Hi Kweenie,
Laat ik voor de discussie inderdaad wat meer handen en voeten geven aan de punten die ik heb aangedragen:
A) De hypotheekrenteaftrek
Doordat je de hypotheekrente kunt aftrekken ontstaat een situatie, waarbij de rente die je betaald voor het lenen na aftrek van belasting lager is dan de rente voor het sparen. Dit is de basis van de spaarhypotheek. Was deze renteaftrek er niet, dan is de leenrente hoger dan de spaarrente en zou men gaan af te lossen in plaats van lenen plus sparen. Hypotheekrenteaftrek is daarom voordelig voor banken, omdat die het geld langer kunnen lenen en tegelijkertijd ook klanten hebben die sparen.
Je zou zeggen dat het ook voordelig is voor de consument, immers kan hij meer geld lenen, en dus een groter huis kopen. Het eerste (meer geld lenen) klopt, het tweede een groter huis kopen, klopt niet. De reden is dat de prijs van een huis niet bepaald wordt door de intrinsieke waarde maar uitsluitend door de markt van vraag en aanbod. Er zijn x miljoen mensen die in y miljoen huizen moeten wonen. Groeit het aantal mensen in Nederland, en er worden kleinere huizen, zoals flats bijgebouwd, dan moeten mensen kleiner wonen. Dit heeft vanwege de marktwerking tot gevolg dat de marktwaarde van huizen sneller stijgt dan de inflatie, waardoor grotere huizen, alleen door rijkere mensen betaald kunnen worden en mensen daardoor automatisch kleiner gaan wonen. Immers mensen geven dat uit voor een huis wat zij kunnen betalen.
Omdat men meer kan lenen met renteaftrek, doet men dat ook en daardoor zijn huizen duurder. Effectief zijn daardoor de lasten even zwaar, als dat ze zouden zijn zonder de aftrek. De enige die dus echt profiteren van de aftrek, zijn daarom wederom de banken, omdat deze grotere bedragen kunnen lenen. Zomaar afschaffen van de aftrek gaat echter ook niet, omdat dan een groot aantal mensen vanwege de lastenverzwaring van bestaande leningen in de problemen zouden raken en ook omdat banken grote belangen bij deze regeling die door alle burgers en bedrijven betaald wordt hebben, die ze niet zomaar zullen prijsgeven.
De beleggingshypotheek is een verdere uitbreiding van de spaarhypotheek. In plaats van sparen kun je beleggen. Maar vergis je niet: Sparen met geleed geld was al iets raars maar beleggen met geleend geld gaat een hele stap verder. In een financieel ABC voor beginners is dat eigenlijk een no-go. Het is daarom logischer om een spaarhypotheek af te sluiten, met een gedeelte aflossingsvrij, waarbij je naar eigen inzicht met het meergeld wat je dan niet uitgeeft en dus over hebt kunt sparen, beleggen of kunt aflossen. Met een beleggingshypotheek verlies je deze flexibiliteit en daarmee ook de controle. De Rabobank zag daarin een gat, en gaf een gedeelte van deze flexibiliteit weer terug: Men kan naar eigen inzicht sparen en beleggen en de ratio daarin wijzigen. Het addertje kennen wij inmiddels: In plaats dat men het beschouwde als twee hypotheek gedeeltes, waarin men het overlijdensrisico verdeeld, heeft de bank bedacht dat het overlijdensrisico als twee communicerende vaten over beide gedeelten wordt verdeeld, waardoor ook het spaargedeelte van de hypotheek niet meer spaarzeker is. Eigenlijk durfde de bank het zelf niet aan om het overlijdensrisico van het beleggingsgedeelte volledig met het beleggingsgedeelte te laten betalen. Want wat moet de bank doen als ondanks premiebetaling, vanwege tegenvallende beleggingen geen geld meer is om het overlijdensrisico af te dekken? Ik vind, dat als je als bank dit risico niet meer aandurft, dat je zeker niet moet afwentelen op het spaargedeelte van de verzekerde. Dit kan al helemaal niet als je daarbij bij voorbaad uitgaat van te hoge beleggingsrendementen waarbij men redelijke wijze kan verwachten, dat dit gevolgen heeft op de waardeopbouw. Want dan ben je als klant aan het sparen, voor het geval dat de bank haast voorspelbare tegenvallende beleggingsresultaten boekt.
Maar terug naar de aftrek: zoals boven beschreven zonder renteaftrek bestaat er geen spaarhypotheek en al helemaal geen beleggingshypotheek. Wat mij betreft mag deze aftrek worden afgebouwd, waarbij men zo goed mogelijk rekening houd met de lastenverzwaring van bestaande leningen. Het vasthouden aan waardebehoud vind ik veel minder belangrijk. Het zou mooi zijn als men daarbij ook de overdrachtsbelasting afschaft en als men daarbij het passeren van een hypotheekakte bij een notaris vervangt door een kadastrale inschrijving van de hypotheeklasten op onroerend goed. Op deze wijze kunnen mensen makkelijker van hypotheek wisselen. Weg met de barrières (zie vorige posting). Vergeet niet, dat als mensen makkelijker van huis kunnen wisselen, dat dan ook de file probleem stukke minder zouden zijn. Jammer dan voor de banken, trouwens, zo Nederlands als ze zijn, zo eenvoudig kunnen ze ook door buitenlandse bedrijven worden overgenomen. Welke economische zekerheid krijgen wij voor al deze belastingcenten weer terug, is dan mijn vraag.
B+C)
Ik kan mij in hoofdlijnen vinden in de posting van kweenie. Belangrijk is daarbij dat regelingen formeel bedoeld zijn voor de mensen, maar primair betekenen dat er nieuwe producten door de verzekeraars worden aangeboden. Fiscale mogelijkheden leveren daarbij verkoopargumenten voor producten waar verzekeraars goed aan verdienen. Niks mis mee, zolang hetgeen wat beloofd wordt, zoals een pensioen of een spaardoel uiteindelijk ook bereikt kan worden. In de praktijk kunnen doelen vanwege te hoog voorgespiegelde rendementen uiteindelijk niet gehaald worden. En omdat dan blijkt dat er een erg een groot prijskaartje aan hangt, welk met opzet niet is verteld, zodanig op de resultaten drukt, is er nauwelijks spraken is van een positief nettorendement.
D) ik was aanvankelijk redelijk met je eens. Maar na deze discussie ben ik anders gaan denken:
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php ... 7&start=15
Ik hoop dat ik niet teveel schrijf, en ben benieuwd naar reacties.