Pagina 1 van 2

granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 10:40
door luchtenberg
Wie heeft er ervaring met een granieten blad (gezoet).
Als je het blad impregneert, blijft ie dan mooi en hoe zit het
met vlekgevoeligheid?

Graag reacties van mensen die al jaren zo'n aanrechtblad hebben,
niet van verkopers!

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 11:29
door keukenklepper
ok

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 11:42
door kweenie
Zou ik er een vraag aan toe mogen voegen? Hoe zit het met de hittegevoeligheid? Hierover hoor ik tegenstrijdige berichten. De een zegt dat het best hittebestendig is, anderen zeggen dat je door een hete pan barsten/breuk kunt krijgen doordat haarscheurtjes gaan knappen. Hoe gevoelig is het nou? (En welk blad zou er dan wel hittebestendiger en wat krasbestendig zijn?)

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 11:46
door keukenklepper
Wil jij wel een antwoord van een verkoper?

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 11:55
door kweenie
Ik denk dat je als verkoper over zo iets groots als breukrisico's etc. misschien meer kunt zeggen dan als bezitter en ik denk dat breuk of scheuren niet zo heel vaak voor zullen komen, dus dat er van gebruikers weinig ervaringen zijn. Dus ik zou daar ook van verkopers wel een mening over willen horen, als die enigszins realistisch is. (De kans dat ik bij een verkoper op dit forum iets koop lijkt mij trouwens erg klein.)

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 26 okt 2007 15:18
door keukenklepper
Prima, in dat geval:

Gezoet graniet is nog kras- en vlek gevoeliger dan gepolijst graniet. En deze is al vrij kwetsbaar opzich.

Wilt u echt een blad waar vloeistoffen minder kans maken om in te trekken dan kan Compostiet (Royalstone, Cesarstone, Cosmostone etc.) een optie zijn.

Wilt u werkbladmateriaal wat bestand is tegen extreme teperatuursverschillen (wok direct van gas op aanrecht) dan zou u het beste voor een blad kunnen kiezen waar een keramisch materiaal in is verwerkt. Bijv: Ceranuovo of Ceramistone. Hier trekt ook geen vloeistof in.

Op dit forum is hier vorige maand al veel over geschreven, dus wellicht kan de zoekoptie ook een mogelijkheid zijn voor verdere informatie.

Succes.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 14:57
door nico_s
Over hittegevoeligheid: door een pan vanaf het vuur direct op het werkblad te zetten, dan kan er een thermoshock optreden. Gebruik altijd pannendragers, ook op het aanrecht! Bij Ikea zijn mooie exemplaren te koop voor een paar euro per stuk.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 16:14
door kweenie
Dus als ik het goed begrijp is graniet vergeleken met bv. kunststof of 'spaanplaat met een laagje' wel een stuk hittebestendiger, maar is een blad met een meer keramische samenstelling beter. En composiet zal wel wat op graniet lijken.

Het gaat mij er ook voornamelijk om dat je bijvoorbeeld bij het afgieten van de pasta even de pan neer kunt zetten om het deksel goed te leggen. Ik denk dat dat met kunststof en 'spaanplaat' niet goed gaat, maar dat het met graniet en composiet wel een beetje mogelijk is.

(Overigens heb ik ook wel een aantal keer geprobeerd op het forum te zoeken, maar de zoekfunctie werkt blijkbaar niet. Althans, niet bij mij: ik krijg bij geen enkele zoekterm een resultaat.)

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 17:02
door CocaCola81
Gewoon een groot houten snijblok kopen, naast de kookplaat, perfecte afzetruimte. Het enige waar ik hete pannen op zou zetten is een RVS werkbank.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 17:08
door westerdijk
Graniet gezoet is heel mooi om te zien en gemakkelijk in gebruik alleen moet je oppassen met hete pannen, je moet ze altijd op een onderzetter zetten. Het blad is ook makkelijk te reinigen gewoon met een sopje van afwasmiddel of groene zeep. Je moet het jezelf gewoon aanwennen om de pannen op de onderzetter te zetten dan doe je het automatische, ik heb drie losse onderzetters van rvs met een kunstof onderkant op het aanrecht liggen, het zijn drie rondjes die in elkaar passen simpel maar mooi (te verkrijgen in de betere huishoudzaak) Wij hebben het blad nu een jaar en het bevalt prima.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 22:56
door GWTE
Graag reacties van mensen die al jaren zo'n aanrechtblad hebben,
niet van verkopers!
Beste Luchtenberg,

Merkwaardig een dergelijk opmerking van jou over verkopers. Het advies van een integere verkoper met verstand van zaken stel ik toch vaak boven het advies van de gemiddelde consument (tenzij het je zus of je beste vriendin is), en zeker op een forum als dit waarbij eventuele provisie over de verkoop niet meespeelt.

Weet je, veel klanten lezen gebruiksvoorschriften niet of nauwelijks en slaan gebruiksadviezen van de adviseurs in de wind. Daardoor ontstaan problemen juist vaak en eventuele mindere eigenschapen van materialen pakken hierdoor extra nadelig uit. Om die reden hoor je bij veel klanten zeer tegenstrijdige berichten als het gaat om ervaringen met bepaalde producten.

Deze ervaringen kunnen over het zelfde product variëren van “prima, ik ben heel tevreden en kan het iederéén aan raden” tot en met het andere uiterste “het is helemaal niks en ik wil het nooit meer”. Of het nu gat om Rvs, glas, natuursteen of hoogglans fronten de reacties van klanten lopen altijd sterk uitéén. Hoe denk je dat dit komt? Wel, mensen zijn verschillend!

Daarom geef ik graag mijn advies, als specialist op het gebied van steen en natuursteen. Een gezoet blad is veel schraler dan een gepolijst blad. Hieraan dankt het zijn matte natuurlijke uitstraling. Daardoor is de oppervlakte van het blad echter veel gevoeliger voor vocht vlekjes (kringen) en vette vingers. Hierdoor is het consequente gebruik van onderleggers aanbevolen.

Aan het regelmatig afnemen (met wat zeep) van het werkblad moet je dus ook geen hekel hebben. De vlekken zijn wel meestal oppervlakkig en niet permanent, dit hangt echter af van de poreusheid van de steensoort en diens eigenschappen. Mensen die weinig tijd hebben, praktische zijn ingesteld, zich ergeren aan vlekken en kringen en niet van poetsen houden kunnen dus beter niet voor gezoet kiezen. Een blad impregneren helpt wel tegen vuil echter door dit impregneermiddel verliest het blad ook vaak zijn karakteristieke matte uitstraling en zal het een tintje donkerder worden. Als het blad al door de leverancier is geïmpregneerd zal het kleur verschil natuurlijk aanmerkelijk minder zijn wanneer jij het zelf na enige tijd nog eens impregneert. Veel impregneermiddelen zijn op een basis van gekookte lijnolie (De lijnolie wordt nog op traditionele wijze koud geperst ("geslagen") en vervolgens ambachtelijk gekookt. Deze gekookte lijnolie heeft veel betere verzorgende en vochtregulerende eigenschappen dan gewone lijnolie) dat ruikt lekker en is biologisch. Honedtop protector van Kemie is ook zo'n product.

Voor de warmte gevoeligheid maakt het niets uit, gepolijst of gezoet.

Voor degene die van gezoet houden is het dus kiezen tussen mooi of praktisch. Voor de mooie matte- en warme uitstraling van gezoet, maar minder praktisch. Of het vertrouwde gepolijste werkblad, veel minder gevoelig en dus praktischere afwerking. Dit zijn echter afwegingen die vaker zullen moeten worden genomen zoals: kies ik voor een massief houten vloer of laminaat,….. lak of kunststof,……. platte schoenen of hakken,…… spijkerbroek of rokje……..een vent of geen vent enz.

GWTE...en die kan het weTE... 8)

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 27 okt 2007 23:01
door Bullyleo
Beste GWTE,

Zeer hartelijk bedankt voor dit goed onderbouwde advies. Daar hebben mensen wat aan, in plaats van verkopers die elkaar op dit forum de tent uitvechten en geen post voorbij laten gaan om elkaar spreekwoordelijk in de fik te steken. Ik denk ook dat de opmerking van Luchtenberg hierop wees.
Ga zo door! Ik weet nu in ieder geval ook wat ik met mijn blad moet doen van mijn nieuwe keuken. Gekookte lijnolie kopen.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 28 okt 2007 09:14
door twijfel
Beste GWTE (of andere nauurlijk)

Weet je misschien ook de voordelen/nadelen van gezoet composiet tov gezoet graniet? Ik moeet zeggen dat ik gezoet graniet net ietsje mooier vind dan gezoet composiet, maar ons is verteld dat composiet toch wel een stuk practischer in het gebuik is. Vlekken zouden er absoluut niet intrekken en wanneer je het blad alleen af en toe met een vloeibaar shuurmiddel zou schoonmaken, en nooit met zeep, dan zou het alleen maar mooier worden. Klopt dit volgens jou?

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 28 okt 2007 17:53
door Marktkenner
Beste Twijfel, en anderen,

Het meest verkeerde verkoop argument wat er in keukenland bestaat is wel dat er gezegd wordt dat je beter gezoet composiet kunt kopen dan gezoet natuursteen. Dit is absoluut niet het geval! gezoet composiet, vooral de donkere kleuren, zijn erg vlek gevoelig en (soms zeer) lastig in onderhoud. veel mensne krijgen het na verloop van tijd niet meer netjes en egaal schoon. Voor gezoet natuursteen geldt dat het ook vlek gevoelig is, maar dat dit door gebruik en impregneren afneemt na verloop van tijd. tevens is het met en poetsbeur met wat schuurmiddel weer hardstikke mooi te krijgen. Min advies: ga altijd voor natuursteen. Is ook veel mooier en daar zit een miljoenen jaren oude geschiedenis aan. dan pak je toch niet dat geperste spul wat afgelopen half jaar is geproduceerd in de fabriek?
verder: hete pannen op steen zijn uit den boze! veel mensen hebben mij verteld altijd hete pannen op de stenen aanrecht te zetten zonder problemen. Dit kan inderdaad 9999 keer goed gaan, maar het hoeft maar 1x door thermoshoch fout te gaan en dan zit j met de gebakken peren....
Qua onderhoudsvrij zou ik voor glans natuursteen gaan.
Krasgevoeligheid: alles kan krassen, het is maar net hoe iets gebeurt. wel is het zo dat veel mensen al over krassen praten, maar dat het in die gevallen vaak gata om staalafzettingen op 't steen. dit komt omdat het staal van messen en lepels e.d. zachter is dan het natuursteen.
veel van die " krassen" zijn dan ook met een goede poetsbeurt te verwijderen!

Succes met de keuzes.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 28 okt 2007 18:38
door GWTE
Beste Twijfel,

Composiet is inderdaad, zoals gezegd, niet poreus zoals sommige natuurstenen dit wel zijn. Nu is het wel zo dat de verschillende natuursteen soorten ook verschillende eigenschappen hebben. Zo zijn er ook natuurstenen die bijna niet poreus zijn zoals een Impala bijvoorbeeld. Deze steensoort heeft een aantal vergelijkbare eigenschappen als die van Composiet.

Ondanks de zeer dichte structuur van het Composiet (waardoor bijvoorbeeld vloeistoffen niet in het werkblad kunnen doordringen) ontstaan bij gezoete bladen toch snel vlekken in de oppervlakte. Mijn ervaring met stenen bladen is (net als bij veel andere materialen) dat als een blad niet in staat is enig vuil op te nemen (geen bietensap of kerrie natuurlijk) dan stoot het vuil af. Een Composieten blad stoot vuil af, dit moet je dan ook regelmatig afnemen met een doekje en wat zeep. Het camoufleert dus niet zo goed. :cry:

Hoe ruwer de oppervlakte hoe meer camouflage van vuil of vet er optreed. Natuursteen heeft een mindere oppervlakte egaliteit. Je ziet dit ook bij de deurtjes van de keuken dat een structuur lak deur beter vette vingers opneemt (camoufleert) dan een gladde deur of hoogglans deur. Dit doet Composiet dus minder, dit heeft te maken met de zeer gladde oppervlakte egaliteit van Composiet. Wat veel mensen aanspreekt bij Composiet zijn de minder gestipte effen kleuren. :P

Wat mij in ieder geval aanspreekt is de echtheid van het natuursteen en het feit dat de meeste soorten steen miljoenen jaren oud zijn…..dat is toch geweldig dat dit dan nu op jou keuken ligt (een jaartje of twintig). :?

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 31 aug 2008 19:13
door wendy krist
Hallo,

Wie weet hoe je een kring uit een granieten aanrechtblad kan krijgen? Gewoon water en wat zeep werkt niet. Ook niet het spul waarmee je het kan inpregneren. help!

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 31 aug 2008 22:00
door zelfstandigste
Waardoor is de "kring" ontstaan?

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 16 okt 2008 15:06
door T. van Welie
Hallo,
Heb sinds half jaar donker composietblad gezoet, bevalt
goed maar kreeg wel steeds meer vlekken die niet
verdwenen met de geadviseerde milde schoonmaakmid- delen. Na lang aarzelen voorzichtig geschuurd met
schuursponsje en cif cream citroen. Blad is nu weer als
nieuw, geen vlek meer te bekennen.

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 16 okt 2008 15:20
door legoleek
tip van de week:
alles wat je van natuursteen wilt weten kun je vinden op :
www.centrumnatuursteen.nl

Re: granieten aanrechtblad gezoet

Geplaatst: 17 okt 2008 11:45
door hark
Beste GWTE :

De topic starter vroeg : geen reacties van verkopers graag.
Toch niet zo gek....
Merkwaardig een dergelijk opmerking van jou over verkopers. Het advies van een integere verkoper met verstand van zaken stel ik toch vaak boven het advies van de gemiddelde consument (tenzij het je zus of je beste vriendin is), en zeker op een forum als dit waarbij eventuele provisie over de verkoop niet meespeelt.
Is dit forum een consumenten- of een verkopers forum.
Wie het weet mag het zeggen.....