Pagina 1 van 1

Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 05 nov 2007 14:18
door yoshi
Hallo,

Ik woon samen met mijn jongere broertje van 20 in bij onze ouders.Nu heeft mijn broertje geen werk, en heeft hij in de afgelopen jaar een paar boetes gemaakt met zijn en auto (en dus geen geld om ze te betalen).Nadat de boetes 2keer verhoogd zijn, kwamen de deurwaarder brieven bij ons op de deurmat (toen pas wisten we dat er wat fout was) en was er een deurwaarder bij ons aan de deur geweest om met mijn broertje te praten.Hij heeft een afspraak gemaakt om het bedrag in termijnen te betalen, maar hij heeft tot ergenis van ons nog steeds geen werk :x dus zal hij het bedrag nooit kunnen betalen.Als ik en mijn ouders hem vragen hoe het zit, en of hij al genoeg geld heeft om het te betalen dan krijgen we als antwoord "ik regel het wel" maar hij doet er niks aan.Ook wil hij niet uit het huis, wij vroegen hem dit omdat hij van zijn probleem "ons" probleem maakt.Ik heb twee vragen:als de deurwaarder komt, moeten wij bewijzen dat de imboedel (tv pc koelkast bank etc) van ons is.Vraag 2 is kan je iemand tegen zijn wil uit het huis plaatsen?De gemeente zegt dat ze bij uitschrijving het nieuwe adres moeten hebben.De sfeer in het huis is door deze problemen zwaar verziekt, mijn moeder denkt als "ze" komen dat ze alles zullen meenem ik probeer haar geruststellen maar zelf weet ik het ook niet :? .Bedankt voor het lezen en ik hoop dat u er nooit mee temaken krijgt.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 05 nov 2007 17:19
door Jan1
Ik denk dat als er een deurwaarder bij jullie aan de deur komt, dit NIET is voor niet betaalde boetes. Deze worden geïnd door het parket, bij niet betaling van de boete kan de persoon aangehouden worden, en z'n boete uitzitten in een HvB, Vraag je broertje maar eens wie de echte schuldeiser is.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 01 jan 2008 15:42
door Waterlelie
@ Jan1,

Dat klopt niet, als je na de 2de verhoging niet betaald dan geef CJIB de vordering uit handen aan een gerechtsdeurwaarder. Dat hangt ook af van hoeveel boetes je open heb staan. Als je echt een puinhoop van heb gemaakt dan is de kans groot op gijzeling. En de boeten blijven bestaan als het om de Wet Mulder gaat, het is en zitten en gewoon betalen:!:

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 01 jan 2008 20:11
door Sjors_B
Stel de deurwaarder voor om je broers auto in te nemen.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 01 jan 2008 22:46
door Jan1
Waterlelie
Een beetje laat, maar je hebt wel gelijk, sorry, overigens nog de beste wensen voor dit nieuwe jaar. :lol:

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 02 jan 2008 09:01
door Ratz
Ik dacht dat ongeacht waar je woont, je ouders tot de 21ste levensjaar van hun kind, financieel verantwoordelijk zijn.
Ik durf dit niet met zekerheid te zeggen, maar wij hebben voor een dergelijke situatie een tijdje geleden ook gestaan.

Als iemand ergens inwoont/samenwoond, moet er een soort van contract zijn opgesteld door de verhuurder/gemeente als bewijs.
Ongeveer hetzelfde als met een studentenhuis, waar 1 iemand woont met schulden, en dat daar niet de huisbaas of medebewoners voor opdraaien.

Mocht je broer het te bont maken, kun je een uithuiszetting aanvragen.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 02 jan 2008 12:30
door vladja
Ratz,

Een kind dat gewoon bij zijn ouders woont heeft helemaal geen contract nodig om daar te wonen. Grote onzin.

Vanaf 18 jaar is een kind een volwassene en zelf verantwoordelijk voor alle financiële handelingen. Zijn ouders zijn niet veranwoordelijk voor schulden, boetes e.d. Van 18 tot 21 jaar hebben de ouders alleen nog een zorgplicht, d.w.z. een dak boven zijn hoofd, eten etc. Alleen zorg, dus geen zakgeld, frisdrank (er komt water uit de kraan) e.d.

Vladja

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 02 jan 2008 12:50
door Ratz
@Vladja: er wordt om een bewijs gevraagd, dus daarom mijn voorgesteld 'huur'-contract, dus zo'n onzin vind ik het niet, als jij geen aankoop bewijzen (meer) hebt van de door de ouders of andere gezinsleden inboedel.
Ik weet op dit moment geen andere oplossing of advies, jij wel?
Notarieel vastleggen is ook een (kostbare) optie.


En met dat tot het 21ste levensjaar had ik ook voor gezet: ik DACHT dat het zo was.
Als iemand dit aan geeft: ik dacht, ik meen, ik ben in de veronderstelling...geeft aan dat deze persoon het niet op zeker weet.
Tenminste dat bedoelde ik er mee.
Ik was in de VERONDERSTELLING dat de (financiele)zorgplicht van ouders tot het 21ste levensjaar was.




Er worden hier tips en adviezen gevraagd, en die geef ik.
De persoon mag en kan hier mee doen wat ie zelf wel, het is alleen maar een duwtje in de goede richting wat iemand wilt geven.
Maar ik heb het net opgezocht:
Een kind van 18 jaar of ouder is meerderjarig. Ouders zijn dan niet meer aansprakelijk voor de schade die deze kinderen veroorzaken of de schulden die ze maken.

Sommige mensen denken dat de aansprakelijkheid van ouders doorloopt tot de kinderen 21 zijn, maar dat is een misverstand. Die leeftijd van 21 jaar heeft betrekking op iets anders, namelijk de verplichting aan ouders om hun kinderen tot die leeftijd financieel te steunen. Het gaat dan om de kosten van levensonderhoud en studiekosten.

Bijzonderheden
# Is de minderjarige zelf aansprakelijk, dan is in principe geen verhaal bij de ouders mogelijk. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk tot dat het kind 18 jaar is geworden.


# Als het kind verslaafd is, is het zaak om zoveel mogelijk beschermende maatregelen te nemen, zoals onder bewind stelling of curatele.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 02 jan 2008 13:03
door Ratz
Nog een advies/tip wat ik wil geven aan TS:
wacht hier niet te lang mee(telkens als de deurwaarder aan de deur komt, kost geld wat ook weer betaald moet worden. Dat een deurwaarder het uitzoekt, doet ie niet gratis.
Doelstelling van en deurwaarder is: het geld innen op zoveel mogelijk manier, en dat de persoon in kwestie(of andere inwonenden) er gek van wordt, en er betaald gaat worden, door wie zal hun een zorg zijn.
Schakel alvast bijvoorbeeld de gemeente(schuldsanering) in.
Daar wordt alles op papier gezet, hoe en wat.

Nogmaals: wacht niet te lang, want de koste en de zorgen worden alleen maar groter.

Re: Hoe moet ik bewijzen dat het mijn spullen zijn?

Geplaatst: 02 jan 2008 16:03
door vladja
Beslaglegging kan alleen door een gerechtsdeurwaarder. En zo’n persoon is een openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon. Het ambtelijk werk van de gerechtsdeurwaarder bestaat onder meer uit het oproepen van personen om voor de rechter te verschijnen (dagvaarden) en het uitvoeren van door de rechter uitgesproken vonnissen en door speciaal aangewezen instanties uitgevaardigde dwangbevelen. Dit laatste is hier het geval. De overheid hoeft – bij incasso - niet eerst naar de rechtbank om een vonnis te halen. De overheid mag rechtstreeks dwangbevelen opstellen bij niet betalen.

Een gerechtsdeurwaarder, benoemd door de kroon, is een weldenkend mens en niet één of andere cowboy van een incassobureau. Hij is lid van de Kamer van Gerechtsdeurwaarders. In de Gerechtsdeurwaarderswet is het wettelijk tuchtrecht over de gerechtsdeurwaarders en de waarnemend- of toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarders geregeld. De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders is belast met toepassing van de tuchtregels.

Voordat een gerechtsdeurwaarder beslag legt, moet hij de Gemeentelijke Basis Administratie raadplegen. Daar ziet hij dan dat jij en jouw broer bij jullie ouders wonen. Dan kan hij ook weten dat de inboedel van het huis hoogst waarschijnlijk het eigendom is van jullie ouders met uitzondering van de persoonlijke bezittingen van jouw broer op zijn kamer, zoals bijv. een TV, een computer etc.

Een beslaglegging kost een hoop geld. Die kosten moet de gerechtsdeurwaarder eerst voorschieten en dan verhalen op degene, waarvoor het dwangbevel geldt, dus jouw broer. En die betaalt toch al niet en heeft ook geen bezittingen, die veel geld opleveren om deze extra kosten eruit te halen.

Als jullie en met name jouw moeder zo bezorgd is over een eventuele inbeslagname, maak dan een afspraak of bel met die gerechtsdeurwaarder. Vraag hoe hij erover denkt en vertel hem dat de inboedel van jullie ouders is. Hij/zij kan die bezorgdheid zo wegnemen. Het zijn gewone mensen.

Voor wat betreft het uit huis zetten van jouw broer, dat gaat niet. Jouw ouders hebben zorgplicht tot zijn 21e jaar. Dus dak boven zijn hoofd, eten, eventueel studie etc. Geen zakgeld, frisdrank of andere “luxe”. Daarom is het ook onzin om een soort huur/wooncontract op te stellen. Alleen als jouw broer het heel bont maakt, kan hij het huis uitgezet worden. Maar dan heb ik het over de boel kort en klein slaan, jou of jouw ouders mishandelen etc. Op de bank hangen, in z’n nest blijven liggen de halve dag, niet werken etc. is geen grond hiervoor. Op z’n 21e kan hij eruit en dan kan tevens uitschrijving op het adres bij de gemeente aangevraagd worden zonder dat er een nieuw adres bekend is. Hoe dat moet is een ander verhaal.

Nogmaals neem gewoon contact op met die gerechtsdeurwaarder.

Vladja