Pagina 1 van 1

Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 31 okt 2007 11:46
door KingBeezz
Op de site van de vastelastenbond staat sinds kort dit bij 3 jaar vast 100% windenergie:
De gasprijs zal bij verhoging alleen verhoogd worden met maximaal de opslag die de Gasunie doorvoert op de inkoopprijs, of een eventuele verhoging van de energiebelasting.
De gasprijs wordt elk half jaar aangepast.

De energiebelasting zal bij andere leveranciers ook tot een hoger bedrag leiden, dus daar zit geen verschil in. Maar de gasprijs is dus helemaal niet vast als ik het goed lees! (Hij zal ook dalen als de gasprijs daalt).

Of wordt bij andere vaste prijs energieleveranciers ook de opslag die de gasunie doorvoert doorberekend?

Re: Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 31 okt 2007 21:11
door HvanGennip
Ze hebben bij de Vastelastenbond de marge die de leverancier maakt op het gas vastgelegd, zodat de leverancier de gasprijs niet zomaar mag verhogen. De gasprijs verhoud zich nu als heel goedkoop tot andere aanbieders en zal dit dus blijven doen.

aparte constructie, maar ik denk wel goed.

Er zijn tal van leveranciers, zoals Energie Direct, die adverteren met een hele lage gasprijs en deze vervolgens flink verhogen. Dat is het grote nadeel van een variabele prijs. De Vastelastenbond heeft dit risico dus afgevangen.

Op gas valt ook niet zoveel te besparen, hier ontbreekt concurentie.

Re: Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 14 dec 2007 11:30
door Shine
Ze hebben bij de Vastelastenbond de marge die de leverancier maakt op het gas vastgelegd, zodat de leverancier de gasprijs niet zomaar mag verhogen
Vastelastenbond
De gasprijs is variabel en kan per half jaar aangepast worden. Bij een daling van de gasprijs zal uw gastarief dus ook dalen. De gasprijs zal bij verhoging alleen verhoogd worden met maximaal de opslag die de Gasunie doorvoert op de inkoopprijs, of een eventuele verhoging van de energiebelasting. Dit hebben we contractueel voor u vast gelegd in onze raamovereenkomst met Elektran.
Wat ik dus moet opmaken is dat de VLB heeft vastgelegd dat de gasprijs alléén verhoogd mag worden als de Gasunie een prijsverhoging doorvoert op de inkoopsprijs voor leveranciers!
Goed, dus ik naar de Gasunie site gegaan.....maar waar vind ik op die site hierover nieuws of informatie mbt tot de inkoopsprijs en eventuele door hun door te voeren/te verwachten prijsverhogingen?
Immers gas wordt miv 1-1-08 duurder. Deze prijsstijging moet ergens vandaan komen. En zal de prijs gepresenteerd bij de VLB (3jarig contract) dan ook stijgen? Dat plaatke is mij iig niet duidelijk.

Re: Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 16 dec 2007 11:01
door Shine
Geen antwoord?

Re: Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 16 dec 2007 18:16
door joico
blijkens recente kranten artikelen adverteerd de vastenlastenbond met contract tarieven die fake en vele te laag zijn en die ze niet gaan nakomen.
mooi voorbeeld van de pot verwijt de ketel, laat je ook door hen geen oor aan naaien. gebruik vergelijkenssites en zoek op internet naar leveranciers met een echte (laagste) prijsgarantie

Re: Vastelastenbond: Vaste prijs gas niet echt vast?????

Geplaatst: 17 dec 2007 00:37
door Shine
Ja maar dat is de stunt die VLB heeft uitgehaald om iets te bewijzen.
Vastelastenbond stelt met nepproduct gerotzooi op vergelijkingssites aan de kaak 11 december 2007

VUGHT (Energeia) - Wat een grap. De Vastelastenbond staat steevast bovenaan de lijst als iemand zijn gegevens op een vergelijkingssite als Energieleveranciers.nl invult. Het bedrijf komt veruit als goedkoopste uit de bus. Dat is het gevolg van een absurd lage variabele prijs. Het verschil met de tweede goedkoopste (vaak Energiedirect) is maar liefst zo'n EUR 300 per jaar.

Als de potentiële klant verder klikt, op de button om over te stappen, wordt hem gevraagd te kiezen tussen drie producten: 'Vastelastenbond variabel', '100% windenergie 3 jaar vaste prijs (Ons advies)' en 'Groen 1 jaar vaste prijs'. Als hij dan voor de eerste optie kiest krijgt hij de volgende tekst:

"U heeft gekozen voor een variabel tarief, maar is dit wel verstandig? Een variabel tarief kan op elk moment aangepast worden door de leverancier. Hierdoor is het maar de vraag wat u uiteindelijk betaalt. Indien u een vast tarief afspreekt weet u precies waar u aan toe bent. De Vastelastenbond heeft de laagste vaste tarieven van Nederland en daarom adviseren wij u om ons 1 jaar vast of 3 jaar vast product te nemen. Als de geïnteresseerde één van de ander opties intypt krijgt hij die tekst niet te zien.

Overigens prijkt de Vastelastenbond niet meer bovenaan de lijst op de site energieprijzen.nl. De beheerder van deze site, die niet blij is met de actie van de Vastelastenbond, heeft de tarieven van de bond aangepast, nadat verschillende kranten over de fopaanbieding hadden bericht.

Waarom deze actie? De Vastelastenbond wilde op deze manier het gerotzooi op vergelijkingssites aan de orde stellen. De tarieven die daar worden gepresenteerd zijn vaak niet de echte tarieven. Zo berekent bijvoorbeeld Energiedirect andere tarieven dan die worden gepresenteerd op de site, zo zegt Dennis van Druten van de bond. De tarieven op de eigen site van Energiedirect (dochter van Essent) zijn anders dan die op de vergelijkingssites en die op de eigen site zijn geldig, zo zegt het contract.

Van Druten heeft naar eigen zeggen bewijzen voor het gerotzooi overhandigd aan de toezichthouder DTE maar die doet daar volgens hem niets mee. "Die zegt dat de sites OK zijn. Ik denk van niet", aldus Van Druten, die stelt dat de sites zelf niets te verwijten valt. De energiebedrijven zelf leveren de gegevens voor de site aan en moeten ook bevestigen dat de gegevens juist zijn. Maar de beheerders van de site kunnen de gegevens niet controleren en de consument doet dat meestal ook niet. Een bedrijf als Energiedirect heeft een grote zak met geld om het beeld neer te zetten dat het bedrijf het goedkoopste is, ook al is dat niet het geval. Vorig jaar was er een rechtszaak over de tarieven en de communicatie daarover van het bedrijf.

Een andere truc is dat het energiebedrijven de prijzen kort na het aangaan van het contract worden verhoogd. Het zijn immers variabele tarieven. Zelfs het braafste jongetje uit de klas, Greenchoice, doet dat nu ook. Er wordt stroom voor 5,25 eurocent aangeboden terwijl het tarief na een jaar naar het normale tarief gaat. Dit tarief is bij Greenchoice altijd een tarief wat een kwart eurocent onder dat van de regionale aanbieder ligt; zo'n 9 eurocent. Van Druten heeft hier echter wel begrip voor. Jarenlang heeft Greenchoice gevochten tegen dit soort praktijken, maar ze kunnen volgens Van Druten niet anders. Mensen die klant worden bij de Vastelastenbond worden overigens ondergebracht bij Greenchoice.

Ook het aanbieden van vaste contracten met variabele tarieven is de Vastelastenbond een doorn in het oog. Waarom zou een klant zich voor drie jaar binden als het energiebedrijf met de prijs kan doen wat hij wil? Helemaal cru is dat de bedrijven een boete in rekening brengen als de consument tussentijds overstapt. Het energiebedrijf hoeft niet van te voren in te kopen om risico's af te dekken dus er is ook geen schade bij voortijdige opzegging. De DTE zou variabele tarieven met vaste contracten moeten verbieden, zo vindt Van Druten.

De DTE slaat echter constant de plank mis en loopt achter de feiten aan. De toezichthouder concentreert zich op de prijzen op de eigen sites van de bedrijven. Die moeten onderling vergelijkbaar zijn. Zo moeten tarieven all-inclusive zijn, net als bij de luchtvaart. Maar de vergelijkingssite pakt de DTE niet aan. Ook de Consumentenbond doet volgens hem te weinig. Ze vindt het wel belangrijk maar ze kijkt er "te vlak" naar.

De DTE bevestigt dat er contact is met de Vastelastenbond, maar er zijn volgens een woordvoerder geen stukken overlegd door de bond en er zijn ook geen indicaties dat de tarieven die gemeld worden op de vergelijkingssites niet in rekening worden gebracht. De toezichthouder wil wel "even" in de materie duiken. De DTE wil dat er duidelijkheid is over de hoogte en duur van de tarieven van introductieaanbiedingen op de vergelijkingssite en dat tariefswijzigingen, als die er zijn, redelijk zijn. De DTE wil ook nog kwijt dat het vindt dat de actie van de bond verwarring zaait bij consumenten.

Vrijdag vindt er een overleg plaats tussen de DTE, de Consumentenbond, Energieprijzen.nl, Energieleveranciers.nl, de Vastelastenbond, Greenchoice en Energiedirect om te praten over de problematiek. "Ik wil dat de consument eerlijke prijzen voorgeschoteld krijgt", zo zegt Van Druten. Hij hoopt dat er eindelijk iets verandert.

Jurgen Sweegers
[email protected]
Copyright©, Energeia, 2007

Zie ook topic: http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=55812
Kortom, nog steeds geen antwoord op mijn vraag!