nieuwe bifocusglazen ondersteboven in de bril van een kennis te zetten. Toen ze terugging (ik kan niet meer goed zien....ze heeft ook een oogziekte dus grote schrik...) zag het personeelslid dat de bril aanpakte direct dat de glazen er ondersteboven in zaten...oeps
Laatst gewijzigd door Ulyssa op 03 okt 2007 18:32, 1 keer totaal gewijzigd.

welnee
Berichten: 7
Lid geworden op: 30 aug 2007 20:58

Re: Opticien

Ongelezen bericht door welnee »

Mijn ervaring is van de laatste 3 jaar, dat ik bij geen enkele opticien goed zat. "t heeft me wat geld aan brillen gekost . De verwijzing naar een oogarts ging niet makkelijk via de huisarts, hun zien bij nader onderzoek geen staar of zo in je ogen, dus weinig reden om je door te verwijzen.... Maar na veel vijven en zessen eindelijk een doorverwijzing en eenmaal bij de oogarts kwam toch een reden naar voren waarom er zoveel verschil in testen zat bij de opticien, lag aan mijn ogen.. maar.... een optrimitirist had dat wel kunnen ontdekken en mij dus veel geld kunnen besparen!
Nu der zijn der helaas idd haast geen optrimitristen die aan een opticien verbonden zijn.. en vind persoonlijk dat de opticiens een vervolgopleiding moeten doen. Tegenwoordig lijkt het wel of je zelfs voor een wc schoonmaken een diploma nodig hebt, lol, dus waarom niet de eisen aan opticiens aanscherpen!

Muis_1
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 okt 2005 10:59

Re: Opticien

Ongelezen bericht door Muis_1 »

Ik heb juist een goede ervaring met opticiens. Ik ben naar Specsavers in Tilburg geweest. Daar hebben ze mijn ogen in 1 keer goed gemeten en ik kreeg ook gelijk na bestelling een uitstekende bril. Ze hebben er ook uitstekende service geleverd toen er eens iets aan mijn bril was. Hij was namelijk gebroken en ik kon gewoon ff wachten en hij werd gelijk gemaakt. Ik heb er vorig jaar mijn 2de bril gehaald (goedkoopste montuur), want de andere was inmiddels alweer zo'n 4-5 jaar (ook goedkoopste montuur) en was dus al een keer gebroken. Echt waar ik heb niks als lof over Specsavers in Tilburg.

DvB
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2007 13:00

Re: Opticien

Ongelezen bericht door DvB »

Mijn zoon van 4 heeft een bril gekregen. Op zich geen probleem. Maar bij controle bij de Ortoptiste bleek dat hij de verkeerde glazen had gekregen. Het recept was klaarblijkelijk foutief overgenomen. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Toch een beetje zuur omdat hij doordat hij 4 jaar is, nog niet in staat bleek om aan te geven dat hij 'met' bril slechter zag.

DvB
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2007 13:00

Re: Opticien

Ongelezen bericht door DvB »

Elke 2 jaar gaan mijn man en ik naar de oogarts om te laten kijken of er geen afwijkingen te zien zijn aan de ogen.
Daarna gaan we naar Bella Vista, een betrouwbare opticien in Baarn voor een nieuwe bril en ook lenzen. Tussendoor controleert de opticien bij het lenzengebruik.
Dit doen we al jarenlang en het voelt veilig.
Een opticien kan nooit zo deskungig zijn als een oogarts.

kismet
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 jun 2005 00:28

Re: Opticien

Ongelezen bericht door kismet »

Vorig jaar z0mer bij Hans Anders Eindhoven Centrum geweest en mijn ogen laten opmeten; en een bril besteld. Driemaal is er n nieuw glas ingeplaatst en nog kon ik er niet mee lezen. Ook 3x ogen opgemeten. Ik denk dat u begin van staar hebt, zei de bedrijfsleider, maar weigerde verder nog iets te doen. Ik had dus een bril waar ik niet door kon kijken en mn geld was weggegooid.
Naar de oogarts gegaan en inmiddels in december en februari geopereerd aan beide ogen en nieuwe lenzen ingeplaatst.
Waarom zei die opticien niet meteen na de 1e meting en voordat ik geld ging investeren dat hij mij niet kon helpen? Slechte beurt van Hans Anders !!

sloper
Berichten: 16
Lid geworden op: 07 dec 2006 12:17

Re: Opticien

Ongelezen bericht door sloper »

Al jaren komen wij bij Pearl in winkelcentrum de Mare te Alkmaar. Twee jaar geleden had mijn zoon zeer veel last van hoofdpijn, volgens mij door teveel achter het computerscherm te zitten. Hij, toen 15, stelde voor naar Pearl te gaan. Vervolgens kwam hij stralend thuis. Zijn ogen waren vooruit gegaan, zijn bril was te sterk. Dit is al jaren zo, van +4 en +6 zit hij nu op +0,75 en + 2,75. En iedere keer krijgt hij weer felicitaties. Sinds kort wil hij geen bril meer en is hij overgestapt op lenzen. Ook nu is de service weer prima.

Roeline uit Alkmaar

xestinia
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 21:26

Re: Opticien

Ongelezen bericht door xestinia »

Ik ben nu een aantal jaar werkzaam in de optiek, heb de volledige opleiding tot opticien gevolgd en daarna nog twee jaar een opleiding tot contactlensspecialist. Ik doe mijn werk met plezier en neem mijn werk, de oogmetingen en contactlensaanpassingen serieus. In de zaak waar ik werk, wordt eerlijk advies gegeven, worden geen brillen of lenzen verkocht wanneer dat niet nodig is of wanneer er eerst een bezoek aan de oogarts nodig lijkt. En ik weet veel meer collega’s (uit veel verschillende zaken) die zo werken. Ik ben trots op mijn vak, en onze klanten zijn tevreden. Het is jammer het onderzoek zo kleinschalig was en absoluut geen representatief. En daarbij, van een optometrist kan je niet zeggen dat hij of zij altijd beter kan meten dan een gediplomeerde opticien. Een optometrist is meer gespecialiseerd in de pathologie van het oog, en niet per definitie in refractie (is oogmeten). Ik ben zeker voor een keurmerk, ben ik helemaal voor. Maar ik wilde toch even opkomen voor mijn vak en collega’s die hun werk doen zoals het hoort.

reageren
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 21:16

Re: Opticien

Ongelezen bericht door reageren »

Al jaren lang kom ik bij een zeer betrouwbare opticien in Ridderkerk, Kronemeijer Optiek. Hij heeft mij en mij famieleden dan ook een zeer deskundig advies gegeven en toen de oogmeting een keer niet verliep naar zijn wens heeft hij mij doorverwezen naar een oogarts hij heeft een begeleidende brief geschreven en de oogarts kon niet anders dan lovend over hem spreken.

klarabella
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 21:24

Re: Opticien

Ongelezen bericht door klarabella »

Als mede eigenaar van een zelfstandige optiekzaak vraag ik mij af waarom de zorgverzekeraars contracten afsluiten met ketens (ook Pearle heeft een interne opleiding) waar je ogen worden doorgemeten door ongeschoold personeel? Het is toch van de zotte dat onze klanten " gedwongen" worden om bij een keten te kopen.

cal_guru
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 21:17

Re: Opticien

Ongelezen bericht door cal_guru »

Beste Lezer,

Zo'n 30+ jaren geleden ging je naar de oogarts als je zicht niet optimaal was. Deze was vakkundig en kon dus ook direkt vaststellen wat er aan de hand was. Je was verzekerd van een vakkundig advies. Die man had jaren gestudeerd.

In het hedendaagse tijdperk dat tijd geld is en dat we vooral weinig tijd hebben, is het opmeten van ogen dus een financiele verspilling van een oogarts zijn kostbare tijd. Ik kan me als de dag van gisteren herinneren dat je dus niet meer naar de oogarts ging. Sterker nog, de oogarts accepteert je niet eens voor een simpele oogmeting. Allemaal een goede zaak, want hij kan zijn tijd wel beter besteden dan aleen maar ogen opmeten voor een bril of contactlens.

Waar het vandaag aan schort is dat er geen zekerheidstelling is van de competentie van de opticiën. En daar wringt dus de schoen.

Als persoon van middelbare leeftijd heb ik al wat meegemaakt en ik moet zeggen dat de marktwerking van de gezondheidszorg naast de vele positieve kanten ook nog al wat negatieve kanten kent. En dit is er een van.

Want wat het geheel zoveel troostelozer maakt is dat de heren verzekeraars in hun polisssen zeggen dat oog/zicht middelen maar voor een bepaald bedrag vergoed worden TENZIJ je bril of lenzen uit de huisselektie haalt van een landelijke keten (zoals bijv. Hans Anders), want dan wordt de bril of lenzen helemaal vergoed. Op een dergelijke manier wordt je als verzekerde die met de vercommercialisering van de ziektekostenverzekering toch al financieel de klos is, noodgedwongen gebruik te maken van de cowboys in opticiënland.

Het is dan ook een beetje verwonderlijk dat de overheid (vandaag bij monde van de PvdA) zegt dat het een taak is van de brancheorganisatie om de kwaliteitseisen van hun leden zeker te stellen en/of eventueel op te vijzelen.

Zij heeft daar vanuit beginsel volledig gelijk in. Het NUVO heeft het recht / plicht en naar ik aanneem ook de intentie om de toelatingseisen voor hun leden zo te stellen dat de consument het vertrouwen kan hebben in het kunnen van de NUVO leden.

Echter er zit nu kaf tusen het koren en het valt dus niet mee om tegen het interne kaf te zeggen: OK jongens het niveau moet omhoog, dus als je als lid niet mee gaat dan hebben jullie een probleem. (Er zijn hiervan genoeg politieke voorbeelden van zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.. EU e.d.).

Het NUVO zoekt dus nu hulp en het zou de politiek sieren als ze een helpende hand toereikt door een algemene en generieke norm op te stellen waarin staat dat elke brancheorganisatie (dus NUVO, maar ook die van bijv. schoorsteenvegers) vereist dat het aspirantlid minimaal het z.g. vakdiploma of equivalent voor die desbetreffende branche moet kunnen overleggen vooraleer hij en zijn /haar werknemers toegelaten kan worden. Verder zou er dus ook in een dergelijke norm moeten staan dat het lid (en al diegenen die bij het branche lid werkzaam zijn) zich om de zoveel jaar moet laten bijscholen om lid te kunnen blijven. Hij moet hiervoor de desbetreffende certifcaten e.d. kunnen overleggen. Dit waarborgt het up to date blijven van het branche lid en zijn/haar werknemers.

Dit lijkt mij een adequaat middel om het kaf van het koren te scheiden binnen de brancheorganizaties. Daarnaast is het ook een middel om de zorgverzekeraars bewust te maken van de kwalieit van de zorgverstrekkers. Een zelfrespecterende zorgverzekeraar zal het zich wel uit zijn hoofd laten om een preferente zorgverstrekker in zijn polis vast te leggen die geen branche lid is en dus onder de categorie kaf valt .

En als dat niet werkt: Ook dan kan de overheid bij de verzekeraars de beperking neerleggen om financiele afspraken te (mogen) maken met alleen die zorgverstrekkers die bij een brancheorganisatie (volgens bovenstaand model) aangesloten zijn.

Ik denk dat dit wel het minste is wat de overheid kan doen. Als we de marktwerking goed willen laten functioneren dan kan dat alleen maar als we een platform creëren met duidelijke spelregels wat er nodig is om mee te mogen "spelen" en wat wel en niet kan. Zeker als het gaat over de gezondheid. Want die is niet vervangbaar of repareerbaar.
Laatst gewijzigd door cal_guru op 01 okt 2007 22:20, 1 keer totaal gewijzigd.

bril
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 22:01

Re: Opticien

Ongelezen bericht door bril »

Waaruit blijkt eigenlijk dat de opticiens die getest zijn allemaal geen mbo diploma optiek hebben er wordt nu direct een verband gelegd tussen de foutieve metingen en de opleiding.Er wordt meteen gesproken over titelbescherming maar wie zegt dat deze geteste opticiens niet gewoon hun mbo optiek diploma hebben,dit blijkt namelijk nergens uit deze test.Zouden de meet resultaten uit de test allemaal gelijk of wel goed zijn geweest als de metingen door mbo gediplomeerde opticiens waren gedaan?!?!

Toolboy

Re: Opticien

Ongelezen bericht door Toolboy »

Dit item was toch al lang bekend.
Sinds de superstore brillen verkopers er zijn.
Voor mij niets nieuws dit is ook 1 grote commerciele praktijk net zo als de orthodontist enzv.zakkenvullerij dus :wink:


T

jom
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 okt 2007 22:31

Re: Opticien

Ongelezen bericht door jom »

Waarom niet naar gaan naar de enige bij wet erkende oogspecialist die u ook brillen kan aanmeten: Een optometrist.
Deze heeft een HBO opleiding, is verplicht zich te houden aan (non commerciële)gedragsregels die i.s.m. het ministerie zijn vastgesteld, vallen wel onder de wet op de gezondheidszorg(BIG), zijn verplicht iedereen te helpen(net als een arts), vragen over het algemeen maar een schijntje (ca. 20,- BTW vrij) voor een consult (is verplicht! maar wordt niet vergoed-> :? :shock: Is ook niet echte kostprijs, zien onder) )
-> Jammer dat zijn in de uitzending niet aan bod kwamen!
Optometristen die praktijk voeren in optiekzaken zijn zonder verwijzing te consulteren (in ziekenhuizen werken ze onder oogartsen).
Circa 400 optometristen zijn te vinden op http://www.optometrie.nl
Als zo'n optometrist slim is heeft hij/zij voor iedere portemonnee een goede bril.


:idea: -->Ook het beroep optometrist is ondanks zijn erkenning niet goed geregeld.
Want wat kunnen de zorgverzekeraars (= dus wij allen) een geld besparen!:
:arrow: kostprijs routine consult optometrist 1e lijn: ca. 70,=
:arrow: ziekenhuisprijs Routine consult oogarts: ca. 140,- !!!!!!!
:!: POLITIEK wordt wakker! (vooral die meneer van de PvdA) Iets meer regelen levert kwalitatief en financieel veel op! :!:

Gesloten